Şimdi Ara

monitörde hz nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
13.109
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, monitörlerde 60 hz - 75 hz - 120 hz gibi özellikler görülmekte. bunun anlamı mesela 60 hz bir monitörün donanımımız el verdiği taktirde 60 fps gelen görüntüyü 60 fps olarak iletebilmesi midir? veya 120 hz in anlamı 120 fps ye kadar görüntüyü ekrana verebilmesi midir? Eğer böyle ise 120 hz monitörlere o kadar çok para bayılmaya gerek var mı ki? zaten çok aşırı bir sisteminiz yoksa güncel oyunlardan aldığımız fps 60-70 civarı. 60 fps ile 120 fps nin farkının gözün algısından kaynaklı çokta fazla olmadığını okumuştum. Bilen biri açıklayabilir mi bu hz olayını?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi huoralcarin -- 22 Aralık 2015; 17:26:10 >



  • tazeleme hızı olması gerekli nekadar yüksek olursa okadar iyidir
  • Saniyede verebildiği kare sayısıdır. Oyunlardaki fps neyse monitördeki hz de o anlama gelir. Sistemin 60 fps veriyorsa 120 hz monitör almanın anlamı yok.
  • huoralcarin H kullanıcısına yanıt
    144 hz monitöre 60 hz monitöre göre çok daha hızlı ve nettir 5 tane çok hızlı topların geçtiğini düşün 144 hz kullanan adam 5 topuda görür ama 60 hz kullanan 2 top görür diğerlerini göz yenileme hızından

    dolayı göremez 144 hz monitörde 60 fps alıyorsan monitörün 60 hz gibi açlışır hz ne kadar yüksek ise fps de aynı şekilde yüksek olması gerek birde nvidia gsync amd free sync onlarda monitörün yenileme hızı

    ile fps hızını eşitliyor yani sen 60 fps alırsan ekran aynı anda 60 yenileniyor böylelikle pürüzüz takılmadan net yağ gibi oyun oluyor. Aynı konsollar gibi konsollarda da fps kaç ise yenileme hızıda aynı o yüzden

    konsollarda 30 fps alsan bile takılma olmaz pc de ki gibi rahatsız etmez bu işi pc de gsync ve free sync yapıyor ama onların monitörleri pahalı 2500 tl den başlıyor.
  • darkdevil35 kullanıcısına yanıt
    teşekkürler cevap için o zaman şu anlık 60 hz veya 75 hz monitörler yeterli keyifli bir deneyim için
  • huoralcarin H kullanıcısına yanıt
    Rica ederim
  • Tazeleme hızı

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hertz, bir görüntünün 1 saniyede ekrandaki yinelenme sayısıdır. Bu nedenle 2 kat hıza sahip 100 hz tv’ler gözü yormaz ama 50 hz tv’ler gözü biraz daha fazla yorar.

    50 Hz tv'lerde ekranda görülen bir görüntü karesi aslında 2 yarım görüntünün üst üste oturması ile ortaya çıkar. Bilindiği gibi ekrandaki görüntü satır satır tarama ile oluşur. Görüntüyü oluşturan satırların önce tek numaralı olanları (1,3,5,7 v.s) birinci karede sonra da çift numaralı satırları ikinci karede taranır. Bu iki yarım taramalı ekran yeterince hızlı değiştiği için ve ekranın fosforlu özelliğinden dolayı sanki tek kare imiş gibi görünür. Buna "interlaced" görüntü denir. 50 Hz tv'lerde iki yarım karenin geçişi her ne kadar hızlı da olsa özellikle ekran boyutları büyüdüğünde geçişler izleyici tarafından titreşim gibi algılanır. Ekran boyutları küçükken 50 Hz tv'lerde ekrandaki titreşim çok rahatsız edici değilken 70 ekran üzerindeki boyutlarda belirginleşir ve 80 ekran üzerinde de rahatsız edici olmaya başlar (göz sağlığı açısından da zararlı). 100 Hz'lik tv'lerde ekrandaki görüntü tek seferde taranarak oluşturulduğu için ekranın titremesi söz konusu değildir. Ekran boyutunun 80 ekran üzerinde olduğu durumlarda tv'nin 100 Hz. olması seyir kalitesini artırır ve gözleri rahatsız etmez.




  • Monitörün frekansı
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.