Şimdi Ara

Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Zoteeva: İlk test elektriği bu yıl üretilecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
555
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Zoteeva: İlk test elektriği bu yıl üretilecek
    Mersin’de inşası devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) ilk elektriğin ne zaman üretileceği belli oldu. Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Uluslararası ATOMEXPO-2024'te açıklamalarda bulunan Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, ilk test elektriğini bu yıl üretmeyi planladıklarını bildirdi.



    Zoteeva’nın açıklamalarına göre santralin ilk güç ünitesin ve ilgili tüm altyapı tesislerinde genel inşaat aşaması tamamlandı. İlk güç ünitesinde kurulan tüm ekipman ve sistemlerin teker teker kontrol ve test edildiği aşamaya geçilecek.



    Ünitenin bünyesinde binlerce ekipman ve sistem barındırdığını ve bunların uyum içinde çalışması gerektiğini vurgulayan Zoteeva, "Bir güç ünitesinin işletmeye alınmasını bir bütün halinde düşünmek gerekiyor. Bu nedenle sadece reaktör binası değil, yüzlerce ekipmanın hazır hale getirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla halihazırda bulunduğumuz aşama, tüm bu ekipman ve sistemlerin kurulumundan sonra teker teker test edilmesi ve bunun akabinde de uyum içinde işletmeye ne kadar hazır olduklarının kontrol edilmesini ifade ediyor." diye konuştu.



    Ayrıca Bkz.Bakan Bayraktar: Elektriğin en az %20'sini nükleerden karşılamayı hedefliyoruz



    Zoteeva, ilk ünitede elektrik üretimi için ana devreye alma çalışmalarının tamamlaması ve ünitenin tüm sistemlerinin devreye hazır duruma getirilmesi gerektiğini kaydederek, "1'inci ünitede ilk test elektriğini bu yıl üretmeye başlamayı planlıyoruz." dedi.



    ROSATOM'a bağlı Atomstroyexport tarafından kurulan Akkuyu NGS, toplam 4 bin 800 megavat kapasiteye sahip 4 reaktörden oluşacak. Tüm reaktörlerin 2028'de devreye girmesi planlanıyor. Tam kapasite devreye girdiğinde Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu tek başına karşılayacak. Türkiye’nin ikinci nükleer santrali Sinop'a kurulacak. Sinop'taki santralin toplam kurulu gücü 4 bin 560 megavat kapasiteye sahip olacak.



    2050'de nükleer enerji kapasitesi 20 GW'a ulaşacak



    Türkiye'nin hedeflediği nükleer enerji kapasitesini duyuran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Akkuyu'da aynı anda 4 reaktör inşa ediliyor ama aynı zamanda hedefimiz 2035'de 7,2 GW nükleer kapasiteye ulaşmak ve 2050'de 20 GW nükleer enerji üretimine sahip olmak istiyoruz. Akkuyu'nun 4,8 GW olduğunu düşünürseniz, bu da Sinop'ta 4 reaktör daha, Trakya bölgemizde 4 reaktör daha inşa etmemiz gerektiği anlamına geliyor. Önümüzdeki 20-30 yıl içinde 5 GW civarında küçük modüler reaktörlere yöneleceğiz." dedi.




    Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/







  • Türkiyem çok geç kaldı nükleer enerji üretimi meselesinde. Geç olsun güç olmasın. Çalışmaya devam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mystiery_ kullanıcısına yanıt
    Hala da başlamadı, bu yerler bizim değil rusun. Dünyada böyle açılan tek santral. Bizden akıllısı yok

  • Mylevi M kullanıcısına yanıt

    Emperyalistlere kafa tutan tek cesaretli Rus’lardı. Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Zoteeva: İlk test elektriği bu yıl üretilecek 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dünyada tek biz mi bu şekilde açtık bilmiyorum,fakat Rusların santral.Hatta bize bir süre sonra buradan ürettikleri elektriği satacaklar

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Rusların sömürgeleri diğer batı devletleri gibi afrika vs değil de çevre topraklarda olunca emperyalist olmuyor mu? SSCB haritasına veya şimdiki rusya haritasına baktığında o koskoca tek parça gördüğün devlet aslında hala daha etki altında tuttuğu rusya + sömürge haritasından ibaret. 1940 civarlarında batılıların sömürgelere verdiği/vermek drumunda kaldığı bağımsız devlet oluşturma temellerini anca 1991'den sonra verebildi. Hala daha çöktüğü yerlerle en büyük emperyalistlerden biri.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 26 Mart 2024; 20:57:43 >
  • 6s 6 kullanıcısına yanıt

    Ruslar tabiki melek değiller. Örneğin; Uygur Türk’lerinin bütün üst düzey yöneticilerini; ‘çin sizinle barış anlaşması yapacak’ diye rusların kandırması ve bir uçağa bindirip, uçağı düşürmeleri ve bunun hemen ardından başsız kalan ülkeye çin’in saldırıya geçerek işgal etmesi hala hatırımda. Kimse de ruslar melektir demiyor. Eğer başka bir ülke bizim şartlarımızı karşılasaydı ve höt diyebilseydi abd şımarığına onlar yapardı. Enerji bugünde yarında bir ihtiyaç.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mystiery_ -- 26 Mart 2024; 21:21:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Enerji ihtiyacı elzem orada hem fikirim ama nükleer de bir o kadar riskli bir tesis. Bunun risk yönetimi konusunda planları nedir acaba merak konusu. Her ne kadar eski olsa da insanın aklında Çernobil dönüp duruyor.

  • hexus H kullanıcısına yanıt
    Satın alma garantili. 15 yıl boyunca üretilen elektriği kw başına yaklaşık 15 küsür dolara almak zorundayız. İster kullanalım ister kullanmayalım.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • antizero kullanıcısına yanıt
    Çok kapalı bir sistem. Şeffaflık yok. Herşey gizli kapaklı yapılıyor. İnsanların endişesi de bu. Nükleer riskli bir alan şüpheleri gidermek gerekiyor. Yoksa kitabına uygun yapıldıktan sonra ha ABD yapmış ha Rusya yapmış ha Çin. Bu endişeleri dile getirdiğimiz için atmadıkları iftira kalmıyor. Bir yerimizde patlarsa Rusya ya giren çıkan yok olan bize olacak. Adamların umrunda olmaz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • mystiery_ kullanıcısına yanıt

    Ruslar da emperyalist yalnız. Hatta çağdaş dünyada emperyalizmin duayeni onlar. Kendi emperyal nüfuz bölgelerinden kim kopmaya veya bu bölgelere girmeye kalkışsa işgal ediyorlar. Bknz; Çeçenistan, Gürcistan, şimdi de Ukrayna. Rusya tıpkı ulusal simgesindeki bölgeci ayı gibi hareket ediyor. Ayrıca bence Rus milliyetçilik ideolojisinden istifade edip içselleştirse bile Rusya bir ulus devlet bile değil. Kendini çağa uydurmaya çalışan bir imparatorluk. Esasında türünün son örneği. ABD de emperyal bir güç mesela ama Rusya gibi geleneksel tarz bir imparatorluk değil. Onun "imparatorluğu" farklı.


    Santral konusunda düşüncem ise Rusların bu konuda en iyi tercih veya opsiyon olmadığı ama burada diğer adayları eleyecek biçimde Rusya'nın Türkiye'nin önde gelen enerji tedarikçisi olmasının verdiği nüfuz, görece düşük maliyet, borçluluk gibi bir takım belirleyici dinamikler mevcut olmalı. Bu anlamda eski Sovyet sahası dışında yer alan NATO üyesi Türkiye bile Rusya'nın emperyal özgül ağırlığından etkileniyor. Nükleer santral kurma işini başkasıyla değil de Rusya'yla yürütme zaruriyeti duyuyor.


    Rusya'nın gücünü veya etkisini tahlil etmek çok zor. İstikrarsız bir görüntü arz ediyor. Bazen dev, bazen de cüce gibiler. Ama santral konusunda tamamen avantajlı olduklarını düşünüyorum. Hatta bana sorarsanız bu santral Türkiye üzerindeki - kısmi - Rus nüfuzunun ete kemiğe bürünmüş, somutlaşmış halidir. NATO Üsleri karşısında Rusların bu ülkede bizim de bağımsız bir aslan payımız var deme şeklidir. Zaten Soğuk Savaş'ın erken zamanlarından beri çok uluslu komünist devlet - Sovyetler Birliği - kimliği ve yönetimi altında Rusya Türkiye'deki kısmi ağırlığını böyle yatırımlarla ortaya koyuyor. Türkiye'nin aldığı Sovyet kredileri ve yatırımları - Sovyetlere tıpkı Amerika'nın yaptığı gibi söylem düzeyinde "ulusal güvenlik tehdidi" yakıştırması yapmasına rağmen - çok ciddi düzeydedir. Yalnızca bildiğimiz klasik Soğuk Savaş dönemi değil, Rus-Türk iktisadi işbirliği ve Türkiye'deki Sovyet/Rus yatırımları Türkiye Cumhuriyeti ve Sovyetlerin erken yıllarına kadar gidiyor.


    Sovyetler çöküp oradaki egemen ideoloji değişince o zaman Türkiye - pratikte zaten çoktandır en büyük iktisadi ortaklarından olan - Rusya'ya tehdit demekten vazgeçiyor. :D





  • O kadar yid projesinin yanına yediğimiz en büyük kazıklardan. Bunların Emperyal siyonist bir strateji olduğu rahmetli bakan söylemişti...
    Kimse farkında değil. O kadar yüklü ödemelere rağmen farkına varan yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • idrisezman kullanıcısına yanıt

    Sırf siz anlaya bilesiniz diye anlatsınlar

    Çok kapalı vb diye konuşuyorsunuz komiklik olsun diye mi yazdınız ulus pazarına jenatör yapılmıyor




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KAUANKA -- 27 Mart 2024; 2:52:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • KAUANKA K kullanıcısına yanıt
    Sivil toplum kuruluşları ve bağımsız denetçilere kapalı. En son inşaat altyapısından sorumlu IC İçtaş şirketini çıkarıp işçilerin giriş kartlarını iptal ettiler. İş kazaları açıklanmıyor ve araştırılmasına izin verilmiyor. Jeneratör olmadığı için riskli zaten, keşke Jeneratör yapsalar umrumuzda olmaz. Nasıl bir kafa yapın var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi idrisezman -- 27 Mart 2024; 3:26:50 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Mylevi M kullanıcısına yanıt
    Dünya'da açılan tüm nükleer santrallerin uzmanı gelmiş.
    1) Alelacele açılan şeyleri de gördük.
    2) Bu santralin projelendirmesinden günümüze araya kaç tane olay girdi ki pandemi başlı başına işin maliyet tarafına etkiledi. Enflasyon da almış başını gitmiş, TL ile anlaşılan kaç alt proje sekteye uğradı Allah bilir.

    Avuç içi kadar katma değerli cihaz ürettik, o işler öyle kapalı fanusta olmuyor arkadaşım. Çok boyutlu problemler oluyor ki bu da nükleer santral, "uyanık" müteahhitlerin yaptığı ev değil.

  • mystiery_ kullanıcısına yanıt
    Santral tamamen Rusların. İşleri bittiğince dilerseler söküp gidiyorlar. Yanlış bilmiyorsam çöpler Türkiye'nin sorumluluğunda.

  • Nükleer güç demek ülkenin enerji bağımlılığının sona ermesi demektir. Bu da bağımsızlık demektir. C&c serisini hiç oynadınız mı? Orada adamlar mantığı çok güzel oturturmuşlar. Enerji yoksa para da kaynak da bir işe yaramıyor. Üretimi besleyecek enerji lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İhsanblack02 -- 27 Mart 2024; 12:14:45 >
  • raxetul kullanıcısına yanıt
    Santralin rusya'nın malı olmasına dair birşey diyememişsin. Umarım aradaki farkı idrak edebiliyorsundur. Ruslar bizim için inşa etmiyor. Bizim topraklarımızda kendi santrallerini açıp işletecekler ve ürettikleri elektriği de dolar bazında piyasaya göre oldukça pahalı bir fiyata bize satacaklar.

    Santralin bizim topraklarımızda kurulması dışında tek bir faydasını sayabilir misin?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.