Şimdi Ara

Momentum ve Enerji Sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
2
Favori
4.936
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Başlangıçtaki hızı 400 m/s olan 0.05 kg'lık mermi,şekildeki 1 kg'lık bloğu delip geçiyor.(Takıldığım nokta burası,delip geçince nasıl yapıyoduk )

Çarpma ile blok yayı 5 cm(0,05m) sıkıştığına göre göre (yay sabiti k=400N/m)

a)Merminin bloku terketme hızı?

b)Çarpışmadaki enerji kaybı?

Bu da şekilli anlatım

http://sketchtoy.com/57969258

• Arkadaşlar soruyu çözmeyip şu mermi çıktıktan sonraki denklemi yazsanız da olur.

mesela burda mermi saplansa;

m1.v1+m2.0=mt.v' olacaktı ama saplanmıyor işte
  • Son kez up
  • Arkadas icin ben de uplatayim.
  • yaylı soruların özel bi formülü vardı akşama deftere bakıp çözerim.Yaysız olsa çözerdim
  • Hocam bir bölü 2 carpi k carpi x kare formulunden kayda depolanan kinetik enerjini bulursunuz. Oradan momentuma gecersiniz. Sikisan cismin momentumu ile merminin son momentumu, merminin ilk momentumuna esitlersiniz. Guzel soruymus bu arada.
  • quote:

Orijinalden alıntı: azsussan

Hocam bir bölü 2 carpi k carpi x kare formulunden kayda depolanan kinetik enerjini bulursunuz. Oradan momentuma gecersiniz. Sikisan cismin momentumu ile merminin son momentumu, merminin ilk momentumuna esitlersiniz. Guzel soruymus bu arada.

Ben de boyle yapiyorum 2 tane bilinmeyen cikiyo.mermi saplandigindaki ortak hiz ve mermi ciktiktan sonraki hiz bilinmiyor.bi de tabi merminin blogu delmek icin harcadigi ısı var.isin icinden cikamadim yani
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: MusanınAsası

Başlangıçtaki hızı 400 m/s olan 0.05 kg'lık mermi,şekildeki 1 kg'lık bloğu delip geçiyor.(Takıldığım nokta burası,delip geçince nasıl yapıyoduk )

Çarpma ile blok yayı 5 cm(0,05m) sıkıştığına göre göre (yay sabiti k=400N/m)

a)Merminin bloku terketme hızı?

b)Çarpışmadaki enerji kaybı?

Bu da şekilli anlatım

http://sketchtoy.com/57969258

Hcm cvp 40/21 mi :-) valla hatirladigim su m1.v1 +m2.v2 =m1.v1' + m2.v2' yapiyosun once .2 denklem kuruyosun sonrra da v1 +v1' =v2 + v2' yapiyosun 2. Dnklem bu bu iki denklemi ortak cozecen v2 nin son hizinibulacan yani 1 kglik cismin son hizini sonra bu cismin kinetikenerjisini yay potansiyeline esitlicen 1/2mv2 =1/2kx2 yapicn x i bulacan bn burdn 40/21 buldm bi yap tekrardan sen

• Şimdi basit düşünün niye formüllere takılıyorsunuz bu kadar anlamıyorum.

Momentum korunur diyelim.

V1i *m1 + V2i*m2 = V1s *m1 + V2s*m2 olsun. V2i = 0 başlangıçta blok hareketsiz.

400*0.05 = V1s*0.05 +V2s*1

20 = V1s *0.05 +V2s olsun.

Çarpışmadan sonra ise enerji korunur.

(0.5)m2*V2s^2 = (0.5)*k*x^2 olsun.

V2s^2 = 400*0.05^2 olup.

V2s = 20*0.05 = 1 eder.

Bunu ilk bulduğumuz denklemde yazarsak;

20 = V1s*0.05 + 1

Buradan V1s = 380m/s bulunur.

Şimdi çarpışmadaki enerji kaybını sormuş.

İlk enerji diyelim.

(0.5)*m1*v1i^2 = 4000J eder.

Son enerji;

(0.5)m1*v1s^2 + 0.5*m2*V2s^2 olur.

0.5*0.05*380^2 + 0.5*1*1 = 3610 + 0.5 = 3610.5 eder.

Kinetik iş enerji teoreminden;

DeltaK = W olacaktır.

4000-3610.5 = 389.5 J veya 779/2 Joule falan olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: MusanınAsası

quote:

Orijinalden alıntı: azsussan

Hocam bir bölü 2 carpi k carpi x kare formulunden kayda depolanan kinetik enerjini bulursunuz. Oradan momentuma gecersiniz. Sikisan cismin momentumu ile merminin son momentumu, merminin ilk momentumuna esitlersiniz. Guzel soruymus bu arada.

Ben de boyle yapiyorum 2 tane bilinmeyen cikiyo.mermi saplandigindaki ortak hiz ve mermi ciktiktan sonraki hiz bilinmiyor.bi de tabi merminin blogu delmek icin harcadigi ısı var.isin icinden cikamadim yani

Yav iste hocam ilkmomentumu biliyorsun. Yaydaki sikismayi kinetik enerji ile bulup momentuma ceviriyorsun. Sonra merminin son hizini bulursun. Tek bilinmeyenli cikiyor iste. Kinetik enerjiyi m.v'ye ceviriyorsun iste. Obur soruya da merminin son kinetik enerjidini ilk enerjiye bolup 100 ile carpiyorsun. Ortak hizi falan salla. Oyle olsa cok sacma olurdu. Yukarida adamin bahsettigi formulu kullanip bir yigin islemyapardik. Bence oyle degil.

• hocam yaydaki enerji kısmını ben anlamadım 1/2kx^2 den 1/2 gelmiyor mu
    edit: hocam tamam kinetiğinkiyle gidiyormuş :))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BiColaTesla -- 5 Ocak 2014; 15:30:49 >
  • Kesinlikle haklısın,basit düşünemiyorum ben fizik çözerken.

Çözümün doğru

Teşekkürler
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.