Şimdi Ara

Miraç Gecemiz ve Cuma Günümüz Hayırlı geçsin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
1
Favori
535
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • http://www.haberturk.com/mirac-kandili-hangi-gun-2018-mirac-kandili-nde-neler-yapilir-fazileti-nedir-1913415

Miraç Kandili hangi gün? 2018 Miraç Kandili'nde neler yapılır, fazileti nedir?

Miraç Kandili, her sene Recep ayının 27'nci gecesi idrak ediliyor. Hz. Muhammed'in göğe yükselerek Allah'ın huzuruna kabul edilmesi olarak bilinen ve Müslüman aleminin bu geceyi 'Miraç Kandili' olarak kutladığı Miraç Kandili hangi güne denk geliyor? Miraç Kandili'nde neler yapılır, fazileti nedir? İşte 2018 Miraç Kandili ile ilgili merak edilenler...

MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN, HANGİ GÜN?

Miraç Kandili bu sene 13 Nisan Cuma günü idrak edilecek.

İslam inancına göre, Hazreti Muhammed, Miraç gecesi, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi. Hazreti Muhammed, yolculuğunda ''Burak'' adlı binekle seyahat etti.

MİRAÇ KANDİLİ FAZİLETİ NEDİR?

Diyanet'in internet sitesinde yer alan bilgiye göre;

Miraç; Receb'in 27. gecesi… Âlemlere rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamberimize, Mekke döneminde bir gece, Yüce Yaratan’ın sonsuz kudretinin eserlerini temaşa etmesi için önce Mescid-i Aksa’ya, oradan da semaya yaptırılan hikmet yüklü yolculuk… Kâinatın yüce yaratıcısının daveti üzerine gerçekleşen mucizevî buluşma…

Süleyman Çelebinin "Şeş cihetten ol münezzeh zül-celâl, Bîkemukeyf âna gösterdi cemâl" şeklindeki ifadesiyle "mahiyetini, nasıllık ve niceliğini bilemediğimiz bir şekilde yüce Allah ile görüşen" sevgili Peygamberimiz’in, şirk koşmayanların affedilebileceği müjdesi, Bakara Sûresi'nin son iki ayeti ve beş vakit namaz hediyesiyle yüce âlemlerden döndüğü gece…

Miraç bir arınma ve Allah’a yükseliştir. İnsanın erdem yolculuğu, beşerilikten insaniliğe yükseliş hikâyesidir. Sadece Mescid-i Haram, Mescid-i Aksa ve varlığın düzeylerinde, hakikat göğünün katmanlarında değil, insanlığın Allah’a ulaşan yolunun duraklarında da gerçekleşmiş kutlu bir yolculuktur.

İsra suresinin başlangıç âyetlerinde bu kutlu yolculuğun ilk aşaması şöyle anlatılır:

“Kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed’i) bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.”

MİRAÇ GECESİ OKUNACAK DUALAR

* Allahım, önümüzdeki şu upuzun hayat yolculuğunda, bizi kendi idrak ve ihsaslarımızın darlığıyla başbaşa bırakma; akıllarımızı inhiraf ve sürçmelerden, nefislerimizi cismânîliğin baskılarından, gönüllerimizi de hevâ ve heveslerin öldürücü oklarından sıyanet eyle. Kapının kullarını; ilimde kibir u gururdan, ibadette riya ve gafletten ve duygularına renk attıran ülfetten koru. Senin yolunda yürüyor gibi görünüp Senden uzaklaşmak, kurbet atmosferinde içiçe firkat yaşamak, hep rızadan söz edip gazap arkasından koşmak ne acıdır! Sen bizi kazanç yolu sanılan bu tür haybet vadilerinde ömür tüketmekten muhafaza buyur ya Rabbi.

* Şu mübarek gece hürmetine bizleri bağışla, öyle bir dünyada hayata gözlerimizi açtık ve öyle bir alemde yaşıyoruz ki, önümüzde tuzak, arkamızda tuzak; uğrayıp geçtiğimiz her yerde nefis, şeytan ve aynı takımdan binlerce ifrit ağını germiş av bekliyor; yol boyu yüzlerce fitne ocağı ve isi-dumanı gelip sinelerimize oturuyor. İnayetine ihtiyacımız açık, çaresizliğimiz her halimizden belli; bizleri yara-bere almadan hedefe ancak Sen ulaştırabilir ve bu güne kadar elli defa çatlamış, kırılmış ruh dünyamızı da ancak Sen tamir edebilirsin. İçimizi Sana döküyor, kusurlarımızı Sana açıyor ve bize yeniden insan olma yollarını göstermeni diliyoruz ya Rabbi!

MİRAÇ GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Miraç gecesi kılınacak namaz on iki rekattır. İki rekatte bir selam verilerek kılınacak olan namaz on iki rekat ile bitirilir. Her rekatte Fatihadan sonra on kere ihlas okunur. Kılınma zamanı yatsı namazı kılındıktan sonra, imsak vaktine kadar ki herhangi bir vakit olabilir. Bu oniki rekat namaz bittiği zaman selamdan sonra yüz defa :

“Sübhanallahi vel hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyül azim” duası okunur.

• Mirâç, rahmet dolu bu gecede
    Peygamberimizin bugün TUTSAK olan Mescid-i Aksâ'dan göklere yükselip Yüce Allah'tan vahiy almasıdır

Mirâç, Cenab-ı Hak'tan gelen davete icabet ederek kulluğun gereklerini yerine getirerek, her adımda O'na yaklaşmaktır.
  • Kandillerin kutlanması, ibadeti sonradan uydurulmuştur. kuran da bunlara dair özel ibadet, kutlama geçmez.
    sadece kadir gecesi yer alır, o geceye özel yapılan ibadet anlamlıdır ama kutlaması vs. yoktur.
  • kutlamadan kastın nedir bilmiyorum ama peygamber efendimizin miraca çıktığı bir gecede ibadet etmek namaz kılmak dua etmekte nasıl bir sakınca sorun var onu anlamıyorum. insanların bu günü önemli adletmesinin sorunu nedirki, sonuçta olumsuz birşey yapılmıyor camilerde yada evlerde toplanılıp ibadet edilip dualar ediliyor. bunda sorun nedir açıklarmısın?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ŞAKACI

kutlamadan kastın nedir bilmiyorum ama peygamber efendimizin miraca çıktığı bir gecede ibadet etmek namaz kılmak dua etmekte nasıl bir sakınca sorun var onu anlamıyorum. insanların bu günü önemli adletmesinin sorunu nedirki, sonuçta olumsuz birşey yapılmıyor camilerde yada evlerde toplanılıp ibadet edilip dualar ediliyor. bunda sorun nedir açıklarmısın?
    Mesela benim telefonuma kandilin kutlu olsun vs bir sürü mesaj geliyor, mübarek olsun diye aranılıyor vs vs.
    kuran da nerede bu kandil geçiyor, neresinde bu gece için özel ibadet edin ki şöyle sevap kazanın yazıyor ?
    elbette isteyen istediği ibadeti yapar, çok da umrumdaydı, asla kandil diye ekstra sevabı olmaz ama sanırım zararı da yoktur.
    fatımilerin zamanından başlayan, kulların sonradan uydurduğu şeylere dair özel kutlama, ibadeti sorgulamadan yapan, kuran'ı açıp okumadan yaşayanlar dilediği gibi devam etsinler.

• miraç gecesinin ehemmiyeti ortada, peygamber efendimiz s.a.v. miraca çıktığı için önem atfedilmesi bu sebep ile ibadet edip dua edilmesinin sakıncası nedir. ayrıca Kur'a-ı kerimde herşey detaylı yazmaz. ALLAH c.c. sadece kitap indirmek isteseydi indirirdi. ama buun yaşayan bir örneğinide elçisi olarak gönderdi. Kur'an-ı kerim de olmayıpta peygamber efendimiz s.a.v. in yaptıkları yapmadıklarıda mevcuttur. zaten zaruri bir ibadet söz konusu olmuyor. ama insanları bu sebep ile bile olsa selamlaşmaları mesaj göndermeleri dua edip ibadet etmelerinin sakıncası nedir. yani öyle birşey söylüyorsunuzki insanlar olumsuz birşey yapıyormuş gibi konuşuyrsunuz. selamlaşıyorlar ibadet edip dua ediyorlar. haa siz dersiniz size mesaj atanlara ben böyle bir güne inanmıyorum bana mesaj atmayın dua etmeyin diye olur biter.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ŞAKACI

miraç gecesinin ehemmiyeti ortada, peygamber efendimiz s.a.v. miraca çıktığı için önem atfedilmesi bu sebep ile ibadet edip dua edilmesinin sakıncası nedir. ayrıca Kur'a-ı kerimde herşey detaylı yazmaz. ALLAH c.c. sadece kitap indirmek isteseydi indirirdi. ama buun yaşayan bir örneğinide elçisi olarak gönderdi. Kur'an-ı kerim de olmayıpta peygamber efendimiz s.a.v. in yaptıkları yapmadıklarıda mevcuttur. zaten zaruri bir ibadet söz konusu olmuyor. ama insanları bu sebep ile bile olsa selamlaşmaları mesaj göndermeleri dua edip ibadet etmelerinin sakıncası nedir. yani öyle birşey söylüyorsunuzki insanlar olumsuz birşey yapıyormuş gibi konuşuyrsunuz. selamlaşıyorlar ibadet edip dua ediyorlar. haa siz dersiniz size mesaj atanlara ben böyle bir güne inanmıyorum bana mesaj atmayın dua etmeyin diye olur biter.
    kuran yetersiz diyorsunuz yani,
    oysa kuran da her şeyin cevabı vardır, başka kaynak yoktur. var diyen zaten kuran ı kaynak almak zorundadır.
    kandil kutlaması ve ibadeti diye bir şey yoktur. siz var diyorsanız cevabı kuran haricidir, sizin tercihinizdir.

son yanıt olsun, siz dilediğiniz gibi kandil kutlamaya devam edin.
    selametle.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bu konuyu burada tartışmak hoş olmasa gerek. kimse kur'an-ı kerim yetersiz demiyor. ama ALLAH c.c. Ayetlerinin dışında bunları uygulayıp hayata geçirmesi için elçisini gönderdi diyorum. namaz kılmak farz diyor kur'an-ı kerimde ama nasıl kılınacağına dair birşey yok. biz bunu peygamber efendimiz s.a.v. in uyuglamaları ile anlıyoruz. bunun gibi diyorum. kimse kimseye miracı yada diğer geceleri kutlama farziyeti yoktur. buun bir mecburiyetide yoktur. ama bu ve bunun gibi gecelerin anılmasının sakıncasıda yoktur. insanları birleştiren selamlaşmasına ibadeti daha fazla etmesine dua etmesine sebep oluyorsa bununn sakıncası nedir onu söylüyorum. sizden ricam konuyu deval ettirmek istiyorsanız özelden yazmanızdır. konunun bu şekilde olmasının hoş olduğunu düşünmüyorum.
  • Arap, Fars ülkelerinde kandil kutlanmıyor .

Bu kandil herhalde Türkiye'ye özel bir gece sanırım.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yazacaktim siz yazmissiniz..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ŞAKACI kullanıcısına yanıt
    Nebimizin o gecede bir yere ciktigi yok kardes mirac olayi cok iyi incelenmelidir

• quote:

Orijinalden alıntı: por favor

Kandillerin kutlanması, ibadeti sonradan uydurulmuştur. kuran da bunlara dair özel ibadet, kutlama geçmez.
    sadece kadir gecesi yer alır, o geceye özel yapılan ibadet anlamlıdır ama kutlaması vs. yoktur.
    Az daha zorlasan kendi rönesansını yaşayacaksın. Hadi sistemli hadi bastır.

• aynen böyle inşallahnan maşallahnan uyutmaya devam edin milleti.hayır efendim hayırlı falan olmasın, herkes hakettiği şerri tatsın.
    din konusuna açılsaydı bu başlık böyle birşey yazmazdım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: murat1981pls

Nebimizin o gecede bir yere ciktigi yok kardes mirac olayi cok iyi incelenmelidir
    İlk defa Nebi kelimesini öğrenmiş oldum.Allah'ın elçisi diyordum ben.
  • strong mind strong body S kullanıcısına yanıt
    Resul elci demek Nebi kendisine kitap verilene denir, Resule kosulsuz itaat vardir Nebiye kosulsuz itaat yoktur.. Kuran da peygamber kavrami gecmez.. Sizde resul olabilirsiniz ama son nebi gelmistir nebi olmassiniz..

• Canlı yayın devam ediyor Mirac ayetlerinden:

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: murat1981pls

Resul elci demek Nebi kendisine kitap verilene denir, Resule kosulsuz itaat vardir Nebiye kosulsuz itaat yoktur.. Kuran da peygamber kavrami gecmez.. Sizde resul olabilirsiniz ama son nebi gelmistir nebi olmassiniz..
    Koşulsuz biat derken ? Anlamadım karışık oldu galiba.
  • strong mind strong body S kullanıcısına yanıt
    Elciye kosulsuz itaat vardir cunki elci muhatabina anladigi dilden degistirmeden ve hic bir sey katmadan Allahin indirdigi ayetleri aktarandir. Boyle bir elciye itaat Allah a itaattir..

• insanları yanlış yönlendirmeyin.ona uyarsın buna uymazsın, sende resul olabilirsin falan, böyle dediğiniz zaman bir sürü sahte peygambere onay vermiş olursunuz.
    nebi kendi toplumu içinde olanlardır.resul başka toplumlara da iletme yapar ikisi bir de olabilir.
  • Dünyanın geri kalanındaki tüm müslümanlara "Ama onlar gerçek müslüman değil" diyenlerin kutladığı "Kutlu doğum haftası" ne oldu?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.