Şimdi Ara

multimetrede duty cycle gerekli mi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
88
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • elektronik devre arıza tespitlerinde multimetrenin sadece frekans ölçmesi yeterli olur mu? duty cycle ölçmesi çok gerekli mi?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rset_ -- 5 Mart 2024; 13:30:3 >



  • Frekans, duty cycle gibi sinyal / işaret ile ilgili ölçümler sizin için önemliyse makul bir ölçü aletinin yanında bütcenize uygun osiloskop almanızı tavsiye ederim. Ölçü aletindeki frekans özelliği bile büyük ihtimalle çok işinize yaramayacak / işinizi görmeyecek. İşaretin "şeklini" görmeniz gerekir, bunuda osiloskop ile yapabilirsiniz. Taşınabilir el tipi osiloskoplar var ama ekran çözünürlükleri düşük ve kullanım pratikliği olarak masaüstü olanları tercih/tavsiye ederim.

  • Evet % 60-70 gerekli. Ör; TL494 entegresi ile çalışan bir step-up devresi tamiri yapacaksınız. Gerek entegre çıkışında gerekse fet girişinde olsun frekansı görmek kadar duty (doluluk oranı) durumunu görmek de önemlidir. Diyelim ki, FB katında bir arıza olan pwm de çıkış frekansı ve duty durumu sabit kalır. Özellikle giriş voltajını değiştirseniz de duty de değişmiyorsa demek ki FB katında problem var deyip çözeriz. Çözdüğümüzde çıkış voltajı sabit, giriş voltajı değişken bir step-up devresinde duty nin % 1 ile % 90 arası gidip geldiğini görmek (multimetre üzerinde) bize hem bir güven verir, hemde osiloskop olmadan tamirini yapmış olururz. Ayrıca hem duty hem frekans ölçen bir multimetre ile sadece frekans ölçen bir multimetre arasında çok fiyat farkı oynamaz. Almışken duty+Hz ölçeni almak iyidir. Not= Elbette osiloskobu tutmaz ama % 40- 50 de gerek bırakmaz.

    Eklediğim video aldığım el tipi osi.nin test görüntüsüdür,aynen buradaki duty oranın değiştiği gibi multimetre nin duty oranı da değişir. Tabi osiloskobu olmayanlar ve bütçesini zorlayıp osi. alamayanlar için özellikle Frekans+duty oranını ölçen multimetreleri tavsiye ederim. Bu arada orta direk güvenilir ölçümde UNIT modelleri hiç fena değildir.


    mehmet ali Sertdemiryoutube
    Gayet güzel kararlı çalışıyor,Ölçümler stabil ve kararlı. İşimi fazlasıyla görüyor.
    https://www.youtube.com/watch?v=RFSYGS03vzE



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 6 Mart 2024; 23:40:50 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.