Şimdi Ara

MS Hastalığını nasıl yendim (8yılıma giriyorum)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
94
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • MS Hastalığla tanıştığımda bu kadar bilinen birşey değildi ve ben 2017 yılında 20 yaşında sol ayağımın ısı algılayamamasıyla tanıştım ilk yılımda vücüdumun türlü türlü uyuşmalarıylada nasıl bir şey olduğunu kavradım.

ÇÖZÜMÜ BES LEN ME vücumuzun bağırsak florosı bozulduğu için bunları yaşıyoruz.

Arkadaşlar lütfen yorum yazmayın bu bir tavsiye konusudur yani özel hayatımdan dolayı tecrübelerimi paylaşmak ve yardımcı olmak için açtım evet ama

ÖZEL HAYATIMDAN ÖTÜRÜ(çünkü 8 yıldır ailem ve bazı akrabalarım dışında kimse bilmiyor bilselerde inanmazlar çünkü son 5 yıldır ilaç dahil kullanmadım bi ara ilk yıllarımda kısa süreiğine copaxone mu ne kullandım bacıgıma dönüşümlü şekilde vuruyordum onuda bıraktım).

Yorum yapsanız bile dönüş yapmayı düşünmüyorum

Bende çok korktum ama korkulacak bişi değil tanı konduğundan beridir halen 100 fazla şınav cekebiliyorum 5 km fazla yürüyebiliyorum 2022 yılında namazıma başladım 5 vakit namaz kılıyorum bunuda yazalım(manevi boyutunun yanında çok çok iyi bir egzersizdir ) orucumu tuturoum teravihimi kılıyorum bunun yanında ehliyetim yoktu 2017 tanı kondu üni değiştirmiş ama o zamandan bu zamana ehliyetimi aldım ingilizce öğrendim mezun oldum yine il dışında okudum kendi başıma ayrıca farklı farklı sektörlerde çalıştım halen çalışıyorum

Nasıl beslendiğimide günlük tutmuştum onuda bi ara ekliyecem bi de türkiyede ilk gaita nakli olan kişiyim gaita naklini araştırın çünkü sıkıntımız bagırsak flolaramızdır ben yendim sizde en kısada zamanda iyileşeceksiniz.

GAPS DİYETİ BU İŞİN ANAHTARIDIR

GAPS (Gut and Psychology Syndrome) Diyeti, sindirim sistemi (bağırsaklar) ile psikolojik sağlık arasındaki ilişkiyi temel alarak geliştirilmiş bir beslenme programıdır. Bu diyet, Dr. Natasha Campbell-McBride tarafından 2004 yılında ortaya atılmıştır ve özellikle bağırsak sağlığını iyileştirmenin, psikolojik ve nörolojik sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratabileceğini öne sürer.

GAPS Diyeti'nin Temel Felsefesi:

GAPS diyeti, sindirim sistemindeki bozuklukların, zihinsel ve psikolojik bozukluklara, davranışsal sorunlara, dikkat eksikliği, depresyon, anksiyete, otizm, MS (Multipl Skleroz), ADHD (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu) gibi durumlarla bağlantılı olabileceği fikrini savunur. Bu diyete göre, sindirim sistemi sağlığını düzeltmek, beyin ve ruh sağlığını iyileştirebilir.

GAPS Diyeti'nin Temel Prensipleri:

1. Bağırsak Florasını İyileştirme:
    • GAPS diyeti, bağırsak florasının sağlığını iyileştirmenin önemli olduğunu belirtir. Bağırsaklardaki kötü bakterilerin ve patojenlerin (zararlı mikropların) temizlenmesi, vücutta daha iyi bir dengenin sağlanması gerektiği savunulur.
    • Bağırsak sağlığını iyileştirmek için probiyotikler (fermente gıdalar) ve prebiyotikler (bağırsak florasını besleyen maddeler) önemli bir yer tutar.
    1. Sindirim Sistemini Onarmak:
    • Sindirim sistemi, özellikle bağırsak zarını (bağırsak duvarını) iyileştirmeyi amaçlar. Bağırsakların geçirgenliğini (leaky gut - sızdıran bağırsak sendromu) azaltmak, besinlerin düzgün emilmesini sağlamak önemlidir.
    • Diyet, sindirimi kolaylaştırmak ve bağırsak duvarını onarmak amacıyla kemik suyu ve diğer kollajen açısından zengin gıdalar önerir.
    1. Toksinlerin Vücuttan Atılması:
    • GAPS diyeti, vücutta birikmiş toksinlerin atılmasına yardımcı olmak amacıyla temizleme (detoks) süreçlerine de yer verir. Bunun için özellikle doğal, taze ve işlenmemiş gıdaların tercih edilmesi önemlidir.

GAPS Diyeti'nin Aşamaları:

GAPS diyeti, dört ana aşamadan oluşur:

1. GAPS İntro Diyeti (Başlangıç Aşaması):
    • Bu aşama, daha fazla sindirilebilir ve besleyici gıda almak için vücuda yardımcı olur. Başlangıçta, yoğun bir şekilde kemik suyu, sebze çorbaları, et ve yumurta gibi besinler tüketilir. Fermente gıdalar ve probiyotikler de bu aşamada önemlidir.
    • Şeker, işlenmiş gıdalar ve gluten gibi inflamasyonu artırıcı yiyecekler tamamen yasaktır.
    1. İntro Diyeti Sonrası Aşamalar:
    • Bu aşamada, daha fazla gıda eklenir, ancak hala belirli gıdalar (örneğin, süt ürünleri, tahıllar) sınırlandırılır. Zamanla, daha fazla gıda grubuna izin verilir.
    1. GAPS Tam Diyeti:
    • Bu aşama, genellikle başlangıç aşamasında önemli iyileşmeler kaydeden bireyler için uygulanır. GAPS tam diyeti, bağırsaklar iyileştikçe daha geniş bir gıda yelpazesi sunar.
    • Bu aşamada taze, organik gıdalar, sebzeler, meyveler, et ve balıklar gibi gıdalar temel olarak yer alır.
    1. GAPS Bakım Diyeti:
    • Diyet tamamen iyileştikten sonra, bakım aşamasına geçilir. Bu aşamada, daha geniş bir gıda yelpazesi kabul edilebilir, ancak yine de bazı zararlı gıdalardan (şeker, işlenmiş gıdalar vb.) kaçınılır.

GAPS Diyeti'nin Amaçları:

• Bağırsak sağlığını iyileştirerek genel vücut sağlığını düzeltmek
    • Sindirim sistemini onarmak ve bağırsak duvarındaki hasarı iyileştirmek
    • Psikolojik sorunları, otizm, depresyon, anksiyete, ADHD gibi durumları iyileştirmek
    • Bağışıklık sistemini güçlendirmek
    • Genel olarak vücuttaki iltihaplanmayı azaltmak

GAPS Diyeti Hangi Durumlar İçin Önerilir?

• Otizm Spektrum Bozukluğu
    • ADHD (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
    • Depresyon ve Anksiyete
    • Bağırsak Sorunları (İrritabl Bağırsak Sendromu, Sızdıran Bağırsak, Crohn hastalığı vb.)
    • Nörolojik Bozukluklar (Alzheimer, Parkinson, vb.)
    • Bağışıklık Sistemi Bozuklukları

GAPS Diyeti'nin Eleştirileri:

• Bilimsel Kanıtlar Eksik: GAPS diyeti, bazı bilim insanları tarafından yeterli bilimsel kanıtlara dayanmayan bir diyet olarak eleştirilmiştir. Diyetin etkili olduğuna dair daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
    • Yüksek Yoğunluklu: GAPS diyeti, çok sıkı ve bazen zorlayıcı bir diyettir. Özellikle intro aşamalarında, yiyeceklerin kısıtlanması ve hazırlık süreci zaman alıcı olabilir.

GAPS diyeti, sindirim sağlığını iyileştirmeye odaklanan ve bazı psikolojik durumların tedavisinde yardımcı olabilecek bir beslenme yaklaşımı olarak öne çıkmaktadır. Ancak bu diyeti uygularken paket ürünlerden çikotala kola gibi şeylerden uzak durmak gerekir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İleriyedoğru -- 9 Mart 2025; 18:12:34 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.