Şimdi Ara

Mühendis olmak gerçekten çok mu kötü ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
7
Favori
2.322
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Valla babam mühendis allaha şükür iyi kazanıyor.Bende işi devam ettirmek için mühendislik okumak istiyorum.Kendi işi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: AdiqeCaLe

Gercekten icinden geliyorsa sec.Bu icinden gelecek olan ilgi,merak,istekle asil muhendisligin ozellerini tasiyacak ve maas alacaksin.Muhendis olmak icin de universitedeki dersleri unutup kendini kendini gelistireceksin devamli.Sadece diploma icin okuyacaksin.
    Türkiye'de senede 75.000 mühendis mezun oluyor ama ihtiyaç 15.000 falan. Böyle olunca düşük maaş ya da işsizlik sorunu kaçınılmaz oluyor. Ya mühendislik okumayacaksın ya da devlet gereksiz fakülteleri kapatacak. Üniversitelerin çoğunun piyasada bir karşılığı yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nicotinell

Türkiye'de senede 75.000 mühendis mezun oluyor ama ihtiyaç 15.000 falan. Böyle olunca düşük maaş ya da işsizlik sorunu kaçınılmaz oluyor. Ya mühendislik okumayacaksın ya da devlet gereksiz fakülteleri kapatacak. Üniversitelerin çoğunun piyasada bir karşılığı yok.

Alıntıları Göster
    türkiye'de 196 üniversite var, hemen hepsinde mühendislik fakültesi var. 20 tane mühendislik fakültesi yeter aslında türkiye'ye. Gerisi fazlalık.
  • quote:

Dedim Nicotinell nasıl gelmedi diye hemen damlamisin konuya

Forumda aramaya mühendis yazıp çıkan tüm konulara mesaj atan uyedir kendisi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sibumii -- 7 Aralık 2014; 23:28:58 >

• quote:

türkiye'de 196 üniversite var, hemen hepsinde mühendislik fakültesi var. 20 tane mühendislik fakültesi yeter aslında türkiye'ye. Gerisi fazlalık.

Alıntıları Göster
    Bazı şeyleri sadece kendin karar vermelisin bu tarz konularda insanlara fikir danışırsan kendin ne istediğini şaşırırsın.Tıp kazanırsan kardeşim herkes sana işi kurtarmış gözüyle bakar ben tıp kazansamda yapabilecek bi adam değildim o yüzden mühendislik yazdım pişman mıyım hayır çünkü ben istedim millet bana işsiz kalma tehlikesinden yok çok mühendis vardan filan bahsediyor hiç birisi umrumda değil ben istediğimi okuyorum.

• Wint kullanıcısına yanıt
    Hacettepe ?

• Mühendislikte okul çok ônemli açılan yeni universiteler sayesinde doğuda 200 puan ile muhendislik okumak mumkun
    Eğer ilk 10 universite den gerçekten çalışarak , muhendisliği severek mazun olursan neden işsiz kalasın

• Egitimimizin temel sorunu üreten değil de zaten bilinen bilgileri ezberletmek üzeredir.Son dönemlerde aşırı nüfus artışı nedeniyle bu çok daha fazla oldu çünkü bu kadar genç nüfusu olan ulkede öğrencileri elemek çok zordur.
    Mühendislik dediğimiz de bunun tam tersidir ama mühendislik fakültesine giden çoğu kişi buna hazır değildir.Arkadasın dediği gibi mezun olan herkes mühendis olamıyor

• Wint kullanıcısına yanıt
    Yani burdan mezun olmak diyorum işe yararmı hedef neresi olsun ?

• quote:

Orijinalden alıntı: _bluescream_

kötü.

Blu yiyon parayı sorunca kötü mü oluyor ?
  • Benim de kafamda mimarlık var ama ona da ihtiyaç kalmadı her yer mimar kaynıyo falan diyolar dh halkı siz ne düşünüyorsunuz?

• quote:

Orijinalden alıntı: Mr Eflatun

Merhaba arkadaşlar. Sorum gayet açık.Mühendis konusu forumda son haftalarda oldukça dile gelen bir konu olmaya başladı. Şuan veritabanı Programcılığı lise son sınıf öğrencisiyim. Ileri de yazılım Mühendisi olmak istiyorum. Ama şu sıralar bu konuları gördükçe tüm hevesim kaçıyor. Gerçekten mühendis olmak çok mu içler acısı bir durum. Forumda ki çoğu kişi "mühendis olma da ne olursan ol" gibi kelimeler söylüyorlar. Bu durum ileride değişebilir mi yoksa bu düşünce ile devam mı edicek. Eğer devam edicekse ne diye mühendis olalım ki ? Onun yerine başka bir meslek seçebiliriz. Son zamanlardaki açılan konulardan benim görüşüm değişmeye başladı desem yeridir. Okuyan herkese teşekkürler...

Diğer arkadaşların da belirttiği gibi, özel üniversiteler bunu çok tetikledi.
    Ben Şu An mühendislik okumaktayim bir özel üniversitede.
    Çevremde birçok arkadaşım var mühendis olacak sözde ama LYS'de 3 fizik neti yapıp baba parasıyla gelmiş ve makine mühendisi olucam diyen adamlar var.
    Bi adamlar var ki, "ben mimar olucam" diyor, parası neyse vermiş gelmiş falan tamam ama. Bakınca görüyorsun hemen, bu adamdan olmaz diyorsun.
    Bu adamları gördükten sonra, ben olsam bende almam bunları ise dedim özetle.

Velhasıl, işini iyi yapıp, sahiden başarılı olup sanmıyorum ki işsiz kalınsın.
    Küçük bir kitle dışında, öyle yada böyle Diploma sahibi olup gezen adamlar var. Dünyanın herhangi bi yerinde yine işsiz kalırlar.

Bide bilgisayar için söylüyorum özellikle, yabancı dilini mutlaka geliştir.
    Ülke içi ve dışı pek çok şirket için küçük yazılım işleri yaparak bile çok güzel para kazanabilirsin,

Ki umut olması açısından şunu da söyleyeyim, akrabam, üniversite okumamış, ama çok iyi düzeyde bilgisayar kullanıyor, bu alanda çevresi re var, 30 31 yaşında daha, ve oturduğu yerden rahat 4 5 bin lira kazanıyor ayda.

Yazılım evleri falan var ve birde mesela bahsettigim tanıdık, ios için Banvit uygulaması falan yazmıştı, öyle işlerde de güzel para var... Velhasıl durum bu.

• quote:

İşsizlik Konusunda

Türkiye'de yılda istihdam edilen ortalama makine mühendis sayısı 7bin kadar. Özel sektör , kamu vs.
    Sizin bahsettiğiniz şeydeki şu 75bin mühendis mezun olarak çıkıyor.. Ben kendi bölümümü tercih etmeden önce böyle bir konu üzerinde araştırma yaptım.

Adanalıyım ..
    Çukurova Makine Mühendisliğine giren sayısı 190 civarı(Hata payı var) 1 yılda verilen mezun sayısı 45 bu da ortalama %25 yapıyor.
    Erzurum Atatürk Üniversitesi Makine mühendisliğine giren sayısı 216 civarı(hata payı var) 1 yılda verilen mezun sayısı 60 ortalama %30 yapıyor..
    Yani sizin dediğiniz 75bin ;

"Türkiye'de 2014 yılı itibariyle 196 [1] üniversite vardır. Bunlardan 123'ü devlet üniversitesi, 73'ü vakıf üniversitesidir." (wiki)
    196 üniversite var bunların hepsinde makine mühendisliği var sayıyorum kontenjanı da ortalama 150 kabul ediyorum 29400 makine mühendisi ortaya çıkıyor :) (Bakın tüm hesapları tezimin aleyhine hesaplamalarla ortaya döküyorum)
    Yılda ortalama 8300 kişi(%30 mezunla) verdiğini düşünüyorum ki bu rakam bana göre imkansız max 5000 kişidir. (Üniversite'de kalanları'da siz dahil edebilirsiniz ama ben mezun sayısını onlarıda etken olarak aldım. Adam 1'de kalmış üstüne gelenler olmuş fakat bu mezun sayısındaki oranı etkilemez.)

Sadece şu örnekten vereyim. Yetişkin , çalışkan ve zeki bir mühendis ortalama bir firmaya rahat bir şekilde girer.(Maaş'ı falan katmıyorum)
    Buna iş bulma örneğinden göstereyim :
    http://www.firmasec.com/firmalar/kd-makine/kocaeli/gebze/11/ (Burada 11 satırlı 11 sayfa var hepsi makine firması ve bana göre en az 1 veya 2 mühendis çalıştırdıklarını düşünüyorum.)
    1,5x121 = 180 makine mühendisi istihdam ediliyor.(Varsayım)

Sadece gebze'de ve basit bir firma adres sitesinde bulunan 121 şirket bile 180 makine mühendisini istihdam edebiliyor. Sanayi bölgesi olarak gebzeyi seçtim buna dahil edebileceğimiz çok şehir var.. Bursa , İstanbul , Karabük , Ankara, Adana ve birçok gelişmiş , sanayisi iyi yerler. Bunun dışında gördüğüm mühendislerin bir çoğu 3,4 yıla belirlediği dalların ya da çalıştığı şirketten aldığı bilgiyi ticarete döküp firmasını kuruyor . Örneğini aşağıda vereceğim:

Kaliteli Mühendis , Hak edilen maaş konusunda

Haklısınız , mühendis maaşları ortalamanın altında çünkü gerçekten üniversite yaşamı bir makine mühendisine göre çok zor geçiyor. Gerek dersler , gerek ortam diğer bölümlere göre istenilen , hayal edilen düzeyde değil. Fakat ticareti bilen ve kendini yetiştiren hiçbir mühendisin kazandığı parayı kötülemeye hakkı yok.

Herkes amcasından , dayısından , tanıdığından bahseder biraz laşka bir yaklaşım ama gördüğüm en somut örnek şu:

Niğde üniversitesi mezunu birisi var burs falan veriyor ve adam Niğde Sanayisinde kurduğu ufak bir atölyeyi şimdi yurt dışına açıyor. Niğde Üniversitesi kıyaslama yapılacak olursa ortalamanın altında bir yer. Bunun isteğinize bağlı olduğunu söylemek istiyorum. Siz bilkentten ya da Odtüden mezun olursunuz şansınız diğer üniversite mezunlarından elbette yüksektir fakat kazanacağınız potansiyeliniz yoksa niğde üniversitesi mezunu x kişisinin 1 yılda kazandığı parayı siz 10 yılda kazanırsınız.(Derdiniz paraysa) .. Lakin ticaret zekanız varsa zaten 1 - 0 önde olmanızdan çok daha iyi yerlere gelirsiniz. (Amacım üniversiteleri kıyaslamak değil)

Demek istediğimiz şey şu:

Bir doktor mühendis maaşından yüksek kazanır fakat kazanacağı para ekstrem durumlar haricinde sabittir. Çok zengin olabilir mi? Elbette ama kimse maaşı ile zengin olamaz sabit gelir belli bir oranın altındaysa sittin sene asla zengin olamaz. Anca dediğim ticaret ve zekayı katarsa basit bir özel hastane veyahut kendi hastanesini kurar bu parayı elde eder. Kişisel olarak gelişse de Mehmet Öz gibi yine kazanacağı para Ticarette başarılı bir Mühendisi geçemez. O yüzden mühendisliğin artısıda budur. Siz ne kadar zorlarsanız oraya kadar gidersiniz Belli bir sınırı yok. Yürümeye devam ederseniz varacağınız yerin kaderini siz seçersiniz..

O Niğde Mezunu makine mühendisi çok basit bir iş yaptı. Avrupada ünlü bir parke firmasının üretimini , pazarlamasını aldı. Niğdeli olmamasına rağmen fabrikasını oraya koydu.. Amacı kalkıma şehri olduğu için vergilerden ucuz atlatmak şuan yüklü bir finans gücü var. Yaşı ise 30larda. Bir doktorun mezun olduğu yaşta.
    Burada doktorlara'da yüklenmiyorum yanlış anlaşılmasın .. Doktorlar mühendislere göre maaş konusunda daha şanslı fakat geç zengin olurlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Black Panther

quote:

Orijinalden alıntı: _bluescream_

kötü.

Blu yiyon parayı sorunca kötü mü oluyor ?

hee emin ol öyle
  • semblance kullanıcısına yanıt
    makine müh kontenjanı 12.000 civarında
  • quote:

makine müh kontenjanı 12.000 civarında

Hocam dediğim şey bu işte .. 12.000 kişinin hepsi mezun olmuyor. Giren ile çıkan arasında neredeyse 4/1 bir fark var. İş konusunda imkan var fakat nitelikli, maaşı iyi bir iş ne yazık ki yok. Makineciler iyi bir oda'ya sahip , gerekli düzenlemelerle ve hükümete baskılarla bunları iyileştirmeye çalışıyor ama diğer bölümleri temsil eden sendikalar pek iş yapmıyor.

Sendika , ülke gelişimi , sektör büyüklüğü ve nitelikli mühendisler ile iyi bir maaş'a tabi oluyorsunuz.
    Unuttuğumuz bir şey var burası Türkiye.
  • Kıskanmayın mühendisleri

• semblance kullanıcısına yanıt
    senin dediğin 4 yılda mezun olanlar. Bir şey değişmez ki, %25'i 4 senede mezun olsun. Okulu uzatanlar eninde sonunda mezun olacaklar. O da %90 gibi bir orana gelir. %10 okulu bırakanlar, atılanlar desek.
  • @Nordeus kesinlikle haklısın. Çoğu kişi okulu bitiriyim de sonra bakarım veya parası çok diye o mesleği seçiyor. Halbuki o mesleğe uymuyorsan başarılı olman çok zor

@Itsuka Shido sadece derse bağlı kalırsan zaten başarılı olamayız. Kendini olabildiğince geliştirmek lazım.

Cevaplarınız için teşekkür ederim arkadaşlar :)

• Adam yabancı dil bilmiyo gidiyo 3000₺ maaşlı iş arıyor

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.