Şimdi Ara

mikrofonla ilgili

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
1
Favori
2.211
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar mikrofonlarla ilgili devreler yapmak istiyorum ama mikrofonlarla ilgili hiçbir bilgim yok.Biraz araştırma yaptım aşağıdaki linkteki devreyi buldum.Arkadaşalar mikrofonun devredeki görevini bilmediğim için devreyi tam olarak anlayamadım.
    Devredeki 220 lik kondansatör doğru akımı geçirmeyecektir.O hhalde mikrofon nasıl çalışıyor?
    Mikrofona gelen sesleri ledde izlemek için devreyi biraz değiştirdim.(aşağıda link)Bu şekilde sesleri izleyebilir miyim(led'lerin yanış şeklinden)
    Devrede 470k'lık bir direnç kullanılmış.Kolektörden geçen akım yaklaşık olarak0.2 ma bu akım ledi çalıştırmaz.Ama 470 k lık direncin değerini nasıl değiştireceğimi mikrofonun nasıl bir etki yarattığını bilmediğim için ayarlayamıyorum.Sizce ne yapmam gerekir?
    Ayrıca dinamik mikrofonla ,kapasitif mikrofonları nasıl anlarız?Elektronikçiden aldım ama hiç sormadım.Küçük silindir şeklinde 2 bacağı var.Sizce ne olabilir?
    Lütfen yardımcı olunuz...
    http://img134.imageshack.us/my.php?image=dyn2emicve7.gif (asıl devre)
    http://img297.imageshack.us/my.php?image=dyn2emicdrd6.gif (değiştirdiğim devre)
    Değiştirme:Arkadaşlar değişiklik yaptığım devrede output yerine 5v'luk gerilim kaynağı koyacaktım unutmuşum.Siz o şekilde düşünürseniz çok sevinirim.Ayrıca mikrofonların devrede ki kullanılış şekli hakkında detaylı bir şekilde açıklarsanız veya mikrofonlu bir devrede akım,voltaj değişimleri animasyonu yapan bir site varsa(araştırdım ama bulamadım)Adres verirseniz çok sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi strom -- 9 Aralık 2006; 13:46:51 >

• Dinamik mikrofon çalışmak için beslemeye ihtiyaç duymuyor aynı hoparlör gibi ama tersini düşünün. Elektret mikrofonun içinde FET'li küçük bir preamp devresi var o yüzden çalışması için üzerinden yaklaşık 1 mA gibi bir akım geçmesi lazım. Ve de polaritesi doğru olmalı. Ters bağlanırsa olmaz yani. Elektret mikrofonun çıkışında DC de mevcut bu yüzden de kuplaj kapasitörü kullanılmalı.

O devredeki bir dinamik mikrofon bu yüzden de beslemeye ihtiyaç duymadığı için o kondansatörün orada bulunmasının da bir sakıncası yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 9 Aralık 2006; 15:17:41 >
  • Dinamik mikrofonla nasıl ayırt edebiliriz?Avometre işimi görür mü?
    Bide devreye bağlı ledde sesi izleyebilir miyim?
  • o şekilde ledde birşey göremezsin. google da arat istersen vumetre devrelerini
  • quote:

Orjinalden alıntı: melih.yanardağlar

http://en.wikipedia.org/wiki/Microphone#Condenser_or_capacitor_microphones

Burada çok ayrıntılı anlatmış Eng.

orda anlatılan condenser mikrofon ve onlar dinamiklerden çok farklılar.
  • Selamlar.
    dinamik mikrofon aynen hoparlör gibi çalışır. yani bir bobin bir mınkatısın
    etrafına sarılır gibi. yani bir ölçü aletinin Ohm kademesinde , 200 - 600 Ohm arası bir değer gösterir kapsülü. şayet 600Ohm/50k gibi 2 empedanslı hazır bir mikrofon ise de , içerisine bir empedans trafosu konulmuştur ancak yine de bir omaj gösterir. Sizin aldığınız gibi bir elektret/kapasitif bir mikrofon ise ölçü alti yüksek bir değer gösterecektir ve buna bir besleme voltajı uygulanmalıdır. Frekans karakteristikleri , çalışma şekilleri ve hassasiyet dereceleri farklıdır. dinamik mikrofon kapsülü :
    http://www.maplin.co.uk/images/full/QN38.jpg
    http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=dynamic+microphone+capsule&btnG=Google%27da+Ara
    gibi birşeydir. sizin amacınıza elektret daha iyi olacaktır , çünkü daha uzaktan çeker ve daha hassastır bir dinamik mikrofon kadar kaliteli olmasa da...
    http://images.google.com.tr/images?svnum=10&hl=tr&lr=&q=electret+microphone+
    burası size bir fikir verecektir. sizin devreniz , sadece bir basit kuvvetlendiridir. direnç değerleri ile oynayarak bir LED i yakabilecek akım kazancını sağlamanız zor. bence bir basit elektret kuvvetlendirici devresinin arkasına , tek transistörlü bir basit kuvvetlendirici yapmak olayınızı daha rahat çözecektir.
    Saygılar.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ses ile ilgili Sorun
    12 yıl önce açıldı
    ses efektiyle ilgili program
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Cevap veren herkeze teşekkürler.
    Çalıştırmayı başardım.Elimdeki mikrofon kapasitifmiş.İlk dediğim ledli devreyi yaptım kazançları ayarladım ledde sesi izledim ama ancak mikrofonu ağzıma yaklaştırınca değişim oluyor.10 cm uzaktan bile almıyor sesi.Bunun sebebi kazançtan değil mi?
    Kazancı arttırmak için 741'İ terslemeyen yükselteç olarak kullanmayı düşünüyorum.Sizce nasıl olur?Bide op-amp'ın beslemesini tek kaynaktan yapacağım.Yani - klutbunu topraklayıp sadece + vereceğim.Böyle bir durumda ses sinyalinin - alternansını otomatik olarak op-amp çıkışta kırpar değil mi?Eğer öyle olduğunu kabul edersek çıkıştaki alternatif akımı doğru akıma çevirmek için bir kondansatörü çıkışa paralel bağlayacağım.Acaba bu kondansatörün değerini ne seçmeliyim.Bu doğrultmada kullanılan kondansatörün değerini neye göre hesaplanıyor?Acaba bu kondansatörle doğrulttuktan sonra doğru akım olarak kullanabilir miyim?
    Arkadaşlar bide alakası yok ama bir soru sormak istiyorum.Transistörün iletime geçmesi için beyzine uygulanan akım kaç ma olmalı yaklaşık olarak.Katalog değerlerinde hangi isim altında verirler?(mesele beta akım kazancı hfe olarak adlandırılıyor ya onun gibi)BC547 için ne olabilir?Bide katalog bulmak için siteye girdiğimde bir sürü bc547 çıkıyor.Hangisini seçmeliyim?
    Herkese teşekkürler...

• bilgisi olan yok mu
  • Arkadaşlar tamam kimse bişey yazmamış ama bari şimdi soracam soruya cevap verin.Günlerdir araştırıyorum ve kesin bir cevap bulamadım.Kafayı yedim.
    1-Mikrofon(kapasitif) kaç mv'luk akım üretmekte?
    2-Bu ürettiği voltaj ne kadarlık bir akım üretmekte.
    4-İnsan bağırdı zaman sesin hangi nicelikleri nasıl değişiyor?Mikrofon bunu nasıl yansıtıyor?
    3-Ayrıca temel transistörlü yükselteç devrelerindeki kondansatörlerin değerini nasıl seçmeliyim?Devrenin frekansını bilmiyorum.Bide ünivrsal bayaslama devresi şeklindeki bir temel yükselteç devresinde Re(Emiter direnci)'ye paralel bağlı kondansatörün kazanca etkisini nasıl hesaplayabilirim?
    4-Geri besleme kondansatörünün değerini neye göre hesaplamam gerekli?Hangi formül ve bilgilere ihtiyacım var?
    son olarak
    İlk dediğim ledli devreyi yaptım kazançları ayarladım ledde sesi izledim ama ancak mikrofonu ağzıma yaklaştırınca değişim oluyor.10 cm uzaktan bile almıyor sesi.Bunun sebebi nedir?Sesi uzaktan algılaması için mikrofonun ürettiği akımı kaç ma civarına çevirmeliyim?
    Cevaplarınızı bekliyorum.

• Bu soruları dinamik bir mikrofon için sormuş olsaydınız cevapları çok kolay olacaktı ama capasitif bir mikrofon için bu soruları cevaplamak inanın çok fazla hesap gerektiriyor...

Bu hesaplamaları yapabilmek için kapasitif mikrofonun çok ayrıntılı bir datasheet i elimizde olmalı.Frekans cevap eğrileri , ses şiddetine bağlı kapasite değişim miktarı gibi..Ayrıca bu kapasite değişiminin yükselteç girişinde oluşturacağı akım değişimini hesaplamak için diferansiyel denklemler gerekli..Yani Bu mikrofonu kullanarak bu ses şiddetinde ve frekansında şu kadar akım elde ederiz demek oldukça zor..Kimsenin cevap veremeyişi de bu yüzden...

Ayrıca kapasitif mikrofonlar yapıları gereği çok hassastırlar ve küçük ses değişimlerini bile algılayabilirler uzaktan konuşulduğunda vumetre tepki vermiyor ise kazancı artırmak gerekiyor.Piyasada çok çeşitli kapasitif mikrofonlar var ve bazıları oldukça kalitesiz bunu da dikkate almak gerek

• Arkadaşlar bilgisayara bağlanan mikrofonlar kapasitif mi yoksa dinamik mİ?
  • kapasitif olur genellikle.
    ayrıca vumetre devrelerine bak diye boşuna demedik. bir bak bence
  • quote:

Orjinalden alıntı: msurucu

kapasitif olur genellikle.
    ayrıca vumetre devrelerine bak diye boşuna demedik. bir bak bence

Baktım ama entegresiz vumetr devresi bulamadım.Entegre kullanmak istemiyorum.Entegre kullansam pic ile güzel bişeyler yaparım ama mantığını kavramakistiyorum.
    Bayağı bir anlamaya başladım.Ama bişey kafamı kurcalıyor.Temel yükselteç devresinde mikrofondan alınan ac sinyal DC 'ye bindirilip çıkışa aktarılıyor ve bu sayede sinyal yükseliyor ya peki o zaman çıkıştaki kondansatörü niye kullanıyoruz?DC ye bindirilmiş ve yükseltilmiş ac sinyalden dc sinyali bloke edip Yükseltilmemiş ac sinyale (ilk haline) Geri çevirmez mi?Yoksa dc den ayrıldığı halde yükselmiş olarak kalır mı?Bunu bana anlatacak var mı?

• Dc ye bindirme işlemi sinyali yükseltmez...

Mikrofondan gelen sinyalin dc ye bindirilidikten sonra bir npn transistörün base ucuna geldiği düşün.Biliyosun NPN bir transistörün yükselteç olarak çalışabilmesi için base polarması emiter polarmasından daha pozitif olmalıdır.Eğer sinyali (bu bir alternatif sinyal) DC ye bindirmeden Base ucuna girersek negatif alternansları yükseltemeyiz.Bu nedenle Alternatif sinyaller yükseltilirken DC ye bindirilir.Yükseltildikten sonra ise üzerindeki dc bileşen ayrılır..
  • Sağolasın hocam anladım gibi.Peki şöyle yapsak olur mu?
    Hiç dc'ye bindirmediğimizi varsaysak! ondan sonrada çıkışa bir kondanstörü paralel bağlasak bir dc akım elde edebilir miyiz?Böyle bişey mümkün olur mu?Mesela 1mv giriş(Araştırdım kapasitif mikrofondan tepe gerilimi 1-2 v ve ortalaması 0 olan bir sinyal üretiliyormuş)beta 1000 (darlington) olsa ve gerekli direnç ayarlamasını yapsak Rc filan sonrada dediğimi yapsak olur mu?Hem ayrıca pozitif yönü yükseltilirse çıkışta sürekli - voltaj hissedilir değil mi?
    Yeri gelmişken bir soru daha sorayım. Bu faz farkını önlemek için çıkışı emiter bacağından alsak olur mU
    Yardımlarınızı bekliyorum...
  • Faz farkından kurtulmak için emiterden çıkış alabilirsiniz.
  • Valla elektroniğe bulaşmak üzeresin dikkat et bu sevdanın sonu yoktur bilesin. Bir hayli zaman önce elektroniğe henüz merak salmışken bc238 transistörle çok basit bir yükselteç yapıp walkman kulaklıklarını mikrofon olarak kullanıp gidip bağlaya bağlaya eşşek kadar pioneer kolonuna bağlamıştım eh işte çalışmıştı sayılır
  • arkadaşlar bana yardımcı olacak biri var mı, flüt sesini kaydetmek istiyorum, x-fi ses kartım var, oldukça kaliteli olarak bu sesi nasıl kaydedebilirim, biliyorsunuz nefesli enstruman olduğu için hava hıslamasını almaması gerek ama onun haricinde ayrıntıyı bire bir alan, oldukça iyi bir mikrofon lazım ama üç problem var aklıma takılan. ilki bu mikrofon dinamik mi yoksa kondansatör mü olmalı, ikincisi bu mikrofonu direkt olarak ses kartına bağlayabilir miyim, ve üçüncüsü hangi marka model mikrofon olmalı bu. acil cevap bekliyor, teşekkür ediyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.