Şimdi Ara

HÜRJET, Erzurum’daki dondurucu soğuk testini tamamladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
673
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
14 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • HÜRJET, Erzurum’daki dondurucu soğuk testini tamamladı
    Türkiye’nin ilk milli jet eğitim uçağı HÜRJET, Erzurum’da gerçekleştirilen zorlu soğuk hava testlerini başarıyla geçerek seri üretim ve tam operasyonel kapasiteye giden yolda önemli bir eşiği daha aştı. Türk havacılık tarihi açısından kilometre taşı olarak değerlendirilen bu testler, uçağın yalnızca ideal koşullarda değil, en sert iklim şartlarında da görev yapabileceğini ortaya koydu.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen HÜRJET’in iki ayrı prototipi, soğuk hava testleri kapsamında Erzurum’a sevk edildi. Bölgenin sert kış şartları, uçağın sistemlerinin sınırlarını zorlamak için doğal bir test ortamı sundu.

Eksi 21 derecede yer ve uçuş testleri yapıldı

Test süreci sıfırın altında 21 dereceye kadar düşen sıcaklıklarda gerçekleştirilen yer testleriyle başladı. Bu aşamada uçağın yapısal bileşenleri, motor sistemleri ve aviyonik altyapısı detaylı şekilde incelendi. Yer testlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından uçuş testlerine geçildi.

Yapılan uçuşlar, HÜRJET’in motor ve aviyonik sistemlerinin yoğun soğuk ve irtifa şartlarında dahi performans kaybı yaşamadan çalıştığını net biçimde ortaya koydu.

Ayrıca Bkz.ANKA 3 için 2026 yılında 50’nin üzerinde sipariş bekleniyor

HÜRJET’in bu denli zorlu iklim koşullarında sorunsuz şekilde test edilmesi, uçağın yalnızca Türkiye için değil, farklı coğrafyalarda görev yapabilecek uluslararası standartlarda bir platform olduğunu da gösterdi. İki farklı prototipin aynı süreçte bu sınavdan geçmesi, TUSAŞ’ın mühendislik kabiliyeti ve test altyapısının geldiği noktayı somut biçimde ortaya koydu.

400 sorti tamamlandı, seri üretim hızlanıyor

TUSAŞ, HÜRJET’in geliştirme ve test süreci kapsamında bugüne kadar yaklaşık 400 sorti gerçekleştirdi. İlk siparişin ardından imzalanan İspanya ihracat sözleşmesi ve gündemde olan ilave talepler, seri üretim hazırlıklarını daha da hızlandırdı.

Şirket, HÜRJET sınıfına yönelik artan talep ve potansiyeli dikkate alarak oluşturulacak tedarikçi ağıyla ayda 3 uçak üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.

Tek motorlu ve tandem kokpitli olarak tasarlanan HÜRJET, modern savaş uçağı eğitiminde kritik bir boşluğu doldurmak üzere geliştirildi. Uçak, ileri seviye jet eğitiminin yanı sıra harbe hazırlık geçiş eğitimi, hava devriyesi ve akrobatik gösteri uçağı gibi farklı rolleri de yerine getirebilecek.

Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/savunma-sanayisi/turkiyenin-ilk-milli-jet-ucagi-hurjet-dondurucu-sinavdan-gecti/3809501

• Yer sıcaklığı -21 ise ve uçağın eğitim amaçlı ortalama 13 bin feete uçtuğunu da düşünürsek (13000x0.30=4000m) Erzurum'da nemin az olduğunu düşünürsek 4 km yüksekte sıcaklık yaklaşık 24 ile 30 derece arasında tahminen düşecektir. Bu da uçağın -51 derecede test edildiği anlamına gelir.

• Tebrikler gençler...

• HÜRJET, Erzurum’daki dondurucu soğuk testini tamamladı

• camelon kullanıcısına yanıt
    quote:

Başlık nasıl da abartılı değil mi? Jet için -21 derece soğuk bile değil halbuki

• CWaRRioR kullanıcısına yanıt

Yer sıcaklığı -21 ise ve uçağın eğitim amaçlı ortalama 13 bin feete uçtuğunu da düşünürsek (13000x0.30=4000m) Erzurum'da nemin az olduğunu düşünürsek 4 km yüksekte sıcaklık yaklaşık 24 ile 30 derece arasında tahminen düşecektir. Bu da uçağın -51 derecede test edildiği anlamına gelir.

• eski_nesil kullanıcısına yanıt
    ki bu da normal değil mi hocam? Yanlışsam düzeltin. Keza eleştirim uçağa ya da testlere değil, sıradışı birşeyden bahseder gibi abartılmış bir başlık atımasına. Bunlar standart test koşulları.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 26 Ocak 2026; 21:29:19 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • CWaRRioR kullanıcısına yanıt

Eğer standart ticari uçuş gibi deneme yaptılarsa (ileri seviye eğitim uçuşu için 30-34 bin Feet gerekebilir belki) -69 dereceyi de test etmiş olmaları gerekiyor.

Ama hocam Hürjet zaten temel jet uçuş eğitiminde kullanılacak diye biliyorum. Yani ticari uçuşla mukayese etmek çok doğru değil ha 45 bin feete kadar da Hürjet’in servis uçuşu var diye biliyorum. Ama bu değerler tabi ki kâğıt üstünde, hangi eğitimde 45 bin Feet yapılır muamma.

Test sıradışı mı bence değil. Belki prototip olduğu için böyle başlık attılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eski_nesil -- 27 Ocak 2026; 0:36:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    projesi...

• DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    Sadece Türkiye'de değil başta İspanya olmak üzere ihracat da yapılacak.

Jet pilotu kolay yetişmiyor.

Gereksiz projeleri saymakla bitmiyor. Hem hükümet hem de belediyelerin onlarca gereksiz bol işleri var.

Fakat havacılık bunlardan biri değildir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.