arkadaşlar ben PIC programlama konusunda slında yeni başladım sayılır ama uzun zamandır uğraştığım bir sorun var ben microchip in sitesinden MPASM indirdim ama işlemci seçiminde yani hex kodlarını hangi işlemciye göndereceğimizi seçtiğimiz bölümde sadece 16cxx 16f83,84 PIC leri var ben 16f628 ve 877 programlamak istiyorum ama bu chipler yok bunun yanında include dosyalarıda yok birde yazdığım programa bu include dosyalarını nasıl ekleyebilirim yani #include p16f628.inc yazdığımda bu iş oluyormu geçen yazdığım ufak bir programda hata verdi bu inc dosyasını programa nasıl ekleyebilirim yardımlarınızı bekliyorum
Elinde Microchip MPLAB 7.0 varsa onu kur. Yoksa microchip sitesinden indirebilirsin. MPLAB içerisinde mpasm var ve ihtiyacın olabilecek tüm PIC serileri için inc dosyaları da hazır.
PICte yeniysen ve PIC16F628 kullanıyorsan sana Birsen Yayınevi "Her Yönüyle PIC16F628" kitabını öneririm. Ayrıntılı bilgi içinhttp://www.pictr.net/
arkadaşım ben zaten o kitabtan öğrendim PIC i de mplab kurdum şimdi ben yalnız mir sorum daha olacak şimdi mplab da yazdığım programı "program all" diye bir yerden derliyorduk bu derlediğim dosyayı IC-PROG nasıl açıcam mpasm de hex uzantılı dosya oluşuyodu bu dosyayı IC-PROG la açıyorduk yüklüyorduk mplabda nasıl oluyor
Mplab'daki "program all" seçeneği, Mplabın desteklediği programlayıcılar ile PIC programlamak için kullanılır. Mplab'da HEX dosyayı oluşturmak için yazdığın programı derlemelisin. Derledikten sonra programın dosyalarının bulunduğu klasöre ilgili HEX dosyayı kendisi oluşturuyor.
ya oluşturuyor ama hex uzantılı değil değişik uzantılarda yani tam olarak adım adım ne yapmam gerek anlatırsan sevinirim
Muhtemelen hatalı bir kod yazıyorsun sonuç olarak ERR ve LST uzantılı dosyalar oluşuyor. Bu dosyaları incelersen hatanı bulabilirsin. Eğer yazdığın program hatasızsa hex uzantılı dosya otomatik olarak oluşturulur. Elindeki kitabın EK-B bölümüde (216. sayfasında) MPLAB'ın kullanımı anlatılıyor. Program kodunu hatasız yazıp "Build All" yaptıktan sonra .hex uzantılı dosyayı oluşturmuş olursun. Daha sonra IC-PROG programı ile ilgili hex dosyayı kitabın EK-A bölümünde (210. sayfasında) anlatıldığı şekilde PIC'e yükleyebilirsin.
p16f628.inc dosyasını programı kaydettiğin klasörün içine koyman gerek. +1 Feyzee nin dediği gibi 7.0 ı kur.
sağolun arkadaşlar bir deniyeyim bir sorun çıkarsa yine dönerim size
ya arkadaşlar ben yaptığım şeyleri şöyle bir anlatayım ilk önce mplab da programı yazdım daha sonra bunu "bulid all"diye bir seçenek var bunla derledim ve iki tane mcp ve mcw uzantılı dosya oluştu aynı zamanda bu yazdığım kodları derledikten sonra yine kaydettim mcp ve mcw dosyalarının olduğu klasöre belgelerime attım şimdi belgerimde bir klasörün içinde mcp ,mcw ve birde kaydetmiş olduğum untiled diye mi ne bir dosya var şimdi IC-PROG u açtım gerekli ayarlamaları yptım aygıtı filan seçtim şimdi gerekli hex dosyasını IC-PROG a açmam lazım ama deminde söylediğim gibi üç tane dosya var ve bunların hiçbiri hex uzantılı değil hepsinin uzantısı mcp ve mcw birde untiled diye dosya var ben şimdi hangisini IC-PROG la açıpta pıc e yüklemeliyim burda herkez üztün körü cevap yazıyor ne olur güzel bir şekilde anlatırsanız sevinicem
ya arkadaşlar ben yaptığım şeyleri şöyle bir anlatayım ilk önce mplab da programı yazdım daha sonra bunu "bulid all"diye bir seçenek var bunla derledim ve iki tane mcp ve mcw uzantılı dosya oluştu aynı zamanda bu yazdığım kodları derledikten sonra yine kaydettim mcp ve mcw dosyalarının olduğu klasöre belgelerime attım şimdi belgerimde bir klasörün içinde mcp ,mcw ve birde kaydetmiş olduğum untiled diye mi ne bir dosya var şimdi IC-PROG u açtım gerekli ayarlamaları yptım aygıtı filan seçtim şimdi gerekli hex dosyasını IC-PROG a açmam lazım ama deminde söylediğim gibi üç tane dosya var ve bunların hiçbiri hex uzantılı değil hepsinin uzantısı mcp ve mcw birde untiled diye dosya var ben şimdi hangisini IC-PROG la açıpta pıc e yüklemeliyim burda herkez üztün körü cevap yazıyor ne olur güzel bir şekilde anlatırsanız sevinicem
MPLAB IDE ile değil MPASMWIN ile derlemen lazım. Bu durumda hex dosyası oluşur.
ya arkadaşlar ya burda bu işten çakozlamayan adam çok yada ben tam cahilim mplab da drleme yapılıp IC-PROG la program yüklenebiliyormuş hangi dosyayı açıcaz diyorum ben hem arkadaşım sen baştaki yazılarıda okusana bi ne yazmışım mpasm ile sorun yaşıyorum dedim sen bana demişin ki mpasm yi kur bilmiyosanız yalnış yönlendirmeyin insanları arkadaşın yavsiye ile üye oldum ama kimse adam akllı anlatmıyor benim sorunum şunlar
microchip in sitesinde mpasmwin indirdim kurdum programı yazdım derlemek için işlemci seçicem bunların içinde 16f628 ve 877 gibi PIC ler yok
bunun yanı sıra include dosyalarıda yok bu dediğim iki yonganın internetten bulup klasörün içine attım inc dosyalarını ama işlemciyi seçemiyorum ve mpasm sürekli hata veriyor ve hex dosyası oluşmuyor
daha sonra arkadaşların tavsiyesi ile mplab kurdum şimdi derlemeyi yapdıktan sonta mcw ve mcp dosyaları oluşuyıor birde kaydettiğim untiled diye bir dosya oluşuyor IC-PROG la bu dosyaların hangisini açıp PIC e yükleme yapıcam
lütfen açılan topicleri dikkatli okuyun arkadaşlar tıkandım kaldım kaç gündür bekliyorum bir allahın kulu yardımcı olmadı son atılan msj a bakın
lütfen adım adım anlatacak arkadaş yok mu burda ben yalnış yere mi geldim acaba bilen bilmiyen bişey diyor
Arkadaşım sen 1- Mplab Ide ile programı yaz asm uzantılı olarak kaydet. 2- Mpasmwin i aç. Source File Name kısmına kaydettiğn dosyayı seç. Processor kısmındandan Pic'ini seç. Assemble butonuna bas derle. 3- Klasörünün içine .hex uzantılı bir dosya oluşturur. Oda IC-Prog'un istediği dosya.
.inc dosyaları C:\Program Files\Microchip\MPASM Suite kalasörünün altında. mcw ve mcp dosyaları nasıl oluşuyor anlamadım.
mcw ve mcp dosyaları MpLab'ın proje ile ilgili dosyalarıdır...
under mind arkadaşım mplab zaten mpasm ile tümleşik çalışmıyormu niye mplabda yazıp mpasm de derliyorum mmplab derliyormuş yaa iyicene çorba oldu abi ya herkez bişey diyor
hem ben mpasm de derlemek istediğim de işlemci seçiminde 16f628 filan yoookkkk anlatamıyuorum arkadaşlar
bakın arkadaşlar ben size basit bi uygulama yazayım bunların bi inceleyin bu programı mpasm de derledim
Message[302] D:\YENIKL~1\LED.ASM 12 : Register in operand not in bank 0. Ensure that bank bits are correct. Error[113] D:\YENIKL~1\LED.ASM 16 : Symbol not previously defined (b) Error[124] D:\YENIKL~1\LED.ASM 16 : Illegal argument (expected single character) Error[112] D:\YENIKL~1\LED.ASM 16 : Missing operator Warning[207] D:\YENIKL~1\LED.ASM 19 : Found label after column 1. (DON)
tıkandım kaldım nerde hata yapıyorum birde ben nasıl hatalarımı incelemeliyim mesela burda error113 diyo bu hangi satır oluyor arkadaşlar şu dosyaları bi inceleyin nerde yalnış yapıyorum fafayı yiycem
arkadaşlar sorunu hallettim herşey için sağolun
Error[122] F:\UMIT\PIC\RENKLER20\PRETOUS\RENK.ASM 7 : Illegal opcode (_CP_OFF) abi bu mplabın son versiyonu boyle bir hata veriyor bir onceki surumde bu yoktu bu ne demek bilenler varsa lütfen yardim