Şimdi Ara

Modem arızaları ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
2
Favori
13.628
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • MErhaba arkadaşlar zaman zaman bazı konularda takıntılı davranıyorum. Modem tamiri yapan arkadaşlar varmı içimizde? Elimde arızalı modemler var bunları tamir etmek istiyorum. Arızaları şöyle. Görünüşte çalışıyorlar arayüzde girebiliyorum ethernet bağlatısı normal kuruluyor dhcp çalışıyor Tek ve bütük sorun ise bu modemler sinyal almıyorlar. telefon hattına taktığınızda adsl lambası bazılarında hiç yanmıyor bazı arızalı modemlerde ise sürekli yanıp sönerek sabit konuma geçmiyor.

    Modemlerin içini açıp arıza hakkında kafa yormaya başladım. Öncelikle şu diagramı paylaşayım;



     Modem arızaları ?


     Modem arızaları ?


    Bugune kadar modemlerde genellikle iki tip arıza ile karşılaştım. Ya besleme katlarında bir sorun oluyordu yada yukarıda bahsettiğim gibi sinyal alma ile ilgili sorunlar karşıma çıktı hep.

    Önce bildiğim kısımdan bahsedeyim. Besleme bölümündeki arızalar tespit eilmesi ve tamiri kolay sorunlar oluyor genellikle.

    Kullandığım yöntem (arıza: modem hiç çalışmıyor)

    Basitten zora doğru giderek önce adaptörü kontrol ediyorum. Çoğu sorun adaptör değişimi ile çözülüyor. Sorun devam ediyorsa modemlerin üzerlerindeki açma kapama anahtarlarında sorunla sıklıkla karşılaşıyorum. Anahtar görevini yapmıyor (özellikle airties ve pikatellerde piyasada zaten bunlar yaygın :)) Anahtarda doğru çalışıp en son resimdeki 8 nolu besleme entegresine voltaj geliyorsa bu entegrenin giriş çıkışlarını ve etrafındaki filitre kondansatörlerini varsa koruma diyodunu kontrol ediyorum. Bu entegre 5 volt ve 3.3 volt üretiyor ve genellikle datasheeti internette bulunuyor. entegre arızalı ise elimdeki bir sürü hurda modemden mutlaka aynısı veya muadil bir entegre bularak parçayı değiştiriyorum. Bir defasında entegreyi bulamadım ve 7805 ve 3.3 regüle entelerini ayrı ayrı bağlayarak modemi çalıştırmıştım. Bu entegreden ileri bir besleme arıza ile karşılaşmadım.

    Gelelim sinyal almama arızalarına:

    Öncelikle bu konuda başarılı bir tamirat henüz yapamadım ve nasıl yapıldığını bilmiyorum. Bu başlığı açmamın sebebi konuya ilgili arkadaşların fikirlerini almak ve tecrübeli arkadaşlardan püf noktaları almaktır.

    Genellikle tüm modemler bir birine çok benzer yapıda. Telefon sinyali resimdeli 17 nolu soketten 1 nolu trafoya gidiyor. ilk resimdeki diagramda da bunu görüyoruz. Eğer elimizde basit bir sorun varsa bu iki nokta arasında çıkıyor. telefon kulaklık ile veya ölçü aleti ile yaptığım kontrolde telefon sinyalinin bu trafonun bacaklarına kadar gelmesi gerekiyor. Sinyal buraya gelmiyorsa elimizeki arıza basit... Bu alanda ki 3-5 elemanda ya bir açık devre var yada bir kısa devre var. Bu sorun arızalı elemanı bularak kolayca gideriliyor. Fakat Telefon siyali trafoya ulaşıyorsa sorun benim için büyümeye başlıyor.

    Resimde 4 numaralı halka içerisinde gösterilen parça işlemci. Modemin arayaüzüne girebiliyorsam işlemcinin en azından bir bölümünün hasarsız olduğu yorumunu yapıyorum. Sorun muhtemelen işlemci ile trafo arasında kalan katta kalıyor. Eğer bu arada kalan devrede de sorun olmadığını varsayarsak sorunun işlemcinin içerisinden kaynaklandığını tahmin ediyorum. Sorun işlemcide ise tamiratın çıkmaza gireceğini düşünüyorum. İşlemciyi sökecek ekipmana sahib değilim ve sağlam işlemcinin teminini araştırmıyorum bile...

    Peki işlemci ile trafo arasında neler var. ilk resimde diagramın bana alnattığı digital analog çevirici opamp ve filitre devresi. Bence sorun burada. Bu arada kalan devre için neler yapabiliriz?

     Modem arızaları ?


    İnternette tam bir adsl modem şeması bulamadım. yukarıdaki şemayı bir elemanın datasheetinden yakaladım. hiç yoktan iyi :) Elinde şema olan veya bu bölgede tamirat yapmış arkadaşlardan bilgilerini paylaşmalarını taleb ediyorum. Bu bölgele ölçü aleti ile osilaskop ile nasıl bir analiz yapabiliriz?

    Konuyu araştırmaya devam ediyorum. işe yarar bir bilgi bulursam burada yayınlayıp benim gibi bu dertten muzdarip arkadaşlara yardımcı olmaya çalışacağım.

    Selamlar...







  • ben de elektronikciyim. size PM gonderdim. cabuk bir zamanda cevap yazarsaniz sevinirim. hayirli bayramlar dilerim.
  • bende de Airties AIR5650 300Mbps 4P Kablosuz VDSL2/ADSL2 modem var herşey çalışıyor fakat telefon kablosunu takıyorum adsl ışığı yanmıyor ve internet yok. bir ara elektrik gittigeldi ondan sonra oldu
    nasıl tamir olur



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deepbluee61 -- 6 Mayıs 2016; 12:09:23 >
  • Hocam mükemmel anlatım. Açıkcası anahtarla başlamak mantıklı geliyor ama kısa devre anahtarı açınca yapıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.