FPGA uygulamasında bana ders ücreti karşılığında yardımcı olabilecek arkadaş varmı? (en temelden anlatması ve daha sonra daha kapsamlı uygulamalar yapmamız gerekebilir.) sadece bilgisayarda simülasyon yapmam yeterli,yani donanım olmasada sorun olmaz.
FPGA ve islemci arasinda secim yapmak anlamsiz.
Islemcilerin ustesinden gelemeyegi kadar hizli sinyallerin islenmesinde mecburen donanimsal cozumlere gidilmek zorunda. Bu durumda akla programlanabilir lojik devreler gelir. Ancak dusuk frekansli sinyallerle ugrasilacaksa islemci secmek mantiklidir.
Islemci, denetleyici yada sinyal isleyici cipler gunden gune gelismekte, ancak ureticiler cip icine konacak cevrebirimlerinde cok da comert olamazlar, en azindan sizin ihtiyaciniz olan cevre birimleri cip icinde yoksa bunu siz harici bir ciple yada ciplerle yapacaksiniz demektir.
Ornegin 9-10 yil oncesine kadar PWM ve shaft encoder icin donanim barindiran islemciler ulkemizde cok yaygin degildi, var olanlar da her uygulamanin isteklerini karsilamiyordu.
Bunun uzerine Islemci + CPLD ikilisi aklima yatti ve cevre birimlerimi kendim yapmaya basladim. Hem kart boyutlari dusuk oluyor hemde isteklerime uygun cip tasarimini kendim yapiyordum.
Ornegin asagida DC servo motorlarla tahrik edilen 2 eksenli bir mekanizmanin pozisyonlanmasi icin algoritma gelistirmeye yarayan kontrol kartimda ust solda sayisal islemcim olan TMS320C50, hemen altinda ISA BUS lojik, hemen sagda altli ustlu duran iki cipde PWM ve shaft encoder lojiklerini iceriyor.
Ureticiler bu tip uygulamalarin iyice yayginlasacaginin farkina varmislarki bir kac sene sonra hemen hemen bu kartin tamamina esdeger cipler cikarttilar ve maliyet ucuzladigi gibi kart alanida iyiden iyiye dustu.
Ancak hala mevcut islemcilerle yapilamayacak pek cok is var ve donanimsal cozumlerden kacinilamaz. Bu nedenle islemci yaninda FPGA turu programlanabilir urunleri kullanmayi ogrenmek sarttir.
okudugum kadarıyla fpga ile ilgilenen ve epey bilgiye sahip arkadaşlar var.bende ilgileniyorum,elimde spartan 2 seti var ama programı karta nasıl gömecem onu bilmiyorum bilenler yardım edermi bana bu benim projem mutlaka yapmalıyım bu arada bu setlere mause ve monitörde baglanıyormus haberiniz olsun .ben insallah bu projede baglayacagım onları.yapabilirsem yazarım oncelikle bana yardım edin
Nasıl programlanacağını söyleyebilmek için Spartan 2 setinin özelliklerini bilmek gerekiyor. Senin setinin üretici firması nedir? Genelde starter kitle birlikte ilk denemenin nasıl yapılacağına dair döküman gelir veya internet adreslerine bunu koyarlar.
Ayrıca genelde kitle birlikte JTAG programlama adaptörü gelir. Senin spartan 2 setinle birlikte programlama adaptörü geldi mi?
Arkadaşlar VGA devresi için hangi fpga i kullanmamı tavsiye edersiniz. 640*480 çözünülük için VRAM in 25 Mhz ile taranması gerekli. Yardım ederseniz sevinirim.
selam arkadaşlar. Ben bu forumda henüz yeniyim. Gezinirken forumdaki konuyu farketim ve hemen üye oldum Ben de bir süredir bu konu üzerinde çalışıyorum. Az da olsa bilgim var diyebilirim. Bir kaç çalışmam da oldu aslında ;) Daha önce Saprtan 2 geliştirme borduyla ve Spartan 3 geliştirme borduyla çalıştım. seba arkadaşım sana da yardımcı olabilirim belki. Artık yazışmayla ne kadar olursa
Bi de ziyankar arkadaşımın kafası karışmış. Olur böyle şeyler. Ama gerçekte diğer arkadaşlarımın dediği gibi Spartan, Virtex gibi isimler bordlara ait değil FPGA ların modelerine verilen isimlerdir.
Ben VHDL ile yazıyorum ve bu konuda yardım isteyen arkadaşıma da imkanlarım dahilinde yardımda bulunurum.
Bi de FPGA lar özellik olarak çok üstünlüğü olan aygıtlar fakat kendi açımdan konuşacak olursam kullanması da pek o kadar kolay değil Özellikle kendi imkanlarınızla öğrenmeye çalışıyorsanız. Tabi Boğaziçi Üniversitesinde filan okuyorsanız orası başka, çünkü bazı üniversitelerde bunların dersleri mevcut. Maalesef ben bu dersleri almadan öğrenmeye çalıştım ama yarım yamalak da olsa bişeyler başardığımı düşünüyorum.
Herkese selamlar. Foruma mümkün olduğunca sık girmeye çalışacam
Bu arada bişeyler yazmakta çok geciktiğimin farkına yeni vardım Sizin mesajlarınız ekimden kalmaymış meğer Neyse gören olursa artık
Yok dostum ya iyi ki konuyu güncellemişsin. Benim bir hayalim var, baştan sona kendim tasarlayacağım bir mikroişlemci. Bunun en iyi yolunun FPGA olayı olduğunun yeni yeni farkındayım. Fırsat bulduğum zaman ilk işim bu FPGA işini çözmek olacak. Kullanılan dilleri araştırdım kafama en iyi yatan Verilog oldu. Hangi dili kullanacağım konusunda kararım tamam. Ancak diğer belirsizlikleri çözmem gerek, sadece şu birkaç soruyla biraz zamanını almak istiyorum gerisini hallederim.
1- Starter kit gerçekten lazım mıdır? Buna ayıracak ne bütçem ne de yabancı ülkelerden bişeyler sipariş etmek için kredi kartım ve deneyimim var bununla hiç uğraşmak istemiyorum. Bunları kendi tasarlayacağımız bişeylerle programlamak ve kullanmak gerçekten bahsedildiği kadar çok mu zor olur? Nasıl programlanıyor bunlar, yani ayrıntı sormuyorum tabi, işin mantığı nedir?
2- Hani mikrokontrolör öğrenmek isteyen birisine ilk olarak 16f84 tavsiye edilir ya, bu konuda ilk başlangıç olarak (dual in line kılıfta, pin sayısı az ve kolayca programlanabilecek) hangi entegreyi tavsiye edersin?
3- Bunları Türkiye'de kargo ile gönderim yapan hangi firmadan satın almamı tavsiye edersin?
Her soru 10 puan, süre 10 dakika
Teşekkürler, saygılar..
Liu,
Ne tipte bir işlemci yapmayı düşünüyorsun.
RISC/CISC von-nuemann/Harvard DSP/ .... Ben MSP430 CPU tasarladım.Tasarladım diyorum çünkü ortalıkta hiçbir veri yok. O nedenle çok zor oldu.Bu işlemci üzerinden gitmeyi düşünürsen sana çok faydam olabilir. KolaY GELSİN...
Sayın @minicikdev, çok sağolun, ben Von Neumann mimarisinde bir işlemci yapmak istiyorum en eskisi olmasına rağmen en sevdiğim işlemci modeli bu. Tabi şimdi ortada bişey yok işe henüz girişmedim ve öğrenilecek çok şey var. İlerde hangi işlemci modeli üstünde dururum bilmiyorum. Saygılar..
merhaba arkadaşlar, bende uzun süredir mikroişlemcilerle çalışıyorum ve artık fpga 'larla uğraşmak istiyorum. burada bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlarımız var onlardan yardım istiyorum. yeni başlayanlar için; 1) Hangi starter kitini önerirsiniz (kodu ve sipariş verebileceğimiz internet sitesi)? 2) Örnek Yazılım Araçları (derleyici , IDE , simülasyon programları) nelerdir? 3) Verilog ve VHTL aynı dilmi, yani aynı şeylermi? 3) hangi dil ile başlamalıyız (VHDL, Verilog)?
@aikido, FPGA ve VHDL dili konusunda yardım edebileceğini yazmışsın, bende FPGA'lar ile ilgili temel eğitim almak istiyorum bu konuda yardım edebilecek bir arkadaş arıyorum. @aikido, acaba bire bir eğitim verebilirmisin, sadece giriş seviyesinde bir eğitim olsada olur. mehmetle@yahoo.com
Merhaba microman, öncelikle ben Xilinx'in FPGA'i ve araçlarıyla çalıştığım için sana Xilinx araçlarından neleri kullanabileceğini söyleceğim. Altera ve diğer üreticilerin FPGA'leri hakkında ayrıntılı bilgiye sahip değilim. Bilen arkadaşlar onlarla ilgili önerileri yapacaktır.
1) Hangi starter kitini önerirsiniz (kodu ve sipariş verebileceğimiz internet sitesi)? -->Ucuz olduğu için Spartan serisi FPGA'lerin bulunduğu kitlere bakmalısın. Bunlar genelde 55$'dan başlar ama üzerinde yeterli sayıda deneme devresi olanlar yaklaşık 100-150$ a bulunabilir. Mesela para durumun uygunsa 150$'a Xilinx'in sitesindeki şu kit bence çok uygun:
Ben buradan D2SB'yi almıştım, sorunsuz elime ulaştı.
2) Örnek Yazılım Araçları (derleyici , IDE , simülasyon programları) nelerdir? Xilinx çok büyük kapasitede olmayan FPGA'lerinde kullanılmak üzere ISE Webpack yazılımını ücretsiz veriyor. Aşağıdaki adresten indirebilirsin: http://www.xilinx.com/ise/logic_design_prod/webpack.htm
simulasyon içinde Modelsim'in ücretsiz ama giriş için fazlasıyla yeterli olacak programını kullanabilirsin:
3) Verilog ve VHDL aynı dilmi, yani aynı şeylermi?
-->Verilog ve VHDL iki farklı dil ama ikisinin de FPGA üzerinde kullanım amacı aynı. Yani ikisi ile de RTL devresi tanımlayabiliyorsun.
4) hangi dil ile başlamalıyız (VHDL, Verilog)?
-->Ben VHDL kullanıyorum. Ama sana VHDL kullan diyemem. Çünkü iki dilinde birbirine göre avantajı dezavantajı olduğu söyleniyor. Mesela VHDL'in daha büyük tasarımlar için kullanıldığını biliyorum, ama Verilog C'ye daha yakın bir dil. Ayrıca ücretsiz olan tasarımların genelde Verilog ile yazıldığını görüyorum. Meselawww.opencores.org'a bakabilirsin.
bu kıyaslamayı okuyup hangisinin sana daha uygun olduğuna karar verebilirsin.
Kolay gelsin.
Selam arkadaslar ben dokuz eylul universitesi 4.sınıf elekronik mühendisligi ögrencisiyim.bitirme projem bir dsp uygulamasinda fpga kullanmak ve bunuda vhdl yazim dili kullanarak yapmak. yapacagim islem digital olarak gelen bir sinyali (1'ler 0'lar seklinde) 7*5 bir encoder kullanarak kodlamak üzerine bir awgn eklemek, daha sonra binary psk modulation yapmak ve en son decoding yaparak sinyali tespit etmek(biraz karisik oldu ama kusura bakmayin)ancak sorun su ki ne fpga hakkinda nede vhdl hakkinda elle tutulur bir bilgiye sahip degilim ve projeyi tamamlamak icin sadece iki ayim var.bana bu konuyla ilgili yardim edebilecek arkadaslar bana en yakin zamanda mail atarsa cok sevinirim tvr_tuscansf@hotmail.com
redrum06, senin işin zor abi. Hele hiç bilmiyosan. bu konuda bu kadar sürede uzaktan yardım işiyle filan zor yani. Bu arada iaydic arkadaşım bi çok soruyo gayet net şekilde açıklamış zaten. microman arkadaşım sana da mail attım ;)
Liu Kang, bu olayda starter kit kullanmazsan işin zor. Çünkü genelde bu meretlerin bacakları çok küçük ve birbirine çok yakın. Bazıları ise alttan bacaklı (flat type). Eğer okuyosan önerim, hocalardan biriyle irtibata geçip onların sipariş etmelerini sağlamak Okullara gönderiyolar böyle bi kaç tane, sen de çalışma yapacağını söyleyip bu iş için hevesli olduğunu gösterirsen bu sorunu halletmiş olursun.
Bu arada yanlış bilmiyosam iki tip progrmlama olanağı var. Biri seri olarak, ki benim kullandığım kitte JTAG kablosu aracılığıyla hallediliyo bu iş, biri de paralel olarak. Bütün programlanabilir aygıtlarda olduğu gibi bunların da programlama bacakları var fakat FPGA lar burdan konfigürasyon bilgisi alıyolar.
Çok yoğun oolduğuman cevabım bu kadar geç ve kısa oldu. Şimdi tekrar bitirme ödevime dönmem gerekiyo. FPGA üzerine Çok zor bişey değil ama başlaması zor
Herkese iyi çalışmalar. Bundan sonra daha sık bakmya çalışacam :))
Bu konuyu gündeme yeniden almak lazım.
güncelleme.
fikir belirtmeyen ya da yeni katlan ustalar da fikir ve deneyimlerini yazarlarsa seviniriz.
chipscope var Xilinx'in.Onu denedin mi?
Xilinx ISE WEBpack model sim i de içeriyor mu??
quote:
Orjinalden alıntı: OzanGazi
Xilinx ISE WEBpack model sim i de içeriyor mu??
Evet, Webpack'in içinde küçük tasarımlar için olan ModelSim var (Modelsim-XE Lite).
ChipScope ile adından da anlaşılacağı gibi, çalışan bir FPGA içerisindeki bazı sinyalleri gözleyebiliyorsun.Bu sayede FPGA ustünde çalışan sistemin sorunlarını görebiliyorsun.