Kılcalların atardamar ucundaki kan basıncı, ozmotik basınçtan yüksek olduğu için su ve çözünmüş maddeler kılcal damarlardan doku sıvısına geçer. Doku sıvısı ile doku hücreleri arasında madde alışverişi olur. Kan hücreleri ve proteinler büyük moleküllü oldukları için kılcal damar dışına çıkarak (yaklaşık %4) doku sıvısına geçebilir. Ancak lenf sistemi büyük moleküllü maddeleri toplayarak yeniden kan dolaşımına katar. Bu durum da kılcal damarlardaki kanın ozmotik basıncının sabit kalmasında etkendir.
Arkadaşlar ben geçemez olarak biliyordum ama 2015 biyoloji meb kitabı böyle almış? Doğrusu nedir acaba ?
kardes her ders yildan yila degisiyor, yeni seyler bulunuyor, icatlar deneyler yapiliyor. en cok degisen derslerden ilki biyolojidir. mesela biz biyolojide fotosentezin isiga bagimli reaksiyonlarini devirli, devirsiz diye ogrendik ama yeni mufredatta devirli devirsiz yok. bunun gibi bircok sey var. biz sadece 2015 ve 2014'ten sorumluyuz diye biliyorum ama arastirmak lazim net bir bilgi yok elimde hangisinden sorumlu oldugumuza dair.