arkadaşlar mcse hakkında detaylı bilgisi olan varsa bana yardımcı olabilirmi? bu mcse nedir ne işe yarar nasıl faydaları vardır şimdiden teşekkür ederim
Uzun yıllardır en gözde ve hiç bir zaman popülaritesini yitirmeyen bir sektör olarak göze çarpan Bilişim ya da Bilgi Teknolojileri kısa adıyla BT(IT-Information Technologies), hala daha çağımızda önemini korumuş ve gün geçtikçe de gelişmekte ve bu sektörde gerekli olan uzman açığı da giderek artmaktadır.Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler açısından uzman işgücü gereksinimi giderek artmakta ve mevcut sistem talebi karşılayamamaktadır.Onun için şimdilik şanslı sayılırız ki yurt dışındaki işgücü gereksinimi daha pofesyonel bilgi biikimine ve deneyime bakıyor. Konuya döndersek, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de verilen sertifikasyon eğitimleri giderek artan açığı kapatmak için önemli bir kariyer aracı haline gelmiştir.Seritifkasyon eğitimlerine Microsoft, Cisco Sysytems, Oracle, Linux, Novell..vs gibi örnekler verebilirim. Bunlardan hiç şüphesiz dünyada en geçerliliği olan Sertifikasyon eğitimleri Microsoft ve Cisco'ya aittir, özellikle Microsoft Eğitimleri son yıllarda oldukça fazla yaygınlaşmıştır.
Biraz önce de dediğim gibi Bilişim Sektörü her ne kadar krizler de olsa, ekonomik çalkantılarda olsa sektörel bazda daralmalar da yaşansa her zaman önemini korumuştur.Bu sebeple bu sektörde çalışmak ve kariyerini bu sektörde ilerletmek isteyen meraklılar için bu yazıyı yazmayı uygun gördüm.Burada klasik, dergilerden, BT Magazinlerinden ya da bilişim ile ilgili sitelerde yayınlanan Sertifikasyon eğitimleri hakkında yazılan makalelerden çok da farklı şeyler yazmayacağım..sanırım!...
Gelelim nedir bu Sertifikasyon Eğitimleri konusuna... Haliyle ilk önce Microsoft Eğitimlerinden başlayacağım.İlk olarak Microsoft sertifikasyon eğitimi veren bilindik firmaları yazayım.
İstanbul'da Bilgeadam, Netron, KoçBryce...gibi İzmir'de Akser, Datasistem ve son olarak aramıza katılan her ne kadar CTEC değilse de i-Akademi. Ankara'da Bilginç Bilgisayar, Netsoft Bilgisayar, Infopark Bilgi Teknolojileri..gibi Bursa'da ise AkademiNet, en tanınmış eğitim merkezleridir.
İstanbul'da saydıklarımın hepsi Microsoft'un Gold Partner'ları, İzmir ankara ve bursa'daki eğitim merkezlerimiz ise Microsoft Partner olarak geçmektedir.
Belki benim bilmediğim eğitim merkezleri mutlaka vardır.
Gelelim yukarıda bahsettiğim CTEC kavramına.Açılımı Certified Technical Educational Center yani Sertifikalı yetkili eğitim merkezi.Yani bu ünvana sahip firmalar Microsoft Destekli ve Microsoft Sertifikaları verebilen firmalardır.Bunun dışındaki eğitim veren kuruluşlar her ne kadar Sistem Mühendisliği eğitimi verse de Sertifika alma konusunda bir işe yaramazlar. Microsoft CTEC Ünvanını alabilmek içinse firmada en az 8 MCT ya da MCSE Seritifkalı Eğitmen bulundurma zorunluluğu vardır.(bunu da geçen hafta öğrendim).Tabi bazı firmalar MCSE Sertifikasına sahip kişilerin numaralarını 8 kişilik kontenjanı doldurmak için alıp Microsoft'a gönderebilmektedir.Örneğini yakın zamanda gördüm ..
Biraz da Microsoft'un sunduğu sertifikalardan bahsedeyim.
MCT MCSE MCSA MCDBA MCSD MCAD MCDST MCP
İlk olarak en üst mertebe sertifikadan başlayayım.
MSCE : Microsoft Certified System Engineer Burada size Microsoft'un sitesinden direk olarak MCSE ile ilgili yazıyı aktarıyorum.Bu yazıdan sonra üzerinde biraz yorum yapalım. ------------------------------------------------------------------------------------------- Microsoft Certified Systems Engineer (MCSE) sertifikası sahipleri, Windows platformu ve Microsoft sunucu yazılımlarını kullanarak, iş gereksinimlerini çözümleyebilir, iş gereksinimleri için altyapıyı tasarlayabilir ve uygulayabilirler.
MCSE sertifikası şu kişiler için uygundur:
Sistem mühendisleri; Teknik destek mühendisleri; Sistem çözümleyicileri; İletişim ağı çözümleyicileri; Teknik danışmanlar. Uzmanlık alanınıza göre aşağıdaki MCSE sertifikasyonlarından birini de seçebilirsiniz:
Uzmanlık: Microsoft Certified Systems Engineer (MCSE): Security: Bu sertifika, güvenli bir bilgisayar ortamının parçası olarak Microsoft platformları üzerinde güvenliği planlayan, tasarlayan ve uygulayan sistem mühendislerine uygundur. Uzmanlık : Microsoft Certified Systems Engineer (MCSE): Messaging: Bu sertifika, Microsoft Exchange Server kullanarak mesajlaşma altyapısını kuran ve yöneten profesyoneller içindir. -------------------------------------------------------------------------------------------
Öncelikle söylemek gerekir ki MCSE 'lerin yapabilecekleri tabi ki yukarıda belirtilen 2-3 cümleyle sınırlı değil.Bu da Microsoft Türkiye'nin ne kadar yazdıkları yazılarla müstesna olduğunu gösteriyor.Sıradan eğitim veren bir firmanın sitesine girseniz herhalde daha fazla açıklama bulmanız çok da zor değil. Yukarıda belirtilen açıklamalara ek olarak diyebilirim ki; MCSE Sertifikasına sahip kişiler Windows@Server ailesine dahil tüm işletim sistemleri üzerinde kurulan, Intranet, Internet çözümleri uygulayabilir, güvenliğini sağlayabilir, lokal ağ'dan geniş boyutlu ağlara kadar olan tüm sistemlerin yapılandırılmasını, güvenliğini sağlar ve herhangi bir sorunu çözebilir.Buradan geniş ağdan kastım WAN(Wide Area Network) ile beraber 30000 kullanıcılı bir ağı da kapsamaktadır. Bunun yanında tüm sunucu yazılımlarını(örnek verecek olursak, ISA, ExchangeServer...vs, Backoffice ürünler.) çalıştırabilir ve ağ gereksinimlerini karşılayabilir. Belki daha fazla anlatılabilir ama sanırım konun özü anlaşıldı.
MCSA : Microsoft Certified System Engineer Hemen hemen MCSE ile birbirine yakın amaçları vardır fakat MCSE'deki gibi oldukça büyük boyutlardaki ağların kurulumu, güvenlik altyapısının oluşturulması gibi daha uç noktadaki görevler MCSA tanımının içinde yer almaz, sadece belli boyutlardaki ağların yönetimine ve kurulumuna yer verilir tanım içinde..Zaten MCSE olan biri büyük olasılıkla aynı zamanda MCSA'dir de diyebiliriz.
MCP : Microsoft Certified Professional
Microsoft bünyesindeki tüm sertifikalardan herhangi birini edinmek için bu sertifikayı almak zorunludur.Zaten bu sertifikayı almak için 1 sınav vermek yeterli.Daha sonra diğer sertifikalardan birine yönelebilirsiniz.Veya hepsini de toplayabilirsiniz.
MCDBA : Microsoft Certified Database Administrator
Bu sertifika da veritabanı yöneticiliğinin tanımı olmaktadır.Microsoft SQL Server veritabanlarını tasarlayan, uygulayan ve yöneten uzmanlar içindir.Sertifika, fiziki veritabanı tasarlalayanlar, mantıksal veri modelleri hazırlayanlar, Transact-SQL kullanarak veri hizmetleri sağlayanlar, veritabanlarını yönetenler, güvenlikten sorumlu olanlar, performansı izleyip düzenleyenler ve Microsoft SQL Server’i kurup yapılandıranlar için uygundur.(microsoft)
MCSD : Microsoft Certified Solution Developer
MCSD sertifikası, Microsoft uygulama geliştirme araçları, teknolojileri, platformları ile yeni iş çözümleri ve uygulamaları hazırlayan profesyonellere ve tamamen yazılım geliştirmeye yöneliktir.Burada VBASIC.NET, Microsoft Visual Studio® .NET, Microsoft Visual C#™ .NET, Microsoft ADO.NET, Microsoft ASP.NET gibi dersler verilir.
MCAD : Microsoft Certified Application Developer
Microsoft Certified Application Developer (MCAD) sertifikası Microsoft.NET ürünlerini kullanarak uygulama yazılımları geliştiren profesyoneller için geliştirilen bir sertifikasyon programıdır.Microsoft Visual Studio® .NET, Microsoft Visual C#™ .NET, Microsoft ADO.NET, Microsoft ASP.NET ..vs gibi dersler verilir.MCSD 'den farkını ben de tam olarak anlamış değilim.Sanırım MCAD daha ziyade web geliştirme üzerine.
MCT : Microsoft Certified Trainer
Bu sertifika Microsoft Eğitimlerini verecek olan eğitmenler içindir.CTEC'lerde eğitim vermek isteyen herkes bu sertifikayı almak durumundalar.MCSE'ler sanırım 2 senelik eğitmenliğin ardından bu sertifikayı almaya hak kazanıyorlar.
MCDST : Microsoft Certified Desktop Support Technician MCDST sertifikası, Microsoft Windows işletim sistemi kullanılan masaüstü ortamlarında karşılaşılan sorunları başarıyla çözme yeteneğine sahip ve IT sektöründeki kariyerine yeni başlayan profesyoneller için uygundur.Yine MCP sertifikasıyla başlanıyor.
Arkadaşlar Microsoft'un tanımlamalarından yola çıkarak sertifikaları açıklamaya çalıştım.
Gelelim sertifikalar için girmek zorunda olduğunuz sınavlara...Bunu da diğer dersimizde vereyim.
not:arkadaşlar bu yazı başka yerde yayınlanabilir fakat lütfen link de belirtiniz.
Oduth
arkadaşım oduth tarafından yazılmış bende sağolasın onun hazırına kondum
MCSE ile şirketlerin "sistemci"si olabilirsin. Öncelikle alman gereken sertifikasyon MCSA 'dır. Sonrasında MCSE alman gerekir. Microsoft Road Map diye google'a yazarsan sınav basamaklarını görürsün. Kaç sınava gireceksin, içerikleri neler, nereden başlamalısın vs. vs. vs. Sistem ve Ağ uzmanı olmak istersen kursa giderek süreci kısaltabilir ve çevre edinmeye de başlayabilirsin. Ankara'da Vektörel Bilişim 'i tavsiye edebilirim. İstanbul düşünürsen BT Akademi olabilir.