Şimdi Ara

MHP ASGARİ ÜCRET TEKLİFİNİ TBMM'YE SUNDU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
319
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  MHP ASGARİ ÜCRET TEKLİFİNİ TBMM'YE SUNDU


    7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinden önce asgari ücreti 1.400 TL'ye çıkarmayı vaat eden MHP, kanun teklifini TBMM'ye sundu.

    MHP, asgari ücretin 1400 liraya çıkarılması, asgari ücretten ve diğer çalışanların asgari ücret kadarki kazançlarından vergi alınmamasına yönelik kanun teklifi verdi.

    Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay, asgari ücretin 1.400 liraya çıkarılması, asgari ücretten ve çalışanların asgari ücret kadarki kazançlarından gelir ve damga vergisi alınmamasına yönelik kanun teklifi verdi.

    Mevcut uygulamada asgari ücret enflasyon oranında arttırılırken. MHP'li Akçay'ın teklifine göre asgari ücret; enflasyon + büyüme oranı + 1 katsayısının toplamı sonucunda bulunan değer oranında artırılacak.

    ASGARİ ÜCRET ZORUNLU İHTİYAÇLARI KARŞILAMAYA YÖNELİK ÜCRETTİR

    Asgari ücret yönetmeliğinde asgari ücretin kişilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ücret olarak tanımladığını söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay şunları söyledi:

    "Asgari Ücret Yönetmeliğinde asgari ücret, işçilere normal bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün koşullarına göre asgari düzeyde karşılamaya yönelik ücret olarak tanımlanmıştır. Asgari ücreti bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen bir taban ücreti olarak değerlendirmek gerekmektedir.

    Çalışanların ücretine dair İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Anayasamızda yer alan ifadeler de asgari ücretin bu tanımına işaret etmektedir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nde" Çalışan her kimsenin kendisine ve ailesine insanlık haysiyetine uygun bir yaşayış sağlayan ve gerekirse her türlü sosyal koruma vasıtalarıyla da tamamlanan adil ve elverişli bir ücrete hakkı vardır" hükmü yer almaktadır.

    Ücretin temel insan haklarının güvencesi altında bir sosyal hak niteliğini taşıması, asgari ücretin kaynağını ve temelini oluşturmaktadır. Anayasanın "Ücrette Adalet Sağlanması" başlıklı 55 inci maddesinde ise, "ücret emeğin karşılığıdır" denilmekte ve çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alma konusunda Devlete görev verilmektedir.

    Aynı maddenin son fıkrasında da, "asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur " denilmektedir. "


    Yaklaşık 5 milyon çalışanın asgari ücret aldığını söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay şöyle devam etti:

    "Asgari ücretliler, işçi statüsünde olup, çalışan nüfusun neredeyse yarısını oluşturmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de çalışan nüfusun 4 milyon 970 bin 737'si asgari ücretle istihdam ediliyor.

    2014 yılı için asgari ücretle çalışan kişilerin içinde bek‰r olanların sayısı 1 milyon 961 bin 914 iken, evli olup eşi çalışanların sayısı 809 bin 662, evli olup eşi çalışmayanların sayısı ise 2 milyon 199 bin 161 kişidir. Evli olup eşi çalışmayanlar içerisinde 3 ve üzeri çocuğu olan kişi sayısı ise 871 bin 873 kişidir.

    Ancak 12 yıldır asgari ücret, bir aile için değil sadece çalışanın ihtiyaçları çerçevesinde tespit edildiği için, hane halkı geliri açısından da son derece yetersiz kalmaktadır."

    ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ KESİLMEMELİDİR

    2015 yılının ikinci döneminde 1273 lira olarak belirlenen asgari ücretten 273 lira kesinti yapıldığını söyleyen MHP'li Akçay şunları söyledi:

    "1/7/2015-31/12/2015 tarihleri arasındaki dönem için asgari ücret 1.273,50 TL, SGK Primi (%14) 178,29 TL, İşsizlik Sigortası Fonu (%1) 12,74 TL, Gelir Vergisi (%15) 72,26 TL, asgari geçim indirimi 90,11 TL, damga vergisi (%07,59) 9,67 TL, kesintiler toplamı 272,96 TL, net asgari ücret 1.000,54 TL'dir.

    TÜİK'in 2014 Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonuna sunduğu hesaplamaya göre, tek bir işçinin aylık harcama tutarı net 1.425 Türk Lirası'dır. Yapılan bu hesaplamada çalışanın ailesinin hesaba eklenmemiş olması da dikkat çekicidir.

    Türkiye Kamu-Sen'in açıklamış olduğu rakamlara göre Eylül 2015 itibariyle tek kişinin açlık sınırı 1.645,56 Türk Lirası'dır. 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 1.705,03 Türk Lirası'dır. Buna göre, bir asgari ücretli ailesinin sadece 17 günlük gıda ve barınma harcamasını karşılayabilmektedir.


    Net asgari ücret Anayasa'da yer alan "geçim şartları" yaklaşımına aykırıdır. Net asgari ücret işçinin ailesi ile birlikte günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak ve insan onuruyla bağdaşacak bir tutardan uzaktır. Net asgari ücret işçinin ve ailesinin bilimsel olarak belirlenmiş harcama kalıplarına aykırıdır.

    Asgari ücretin bugünkü tutarıyla, çalışanların aileleri ile birlikte gıda, konut (kira, elektrik, su, yakıt), giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde bile olsa, karşılaması mümkün değildir. "

    ASGARİ ÜCRETTİN VERGİ DIŞI BIRAKILMASIYLA UZUN VADEDE VERGİ GELİRLERİ ARTACAKTIR

    Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla kışı dönemde vergi kaybı yaşansa da orta ve uzun vadede vergi gelirlerinde artış yaşanacağını söyleyen MHP'li Akçay, "Asgari ücret çalışanların şahsını temel alarak, ihtiyaçların asgari düzeyde karşılanması için teknik bir yöntemle hesaplanırken bu ücretten çeşitli adlar altında kesintiler yapılması asgari ücret "mantığına" aykırıdır.

    Yalnızca çalışanların (ailesinin değil) ihtiyaçlarının dikkate alınarak belirlenmiş bir ücretin doğrudan vergilendirilmesi sosyal devlet anlayışına aykırıdır. Bu nedenle asgari ücretin vergi yükünün kaldırılması sosyal ve ekonomik bir gerekliliktir.

    Asgari ücretin vergi dışı bırakılması zannedildiği kadar bir vergi kaybına neden olmayacaktır. Belki ilk yıl için bir miktar vergi kaybı söz konusu olsa da tasarruf eğilimi düşük olan ücretli ve maaşlı kesim, gelirlerinin büyük çoğunluğunu harcamaktadır.

    Ortaya çıkacağı varsayılan vergi kaybının, hem harcamalar üzerinden alınan dolaylı vergi gelirlerinin artmasıyla hem de mal piyasasının hareketlenmesine bağlı olarak imalat sanayinde sağlanan üretim artışı sonucunda kurumlar vergisi gelirleriyle karşılanması söz konusu olabilecektir. Diğer bir ifadeyle, asgari ücretliler bu gelirlerinin tamamını harcayacaktır.

    Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla işverenler kayıt dışı istihdamı çok daha az tercih edeceklerdir. Devletin vergi gelirlerinde bir miktar artış ortaya çıkacaktır. Bu nedenle, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla kısa dönemde bazı açıklar ortaya çıksa da orta ve uzun vadede herkesin yararına olacaktır."



    ASGARİ ÜCRET SADECE ENFLASYON ORANINDA DEĞİL; ENFLASYON+BÜYÜME+1 KATSAYININ TOPLAMI ORANINDA ARTIRILACAKTIR

    Asgari ücretle ilgili vermiş olduğu kanun teklifi hakkında bilgi veren Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay, "193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifim verdik. 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesine eklediğimiz fıkra ile asgari ücrete taban sınırlaması getirerek asgari ücreti 1400 lira olarak belirledik.

    193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve 488 saylı Damga Vergisi Kanununda yaptığımız değişiklikle asgari ücretten gelir ve damga vergisi, çalışanların da asgari ücret kadar ki gelirinden gelir ve damga vergisi alınmamasını öngördük. Mevcut uygulamada asgari ücret enflasyon oranında arttırılmaktadır.

    4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine eklediğimiz bir fıkra ile her yıl asgari ücretin; enflasyon + büyüme oranı + 1 katsayısının toplamı sonucunda bulunan değer oranında artırılmasını öngörüyoruz." dedi.

    http://benguturk.com/mhp-asgari-ucret-teklifini-tbmm-ye-sundu_d15222.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlbatrosD.IIIFazılBey -- 28 Kasım 2015; 21:37:05 >







  • 1300 lirada bile çok büyük problemler var vergi ayağını kimse düşünmüyor.bir işçiye 600 650 prim yatırırsa 100 adamı varsa ya primi yatırmaz ya işten çıkarır şu anda bile 468 lira olması lazım işçi priminin.vergi indirimi yapmadıkları sürece 2000 lira yapsalar değeri yok kayıt dışı ekonomi olur.gerçi bu adamlar dediğimi görmüş vergi alınmasın demiş ama o da hayal ürünü bir teklif.prim oranlarının düşürülmesi 468 ise 300 lira olması işverene kolaylık olacaktır dersin ki düşürmesek 650 olacaktı adama 300 lira fazla veriyorsan buna say.

    ikinci problem asgari ücret değil diye 1500 1700'e çalışan baya insan var.bunlar demeyecek mi asgari olmuş 1300 hani bize diye?açıkçası özel sektörümüzün bütün çalışanlarına zam yapabilecek kadar zengin olduğunu zannetmiyorum.ticaret odası başkanı açıkladı bu 1300 lira işinin özel sektöre maliyeti 16 milyar lira diye.piyasada para yok bir de çalışana zam bari para basın da ona buna dağıtın bir şekilde teşvik vs diye yoksa saçmalık bence 300 lira arttıracaz oy için yaptık diye piyasanın canına okuyacaklar.bu artış size zam olarak gelmeyecek mi sanıyorsunuz işçi maliyetleri artıyor ve artık asgari ücret bile 1300 lira diye fiyatlar uçacak.enflasyon'a faydalı bir şey değil.




  • Ekonominin dengeleri insana sıfır değer üzerine kurulu

    Asgari ücret 1500 lira olunca dengeler yeniden kurulacak başka bişey olmayacak

    Örneğin orta halli lokantaya gittiniz bir öğün yemeğe 30 lira ödediniz.işin çarpık tarafı size hizmet eden garsonun günlüğü 30 lira

    Dükkanın kirası 15 bin stopaj vergisi 4 bin KDV 18 işyeri kazancı 15 bin

    Yeni normalde çalışan insanlar pastadan daha fazla pay alınca dükkan kirası 12 bine gerileyerek stopaj vergisi 3 bin KDV 12 işyeri kazancı 13 bin olacak

    iflas kaos hikaye

    Dağlara cephelere madenlere inşaatlara pis işlere sürdüğünüz ve yoksul egitimsiz bıraktığınız insanların alacağı 300 -500 liraya göz dikiyorsunuz utanmazlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Asgari ücretliye 1000 tl bile haram.O kadar asgari ücretli varken seçim sonuçları bu çıkıyorsa zaten müstehaktır,bence arttırmaya gerek yok.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • MHP şovu bırakıp partiyi toparlamayla uğraşsın, böyle gösterilerle oy toplayamaz, ha ben teklif vermişim meclise ha MHP vermiş,.. teklif verse sanki bi işe mi yarayacak,böyle çok basit kurnazlıklara karnımız tok, MHP yönetimi istifa teklifi sunsun,

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: asau

    MHP şovu bırakıp partiyi toparlamayla uğraşsın, böyle gösterilerle oy toplayamaz, ha ben teklif vermişim meclise ha MHP vermiş,.. teklif verse sanki bi işe mi yarayacak,böyle çok basit kurnazlıklara karnımız tok, MHP yönetimi istifa teklifi sunsun,

    Diger partilere sov yapma dediklerinde mutlaka bir pislik oluyor.

    Ornegin, soma icin onerge verenleri sov yapmaka sucladilar.

    Sonuc 301 olu, ama kader.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Önce işverenlere sunsun ve görüşlerini alsınlar.
    Atıp tutmak kolay. Nasıl ödenecek o ücretler ? Maliyetlerden haberi var mı acaba insanların ? Hep çok çok ver, nasıl vereceksin soran yok.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sistemli adam

    Önce işverenlere sunsun ve görüşlerini alsınlar.
    Atıp tutmak kolay. Nasıl ödenecek o ücretler ? Maliyetlerden haberi var mı acaba insanların ? Hep çok çok ver, nasıl vereceksin soran yok.

    AKP nin yapacağı 1300 TL lik asgari ücretten devlet vergi almaz ise 1400 hatta 1450 bile rahatlıkla olur.

    AKP bu konuda işin kolayına kaçtı. 1000 TL olan asgari ücreti gelir vergisi ve damga vergisi almadan 1300 TL ye çıkarmış olsaydı eğer iş verene fazla yük binmeyecek maliyet artmyacak hali ile bu verilen zam çöp olmayacaktı. Çünkü şimdi tüm iş verenler bu bahaneyi kullanarak fiyat arttırımına gidecek ve aldığımız zam bir hiç olacak.

    Diğer türlüsünde iş veren bahanesi olmadığı için fiyat arttırımı yapamayacak verilen zammın bir anlamı olacaktı.

    Şu anki hali ile ben 1000 ile 1300 arasında bir fark göremiyorum. Aynı tas aynı hamam.

    AKP seçmeni olsamda yanlışa yanlış doğru doğruya doğru.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Treth

    quote:

    Orijinalden alıntı: sistemli adam

    Önce işverenlere sunsun ve görüşlerini alsınlar.
    Atıp tutmak kolay. Nasıl ödenecek o ücretler ? Maliyetlerden haberi var mı acaba insanların ? Hep çok çok ver, nasıl vereceksin soran yok.

    AKP nin yapacağı 1300 TL lik asgari ücretten devlet vergi almaz ise 1400 hatta 1450 bile rahatlıkla olur.

    AKP bu konuda işin kolayına kaçtı. 1000 TL olan asgari ücreti gelir vergisi ve damga vergisi almadan 1300 TL ye çıkarmış olsaydı eğer iş verene fazla yük binmeyecek maliyet artmyacak hali ile bu verilen zam çöp olmayacaktı. Çünkü şimdi tüm iş verenler bu bahaneyi kullanarak fiyat arttırımına gidecek ve aldığımız zam bir hiç olacak.

    Diğer türlüsünde iş veren bahanesi olmadığı için fiyat arttırımı yapamayacak verilen zammın bir anlamı olacaktı.

    Şu anki hali ile ben 1000 ile 1300 arasında bir fark göremiyorum. Aynı tas aynı hamam.

    AKP seçmeni olsamda yanlışa yanlış doğru doğruya doğru.

    Özel sektör için fiyat arttırmak o kadar kolay mı ?
    Zaten çok küçük marjlarla çalışılıyor.
    Şimdi gelecek olan fazladan % 30-40 yük nedeniyle sattığın ürüne ne kadar zam yapabileceksin ?
    Mümkün değil fiyatı o kadar arttırman, o zaman yapacak iş maliyetleri azaltmaktır, ilk iş de maliyeti arttıran problemi çözmek için işçi çıkarmak olacaktır.
    Maalesef gerçek bu, işin içinde olan birisi olarak söylüyorum.
    Populist değil gerçekçi bir şekilde yapılmayan ücret artışları bir şey ifade etmez.
    Özellikle üretim ekonomisi ile milli gelirini arttıracaksın ki aynı orantıda ücretler ve yaşam standartı artsın.
    Yoksa sadece ücret artsın demek işi bilmemektir.
    Zaten kamuda yani devletin iş veren olduğu kısımda asgari ücretli yok.
    Özel sektöre binen bir yük oldu bu, devlet daha fazla stopajını alır bu kadar basit.




  • dahada ilginci,
    ilk defa, seçimde muhalefet bir parti, seçim vaadini, kanun teklifi olarak meclise sundu :)
    valla helal olsun.

    yani, sayfalarca vaadden bir taneciği ama olsun. bence çok dogru bir karar.
    darısı chp nin aile sigortasına artık :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sistemli adam

    quote:

    Orijinalden alıntı: Treth

    quote:

    Orijinalden alıntı: sistemli adam

    Önce işverenlere sunsun ve görüşlerini alsınlar.
    Atıp tutmak kolay. Nasıl ödenecek o ücretler ? Maliyetlerden haberi var mı acaba insanların ? Hep çok çok ver, nasıl vereceksin soran yok.

    AKP nin yapacağı 1300 TL lik asgari ücretten devlet vergi almaz ise 1400 hatta 1450 bile rahatlıkla olur.

    AKP bu konuda işin kolayına kaçtı. 1000 TL olan asgari ücreti gelir vergisi ve damga vergisi almadan 1300 TL ye çıkarmış olsaydı eğer iş verene fazla yük binmeyecek maliyet artmyacak hali ile bu verilen zam çöp olmayacaktı. Çünkü şimdi tüm iş verenler bu bahaneyi kullanarak fiyat arttırımına gidecek ve aldığımız zam bir hiç olacak.

    Diğer türlüsünde iş veren bahanesi olmadığı için fiyat arttırımı yapamayacak verilen zammın bir anlamı olacaktı.

    Şu anki hali ile ben 1000 ile 1300 arasında bir fark göremiyorum. Aynı tas aynı hamam.

    AKP seçmeni olsamda yanlışa yanlış doğru doğruya doğru.

    Özel sektör için fiyat arttırmak o kadar kolay mı ?
    Zaten çok küçük marjlarla çalışılıyor.
    Şimdi gelecek olan fazladan % 30-40 yük nedeniyle sattığın ürüne ne kadar zam yapabileceksin ?
    Mümkün değil fiyatı o kadar arttırman, o zaman yapacak iş maliyetleri azaltmaktır, ilk iş de maliyeti arttıran problemi çözmek için işçi çıkarmak olacaktır.
    Maalesef gerçek bu, işin içinde olan birisi olarak söylüyorum.
    Populist değil gerçekçi bir şekilde yapılmayan ücret artışları bir şey ifade etmez.
    Özellikle üretim ekonomisi ile milli gelirini arttıracaksın ki aynı orantıda ücretler ve yaşam standartı artsın.
    Yoksa sadece ücret artsın demek işi bilmemektir.
    Zaten kamuda yani devletin iş veren olduğu kısımda asgari ücretli yok.
    Özel sektöre binen bir yük oldu bu, devlet daha fazla stopajını alır bu kadar basit.


    Eh biz aynı şeyi söylemişiz zaten. Bende yükü patrona bindireceğine birazx daha az israf yapmayı daha doğrusu biraz daha az cukkalayıp asgari ücretten vergi almayarak hem patronlara binen yükü hafifletir hemde bizim gelirimiz artmış olurdu.

    Ama yapmadı gitti patronlara yükledi. Patronların umurun damı sanki benim ne yiyip içtiğim elinden gelene her şeyi yapacaktır kardan zarar etmemek için.

    Türkiye de yaşıyorum aksini düşünmek pollyannacılık olur.




  • evet gerçekten düşük marjlara çalışıyor işletmeler
    onun için patronlar her sene son model arabalara binip
    yurt dışı tatillerine gidiyorlar

    zaten verdiğiniz her ücret vergiden kesiliyor
    devletin inanılmaz teşviki var

    beter olun diyecegimden
    olmazsınız daha zengin olursunuz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: depresif_adam

    evet gerçekten düşük marjlara çalışıyor işletmeler
    onun için patronlar her sene son model arabalara binip
    yurt dışı tatillerine gidiyorlar

    zaten verdiğiniz her ücret vergiden kesiliyor
    devletin inanılmaz teşviki var

    beter olun diyecegimden
    olmazsınız daha zengin olursunuz

    Her sene vergiden düşmek için sıfır arac cekerler 1 sene binerler kagıt üzerinde bedavaya satarlar hop yeni seneye yeni araclar yeni pırlantalar
  • Güzel rakam, eskaza iyi şeyler yapıyor MHP.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.