Şimdi Ara

Moleküler biyoloji ve genetik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.605
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Fen lisesi 3. Sınıf ogrencisiyim sınav yaklaşıyor haliyle.bende meslek secimi ile ilgili araştırmalarıma başladım ve bu bölümü buldum.Daha önceden makina veya elektrik elektronik düşünüyordum fakat son zamanlardaki fiziğe olan ilgisizliğim ve kendimi bu derste başarılı bulamamam beni molekuler biyoloji ve genetik bölümüne yönlendirdi.biyolojiyi severim. Genetiğimde severim fakat bulduğum bilgiler pek güncel değil bu bölümle ilgili.
    Bu nedenle bu bölümde okuyanlar beni bu bölüm hakkında biraz daha bilgilendirebilir mi?
    Bitirdikten sonra yurt icinde pek bir is yapamayorlar deniyor. Yurt dısı nasıl olur? Okumak nasıl sürekli lab damı olunuyor?tavsiye ediyormusunuz? Vb bilgileri merak ediyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.



  • Öncelikle şimdiden kolay gelsin :) Meslek seçmek o kadar zor ki.
    Moleküler biyoloji ve genetik okumak, çok zor iş. Her bölümün kendine zorluğu vardır tabiki; ama moleküler biyoji okumak ne lise müfredatına benziyor ne bişeye. İnsan okudukça oha diyor çünkü ne kadar okursan oku; okuman gereken başka bir makale var orada. Bence bir insan biyolojiye meraklı ise " Benim vücudum tüm dünyanın bir araya gelip yıllarca üreteceği bir makineden binlerce kat daha kompleks" diyebilir, demeli. Ve sen; bu sistemleri, bu karmaşık yapıyı anlamak, dünyanın daha iyi bir yer olmasını sağlamak ve gelecek nesillere yardımcı olmak için hayatını araştırarak geçiriyorsun. Ben bilime en ufak bir katkıda bulunmuşsam şu ana kadar; en iyi mevkiyi verseler bu kadar mutlu edemezler beni. Fakat her insan bunun gibi düşünmek zorunda değil, zaten "bilim insanı " olmak budur. Bilim insanı kendini sürekli geliştiren, çok okuyan; kişisellik yerine takım çalışmasını benimseyen insandır. Soru sormaktan, öğrenmeye çalışırken işi uzatmaktan çekinen insan başarılı olamaz biyolojik bilimlerde. Çalışmayı o kadar çok sevmen gerek ki ; istenen konu hakkında 10-11 saat çalışabilmelisin. Çünkü bu ingilizce- ingilizce sözlükte kelime ararken; anlatımda bilmediğin başka bir kelime çıkınca ona da bakman gerekmesi; hatta ona bakarken bir daha bilmediğin kelime çıkması gibi. Ve emin ol bu konular sözlük anlatımı kadar kısa değil. Hepsi 3-5 sayfalık makaleler ve kaliteli öğrenim için 2-3 makale okumalısın. Şimdi sence bu işi sevmeyen insan yapabilir mi?

    Şöyle birşey de var; seçeceğin bölüm ne olursa olsun eğer okuduğun okul kaliteliyse (eğitim görevlileri ve koşullardan bahsediyorum) zaten sana o bölümü sevdirirler. Ama bu farklı bir mesele; bilmiyorum anlatabildim mi. Ben ilkokulda bile canlıları inceler; bilimsel şeyler yapmaya çalışırdım. Ha, böyle olması mı lazım? Kesinlikle hayır. Burada önemli olan çalışma disiplini. Ders ayrımı yapmadan çalışman önemli. Her ders sevilir. Eğer adam gibi çalışıp, emek verip bir konuyu çalışırsan zamanla yapabilmeye başlarsın. Bu da seni mutlu eder, konuyu sevmeni sağlar. Bazı konular çalışmadan da halledilir gibi gelir, ama bazılarına adam akıllı çalışmadan dokunamazsın bile. O yüzden bazı konular zor, bazıları kolay gelir. Ama adam akıllı, sistemli çalışınca her şey yapılıyor; moleküler biyoloji ve genetik bana bunu öğretti. Her gün de öğretmeye devam ediyor. Daha yazılacak o kadar çok şey var ki. Kısalta kısalta bu kadar oldu. Aklında olan her türlü soruyu sorabilirsin. Cevap vermeye çalışırım :)




  • Yazınızı okudum ve çok beğendim cevap verdiğiniz icinde çok teşekkür ederim. Peki dersler sürekli deneyler üzerine mi? Ve is olanakları nasıl ?
  • Kusura bakmayın biraz aralı yazıyorum :] Teorik dersleri olduğu kadar labuvatuar dersleri de var fakat deneysel dersler tabiki ağırlıklı. Zaten labuvatuar kullanmayı bilmeyen bir moleküler biyolog kulağa biraz garip geliyor. Labuvatuarlarda kullanılan enzimler vs. bazen çok pahalı olabiliyor. Bilim para ile doğru orantılıdır zaten. O yüzden okullar çok iyi araştırılmalı. Başka sorun varsa bekliyorum.
  • Mezun oldunuz mu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.