Şimdi Ara

Mikrofon ve PİC

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.947
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar sesle cihaz kontrolü yapmaya çalışıyorum pic basic dilini kullanıyorum ve mikrofonu pice nasıl bağlamalıyım? Ön yükselteç devresimi gerekiyor? Yapmak istediğim şey örneğin mikrofona "A" dediğimiz zamanki pice gelen analog gerilimi ölçerek bunu işlemek umarım anlatabilmişimdir. Yani gelen sese göre 0-255 arası bir değer elde etmek istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?

devrenin çıkışını picin adc sine bağlayacaksın ve frekansını ölçeceksin.yada cpp kullanacaksın.bu ölçtüğün frekans "a" sesinin frekansına yakın bir değer çıkarsa çıkan sesin "a" sesi olduğunu anlayacak.

cpp ile bir uygulama:

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/elektronik/dosyalar/38/frekans_olcer.pdf

edit: yukarıdaki şemada 9v yazan yer 5v olucak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bertan88 -- 28 Haziran 2013; 21:39:41 >

• şimdi preanfiyi yaptım diyelim bunun çıkışını picin analog girişine girersem 0-255 arası net bir değer alırmıyım
  • peki frekans ile analog gelen bilginin arasındaki fark ne yani ben denemek için pice bir lcd bağlarım ses tonlarını kendim deneyerek lcdde görürüm burdanda hangi değer hangi sesin bulurum diye düşündüm ama anlamadım kafam karıştı
  • preanfiden gelen veri bir frekans şeklindedir.ses incelirse frekans artar ses kalınlaşırsa frekans azalır.sen picin adc sinden voltaj ölçüp yaparsan çok farklı şeyler çıkar.yapman gereken preanfiden gelen dalgaların frekansını öğrenmen.bunun için pic ile lcdli devre kurup mikrofona "a" sesi verip lcd den çıkan frekansı öğrenmen sonrada bu frekansı pice atman.verdiğim pdf örneğini incelersen birşeyler yapabilirsin.yada adc ile direk voltaj ölçüp sesi anlamak istersen "frequency to voltage converter" devresi kullanman gerek.bu devre frekansı gerilime dönüştürür sende bu gerilimi adc ile okursun.
    Daha Fazla Göster
  • İnsan sesi tek bir frekanstan oluşmaz. Birden fazla frekansın bileşkesi olarak karşınıza çıkar. Dalga teorisinde üstüste binen dalgaların birbirini sönümlemesi olayı burada da geçerlidir. Öncelikle bir ses kayıt programını bilgisayarınıza indirin. Mikrofonunuzdan kaydettiğiniz ses dalgalarını inceleyin. Ön hazırlık olarak neyi yapıp neyi yapmayacağınıza karar vermenizi sağlayacaktır.

Örnek program linki

Orijinalden alıntı: goçhisar

İnsan sesi tek bir frekanstan oluşmaz. Birden fazla frekansın bileşkesi olarak karşınıza çıkar. Dalga teorisinde üstüste binen dalgaların birbirini sönümlemesi olayı burada da geçerlidir. Öncelikle bir ses kayıt programını bilgisayarınıza indirin. Mikrofonunuzdan kaydettiğiniz ses dalgalarını inceleyin. Ön hazırlık olarak neyi yapıp neyi yapmayacağınıza karar vermenizi sağlayacaktır.

Örnek program linki

evet benimde aklıma gelmişti zaten bu sinyali ennihayetinde gerilime dönüştürdüm ancak sorun şurda aynı veya farklı frekanstaki seslerin gerilim değerleride aynı. Yani ha ben seslenmişim ha bir başkası sonuçta frekans farklı ama gerilim aynı bu yüzden sinyali işlerken sorunlar çıktı. İşte bunları önlemek için ne yapmalıyım yani gerilime dönüştürme işi yalan oldu. bertan88 arkadşımın bana gösterdiğihttp://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/elektronik/dosyalar/38/frekans_olcer.pdf adresteki işlem daha uygun gibi gözüküyor en azından frekans ölçtüğü için benim sesimle başkasının sesini ayır edebilirim diye düşünüyorum. Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim ancak bu işi daha çözemedim başka fikirleri veya çalışmaları olan varsa lütfen paylaşsın şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar... Aşşağıda yaptığım ve çalıştırdığım devre var.
     Mikrofon ve PİC

Dosyalar burda

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dogi_1905 -- 28 Haziran 2013; 22:19:08 >

• Ekolayzır devresi kullanmalısın. Belli frekansları devreden çıkartarak istediğin frekansa odaklanmanı sağlar. Bazı ses efekt programlarında gördüğümüz bas sesleri silme, insan seslerini kaldırma efektleri gibi belli frekansları temizleyip odaklanacağın tek bir frekansın düzenli gelişini takip etmen gerekir.

Karmaşık bir yapıdır. Bir op-amp yapısını düşünün. İki girişi bir çıkışı vardır. Girişlerin çıkışa etkisi birinde eksiltme birinde ise yükseltme olarak görülür. Eksiltme girişine senin seçtiğin frekansı uygulayacaksın, diğer artı ucuna ise gelen ses frekansını vereceksin. Eksi ucundaki frekansı eşleşme için frekans değerinin 5 katından daha uzun bir süreden sonra yavaş yavaş olacak şekilde şekilde kaydıracaksın. Kaydırma esnasında belli bir aralıkta eşleşme gerçekleştiğinde çıkıştaki değişken frekansı voltaja dönüştürdüğünde belli bir aralıkta olacak. O aralığı takip ettiğinde yaklaşık olarak istediğin sesi yakalamış olursun.

Önceki mesajımda da dediğim gibi frekans değerini önce bir ses kayıt ve efekt programında takip et. Tabi bu işlem yine benzer ses tonlamasına sahip kişilerde işe yarayacaktır.

Eğer ses şifreleme ile açılacak bir kilit sistemi düşünüyorsan yüksek kapasiteli işlemcilerle sesi önce kaydedip benzer alan kontrolleri yaptırarak sonuca ulaşırsın.
    İşlemci ile ses kayıt işlemi ile daha önce uğraştım. Başa bela bir sürü hesaplama işlemi ile boğuşmadan sonuca ulaşmak zor oluyor.

Bu arada bazı ses programları gerçekten başarılı. Bir kişinin sesini alıp tonlamalarda ufak frekans değişikleri yaparak şiir gibi sesler ortaya çıkartıyorlar. Profesyonel kayıt stüdyolarına giderseniz sesi inek böğürmesinden hit olacak parçaya bile çevirirler.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.