Şimdi Ara

Muhteşem Yüzyıl (2010) (167. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4.963
Cevap
16
Favori
158.106
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 165166167168169
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir sonraki bölümde inşallah şu hatun işini uzatmazlar. Normalde Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem ile evlendikten sonra harem dairesini kapatmıştı. Umuyorum ki yeni bölümde bunu gösterecekler. Sultan Sülayman cariyeyi geri gönderecek sonra da haremi kapattığını söyleyecek.

Aksi halde olur da yeni bir cariye savaşları çıkarırlarsa onca zamandır yaptıkları yanlıştan ders almamış oldukları anlamına gelir. Hele ki bu son sezonun dolu dolu şehzade savaşları ile geçmesi gerekiyor iken.
  • bu sülümanın kaç kızkardeşi var?
    kızkardeşleri sayesinde işsiz kalan bir sürü kadın oyuncu iş buldu

bu arada vahide teyze Hürrem rolüne hiç yakışmamış.ne o öyle mıy mıy Hürrem mi olur?!
  • Meltem cumbulun oynadığı karakter çok uyuz bi karakter. Kadın çok prof oyuncu yalnız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1OOOOOO -- 9 Ekim 2013; 21:48:19 >
  • bu ne ya.iyice erotik filme dondu. dk basi bir halvet sahnesi

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilerek yapıyorlar heralde. İkinci sezonun da ilk üç bölümü çok güzeldi, sonradan işi karı kıza döndürmüşlerdi. Bu sezonun da üç bölümü çok güzel başladı, şimdi yine karı kız işine girdiler.

Yahu Kanuni, Hürrem ile evlendikten sonra haremi kapatıyor kendisi vefat edene kadar, bunlar Hürrem'e cariye yollattırıyorlar. Süleyman'ın çıkıp kızı geri gönderdim haremi de kapattım senden daha önemlisi yok benim için demeliydi.

Bir buçuk saat bölüm olunca doldurmak için böyle saçma sapan işlere girişiyorlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Yuri Boyka..

bu ne ya.iyice erotik filme dondu. dk basi bir halvet sahnesi

O yüzden o yüzyıla 'Muhteşem' demişler galiba.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dünkü bölüm çok güzeldi. Son sezon güzel gidiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cypon

Bilerek yapıyorlar heralde. İkinci sezonun da ilk üç bölümü çok güzeldi, sonradan işi karı kıza döndürmüşlerdi. Bu sezonun da üç bölümü çok güzel başladı, şimdi yine karı kız işine girdiler.

Yahu Kanuni, Hürrem ile evlendikten sonra haremi kapatıyor kendisi vefat edene kadar, bunlar Hürrem'e cariye yollattırıyorlar. Süleyman'ın çıkıp kızı geri gönderdim haremi de kapattım senden daha önemlisi yok benim için demeliydi.

Bir buçuk saat bölüm olunca doldurmak için böyle saçma sapan işlere girişiyorlar.

+1 Birde koskoca muhtesem bir yuzyilda islenecek malzeme mi kalmamis 2 sezondur Hurremi ,Kanuni nin kardesleriye vs attiriyorlar
  • Sokullu Mehmet Paşa, Şehzade Mustafa boğdurulduğunda 48 yaşındaydı. Dizinin şu anda geçen zamanı boğdurulma olayının 10-15 yıl öncesi. Daha Mustafa'nın oğlu Şehzade Mehmet doğmamış ki o boğdurulduğun da 7-8 yaşlarındadır tahminen.

Yani işin özü Sokullu Mehmet'i canlandıran kişi şu an 35-38 yaşları civarında biri olmalıydı. Fakat dizide sağolsunlar 50-55 yaşlarında kel bir amcaya vermişler Sokullu rolünü. Ayrıca uzun boylu olması ile bilinen ve Balkan kökenli bir zat Sokullu Mehmet Paşa. Dizide ki gibi esmer değil sarışın ve büyük ihtimalle renkli gözlüdür. Osmanlı devlet içinde makamlarda kullanacağı devşirme çocuklarını yakışıklı ve boylu tiplerden seçermiş. Bunun sebebi diğer ülkelerin elçileri ile görüşürken devletin gücü adına iyi bir intiba bırakmaya çalışmak.

Mesela İbrahim Paşa karakterini, Okan Yalabık'ın canlandırması çok yerinde olmuştu. Mükemmel bir seçimdi. Ama Sokullu Mehmet gibi o dönemlerin en kritik rollerinden birini üstlenmiş bir şahısı bu kadar uyumsuz birine canlandırmak komedi resmen. Ki Sokullu'nun Rüstem ile arası iyi değilken, Sokullu'yu Hürrem'in köpeğiymiş gibi göstermek nasıl bir hakarettir arkadaş?

Ek olarak o dönem Hürrem'in bu kadar gücü yok. Mantıken düşünün, alt tarafı bir Sultan. Padişah istemediği sürece onla görüşemiyor. En etkili yandaşı Rüstem, başka yandaşı yok. Bunun yanında mı olsanız yükselirsiniz, yoksa Yeniçeriyi, orduyu, paşaları arkasına almış Mustafa ile mi? Bu arada Manisa'ya Selim gönderilirken varis ilan edildi ama Kanuni yabancı elçi kayıtlarında Mustafa'nın her daim varisi olduğunu söylemiştir.

İşin özü bu kadar hata ile bana illalah dedirttiler. İzlemeyi de bıraktım dünden itibaren. Tarih bu kadar katledilmez.
  • quote:

Orijinalden alıntı: san lorenzo

Sokullu Mehmet Paşa, Şehzade Mustafa boğdurulduğunda 48 yaşındaydı. Dizinin şu anda geçen zamanı boğdurulma olayının 10-15 yıl öncesi. Daha Mustafa'nın oğlu Şehzade Mehmet doğmamış ki o boğdurulduğun da 7-8 yaşlarındadır tahminen.

Yani işin özü Sokullu Mehmet'i canlandıran kişi şu an 35-38 yaşları civarında biri olmalıydı. Fakat dizide sağolsunlar 50-55 yaşlarında kel bir amcaya vermişler Sokullu rolünü. Ayrıca uzun boylu olması ile bilinen ve Balkan kökenli bir zat Sokullu Mehmet Paşa. Dizide ki gibi esmer değil sarışın ve büyük ihtimalle renkli gözlüdür. Osmanlı devlet içinde makamlarda kullanacağı devşirme çocuklarını yakışıklı ve boylu tiplerden seçermiş. Bunun sebebi diğer ülkelerin elçileri ile görüşürken devletin gücü adına iyi bir intiba bırakmaya çalışmak.

Mesela İbrahim Paşa karakterini, Okan Yalabık'ın canlandırması çok yerinde olmuştu. Mükemmel bir seçimdi. Ama Sokullu Mehmet gibi o dönemlerin en kritik rollerinden birini üstlenmiş bir şahısı bu kadar uyumsuz birine canlandırmak komedi resmen. Ki Sokullu'nun Rüstem ile arası iyi değilken, Sokullu'yu Hürrem'in köpeğiymiş gibi göstermek nasıl bir hakarettir arkadaş?

Ek olarak o dönem Hürrem'in bu kadar gücü yok. Mantıken düşünün, alt tarafı bir Sultan. Padişah istemediği sürece onla görüşemiyor. En etkili yandaşı Rüstem, başka yandaşı yok. Bunun yanında mı olsanız yükselirsiniz, yoksa Yeniçeriyi, orduyu, paşaları arkasına almış Mustafa ile mi? Bu arada Manisa'ya Selim gönderilirken varis ilan edildi ama Kanuni yabancı elçi kayıtlarında Mustafa'nın her daim varisi olduğunu söylemiştir.

İşin özü bu kadar hata ile bana illalah dedirttiler. İzlemeyi de bıraktım dünden itibaren. Tarih bu kadar katledilmez.

Dizide önceden görev alan yetkin tarihi danışmanlarının hepsi bir bir diziden ayrıldı. O yüzden bu tür yaş muhabbetleri olacak. Çünkü yetkin kişilere danışılmadan yapılıyor.

Ancak Hürrem'i biraz fazla küçümsemişsin gibi geliyor bana. Hürrem'in gücü direkt Sultan Süleyman'dan geliyor. Her ne kadar Padişah'a bağlı olsa da, onun üzerinde büyük etkiye sahip ve istediği gibi yönlendirebiliyor. Mustafa'nın katlinde de zaten Sultan Süleyman Hürrem'in etkisi ile acele karar verip sonunu düşünmeden harekete geçmiş.

Ben o dönemdeki bir paşa olsam, yapacağım seçimi çok dikkatli düşünürüm çünkü ucunda kellem olur. Hürrem Mustafa'nın kendine savaş ilan ettiğini biliyor dizide. Ve bu ister istemez bir süre sonra açık savaşa sebebiyet verecek diye tahmin edilmesi zor değil. Paşalar eğer Mustafa'yı destekler, sonrasında da Mustafa Hürrem'in etkisi ile Sultan Süleyman tarafından asi ilan edilirse o paşalar da direkt olarak asi olmuş olacak. Mustafa İstanbul'a giremez ise ne olacak? Yeniçerilerin sadakatinin Sultan'a mı yoksa Şahzade'ye mi olduğuna nasıl karar verilecek?

Aynı durum Yavuz döneminde de yaşandı ancak, Bayezid oğlu ile savaşa girmek istemedi. Kendi rızası ile tahtı devretti. Sultan Süleyman ise böyle bir davranışta bulunur muydu bulunmaz mıydı bilinmez.. Tabi sonraki olaylara bakılır ise bulunmayacağı düşüncesi ağır basıyor. O yüzden paşaların kendilerini garantiye almak istemesi gayet normal.

Karşı tarafta yer almak ise bir o kadar riskli bir durum. O yüzden birçok paşanın Sultan Süleyman yanlısı gibi görünüp Hürrem'in tarafında yer alması daha olası. İdealist olanlar daha çok Mustafa taraftarı. Ki bunlarında başında da Kaptan-ı Derya geliyor.

Bunları geçer isek zaten dizi konu ve senaryo olarak çoktan illalah dedirtti. Boş vaktimin boş vakti olursa ancak o zaman izlerim diziyi. İkinci sezonun yarısından itibaren dizi bozulmaya doğru yol aldı. Asıl senaristin hastalanıp vefat etmesi ile birlikte. O yüzden tarihin katli ister istemez yapılyor yetkin biri tarafından kontrol edilmeyince.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cypon

Dizide önceden görev alan yetkin tarihi danışmanlarının hepsi bir bir diziden ayrıldı. O yüzden bu tür yaş muhabbetleri olacak. Çünkü yetkin kişilere danışılmadan yapılıyor.

Ancak Hürrem'i biraz fazla küçümsemişsin gibi geliyor bana. Hürrem'in gücü direkt Sultan Süleyman'dan geliyor. Her ne kadar Padişah'a bağlı olsa da, onun üzerinde büyük etkiye sahip ve istediği gibi yönlendirebiliyor. Mustafa'nın katlinde de zaten Sultan Süleyman Hürrem'in etkisi ile acele karar verip sonunu düşünmeden harekete geçmiş.

Ben o dönemdeki bir paşa olsam, yapacağım seçimi çok dikkatli düşünürüm çünkü ucunda kellem olur. Hürrem Mustafa'nın kendine savaş ilan ettiğini biliyor dizide. Ve bu ister istemez bir süre sonra açık savaşa sebebiyet verecek diye tahmin edilmesi zor değil. Paşalar eğer Mustafa'yı destekler, sonrasında da Mustafa Hürrem'in etkisi ile Sultan Süleyman tarafından asi ilan edilirse o paşalar da direkt olarak asi olmuş olacak. Mustafa İstanbul'a giremez ise ne olacak? Yeniçerilerin sadakatinin Sultan'a mı yoksa Şahzade'ye mi olduğuna nasıl karar verilecek?

Aynı durum Yavuz döneminde de yaşandı ancak, Bayezid oğlu ile savaşa girmek istemedi. Kendi rızası ile tahtı devretti. Sultan Süleyman ise böyle bir davranışta bulunur muydu bulunmaz mıydı bilinmez.. Tabi sonraki olaylara bakılır ise bulunmayacağı düşüncesi ağır basıyor. O yüzden paşaların kendilerini garantiye almak istemesi gayet normal.

Karşı tarafta yer almak ise bir o kadar riskli bir durum. O yüzden birçok paşanın Sultan Süleyman yanlısı gibi görünüp Hürrem'in tarafında yer alması daha olası. İdealist olanlar daha çok Mustafa taraftarı. Ki bunlarında başında da Kaptan-ı Derya geliyor.

Bunları geçer isek zaten dizi konu ve senaryo olarak çoktan illalah dedirtti. Boş vaktimin boş vakti olursa ancak o zaman izlerim diziyi. İkinci sezonun yarısından itibaren dizi bozulmaya doğru yol aldı. Asıl senaristin hastalanıp vefat etmesi ile birlikte. O yüzden tarihin katli ister istemez yapılyor yetkin biri tarafından kontrol edilmeyince.

Hocam Hürrem'i küçümsemiyorum kesinlikle. Kendimi doğru düzgün ifade edemedim sanırım. Dizide Hürrem fazla ön plana atılmış durumda. Oysa ki gerçekte bildiğimiz kadarıyla Konya'da boğdurulana kadar bütün ibreler Mustafa'yı üstün olarak gösteriyor. Divanda'ki paşaların çoğunun Mustafa taraftarı olduğuna dair bilgiler mevcut. Kanuni Mustafa ile ilgili fetva almak için Ebu Suud'un yanına giderken, bir köle ve efendi olayı ile ilgili bir soru sorup fetva alıyor. Direkt Mustafa ile ilgili bir fetva almıyor. Mustafa'nın ne kadar etki olduğunu var sen hesap et. Kanuni Mustafa'yı boğdurduktan sonra bir İran halısı üzerine yatırarak dışarıya çıkartıyor. Sonra bir süre çadırın oraya cesedini astırıyor.

Bu davranışı yapan bir babanın oğlundan çok sağlam bir kazık yemesi gerekir. Rüstem'in oyunu ile İran Şahı ile yazıştığına dair mektuplar bunda çok büyük etken. Yani ihanet iftirasına Kanuni inandırılana kadar herşey Mustafa'nın elinde. Hürrem'in buradaki en aktif adamı Rüstem. Sokullu'nun Hürrem ile işbirliği içinde gösterilmesi resmen rezalet ötesi bir durum. Hürrem'i güçlü göstericez diye, ülkenin gelmiş geçmiş en büyük 3 yöneticisinden biri olan Sokullu'yu bu duruma düşürmeleri resmen facia. Hürrem'i başka yollardan da güçlü gösterebilirlerdi. Sokullu'yu kirletmede ki amacı anlamadım ben.

Kaldı ki Hürrem kafası kimle eserse onla görüşüyor. Bu görüşmelerin kaydı kuydu olur. Koskoca Kanuni veya Hürrem'in sözde düşmanları hiç mi bunu paylaşmaz? Kadın kimle görüşse o kişi ya ölüyor, ya azlini istiyor. Süleyman hiç mi kıllanmıyor bu durumdan? Dediğin gibi Meral Okay yazarken ve özellikle Erhan Afyoncu danışmanlık yaparken dizi daha rayında gidiyordu.

Ayrıca çok daha önemli bir nokta var; Mahidevran. Gerçek tarihte Hürrem kadar güçlü olduğu yazılıyor. Ama dizide kadın inanılmaz pasif. Fatma Sultan falan üzerinden kurgu oluşturacaklarına uzakta olmasına rağmen hala Hürrem ile çekişme gösteren bir Mahidevran portresi çizdirebilirlerdi. Oysa burada ki Mahidevran "zinhar" demekten başka bir halta yaramıyor. Mahidevran-Hürrem arasında öyle bir düşmanlık ve çekişme yaşanmış ki Mustafa'nın boğdurulma olayından sonra, Hürrem hıncını alamamış ve Mahidevran'ın yokluklar içinde yaşamasını sağlamış. Taa ki Selim tahta geçip Mahidevran'a maaş bağlatıp, abisinin türbesini yaptırana kadar.

Ama işin asıl özü Sokullu olayına resmen delirdim. Ben o pelerinli gizemli adamı Sokullu yaparlar diye tahmin ederken, koskoca Sokullu'yu Sümbül Ağa'nın seviyesine düşürdüler. Tamam dizideki lerin üstün tarih bilgisi olmayabilir ama insan Sokullu gibi önemli bir karakteri oluştururken açar iki kitap okur. Osmanlı kayıtlarını inceler. Sokullu Selim taraftarıdır. Hürrem ve Rüstem ise Beyazıt. Birbirlerine zıttırlar. Sokullu'nun arası Harem ile açıktır, tıpkı İbrahim gibi. Safiye Sultan ile anlaşamadığı için katledilmiştir. Herşeyi geçtim adamın tipi bile gerçek Sokullu ile aynı değil. 2 metrelik adamı 1.70 lik adama oynatmak nedir? Hemde sakallarına kadar sarışın olan bir adamı kapkara birine oynatmak?

İtirazım bunlara, aslında daha fazla şey var ama yazmaya kalksam forum taşar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi san lorenzo -- 31 Ekim 2013; 19:06:25 >
  • izleyecek dizi yok beyler bbu dizi bastan başlayayım mı?
  • Dizi sıkmaya başladı.
  • @san lorenzo

Dizi saçma ona birşey demiyorum. Ben sadece ''Hürrem ne yapabilir ki, ne kadar güçlü ki'' gibi bir anlam çıkardım yazından ondan dolayı cevap verdim.

Tarihte Mustafa'nın ön planda olduğu süreler kardeşlerinden daha fazla doğrudur. Kanuni'nin Mustafa üzerine titrediği de doğrudur. Ancak Hürrem'in işgüzarlıkları yüzünden ve Kanuni üzerinde etkisi olduğundan dolayı bir süre sonra ortaya soru işaretleri çıkartıyor.

İran Şahı ile ilgili yazışmaların kayıtları var evet. Ancak oğlunu çok seven Kanuni tek bir belge ile Mustafa'yı boğdurtmazdı. Bu olayın öncesinde Mustafa'nın Yeniçeriler ile yakınlaşması ve bu yakınlaşmanın Kanuni'ye çarpıtılarak anlatılması var. Kanuni Yeniçerilerinin desteğinin ne kadar büyük bir güç olduğunu babasından dolayı biliyor zaten. Ki Mustafa'nın boğdurulmasından sonra Yeniçeriler Rüstem azledilmezse isyan çıkar diye tahttı tehdit etmiştir direkt. O yüzden nu tür yakınlaşmalar, Hürrem'in vesveseleri ile şüpheye düşüyor Kanuni çok önceden.

Sonrasında da bu mektup olayı patlak verince de o şüpheler baskın geliyor.

İşte Hürrem'in güçlü olan yanı da bu. Kanuni'nin tamamen bağlı oluşu. Bu da paşaların onun yanına toplanmasına neden oluyor. Rüstem'in göreve gelmesi bunun en büyük kanıtı.

Ayrıca ben Mahidevran'ın Hürrem ile olan sürtüşmesinden sonra eski saraya sürüldüğünü, Mustafa da Manisa'ya atanınca onun yanına gittiğini biliyorum. Sonrasında o kadar güçlü değil İstanbul'da.

Sokullu'nun karakterize edilmesi dizide hoş değil katılıyorum. Dizi Hürrem'in üzerine çok titriyor. Onu masum sevgi pıtırcığı, bütün olayların aslında ona sataşıldığı için olduğu gibi bir izlenim yaratmak isteniyor. Meral Okay'dan sonra böyle oldu dizi.

O yüzden ben pek izlemiyorum öyle. Takmıyorum kafaya da.
  • sıktı artık dizi. bitsin ya
  • quote:

sıktı artık dizi. bitsin ya

Bu sezon bitiyormus zaten

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: rainbow05

quote:

sıktı artık dizi. bitsin ya

Bu sezon bitiyormus zaten

çok şükür
  • şehzade mustafa hayatının hatasını yapmış

koskoca donanma yanında
    koskoca yeniçeri yanında
    koskoca şehülislam yanında
    koskoca gizli tarikat yanında
    bütün halaların seni tutuyor
    osmanlı halkı seni seviyor

o ne yapmış babasından tırsmış.Yetmiyormuş gibi müsayibi ile evleniyor zinhar günahtır ve yanlıştır böyle birşey.
  • quote:

Orijinalden alıntı: LeSRiSeL

şehzade mustafa hayatının hatasını yapmış

koskoca donanma yanında
    koskoca yeniçeri yanında
    koskoca şehülislam yanında
    koskoca gizli tarikat yanında
    bütün halaların seni tutuyor
    osmanlı halkı seni seviyor

o ne yapmış babasından tırsmış.Yetmiyormuş gibi müsayibi ile evleniyor zinhar günahtır ve yanlıştır böyle birşey.

Hocam tırsma ile ne alakası var? O zaman ki insan profili ile şimdi ki çok farklı. Kaldı ki diziye aldanma. Benim bildiğim kadarıyla veliaht Selim değil, Mustafa. Hatta Kanuni bunu bazı krallarla olan yazışmalarında bizzat belirtiyor.

Adam veliahtken neden isyan etsin? Aldığı terbiyede çok önemli. Mahidevran dizide çok sönük, gerçekte ise halk tarafından çok sevilen bir kadın. Mustafa'yı çok özel ve saygılı yetiştirtmiş. İbrahim Paşa'nın da payı var elbette bunda.
  • bu hafta hızlı ve soluksuz gitti.
  • 
Sayfa: önceki 165166167168169
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.