Şimdi Ara

Medeniyetin beşiği neresi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
856
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Avrupa'nın ilimde, teknikte ve sanayi'de ilerlemeye başlaması, son üçyüz seneden beri olmuştur. 1494 senesine kadar, Avrupalılar vahşet, cehalet, pislik içerisinde yaşıyorlardı. Bu sırada İslam memleketleri, hıristiyan Avrupa'nın tam tersi bir idare altında idi. Arabistan, Irak, İran, Mısır, Türkistan, Emevi ve Abbasi halifelerinin idaresiyle her cihetten, maddi ve manevî terakkiler yapmış idi. O zaman müslümanlar, ruhen ferah maddeten de refah içerisinde idiler.
    Müslümanlar, İspanyayı, Endülüs Emevi sultanlarının emri altında, en güzel şekilde imar etmiş, medeniyetin en yüksek zirvesine ulaşmışlardı. İlim, sanat, ticaret ve ziraata ve güzel ahlaka çok önem verilmişti.
    İspanya önceleri, Gotlar elinde vahşi bir yer iken, müslümanların idaresine kavuştuktan sonra, sanki Cennet bahçeleri gibi olmuştu. Avrupalı ilim adamları ve sanayiciler, ilelebet müslümanlara teşekkür etseler, yine İslamiyetin hakkını ödeyemezler. Çünkü, Avrupaya ilim kıvılcımı, ilk defa Endülüs müslümanlarından sıçramıştır. Ortaçağda, Endülüs'te ortaya çıkan parlak medeniyet, Endülüs'ün dışına taşarak Avrupaya yayıldı. Endülüsteki medeniyeti gören kabiliyetli bazı Avrupalılar ortaya çıktı. İslam alimlerinin kitaplarını, Avrupa lisanlarına tercüme ettiler. Bunların, tercüme ve telif ederek, neşrettikleri kitaplar sayesinde, Avrupa halkı cehalet uykusundan uyanmaya başladı.
    Birçok ayet-i kerime ve hadis-i şeriflerde ilim, sanat ve ticaret emredilmektedir. Ayrıca, ana-babaya, akrabaya, yetimlere, acizlere, kimsesizlere, komşulara, yolculara ve kölelere iyilik ve ihsanda bulunmayı, onların haklarını gözetmeyi de emretmektedir. Bugünkü Avrupalıların dedeleri, medeniyet vasıtası olan bu şeylerden habersiz iken, islam memleketlerinin her tarafında muntazam mektepler, medreseler, fakir ve yoksullar için bakım evleri, aşhaneler, hanlar, hamamlar ve daha nice hayır ve iyilik müesseseleri kurulmuştu. Müslümanlar, ayrıca bu hayır müesseselerinin devamı ve giderlerinin karşılanması için, hususi yardım teşkilatı olan vakıflar kurmuşlardı. Görüldüğü gibi medeniyetin beşiği hıristiyan ülkeleri değil, müslüman memleketleridir

• Kesinlikle

Avrupa'nın maneviyatı da öğrenmesi lâzım ancak.

Ve Doğu-İslâm dünyasının da eski günlerine dönmesi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 24 Şubat 2006 18:15:05 >
  • Dünyadaki teknoloji ve bilim ne kadar ilerlediyse maneviyat ve ahlak yapısı o kadar geriye gitmiştir..
    Bu ikisi arasında zıt bir gelişim söz konusu..
  • Az önce burada bir kaç mesaj vardı o nereye gitti yahu ?
  • quote:

Orjinalden alıntı: MaviBodrum

Az önce burada bir kaç mesaj vardı o nereye gitti yahu ?

Sizin C4 efendi diye başlayıp konunun dışına taştığınız mesajlarınızı mı kast ediyorsunuz?
  • benım yazdıgım yazının neden sılındıgını anlamıs degılım.burası kultur-bılım forumu mu yoksa ıslam kulturu forumu mu?bunu bana moderator arkadas lutfen acıklasın...yanı buraya musluman olmayan ve gerıcı olmayanlar gıremıyor mu?farklı dusuncelere ızın yok mu?nasıl bır forumdur bu yahu???lutfen acıl bır cevap beklıyorum...
  • quote:

Orjinalden alıntı: neptunus

benım yazdıgım yazının neden sılındıgını anlamıs degılım.burası kultur-bılım forumu mu yoksa ıslam kulturu forumu mu?bunu bana moderator arkadas lutfen acıklasın...yanı buraya musluman olmayan ve gerıcı olmayanlar gıremıyor mu?farklı dusuncelere ızın yok mu?nasıl bır forumdur bu yahu???lutfen acıl bır cevap beklıyorum...

yıne gecmısın basarılarıyla masturbasyona calısan bır yazı daha...

Bu çok ilerici bir yazınız mıydı? Üstelik sadece bir bölümü. Kişileri ve fikirleri suçlayıcı aşağılayıcı ve edep dışında yazı yazmak forum kuralına aykırıdır. Üstelik uyarı almanız gerekirken yapmamış kabul ettiğimiz halde.

Yoksa bakınız artık her türlü fikir ve düşünce üreten yazılar bölümümüzde başarıyla yazılıyor. İnançlı veya inançsız kesimden.

Teşkkür ederim.

(Bir müddet sonra bu mesajlar kaldırılacaktır.)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • madem sılınecek buradan devam edeyım...
    masturbasyon kelımesının neresı edepsız bunu anlayabılmıs degılım.bu kelıme kendını tatmın anlamında kullanılmıstır.cınsel bır ıcerıgı aklıma dahı gelmemıstı dogrusu.kı masturbasyon da ayıp bırsey degıldır.psıkolojı ve tıpta bolca uzerıne yazı bulunabılır, yanı bılımle de ılgılı bırsey yanı..gercekten sızı rahatsız eden buysa eger, lutfen aynı yazıyı ımkan varsa tekrar cıkarın gereklı duzeltmeyı yapacagım eger bu kelımeyse sorun.ancak sorun kelımeden cok dusuncelerle ılgılıyse buyuk hayal kırıklıgı ıcındeyım.

safsata ve bunun gıbı kelımeler de kullandıgımı hatırlıyorum kı bu kelımelere herhalde bırcok kıtap ve tartısma polemık yazılarında rastlamıssınızdır.bunlar olagan kelımeler ve fıkır tartısmalarında dogal seyler.herkes aynı dusuncede olacak dıye bır kural yok.eger farklı dusuncelere acıksanız ve konunun derınlestırılmesını ve işe yarar hale gelmesını ıstıyorsanız lutfen farklı dusuncelere de ızın verınız.yazının tekrar 5 dakkalıgına duzeltılmek ıcın cıkarılmasını ıstıyor ve beklıyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neptunus -- 25 Şubat 2006; 2:00:54 >

• @neptunus: Evet uygun şekilde tekrar yazabilirsiniz. Bunu siz ürettiğinize göre aslı zihninizde duruyor. Baş konuyu okuyarak daha güzelini de yazabilirsiniz. Forum kuralına uygun davranmayıp, kişisel ve karşı kim olursa olsun suçlayıcı olursanız buna izin verilmez. Ben bir inançlı da inançsıza aynı şekilde davransa aynı tepkiyi veririm ve veriyorum topiclere bakınız. Burada kimsenin kimseye kötü söz söyleme hakkı yoktur.

Burası sizin sahip olduğunuz bir forum değildir. Burada kuralları siz belirlemezsiniz biz belirleriz. Bizim net sahamızdan istifade ederek kişilere fikirlere ve düşüncelere kötü söz söyleme hakkını vermeyiz. Hangi düşüncede olursanız olun sadece fikrinizi söyleyin çekilin. Kabul görür veya reddolur buna hazımlı değilseniz böyle tartışmaya girmeyin veya size uygun tartışmadığını düşündüğünüz kişilerle yazışmayın.

Bizim size göre kural belirleme imkanımız olmadığı gibi sizin bizim kurallarımıza uymak gibi bir zorunluluğunuz bulunduğunu hatırlatırım.

Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hare Rama -- 25 Şubat 2006; 2:11:52 >

• yıne gecmısın basarılarıyla kendını avutmaya ve asagıladıgı batı kulturu tarafından somurulmeye devam edecek olan bır dusuncenın dısa vurumu...

1.tarıh bılmı oyle ıkı dakıkada kestırıp atılacak kadar , bu kadar basıt degıl arkadaslar...tarıh bılmını kolaycılıga kacarak kırletmeyelım...

tarıhe ,tarıhsel olay ve olgulara ne zaman objektıf bakmayı becerebılecegız?butun dogal sureclerde oldugu gıbı tarıh ve ınsanlık tarıhı de kendı yasaları ıcersınde ılerler, kısılerın ıstegı ve bakıs acısına gore degısmez...onemlı olan gerceklerı tarıh ıcersınden bulup cıkarabılmek ve onu bılımın ve ınsanlıgın hızmetıne sunmaktır, dersler cıkarmaktır.fanatık bır futbol taraftarı gıbı tarıh ıncelenmez.kestırıp atarak, bırını goklere cıkarıp bırını yerın dıbıne sokarak, kolaycılıga kacarak bır adım bıle oteye gecılemez...

2.bu dusunce kı hrıstıyan batı kulturunun karsısına care olarak arap-ıslam kulturunu koymaktadır.bırını asagılayarak dıgerını yuceltır, boylece yıne hrıstıyan batı kulturunun ve emperyalıst ABD nın medenıyetler catısması polıtıkasına alet olarak aslında onun karsı taraftan bır pıyonu olur...aynı oyunu karsı taraftan gelıstırır ve besler...

3.medenıyetın besıgı dedıgınız arap-ıslam kulturunden once felsefenın- kı cogu ıslam alımı eskı yunan eserlerınden yararlanmıslardır- , guzel sanatların, mımarının, hukugun vs. vs...ortaya cıktıgı bır eskı yunan ve roma kulturu dururken arap-ıslam medenıyetının adından bıle soz etmek yalnızca gulunctur...
    sımdı acık ve net bır sekılde sunu acıklamanızı beklerım.
    arap-ıslam medenıyetı guzel sanatlarda,
    felsefede,
    bılım dallarında,
    mımarıde neler yaratmıslardır?ınsanlık dunyasına ne katmıslardır?
    bunun ınsanlıga katkısı eskı yunan ve roma dakı sıcrama kadar etkılı mıdır???

sımdı burada arap-ıslam kulturunu asagılamıyorum ancak medenıyetlerın besıgı dıye gosterılmeye calısılır ve tarıh bılımı boylesıne kolaycılık ve fanatıklıkle kırletılırse orada dur denılmelıdır...

-kı avrupanın karanlık ortacagında bıle gotık katedraller yapılırken arap ıslam kulturu colde bedevı yasamına devam ettı...
    ıspanyadakı endulus uygarlıgı evet dıger arap kulturunden bıraz farklıdır guzel saraylar vs. yapmıslardır.acaba avrupa dakı mımarı harıkalardan etkılenmıs olmasınlar???

maalesef okudukca hem guluyor hem de sınırlenıyorum.var mı boyle bır yorum yahu???

bakın:
    -----Ortaçağda, Endülüs'te ortaya çıkan parlak medeniyet, Endülüs'ün dışına taşarak Avrupaya yayıldı. Endülüsteki medeniyeti gören kabiliyetli bazı Avrupalılar ortaya çıktı. İslam alimlerinin kitaplarını, Avrupa lisanlarına tercüme ettiler.-----denmiş...

arkadaslar, ıslam alımlerının bılım adına ortaya cıkardıgı bıcok sey zaten eskı yunan ve roma kulturunden alınma ve onun ustune gelıstırılen seylerdır.bunu herkes bılır...avrupa dakı ortacagı bıtıren seyın endulus kulturunden kaynaklandıgını soylemek en kıbar ıfadeyle cahıllık ve içi bos bır fanatızme ısaret eder...saygılar...

• Evet fikrinizi söylediniz ve son sözü de içinizi rahatlatarak ifade ettiniz. Ben bu konuyu burada kapatıyorum. Çünkü yine de sadece yalın fikrinizi söylemek yerine 'gülmekten, sinirlenmekten, cahillikten, ...' dem vurursanız bir başkası da asıl sensin cahil deyiverir. Değil mi? Peki güzel yazdığınız fikrinizi böyle gereksiz ifade ile niye sundunuz anlamadım. Böyle demeyince kendinizi yazmamış gibi, sanki fikirinizi şöyle iyicene ifade etmemiş gibi mi kabul ediyorsunuz anlamıyorum?

Teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.