Şimdi Ara

MSI Optix MAG Monitörler İçin Ayar Tavsiyeleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
6
Favori
15.738
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu seri monitörler hakkında görüşlerim olumsuz. MAG271CQR yazım için:
    https://www.amazon.com.tr/gp/customer-reviews/R3OQ3I4MFNP746/



    Söylemek istediğim şeyleri olabildiğince anlaşılır ve basit bir dil ile aktarmaya çalışacağım. Belirttiğim şeyler tüm MSI Optix monitörleri için geçerlidir çünkü içerisinde yer alan teknoloji ve ayarlar hemen hemen hepsinde aynı, sadece modelleri değişik. Benim kullandığım model MAG271CQR, özellikleri:

    quote:

    • 27 inç kavisli VA panel
    • 2K çözünürlük
    • 1 ms tepki hızı
    • 144 hz yenileme hızı
    • FreeSync desteği
    • Çeşitli oyun modları ve geniş ayarlama seçenekleri
    • RGB arka aydınlatma
    • Gaming OSD masaüstü yazılımı desteği

    Haziran ayında 2700₺'ye Amazon.com.tr'den almıştım ve o günden beri aktif olarak kullanmaktayım. Kutusundan çıkan DP kabloyu kullanıyorum. Elimdeki monitörün aygıt yazılımı FW.007'dir. Sürekli iade etmeyi düşündüm ama yakın fiyata benzer özelliklerde daha iyi bir monitör bulamadığım ve cesaret edemediğim için iade etmedim.


    • FreeSync ile Hızlı Tepki Süresi Çatışması:

    Bir AMD ekran kartı sahibi olarak ilk deneyimlemek istediğim şey FreeSync idi. FreeSync'i aktive ettim ve kırılmaların yaşanabileceği bol sahne geçişi olan bir oyun açtım. Kırılmalar yaşanmıyordu belki ama ghosting sorununa benzer durumlar meydana geliyordu. Bu durum nasıl anlatılır bilmiyorum, yalnızca dikkatli gözlerin fark edebileceği durumlar oluşuyordu; hareketli sahnelerdeki renklerde akma, hareketli objelerin ardında oluşan siyah karartı sorunları gibi. Koyu renk bir objeyi beyaz bir ortamda düşünün. Ekranı oynattıkça objeyi takip eden siyah bir karartı oluşuyordu.

    NOT: Maalesef bu durumu videoya alamadım çünkü mili saniyelik olan şeylerdi, normal bir kamera ile yakalamak epey güçtü. Aşağıda yazdığım gibi çözümü bulduktan sonra bu sorunun "Inverse Ghosting" olduğunu öğrendim. Resim bana ait değil ama az çok ne demek istediğimi ve problemin ne olduğunu anlatıyor:

    https://prnt.sc/p9ihl8
    MSI Optix MAG Monitörler İçin Ayar Tavsiyeleri

    İlk FreeSync tecrübem bu şekilde olduğu için hiç memnun kalmamıştım hatta bu teknolojinin kusurlu çalıştığına inanıyordum. Epey uzun bir süre FreeSync'i kapalı kullandım. Daha sonra şans eseri tepki süresi ayarını normale aldığımda FreeSync açıkken belirttiğim sorunların oluşmadığını farkettim. Bu durumu onaylamak için o an tepki süresini tekrar hızlıya aldım ve hemen sorunlar baş gösterdi. Daha sonra bu durumu araştırdım tabii ki, mesele monitörün FreeSync ile hızlı tepki süresini aynı anda randımanlı çalıştıramamasından kaynaklanıyormuş. Bu durum VA ve Curved ekranların genel sorunuymuş. Bir çok marka FreeSync özelliği açıldığında tepki süresini otomatik olarak normale çekiyormuş fakat nedendir bilinmez kusurlu çalışsa da MSI böyle bir kilit koymamış. Tepki süresi hızlı ile normal arasında neredeyse hiç bir fark olmadığı için monitörü FreeSync açık ve tepki süresi normal ayarlarında kullanmaktayım.

    Bir diğer sorun da arada görülen titreme sorunu. Özellikle çok yüksek FPS'li sahnelerde, örneğin oyun açılışlarında, loading ekranlarında vs. renklerde ve görüntüde titremeler meydana geliyor. Yani monitör kendi tazeleme hızını yüksek değişken FPS'ye senkronize etmeye çalışırken oluşuyor bu durum. Tepki süresinden bağımsız FreeSync'den kaynaklandığına eminim. Sürekli olan, uzun süren yada rahatsız eden bir durum olmadığı için bunu pek sorundan saymıyorum.

    NOT: Tüm bu deneyimlerim AMD ve FreeSync üzerineydi. Gsync'de durum nedir hiç bir fikrim yok.


    • Siyah Dengesi ve Görüntü Ayarları:

    Monitör default olarak nasıl geldiyse başta öyle kullandım, parlaklık dışında pek ayar değiştirmiyordum çünkü keskinlik ve doygunluk gayet güzel görünüyordu. Bir gün PUBG oynarken karanlık sahnelerin anormal düzeyde koyu olduğunu farkettim. Bu oyunu daha önce laptoptan oynuyordum o yüzden MSI monitörün bastığı koyuluk yoğunluğu doğru gelmedi. Bu durumu çözmek için siyah ayarlayıcı ayarını 9'dan 10'a çektim. Koyu sahnelerdeki karanlığa gömülen detaylar problemi çözülmüştü. Bu durumu daha iyi anlatabilmek için Vampyr adlı oyundan bir video çekmiştim:



    Bu ayar koyu sahnelerin bol olduğu oyunlarda 9'dan iyi performans verse de genel görüntüde yapay bir parlaklık oluşturuyordu ve renklerin doygunluğunu azaltıyordu. Özellikle açık renklerde belli oluyordu. Bu durum monitörden yapılabilecek başka bir ayar ile tolere edilemiyordu yani parlaklık yada kontrast değiştirerek bu durum gerçek anlamda çözülemiyordu çünkü sorun 'gamma' sorunu idi. Siyah ayarlayıcı 9.5 gibi bir ara ayar koysalarmış çözülecekmiş. Bu ara ayar mevcut olmadığı için çözümü bir renk profili oluşturmakta buldum. Bunun için Windows'daki ekran renk ayarlarını kullandım. Monitör ayarlarından siyah ayarlayıcıyı 10'a sabitledim ve bu program üzerinden gamma seviyesini %20 oranında aşağı çektim:

    https://prnt.sc/p9ia9x
    MSI Optix MAG Monitörler İçin Ayar Tavsiyeleri

    NOT-1: Gamma nasıl düşürülür, videolu gösterim:
    https://www.youtube.com/watch?v=XYDh5TZO9Ro

    NOT-2: Asıl problem siyah ayarlayıcı 9'da yaşananlardır. Siyah ayarlayıcıyı 10'a çektikten sonra gamma'yı düşürmek kişisel tercihimdir. Siz gerek görmüyorsanız yapmayabilirsiniz ya da gamma'yı benden fazla aşağı çekebilirsiniz, tamamen size kalmış. 'Siyah ayarlayıcı 9 iken gamma ayarını artırsak' şeklinde düşünmüşseniz, ben denedim kesinlikle 10 iken gamma düşürmek kadar doğru olmuyor.


    Gamma / siyah ayarlayıcı düzeyini test edebilmek için güzel bir resim:

    Resim açılmazsa link
    MSI Optix MAG Monitörler İçin Ayar Tavsiyeleri

    Bu ayar ile nispeten tatmin olmuş durumdayım. Doğallığı bozduğu için gerisini çok kurcalamaya gerek görmedim. En verim aldığım ve olması gerektiği tonda görüntü veren dengeli ayarlarımı sizlerle paylaşayım. Yukarıdaki gamma ayarı yapılı biçimde aşağıdaki ayarları kullanıyorum:

    Oyunda:
    • Oyun Modu: Kullanıcı
    • Parlaklık: 40 / HDCR (parlaklık durumu tercih meselesi)
    • Karşıtlık: 50
    • Netlik: 0
    • Siyah Ayarlayıcı: 10
    • Renk Sıcaklığı: Normal
    • Görüntü İyileştirme: Zayıf
    • Tepki Süresi: Normal
    • Sıfır Gecikme: Açık
    • FreeSync: Açık

    Oyun dışı:
    • Parlaklık: 15 / 25 (tamamen benim tercihim, yukarısı gözümü ağrıtıyor)
    • Karşıtlık: 50
    • Netlik: 0 / 1
    • Siyah Ayarlayıcı: 9 / 10 (hemen hemen hep 10'da tutuyorum)
    • Renk Sıcaklığı: Normal
    • Görüntü İyileştirme: Kapalı
    • Tepki Süresi: Hızlı (oyun dışı bahsettiğim bozulma olmuyor)
    • Sıfır Gecikme: Açık
    • FreeSync: Açık (oyun dışı etkisi olmayan bir ayar olduğu için hep açık)


    • BONUS | Gece Işığı:

    Monitör ile alakası olmayan, göz sağlığı için konulmuş bir Windows 10 özelliği. Yine de bahsetmek istedim. Ekranı bir miktar sarartıyor ve geceleri gözün yorulmasını engelliyor. Araştırırsanız ne denli faydalı olduğunu okuyabilirsiniz. Oyunlar bu durumdan etkilenmiyor. Ayarlarım şu şekilde:

    https://prnt.sc/p9ienz
    MSI Optix MAG Monitörler İçin Ayar Tavsiyeleri

    Okuduğunuz için teşekkürler. Tartışmaya açığım, her türlü yorumunuzu beklerim. Özellikle MSI Optix kullanıcıları konuya görüşlerini yazarsa çok daha faydalı bir başlık olabilir.


    Etiketler: MSI Optix ayarları, MSI Optix MAG monitör ayarları, ayar tavsiyeleri, en iyi ayarlar, gaming, oyuncu monitör, 2K 1080p, 144hz, 1ms, MSI black tuner, tuning, itopya, vatan, hepsiburada, MSI Optix MAG271CQR, MAG272QP, MAG241C, MAG271C, MPG27CQ, MAG321CQR, MAG341CQ, MAG321CURV, MAG241CR, MAG271CR, Oculux NXG251


    MSI Optix MAG272QP 2K 165Hz Monitör İncelemesi (by @Wadjet)
    https://forum.donanimhaber.com//mesaj/yonlen/143100683
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • Teşekkürler.Ben de yeni aldım Mag241CR modelini.9 yıllık 60 Hz Lcd samsung monitörümden sonra alışmaya çalışıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Baya sağlam konu olmuş birde bu monitörlerdeki blur sorunu ne durumda onu merak ediyorum varmı bilginiz
  • MAG271CQR modelini almıştım ancak beklentimi karşılamadığı için iade ettim özellikle siyah renk ayarı çok sıkıntılı, IPS panel bir ürünü denemeyi düşünüyorum.
  • Xtremee kullanıcısına yanıt
    Yerine ne almayı düşünüyorsunuz model araştırdınız mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: XanthiN

    Yerine ne almayı düşünüyorsunuz model araştırdınız mı?
    Açıkcası çok alternatif yok gigabyte aorus ad27qd var ancak fiyatı pahalı, samsungda lc27hg70 var indirime girdiğinde alınabilir veya yeni modeller beklenip onlardan tercih edilebilir. Siz ne düşünüyorsunuz ips alacak olsaydınız ne alırdınız ve siyah renk sorunu sizi rahatsız etmiyor mu? Monitör çok güzel aslında ancak o kadar para verince sorun olması can sıkıyor.
  • Xtremee kullanıcısına yanıt
    Rahatsız ediyor ki bu konuyu açtım zaten hocam.

    Şimdilik böyle idare ediyorum, aslında kötü olmadı yaptığım ayarlar ile. Satma / iade etme imkanım olsa bu modeli tekrar almak istemezdim fakat attığınız modellere bakınca bunlar ciddi pahalı. Alınabilecek en F/P monitör yine bizimki gibi görünüyor. Ben henüz bir araştırma yapmadım ama zaten çok da bir seçenek yok dediğiniz gibi. Siz monitörü iade ettiniz peki şu an ne kullanıyorsunuz?
  • ben monitörü alalı 1 ay falan oldu vatan pcden 2400 e aldım.gayet memnunum aslında çünkü bu fiyata gidip 1080p tn panel monitörler var.
    27 inçte 1080p deneyimledim arkadaşın bilgisayardan (tn panel) şuan cidden iyiki bunu almışım diyorum.tabi ips deneyimlesem bundan sonra,iyiki ips almışım derim :D..ancak malesef paraya bakıyor bu işler.
    Aslında insanlar kendilerine şunu sormalı ben bir monitörden ne istiyorum? mesela ben kesinlikle 144hz ve 2k istiyordum.geriye boyut ve panel tipi seçmek kalmıştı.ips olunca cok pahalı oluyordu.ad27qd var en alınası monitör onunda düştüğü en dip fiyat 3600 dü yani benim aldıgımdan 1200 TL da pahalı.şuan ips ve 144 hz monitörler yeni yeni piyasaya yayılıyor 1200 tl fazla vermek gereksiz geldi bana ama ileride muhakkak geçilmeli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alprux -- 24 Eylül 2019; 9:14:42 >
  • bu monitörü bende istiyorum lakin color banding sorunu insanı çileden çıkarıyor. sürekli dizi film izleyen biriyim oyun oynamanın yanında ve bu kadar para verip bu sorunları yaşamak insanı sinir ediyor. halen pusuda bekliyorum bakalım
  • Bir arkadaşa alıcaz beraber R6 Sige oynuyoruz.Monitörü benim malım altın diye övmeyin lütfn VA panllerde ghosting sorunu varmı? , Kapalı siyah yoğun lanlarda çok mu karanlık çok mu açık ?çok hareketli görüntülerde blurlaşma durumu nasıl? FreeGsynch kullanmıcaz bu ayarlar kapalıykn performansı önemli.
  • Şuradan baktığımda bir miktar ghosting olduğunu görüyorum:
    https://www.testufo.com/ghosting

    Tepki süresini hızlı yaptıkça burada gözlemlenen ghosting bir miktar daha artıyor. Koyu sahnelerde siyah yoğunluğu fazla. Zaten konumda da belirtmiştim. Çok hareketli görüntüleri takip etmesi zaten zor olduğu için blurlarlaşma oluyor yada olmuyor diyemiyorum ama monitörün ayarlarında "Hareket Bulanıklığını Önle" diye bir ayar ayriyeten mevcut.
  • XanthiN kullanıcısına yanıt
    overdrive kaynaklı ters ghosting sorunu, ucuz tn panle ladım acerın compatative oyun oynadığım için gayet menunum. VA paneline en kralı da alsan daha iyi seviyede değiller 144-165hz için uygun değiller şahsi fikrim.
  • Monitörü elden çıkardım arkadaşlar. Maalesef memnuniyetsizliğim gitmedi, arttı. Yanına başka monitör koyunca bahsettiğim sorunlarının yanısıra renk tonlarının da ne kadar kötü olduğunu farkettim. Daha çeşitli yorum isteyenler başka alt konudaki yorumlarımı okusunlar, özellikle son sayfalardaki. Burası baya pasif kaldı. Hiç bir MSI Optix monitörü almanızı önermiyorum.

    https://www.technopat.net/sosyal/konu/msi-optix-monitoerler-icin-ayar-tavsiyeleri.760854/
  • quote:

    Orijinalden alıntı: XanthiN

    Monitörü elden çıkardım arkadaşlar. Maalesef memnuniyetsizliğim gitmedi, arttı. Yanına başka monitör koyunca bahsettiğim sorunlarının yanısıra renk tonlarının da ne kadar kötü olduğunu farkettim. Daha çeşitli yorum isteyenler başka alt konudaki yorumlarımı okusunlar, özellikle son sayfalardaki. Burası baya pasif kaldı. Hiç bir MSI Optix monitörü almanızı önermiyorum.

    https://www.technopat.net/sosyal/konu/msi-optix-monitoerler-icin-ayar-tavsiyeleri.760854/
    MAG271 faciası sonrası tekrar araştırmaya girişmiştim bir kaç model kafamdaydı ancak fiyatları çok yüksek black friday dolayısı ile iki model buldum hatta konu açtım sizinde bakıp yorum yapmanızı isterim. Ne düşünüyorsunuz bunlar hakkında alınırlar mı? Birde benim yerime technopatta içeriği kopyalayarak bir konu açabilir misiniz üye olmak çok zor geldi
    https://forum.donanimhaber.com/black-friday-2k-ips-144hz-1ms-viewsonic-vx2758-vs-acer-xv272up--140900347



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xtremee -- 22 Kasım 2019; 0:38:14 >




  • Xtremee kullanıcısına yanıt
    Konuna bir yanıt bırakacağım birazdan.
  • MSI mag241cr aldım dün. Salı elime ulaşacak. Merakla bekliyorum :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • XanthiN kullanıcısına yanıt
    Selam dostum emeğin için teşekkürler güzel yazı.bende bu monitöre sahibim genelde rekabetçi oynadıgım için ve oynadığım için renk konularında şikayetim yok.ama ilginç bir sorunum var.monitör arasıra kendisini 120 veya 60hz e atıyor.genelde bu oyun ekranı açılırken yada bazen oyunun ortasında yapıyor.kablodan mı dedim kaliteli bir kablo aldım ama arasıra yapıyor.ve 144 hz seçeneği görünmüyor.pc ye reset attığım zaman düzeliyor.sence nedendir? Monitörde windowsta ekran kartıda hepsi güncel sürümleri yüklü.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • GiveMeYourLife G kullanıcısına yanıt
    Ne kadara aldınız

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • PS4_Gamer_42 P kullanıcısına yanıt
    1424 tl.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.