Şimdi Ara

Minecraft'a İnceleme!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.035
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Aile Bakanlığı, 2009 yılından bu yana dünya çapında 100 milyon oyuncuya ulaşan ve Türkiye’de de hızla yayılan bilgisayar oyunu “Minecraft”ı incelemeye aldı. Oyunun çocukların gelişimini olumsuz etkileyebileceği belirlenirse hukuki süreç başlatılacak.

Aykut YILMAZ / HT GAZETE

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşegül İslam dün Meclis kulisinde gazetecilerle sohbet ederken ilginç bir soru geldi. “Minecraft adında bir oyun var. Bu oyunda eşini (karısını) öldüren oyuncuya puan veriliyor. Bu tür şiddet içeren bilgisayar oyunlarıyla ilgili bir çalışmanız var mı?” sorusu üzerine bunu ilk kez duyduğunu belirten bakan, “Şikâyetlerle bizzat ilgileneceğim. Arkadaşlarımız oyunu inceleyecek ve şiddet unsuru olup olmadığına bakacak. Oyunla ilgili hukuki olarak ne yapabiliriz, değerlendireceğiz” dedi. Bakan İslam, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne de inceleme talimatı verdi. Genel müdürlük, oyunun tüm aşamalarını mercek altına aldı ve “şiddet” unsuru aramaya başladı. Çocukların gelişimine olumsuz etki edecek bölümlerin saptanması durumunda, oyunun engellenmesi için hukuki süreç işletilecek. Kullanıcılarına herhangi bir sınır olmadan dilediği dünyayı kurma olanağı veren oyunla ilgili uzman görüşleri farklı:
    ‘SALDIRGANLIK VAR’

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı: Bu tip oyunlarda hükmetmeye dayalı bir saldırganlık söz konusu. Şiddeti öğretiyorlar ve cazip hale getiriyorlar. Saldırganlığı pekiştiriyor.

‘SURVIVOR’A BENZIYOR’

Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç: Oyun, bir hayatta kalma oyunu gibi oynanabiliyor. Bu açıdan Survivor’a benziyor; çünkü oyuncu kendi dünyasını kurmaya, tek başına ve araç gereçsiz başlıyor. Sanal dünyada hayatta kalma mücadelesi veriyor. Araç-gereç geliştiriyor ve istediği gibi dünyayı kuruyor.

‘GERÇEK ZANNEDIYOR’

Uzman Psikolog Alanur Özalp: Minecraft gibi oyunlar çocuklar üzerinde olumsuz etki yapıyor. Oyundaki dünya ile gerçek dünyayı ayırt edemiyor; oyun yüzünden birbirlerine ya da hayvanlara eziyet edebileceklerini düşünüyorlar. Hayvanlara vurduklarında, hayvanın hiç acı çekmeyeceğini düşünüyorlar. Sadece hayvan değil, kendi arkadaşlarına, kardeşlerine de daha acımasız, şiddet içeren hareketlerde bulunuyorlar. Çocuklar tarafından bu oyunlar gerçek zannediliyorlar.

‘KÖTÜ, HER YERDE KÖTÜ’

Oyungezer Dergisi sahibi Sinan Akkol: Oyunda küplerle bir dünya inşa ediyorsunuz. Dağlarıyla, ağaçlarıyla, yapılarıyla Danimarka’yı inşa eden bile var. Çocuklar için yararlı buluyorum. Çünkü yaratıcılıkları artıyor. Oyunda kadınların öldürüldüğüne dair bir bölüme rastlamadım. Ancak suiistimale açık bir platform. Kullanıcılar, oyunu kendi imkânları ile geliştirebiliyor. Arkadaşların, hayvanların veya kadınların öldürüldüğü bölümler de kurulabilir. Kötüler, her yerde kötüdür. Twitter’daki paylaşımlar için nasıl Twitter’ı yargılayamazsanız, kişilerin kurduğu şiddet içeren bölümler için de Minecraft’ı yargılayamazsınız.

‘KIŞIYE ÖZEL SOFT BIR OYUN’

Ankara İnternet Kafeciler Odası Başkanı Önder Kaplan: Kişiye özel, soft bir oyun. Kişi, aklındaki senaryoyu oyuna yansıtıyor. Oyun, kişinin kafasındaki senaryoyla şekillendiriliyor ve ilerliyor. Diğer oyunlara göre daha az şiddet içeriyor. Türkiye’de yasaklı bir oyun değil.

‘OFFLINE OYNAMALI’

Uzman Pedagog Adem Güneş: Minecraft, çocuklarda kreatif düşünmeyi artıran üç boyutlu dijital bir yapboz oyunundan farklı bir şey değil. (Minecraft’ın online oyun olmasının getirdiği riskler, oyun çocuk odaklı olmadığı için, Minecraft ile alakalı videolar ve forumlarda bulunacak içeriklerden gelebilecek zararlara karşı) Ebeveynlerle birlikte oynanmasında fayda var. Çocuk tek başına ise offline olarak oynamalı.

Alıntıdır:
    Habertürkhthayat.haberturk.com
    Minecraft'a inceleme!
    https://www.haberturk.com/ekonomi/teknoloji/haber/1039681-minecrafta-inceleme

Bazı tweetleri sizler için paylaşıyorum. Sizde istediklerinizi konun altında paylaşın lütfen.
    1.Tweet konuyu 1 cümlede özetlemiş gördüğünüz gibi favori ve retweet'te bir hayli şaşırtıcı sanıyorum medyada yeni ben takip ettim. Belliki bizim için çalışacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cheerfulfoot -- 8 Şubat 2015; 16:03:41 >

• Cheerfulfoot kullanıcısına yanıt
  • Piyasada o kadar oyun varken gidip minecraft a saldırganlık içeriyor diyorsan ben bunu esefle kınarım arkadaşım, samimi de bulmuyorum. Terbiyesizlik!

Öte yandan belli bir yaşın altındaki çocukların online oynamamaları gerektiğine katılıyorum.
  • Her oyuna küçük çocuklar salça oluyor ve oyunun yaş ortalaması düşüyor..keşke anneleri babaları bu konuda dikkatli olsalar..çocuklarını hiç denetlemiyorlar...

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • chtsydn kullanıcısına yanıt
    Aynen hocam bir arkadaşım (duyumları sağlamdır) bana minecrafta yaş sınırı geldi +18 yaş oldu Allah Aşkın'a şu oyunda ne Şiddeti var ne eşi ne Arabası Fatih Portakalıda artık kınıyorum yaptıkları habere bakın isterseniz Fox minecraft diye adamlar başka oyun görüntülerini Minecraft diye koyuyorlar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • The Loner kullanıcısına yanıt
    Aynen sonra vay efendim minecrafta kan var

• Çocuklar düşünsün.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • +18 olacaksa sorun yok ayrıca dediğiniz gibi çocuklarının ne oynadığına oyunda ne yaptığına dikkat etmezler sonra oyunu karalamaya çalışırlar. Anne babasından gizli serverlarda vip satın almaya çalışan çocuklar da az değil yani bir de bu yönü var.
  • chtsydn kullanıcısına yanıt
    Ya hani bağımlılık yapıyor diye yasaklarlar anlarımda şiddet nedir

• Oyunda hiç şiddet olmadığı söylenemez. Evet, bazıları gibi açık, sert ve kanlı şiddet yok ama, yine de şiddeti olağanlaştıran ve çok göze çarpmayan bir içeriği var. Bence +15'lik bir oyun. Zaten 15 yaşından küçükler saçma sapan işler yapmak dışında oyunu hakkıyla oynayabliyorlar mı? Oynayamadıkları için özellikle oyunun şiddet içeren öğelerine yöneliyorlar. Bence küçükler için sakıncalı.
  • Bir de şunu ekleyeyim: Birçok kişi çok masum bir oyunmuş gibi yazmış. Pek de masum bir oyun değil. Çok güçlü şiddet öğeleri var. Kaç oyunda hayvanları yakmak gibi işler var? Özellikle oyundaki hayvanları yakıp zevk alan sapıklar bile gördüm. Dikkat edin, oyunun gereği olarak işte biftek filan elde etmek için öldürmekten söz etmiyorum. Sapıkça bir eğlence anlayış-ı çnde yapanalrı söylüyorum. Mesela ben oyunun gerektirmediği hiçbir canlıya dokunmam oyunda.
    GTA'nın ilk oyunlarını iyi bilirim ve iddia ediyorum benim oynadığım hiçbir GTA ve hatta Half Life bu kadar şiddet içermiyor.
  • Crealog C kullanıcısına yanıt
    GTA'yı daha az şiddet içeriyor diyor olmazsınız bir kere kan bile yok oyunda yapmayın lütfen.

• Kesinlikle

• quote:

Orijinalden alıntı: Cheerfulfoot

GTA'yı daha az şiddet içeriyor diyor olmazsınız bir kere kan bile yok oyunda yapmayın lütfen.

Önce şunu söyleyeyim de, oyunda hangi şiddet çocukları ne biçimde etkiler, daha doğru anlaşılabilsin. Mesele sadece kan olup olmaması değil çünkü.

O zamanları fazla bileniniz olduğunu sanmıyorum. Half Life'ın ilk oyunu çıktığında o güne kadar yapılmış en iyi oyun olarak gösterildi ki, gerçekten de öyle idi. Yapanların hem bilgisine ve hem de zekasına hayran kaldık. Ama Half Life 1'de bir şey vardı ki, şahsen ben rahatsız edici buluyordum ve ilginçtir, sonraki oyunda düzelttiler.

Neyi düzelttiler biliyor musunuz?

İlk oyunda, özellikle çağa çoluk, hatta on sekiz yaşın üzerindeki insanlar, oyundaki bilim adamlarını sapıkça bir zevk için öldürüyorlardı. OYUN GEREĞİ BİR ŞEY DEĞİLDİ BU. Çünkü bilim adamları sana bilgi verip yardımcı oluyordu.

Oysa oyunda ilerleyebilmek için, karşına çıkan yaratık ve askerler dahil çok sayıda varlığı öldürmen gerekiyordu.

İkinci oyunda baktım, kendi adamlarını ve bilim adamlarını öldürmeni engellemişler.

Bunu neden yapmışlar dersiniz? Bıraksalardı, kendi adamlarımızı da öldürebilseydik?

Çünkü, saldırganlığı besleyen ve geliştiren şey, bir oyun içinde "düşman" olarak karşına çıkan şeyleri ateş edip öldürmen ve ilerlemen değildir. Bunun dışına taşan sapıkça davranışlardır.

Mesela Minecraft'ta saldırganlığı besleyip geliştirecek çok uygun br ortam var. Ben videolarda görüyorum. Adam köylüleri veya yanından geçmekte olduğu bir ineği, koyunu hiç gereği yokken öldürüyor. Yani gerekmeyen bir şeyi sırf öldürmek için yapıyor.

GTA'da şiddet vardı ama, yine oyun gereği olmayan saçma şeyler yapan ve içindeki saldırganlığı dışarı vurup geliştirme eğiliminde olanlar için vardı. Ama GTA'da lav dökerek, düzenek hazırlayarak mesela insanları veya diğer canlıları yakmak gibi korkunç şeyler yoktu. Youtube'da gördüm, yabancı bir gencin biri köylülerin üzerine lav dökmek için düzenek hazırlamış. Kusura bakma ama GTA'yı kat kat aşan bir şiddet var. Ha, son oyunlarda GTA'da farklı şeyler yapılmışsa onu da bilmiyorum. Ben en son GTA 3 ve onun devamı olan bir oyun vardı onu oynamıştım ki, on yıldan fazla oldu.

• Crealog C kullanıcısına yanıt
    Hocam öncelikle birbirimizi güzel anladığımız için teşekkür ederim bir bakımdan haklısınız fakat şöyle söyleyeyim şuana kadar çıkan ve gerçek hayata en çok benzeyen 2 oyun bence kuşkusuz Minecraft ve Gran Theft Auto'dur.

Bende şimdi size okjektif olarak değerlendireyim. Minecraft bence grafikleri daha iyi olsa ve sürekli ölünce şu Dünya'ya gelindiği ve büyülerin hayattaki yeri Cehennem filan çıkarılsa gerçek hayattan hiçbir farkı yok. Fakat size diyeceğim şu ki bu hayatta da iyi ve kötü vardır. Sorun kötülük değil iyiliğin olmamasıdır. Demek istediğim güzel bir örnek verdiniz aslında çoğu oyuncu lavı sadece yakmaya ve öldürmeye yarıyor diye biliyor oysa ki lav aynı zamanda oyunda bir yakıt. Şimdi soruyorum sıradan bir objeyi ele alıyorum bıçak doğru bir kullanımda her işimizde faydalı olacaktır. Fakat bunu şiddet için kullanırsak iyi bir şey olacağını düşünmüyorum. Aslında sorunda bu ki oyunu nasıl kullanacağımızı bilmediğimizden belki.
    Neyse gelelim Grand Theft Auto'ya oyunda size iyilik yapma şansı resmen verilmiyor diyelim ki kötü bir hayatın yanı sıra size iyi bir tercih hakkı verilse mesela o kadar büyük bir oyun fakat size verilen 2-3 mağaza seçeneği silah Kıyafet yemek onun yerine bir galeriden araba alamıyorsunuz. Neden emek vererek alınması gerektiği vurgulan mıyor? Direk hırsızlığa teşfik ediyor Kısaca sorun şu hocam Minecraft'a gelene kadar birçok oyun var. sorun kötülük değil iyiliğin olmaması. Neden Kısayol olarak yasak ya da yaş Sınırı.insanlara hep yasaklar cazip gelir oysaki ama bunun yerine eğitsinker o zaman değil mi? Uzun oldu Kusra bakmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cheerfulfoot -- 11 Şubat 2015; 1:19:47 >

• Kesinlikle

• Çok saçma GTA varken
  • Gta lara laf yok ama onda ne ararsan var tecavuz hirsizlik adam oldurme grafikler gercekci durunca hem minecraft. İn hayatta kalma amacli bi oyun alt tarafi 56 domuz oldurursun inek tavuk vs. Aynilari gercektede yapiliyor

• Bu geri zekalıların yalan haberleri yüzünden benim televizyon bile mavi ekran veriyor. :)

• Aynen
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.