Şimdi Ara

Mavi renkli meyve var mıdır? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
46.160
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Konu ilgimi çektiği için baktım dikkat ederseniz mavi çorbada yok burada tartışmaya açtım bakabilirsiniz.http://forum.donanimhaber.com/m_47101437/mpage_1/f_/key_//tm.htm
  • Ben şimdi renk skalasını inceledim arkadaşlar, spektrumda mor maviden önce geliyor yani meyvenin rengi morsa ancak mavi olabilir içinde, kırmızı filan olamaz, kırmızınn dalga boyu çok farklı daha büyük ve frekansı daha az.Morun dalgaboyu mavi ile mor ötesi arasında.
    Bakın
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Linear_visible_spectrum.svg
  • Yoktur
  • quote:

Orijinalden alıntı: was

quote:

Orjinalden alıntı: nakka

Evrimle bu deneyimi sağlayan insan bedeni bu renk yiyeceklere böyle kendi hayatında bilmediği bir kasıtla tepki veriyordu.

Böyle bir kazanım genlerimizde saklı ise onun tek izahı onun evrimle mi öyle olduğudur?
    Bence evrimleşile evrimleşile öyle olmaz,
    Çünkü mavi meyveler zehirli ise, ilk yenildiğinde hemen ölünür!
    Öyleyse bu kazanım ölünce kalıcı bir kazanım olur ki; Öldüren bir Kazanım olur!
    Ölü bir kazanımdan da bahsedilemez.
    (Dayananlar sağ kaldı denilecek hemen, öyle olduğu ne malum?)

Onu yiyince, öldüğünü görenler olmaz mı:)

• quote:

Orijinalden alıntı: Steinwayss

Yoktur

İşte mavi meyve kanıtı
    [simage]
    http://i52.tinypic.com/11v0ade.jpg[/simage]
    Mavi çizgi çektiğim yerde RGB değerlerinde R:0, yani mor mavi ile kırmızının karışımına derskek bu meyvede morluktan bahsedemeyiz, bu meyvede hiç bir morluk yoktur, bu kanıt bize mavi bir meyvenin olduğunu gösteriyor, neden diğer meyvelere göre sıradışı bir şekilde diğer dalga boylarını yansıtmazken mavi dalgaboylarını yansıttığı ise uzmanlık gerektiren bilimsel boyutta tartışılacak ayrı bir konu, ama mavi meyve gördüğünüz gibi var.
    Ayrıca az önceki mesajımda mor renkli bir meyvede mavininde bulunabileceğini renk spektrumunda ispatladım.
    Gördüğünüz gibi mavi meyve olduğu yönündeki bulgular çok güçlü, hatta direk ispatladım ama başka bir konuda açtığım mavi çorba henüz bulunamadı...

Kaynak dosya buradan alınmıştır.
    http://kosovaport.com/02012011t3196/

• meyve değil ama Giritte mavi renk veren bir bitki var..bir baharat..mavi pilav yapıyorlar onunla tatlı bir plav..minik minik meyveleri de olduğunu duymuştum..
  • yukarıdaki bitkileri gördükten sonra mavi meyve sebze yiyebileceğimi sanmıyorum vıcık vıcık sevimsiz bir duruşları var
  • Bugün Aydınlatma Tekniği kitabına göz attım, insan gözünün görebildiği renkler arasında mor ve mavi dalga boyu olarak en düşük olan renkler olarak geçiyordu ve bu dalga boylarından sonraki dalga boylarına sahip renkleri insanın göremediği yazıyordu.

Şimdi kitabı açtım ve bilgileri yazıyorum çok ilginç ve heyecan verici bilgiler.

"Renk farklı dalga boylarındaki ışınımlarının insan beyninde yaptığı çağırışımlardır.Bir ışık demetinin rengini tayfsal özellikleri belirler."

Ultraviyole 100-380 nm
    Mor 380-436 nm
    Mavi 436-495 nm
    Yeşil 495-566 nm
    Sarı 566-589 nm
    Turuncu 589-627 nm
    Kırmızı 627-780 nm
    Kızılötesi 780-10000 nm

Buradan da anlaşılabileceği gibi meyvelerin sarı-turuncu-kırmızı renkte olması gayet mantıklı.Mavi ve mor insanın veya diğer hayvanların gözlerinin algılamalarının sınırında olduğu için tercih edilmemiş olabilir. Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kemomando -- 1 Mart 2011; 14:13:13 >

• Neyin peşindesiniz
  • quote:

Orijinalden alıntı: by Kaçar

Neyin peşindesiniz

selam uzaylı.?
  • güzel konu ya
  • netten bazı alıntılardır:

bitki dünyasında hakim olan renk yeşil ve tonları. bu rengi oluşturan ana madde de kolorofildir.
    güneşten alınan ışığı rahat yutma özelliğine sahip olan pigmentler sadece yeşil rengi yansıtırlar.
    yeşil rengi vermekle birlikte fotosentez gibi önemli bir işlem de gerçekleştirilir.

Yaprakların ömrü dolunca, antosiyanin pigmenti çoğalmaya başlar; normal yeşili hafifçe kırmızı-mora doğru boyar.
    Antosiyanin pigmentleri renk olarak kırmızıdan mora değişim gösterirler ve kırmızı, mavi ve mor renkli bitki bölümlerinden tamamen onlar sorumludur.
    Isı düşük olduğunda bitki aşırı parlaklığa maruz kalınca bitkilerin büyük bir bölümünde antosiyanin seviyesi artmaya eğilimlidir.
    Sonbaharda bazı bitkilerde kırmızının artmasının sebebi budur. Bu pigmentler genellikle sarıdan turuncu ve kırmızıya doğru renk değiştirirler.
    Sonbahar hava koşullarına ek olarak renk gelişimi büyük ölçüde bitkinin türüne bağlıdır.
    İşte sonbahar manzaraları dediğimiz çarpıcı güzellikteki görüntüler bu pigmentlerin eseridir.

Bunun yanı sıra bitkilerde başka renkleri oluşturan pigmentler de bulunur ve bu farklı pigment türleri bitkilerde gördüğümüz olağanüstü renk çeşitliliğinin oluşumunu sağlar.
    Örneğin klorofile ek olarak bitkilerde "karotenoid" adı verilen pigmentler de vardır.
    Bu pigmentlerin bazıları sarıdır; mısır başaklarına, limonlara, ayçiçeklerine renklerini verirler.
    Diğer karotenoidler sarıdan daha fazla kırmızıdırlar; bunlar şeker pancarlarında, domateslerde, güllerde, havuçlarda bulunmaktadır.

Karotenoidler aynı zamanda yeşil yapraklarda da bulunmaktadır. O halde neden yapraklar kırmızı, sarı ya da turuncu değil de ağırlıklı olarak yeşil renklerde görünürler diye düşünülebilir.
    Bunun nedeni, klorofilin yeşilinin diğer renklerin görülmesini engelleyecek kadar güçlü olmasıdır.

acaba ilk ve son cümle bu sorunun cevabı olabilir mi? gerçi bunlar mavi renkte meyvenin olmadığı ya da olmayacağını anlamına gelmez diye düşünüyorum. belki de şöyle mi sormalıydık ana rengi mavi olan bir meyve var mıdır? (mavi de hangi mavi ama.. )

bu arada şu cümle de dikkat çekici, tekrar yazalım:
    " Yaprakların ömrü dolunca, antosiyanin pigmenti çoğalmaya başlar; normal yeşili hafifçe kırmızı-mora doğru boyar. "

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 30 Ekim 2011; 1:24:22 >

• quote:

Orijinalden alıntı: was

quote:

Orjinalden alıntı: nakka

Evrimle bu deneyimi sağlayan insan bedeni bu renk yiyeceklere böyle kendi hayatında bilmediği bir kasıtla tepki veriyordu.

Böyle bir kazanım genlerimizde saklı ise onun tek izahı onun evrimle mi öyle olduğudur?
    Bence evrimleşile evrimleşile öyle olmaz,
    Çünkü mavi meyveler zehirli ise, ilk yenildiğinde hemen ölünür!
    Öyleyse bu kazanım ölünce kalıcı bir kazanım olur ki; Öldüren bir Kazanım olur!
    Ölü bir kazanımdan da bahsedilemez.
    (Dayananlar sağ kaldı denilecek hemen, öyle olduğu ne malum?)

Evrim denince aklınıza maymundan geldiğiniz gelmesin. Siz çocukluğunuzdan beri mavi renkli herhangi bir şeyi yemediniz ve mavi renkli bir yiyecek size garip gelir doğal olarak. Bu içgüdüsel olarak sağlanmışsa bunun da şu an için bilimsel olarak en kabul gören teori üzerinden yorumlanır. İşin normali budur. Ayrıca dayananlar değil mavi yiyeceğin zararlı olduğunu anlayanlar sağ kalmıştır büyük ihtimalle.

• quote:

Orijinalden alıntı: redstorm

Başka bir forumdan alındığını zannettiğim bu soruya (haksızsam bağışla @was) yine başka bir forumda verilmiş bir cevap yazacağım;

"Bitkilerin rengini veren pigmentlerin kimyasal yapıları, düşük dalga boylarında ortaya çıkan renkleri vermek üzere gelişmiştir. Mavi ve yakın renkleri oluşturan bileşikler, ya zehirlidir ya da enerji açısından ekonomik değillerdir. Bunun da ötesinde, meyveler aslında bitkinin üreme amacıyla oluşturduğu yapılardır ve kırmızı-sarı arası tonlar en fazla dikkat çeken renkler olmaları nedeniyle meyve yiyici canlıların ilgisini yeşil-mavi tonlarından daha fazla cezbeder.
    Çiçek yaprakları, meyvelerden çok daha küçük ve ince yapılı olmaları nedeniyle mavi renk tonlarında görülebilirler. Ancak, yukarıdaki nedenlerden ötürü mavi renk ve tonları, bitkinin meyve ve sap gibi daha büyük ve kalın organlarında görülmez. Bu nedenle de, yaban mersini, erik ve patlıcan gibi meyvelerde (patlıcan da bir meyvedir) söz konusu renklerin tonlarını görebilmemize karşın, gerçek anlamda mavi meyve bulunmamaktadır."

Konuyla ilgi bir kaynak bulamadım, ancak cevap sanırım ışığın canlı organizma ile girdiği biyokimyasal süreçte yatıyor.

İyide kırmızı sarı arası düşük dalga boyu değil yüksek dalga boylu ışınlardır bknz. elektromanyetik dalga spektrumu

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.