Şimdi Ara

Mavi ekran hatası ve bilgisayarın tamamen donması sorunu...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
624
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba iyi günler kısa bir zaman önce başlayan sıkıntımdan bahsetmek istiyorum.

Sistemim:
    AMD APU A10-7890K Soket FM2+ Wraith Soğutucu 4.1 GHz 4MB Önbellek 95W 28nm İşlemci
    MSI GeForce GTX1050 Ti 4GB OC GDDR5 128Bit NVidia DX12 Ekran Kartı
    GSKILL 8GB (2x4GB) RipjawsX DDR3 2400MHz CL11 1.65V Dual Kit Ram
    GIGABYTE F2A88X-D3HP A88X Soket FM2+ DDR3 2400MHz(O.C.) HDMI&DVI Anakart
    COOLER MASTER RC-K350 600W Mid7 ATX PENCERELİ SİYAH KASA
    WD 250GB Blue SATA 3.0 SSD (540MB Okuma/500MB Yazma)

AMD APU işletim sistemi kullanıcısıyım bilgisayarı toplayalı yaklaşık 6 ay oldu. 2 ay önce de GTX 1050 Ti ekran kartı alıp bilgisayara taktım ve ekran kartını aldıktan sonra ardı arkası kesilmeyen hatalarla karşılaştım ve hala bu sorunu çözebilmiş değilim.

İlk başlarda sürekli FPS sorunu yaşıyordum, defalarca format attım, bilgisayar teknik serviste 5-6 gün boyunca kaldı, BIOS güncellemesi yapıldı ve bunların sonucunda FPS sorununda bir düzelme olmadı ancak korsan Windows'tan orjinaline geçiş yaptığımda FPS sorunum çözüldü.

Ancak şu an da yaşadığım sorun biraz can sıkan türden. Fallout 4, PUBG, Overwatch tarzı oyunlar oynuyorum ve oyun sırasında ya mavi ekran hatası alıyorum ya da bilgisayar bir an da donup kalıyor ve hiç bir işlem gerçekleştiremiyorum tek yapabileceğim bilgisayar üzerindeki düğmeden res atmak oluyor. Ve bu arada arkadaşlar bu konuyu açarken bile mavi ekran hatası aldım (DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL) yani illa oyunda olmama gerek yok mavi ekran hatası almam için oyun oynamadığım zamanlarda da mavi ekran hatası alabiliyorum.

Anakart, RAM'ler ve ekran kartımı teknik servise yolladım 20 gün boyunca servisteydi ancak hiç bir sıkıntı olmadığını söyleyerek geri parçaları geri verdiler ve sorunum hala devam ediyor. Mavi ekran hatasını her aldığımda farklı bir hata kodu veriyor DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, DPC_WATCHDOG_VIOLATION, PROCCES1_INITIALIZITION _FAILED tarzında hatalar alıyorum ve dediğim gibi her seferinde aldığım hata kodu farklı bir kod oluyor, bazı zamanlarda da mavi ekran hatası almak yerine bilgisayar komple donuyor hiç bir işlem gerçekleştiremiyorum.

Sürücü çakışması olabilir diye defalarca format attım ancak sorun düzelmedi.

Memtest86+ ile Bellek testi yaptım ancak hiç bir sorun çıkmadı.

BIOS'um da RAM frekansları 2400MHz olarak ayarlı iken CPU-Z veya Görev Yöneticisinden baktığım zaman bu değerlere ulaşılamadığını görüyorum, aynı zamanda Görev Yöneticisinde "Donanıma ayrılmış" 1.1 GB hafıza görülüyor yani toplam da 8 GB gözükmesi gerekirken 6.9 GB Bellek Kullanımı gözüküyor.

Ekran kartı sürücüm güncel (NVIDIA GeforceExperience 384.94).

Oyun oynarken işlemci, anakart veya RAM'ler üzerinde yüksek sıcaklıklar gözlenmiyor.

Aşağıda AIDA64, CPU-Z gibi programlar, Görev Yöneticisi ve Program Ekle Kaldır kısımlarından aldığım fotoğrafları paylaşıyorum.

Program Ekle Kaldır kısmı, yüklü olan sürücüler ve programlar.

• BIOS'u sıfırlamayı denediniz mi?

60 derece işlemci sıcaklığını boştayken mi aldınız?

Eğer bios ve sıcaklıkta sıkıntı yoksa işlemcinin voltajını 1-2 tık artırmayı deneyin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Intel i5 2500k @ 4.5 Ghz___Asus P8Z77-V__Asus Strix GTX970 OC___8GB DDR3 Crucial Ballistix CL8 1600Mhz___Kingston V300 60GB SSD___Seagate 7200.11 500GB___Seagate 7200.12 500GB___250GB+ 500GB 2.5" HDD___Seagate 2TB___CM HAF X 942___Zalman ZM500-LX PSU
  • BIOS sıfırlandığı zaman XMP ayarı "DISABLE" olarak belirleniyor kendiliğinden ve RAM frekansları 1600MHz ve 1.5V a düşüyor. XMP ayarını Profile1'e alarak 2400MHz ve 1.65V yapmam gerekiyor diye biliyorum yanlış mıyım?

İşlemci sıcaklığı boştayken 60 derece evet bir işlem yapılmıyordu bilgisayarda ancak bu sıcaklık zaman zaman 53-54'lere de iniyor sıkıntı yok yani.

İşlemcinin voltajını ben arttıramıyorum iznim yok malesef, böyle düşünmenizin sebebi nedir acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TuluhanAlp -- 4 Ağustos 2017; 18:55:51 >
    Sıcaklığın boşta 60 derece olmaması lazım. Oyun sırasında +30 derece eklense 90 derece yapar. İşlemcinin sağlıklı çalışabilmesi için yük altında 80 dereceyi geçmemesi lazım. Emin olmak için hwmonitor'ü indirip kısa süre oyun oynayıp (mavi ekran vermeden) oyunu kapatıp maks. sıcaklığa bakın.

Memtest sırasında hata vermediyse ramlerde sıkıntı yoktur. Ama yine de 1600 mhz'de 1.65v verip deneyebilirsiniz.

Bazı anakartlar özellikle yaşlı kartlar işlemciye olması gereken voltajı veremiyor. Bu da stabilite sıkıntılarına yol açıyor. Voltajı artırarak aradaki kayıp miktarı telafi etmiş olursunuz. Aynı şekilde, işlemciler de bir süre sonra aynı frekansı korumak için daha fazla voltaja gerek duyabiliyor. Mesela sıfır iken 3.5 ghz'de 1.35v isteyen işlemci 5 sene sonra 1.38v isteyebiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nacker -- 4 Ağustos 2017; 19:15:27 >
    Intel i5 2500k @ 4.5 Ghz___Asus P8Z77-V__Asus Strix GTX970 OC___8GB DDR3 Crucial Ballistix CL8 1600Mhz___Kingston V300 60GB SSD___Seagate 7200.11 500GB___Seagate 7200.12 500GB___250GB+ 500GB 2.5" HDD___Seagate 2TB___CM HAF X 942___Zalman ZM500-LX PSU
  • Sanırım AIDA64 ve HWMonitor programları doğru bilgi vermiyor. HWMonitor programına baktığımda bilgisayarda hiç bir işlem yapılmazken sıcaklığı 90 derece gösteriyordu ki bu imkansız elimde dokunduğumda da bu kadar sıcak olmadığını anlayabiliyorum. Core Tempeture programı ile sıcaklıkları kontrol ettiğimde herhangi bir işlem yapılmadığı anda CPU sıcaklığı yaklaşık 40 derece civarında, oyun oynarken de en fazla 61 dereceye çıktı.

İlk önce ram'in frekans, gecikme ve voltajıyla çeşitli kombinasyonlar deneyin, 1.65v'da 1600mhz çalıştırmak gibi. Eğer farklı hız ve voltajda yine yapıyorsa temiz bir format atın. Daha önce kullanmadığınız bir kaynaktan olsun.
    Yine düzelmezse RAM ve işlemciyi söküp dikkatlice tekrar geri takın. Bazen sök-tak yapınca düzeldikleri oluyor. Yine düzelmezse fm2+ bir anakart bulup işlemciyi, herhangi bir bilgisayarda da ram'i deneyin. Eğer başka kasada sıkıntı yapmazlarsa sorun büyük ihtimalle anakart; ufak bir ihtimal ile de ssd'de olabilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ram ile alakalı mavi ekran sorunu
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.