Şimdi Ara

MATRIX filmi ile ilgili.. (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
734
Cevap
25
Favori
59.399
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İlk önce şunu söylemek istiyorum ki 13.kat filmini izledim ve anladım. Ama burda anlaşılmayan bir şey var kendi adıma burda gerçek dünya yok ve Neo'nun amacı nedir ? Dünya'yı kurtarmak da Dünya yok ki
  • O kadar kafalar karışmışki birazda ben karıştırayım.Öncelikle keşke 2 ve 3 çekilmeseydi demek istiyorum,yani o kadar güzel bir ilk filmin ardından bu kadar saçmalama olur.Artık felsefe şemsiyesi altına saklanıp batırdığın işleri kotarmak moda oldu.

Neyse fazla dağıtmayayım konuyu.Benimde 2. ve 3. filmi ilk izlediğimden beri aklıma gelen şey gerçek dünya olarak resmedilen dünyanın matrixin başka bir versiyonu olması ihtimali.Gördüğüm kadarıyla fazla kişi bu fikre sıcak bakmamış,gerekçelerini de sunmuşlar.Ben de fikrimi şöyle sunayım.

Öncelikle 2. filmin sonunda ve 3. filmde neonun makinaları tek el hareketiyle yok etmesi.2. filmden sonra bir açıklama gelecek muhakka dedim ama gelen açıklamaya bakın.Seçilmiş kişinin gücü bu dünyayı(yani matrix) aşar.Bu ne ya,nasıl yavan bir cevap bu kardeşim.Böyle saçmalık mı olur?

Sonra yine neo abimizin gözlerini kaybettikten sonra makinaları ışıl görmesi.bunu da seçilmiş kişiye bağlayıp yırttılar güya.Lan manyak mısınız siz?İzleyici bu kadar aptal yerine konulur mu?Bir insan körse kördür kardeşim,makinaydı seçilmişdi dinlemez dünya kararır o kişi için.

Şimdi bu iki noktayla varmak istediğim yer ne?Eğer senaristler gerçekten zionunda içinde bulunduğu dünyayı gerçek dünya olarak tasarlamışlarsa gitsin bi çay demlesinler.Gerçek dünyada tillahı olsan tek el makina patlamalar,kör gözlerle cam gibi görmeler olmaz kendi yarattığınız evrenin içine edersiniz.

Yok eğer gerçek dünya diye önümüze koyduğunuz resim matrixin başka bir versiyonu ise o zaman anlam kazanıyor bu noktalar.Makinaların ziona girmek için kazı yapmaları falan gerçek dünya olduğunu göstermez oranın.Matrixin içindede gerçek dünyanın fizik kuralları geçerli tabiki yaşadıkları dünyanın sanal olduğunu bilmeyenler için.Bu durumda önümüze konulan gerçek dünyadaki arkadaşlarda pekala yaşadıkları dünyanın gerçek dünya olduğu ve makinalarla savaşta olduklarını zannettikleri alternatif bir matrix içinde olabilirler.Animatrixdeki ilk savaştan sonra kurulan ilk matrixin eksikliklerine cevap olarak yaratılmış alternatif bir matrix olması o kadar da mantıksız değil.Yani ilk matrixde sisteme karşı gelen insanları dizginlemek için,önlerine konulmuş sanal bir insan makine savaşının sürdüğü bir matrix.makina şehri,tarlalar vs. pekala insanların bunun gerçek olduğuna olan inançlarını pekiştiren detaylardır belkide ya da gerçek dünyanın bir yansımasıdır nasıl matrix 20 yüzyılın sonlarının bir yansımasıysa.Kaynak üzerinden de zionu kurtarma girişimi buna bağlanabilir.Sonra yukarıdaki bir arkadaşın bahsettiği ve benimde takıldğım ajan smithin gerçek dünyaya geçmesi durumu.Yazılımın gerçek insan bedenini ele geçirmesi buna dayandırılabilir yine.

Yok gördüğümüz dünya gerçek dünya ise buradan okkalı bir küfür sallıyorum wachowski biraderlere.Neo bu durumda ilahi bir özellik kazanıyor ve bir bilimkurgu yapımda en nefret ettiğim şey ilahi güçlerin olaya dahil olması.

Battlestar galactica izleyen var mı bilmem ama o kadar mükemmel bir serinin finalinde tanrı enstrumanlarıyla olaya müdahele edince ilk başta hayalkırıklığına uğramıştım.Fakat galacticada bu durum o kadar sıtımamıştı yine çünkü serinin başından beri tek tanrı inancı ve onun aracı durumunda kişiler vardı olayların ortasında kendi dinamiği içinde var olan öğelerdi ve seri boyunca ince ince işlenip resmin bütününde anlamlıydı ki dizinin finali evrim ve yaradılış teorisine bağlandı kendi mantığını korumayı başardı ve kendi mükemmeliğini korudu,herhalde başka bir örneği daha yoktur bunun.

Ama matrixde her şeyi durup duruken hz.neoya bağlayıp seçilmiş kişinin gücü bu dünyayaı aşar diyerek kurtardılar! işte o noktada film kopuyor benim.Yukarıdada dedğim gibi izleyici bu kadarda salak yerine konmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vayuz -- 16 Haziran 2009; 17:27:47 >

• quote:

Orjinalden alıntı: WoraZ

quote:

Orjinalden alıntı: sendenbenden
    Kısacası robotlar herşeyin önlemini almış.Önce insanları köleleştirmiş sonrada asi beyinler için Zionu kurup başka bir similasyon yaparak asi beyinlerin kurtulduğunu sanmalarını sağlamış gibi gözüküyor...

Yanlış yorumluyorsunuz bence, Zion'dakiler simülasyon içerisindeyse robotlar da gerçek olmuyor. Aynı boyuttalar, makineye vs bağlanmadan tarlalara gidip robotları görebiliyorlar, bunun dışında da doğrudan robotlarla çatışıyorlar. Tarlada yaşayıp kendini gerçek dünyada sananlar, Zion'dakiler, Robotlar hepsi simülasyon içerisinde. Kahin ve Mimar da birer program ancak bu programlar kendileri tarafından yazılmış. Mimar ve kahin başka bir gerçeklikteler, bence tabii ki.

Arkadaşım anlattım işte Ziondaki olaylarda bir simialsyon tarlalarda bnaşka bir simulasyon nesini anlayamadınız bunun. Allah aşkına 10 kere yazıldı yahu..

• quote:

Orjinalden alıntı: sendenbenden

Şimdi AniMatrix'de ilk savaşı anlatıyordu.İlk savaştan sonra insanlar yenilmiş sonrada similasyonlarla hapis edilmiş demekki.Matrix'teki gibi Ziondakilerde sanal gerçeklik içinde geziyorlar Ziondakiler tek farkı gerçek dünyada yaşadıklarını sanmaları.Matrixtekilerin hali ise tam içler acısı.

Kısacası robotlar herşeyin önlemini almış.Önce insanları köleleştirmiş sonrada asi beyinler için Zionu kurup başka bir similasyon yaparak asi beyinlerin kurtulduğunu sanmalarını sağlamış gibi gözüküyor...

İşte biz o gerçek robotları göremedik bir türlü, sadece sizin sanal dediğiniz Zion ile birlikte filmde görülen tüm sanal yani gerçek olmayan dünyayı gördük. Şimdi bunu robotlar yapmış demek için filmde bunu yapan robotların da gösterilmesi gerekir ama hiçbir robot göremedik belki de bir amacı olmayan sadece bir bilgisayarda yer alan bir yazılımın kişileştirilmiş haliydi.Zion yazılımsa filmde gördüğümüz herşey yazılımdır, fakat gerçekse makineler,tarlalar, piller gerçek geri kalan her şey Matrix'tir.

Bana kalırsa kurguda bir hata var.Belki de Mimar "Biz Zion'u 6 kez yıktık-yaptık" derken bunda ciddî değildi belki de amacı Neo'nun ve diğerlerinin direncini kırmaktı böylece makinelerin Zion'u yok edebilmesi için ortadaki tüm engeller kalkacaktı. Bu da bir komplo teorisi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 16 Haziran 2009; 21:02:07 >

• quote:

Orjinalden alıntı: WoraZ

quote:

Orjinalden alıntı: MinikYas

Biraz daha knuşalım.

Kısacası, insanlar düşünebilen yani yapay zeka dediğimiz sistemi geliştiriyorlar. Düşünebilen makinalarda yıllar boyu kendini geliştiriyor. Bakıyorlarki enerji kaynakları tükeniyor, insanları enerji kaynağı, pil olarak kullanmak istiyorlar. Ve insanlığa savaş açıp, tüm dünyayı ele geçiriyorlar. Belli sayıda insan makinalardan kaçıyor ve zion şehrini kuruyor. Makinalar matrixi yazması, tasarlaması için bir "mimar" programı yazıyorlar. Mimar sızıntıları önlemek amacıyla ajanları, makinaların ürettiği programları matrixe aktarmak için fransızı matrixin tüm şifrelerini bilen anahtarcı gibi tüm proglaramlarla birlikte matrixi yazıyor ve makinalar tarafından ele geçirilen tüm insanlar matrixe bağlanıyor. Bu arada zion daki makinalardan kaçabilmiş insanlar da yakalanan insanların beyinlerini matrixten kurtarmak için mücadele veriyorlar.
    Neo Ajan Smithi yok ederken sistemde bir hata oluyor ve Smith bir koruma programı iken virüse dönüşüyor. Matrixteki tüm program ve insanları ele geçiriyor.Özgürlük sevdasıyla beraber mekanik hatlara geçip makinaları bile kontrol edebilecek hale geliyor. Yani eğer Neo Smithi yok edemez ise Smith matrixten çıkıp makinaların beynine kadar ulaşabilecek. Neo makinaların merkezine gidiyor ve matrixe giriyor. Smith Neonun üstüne kendisini kopyalıyor. Makinalar ise bu sayede Neo üzerinden bütün çipi yakıyor şeklinde izah edelim.Ve sistem reset atıyor herşey eski haline dönüyor.
    Yapılan anlaşmaya göre matrixten çıkmak isteyen insanlara izin veriliyor.

Sizin yazınıza göre tek gerçeklik makineler mi? Yani makineler mi mimarı yazıyor? Eğer öyleyse Zion da gerçeklik dahilinde olacak. Bence savınız yanlış. Gerçeklik mimar ve kahin'den ibaret.

Filmin sonunda Kahin Mimar'a çıkmak isteyen ne olacak diye sorduğunda mimar serberst bırakılacak diyor.Kahin söz mü gibi birşey söylüyor,mimar da '' beni ne zannettin,insan mı?'' diyor.Yani mimarın gerçeklik olması mümkün değil bence.Mimarı pc başında program yapan biri olarak düşünmeyin,programın içinde program yapan biri olarak düşünün.Mimar gerçekçi olması için insan tarihine göre '' neo ile konuşurken de söylüyor bunu '' Matrix'i şekillendiriyor.Fakat her seferinde insanlar bunu bozunca bozulan dengeye göre Matrix'i tekrar kuruyor.Savaşın sonunda da mimar çıkmak isteyenleri bir nevi ''delete'' ediyor sistemden.Sonuçta Matrix'in amacı insanları uyutmak ve makinların insanların enerjilerinden faydalanmasını sağlamak;aksini ne Matrix ne de makinalar ister.Matrix'i insan doğasının yıkması sonucu Ajan Smith gibi koruyucu programlar ile Matrix'i dengede tutuyorlar.Fakat bu programlarda kendilerini geliştirmelerinden dolayı artık Matrix'ten çıkmak istiyorlar.Birinci filmde Neo,Smith'i parçalayarak onun Matrix'ten ayrılmasına bir nevi katkıda bulundu bana göre.Bu sayede üçüncü filmde telefon ile gerçek dünyaya girebildi.Zaten 3. filmde Smith Neo'ya kulaklığını göndererek '' Beni özgür bıraktın '' diyor.

@Frost_Nova'ya katılıyorum.Sonuçta Neo ölüyken bir öpücükle ayağa kalkıyor.Tamamen bir mantık aramak çokta mantıklı değil gibi

• Birde ek olarak,Zion nasıl similasyon olabilir yahu? 3. filmi hiç mi hatırlamıyorsunuz?Makinalar şehre duvarları delerek geliyor,üzerlerine Zion'dan tonlarca mermi yağıyor.Bir taraf gerçek,öbür taraf similasyon olabilir mi hiç?
  • İyice karıştı kafam.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Farabî

Birde ek olarak,Zion nasıl similasyon olabilir yahu? 3. filmi hiç mi hatırlamıyorsunuz?Makinalar şehre duvarları delerek geliyor,üzerlerine Zion'dan tonlarca mermi yağıyor.Bir taraf gerçek,öbür taraf similasyon olabilir mi hiç?

yanlış anlamışsın tamamen hocam,zionun simülasyon olma teorisine katılanlar olarak demek istediğimiz zionun da içinde bulunduğu dünya tamamen simülasyon olması yani alternatif bir matrix.yukarıdaki mesajımda biraz daha detaylı yazdım onu oku istersen.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Nehars

quote:

Orjinalden alıntı: Nehars

seneryonun incilden alıntılar yaptığı hatta çoğu isimleri incilden altıdığını nebuchadnezzar babil kralı zion kudüs gibi kurtarılmış yer olarak anlatılmak istenilmesi ki bunlar çoğu incilde geçen terimler bunlara sözüm yokk ama bunaları mimarın tarihi bölümlerden kesit yaptım sözünden çıkartabiliriz yani program içinde program olduğunu ilk mesajlarımdan beri yazıyorum ve gene tekrarlıyorum nasıl kahin gibi ajan smith gibi fransız gibi hatta ve hatta 3. filmin sonunda o ufak hintli çocuğun gökkuşağını ben yaptım demes gibi bir program zionda matriksden kaçmak isteyen insanların sığındığı bir yer aslında özgür insan yok filimde anlatılmak istenen çok derin bir düşünce aslında tam olarak anlatılan bir olayda yok sadece insanları düşündürmeye çalışarak popüler bir felsefe akımı oluşturmak bunu kamera arkasında anlatıkları tonlarca kitaplardan anlayabilirsiniz

Bu teze göre film amaçsız oluyor. Eğer bu tez doğruysa bence sonunu bağlasalarmış güzel olurmuş 13.kat filmindeki gibi. Gerçek Dünya ile ilişkiyi kursalarmış film haketen güzel olurmuş ama bu açıklama eğer doğruysa film gözümden düştü biraz. Tabii film gözümden düştü filmin kalitesi falan düştü mü? hayır

• Yahu Makinelerin Similasyon Olması İmkansız Ziondakilerle Savaşıp Ölüyorlar Ama Filmin Amaçsız oLması Kafaları Karıştırıyor
  • quote:

Orjinalden alıntı: vayuz

quote:

Orjinalden alıntı: Farabî

Birde ek olarak,Zion nasıl similasyon olabilir yahu? 3. filmi hiç mi hatırlamıyorsunuz?Makinalar şehre duvarları delerek geliyor,üzerlerine Zion'dan tonlarca mermi yağıyor.Bir taraf gerçek,öbür taraf similasyon olabilir mi hiç?

yanlış anlamışsın tamamen hocam,zionun simülasyon olma teorisine katılanlar olarak demek istediğimiz zionun da içinde bulunduğu dünya tamamen simülasyon olması yani alternatif bir matrix.yukarıdaki mesajımda biraz daha detaylı yazdım onu oku istersen.

Tamam yukarıda yazılanları okudum,orda makinaların insanların asi ruhlarını dengelemek için Zion'u oluşturup insanları oraya hapsettikleri yazıyor ki böyle birşey olamaz.

İkincisi eğer gerçeklikte similasyonsa neden o similasyonda sadece Neo özel güçlere sahip ? Yani neden Matrix'de ki gibi uçanlar binadan binaya atlayanlar yokta onun yerine hergün aynı berbat yemeği yemekten sıkılmış normal insan profilleri var?Dediğiniz gibi oralar tamamen similasyon olsaydı Matrix'te ki Smith gibi similasyonun içinde kendi kendini geliştiren,oraya hakim olabilen bir program mutlaka olması gerekirdi.Ama öyle birşey de yok.

• The Thirteenth Floor (13.Kat) filmini izledim çok güzeldi kafamdaki bazı şeyler aydınlandı Matrix ile ilgili filmde oldukça güzel olmuş.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Nike

The Thirteenth Floor (13.Kat) filmini izledim çok güzeldi kafamdaki bazı şeyler aydınlandı Matrix ile ilgili filmde oldukça güzel olmuş.

Bence daha güzel bir film Matrix e göre. İşin içine biraz polisiye cinayet falan da katmışlar filmin daha bir güzel olmuş.
  • Zion nasıl simulasyon olabilir ki, Zion'dan makinalar şehrine yani gerçek Dünya'ya gitmiyorlar mı Neo ve Trinity? Gerçek güneşi görmeleri. Yalnız şu var, Neo gözlerini kaybettiği halde gerçek Dünya'yı görmesi aklımı karıştırdı. Ayrıca gücüde gerçek Dünya'da işe yaradı. O zaman gerçek Dünya'da olmayabilir.
  • zion un bulunduğu dünyanın gerçek veya başka bir matrix dünyası olma ihtimali var
    benim fikrim başka bir matrix olduğu yönünde
    belkide matrixler sürüm sürümdür ve biz ilk filmde 1. sürümünü izlemiş olabiliriz
    sonra mühendis 2. sürümde daha gerçekci bir yazılım kullanmıştır
    bu sayede zion un bulunduğu dünya gerçek dünyaya benzemektedir
    ve kaçak yazılımlarla matrixler arasında geçiş yapılabilir

mühendis zionu 6. kez yıktıklarını söylüyor
    bu söz herşeyin anahtarı
    bir kere matrix i kontrol altında tutamadıkları kesin
    birde saatçi var
    matrix ile gerçek dünya(zionun bulunduğu dünya)
    arasındaki kaçak bağlantıyı yapan program
    bu durumda programlar
    gerçek dünyaya girebilir
    ve çıkabilir
    ama bir program olan smith
    nasıl insan bedeninde kontrol sağlıyabiliyor
    şöyle olsa anlarım
    gerçek dünyadaki makinaların içine girmelerini
    sonuçta makinalar yazılım ile çalışıyor
    ama insan içine girmeleri çok çok mantıksız
    yinede 3. filmin başında bu olaya bir açıklama getirilmiş

neyse
    her iki durumdada
    bazı akıl karıştırıcı noktalar var
    bu arada ben fikrimi değiştirdim
    zionun bulunduğu dünya gerçek dünya
    ya şimdi mühendis ın ziondaki makinalarla bir ilgisi var mı?
    yani onlara hükmedebiliyormu?
    bu duruma görede fikrim değişebilir

nasıl bir film bu yaaa

• valla topic çok uzun.. soruların hepsini okuyamam heralde.. izlemediğim sadece ultimate collectiondan bi kaç parça kaldı.. onun haricinde matrix serisini en az 30 kez animatrix ve diğer serileri defalarca seyretmişimdir.. ayrıca matrix hakkında çekilmiş belgesller izleyip makaleler okumuşluğum vardır..

şimdi sormak istediğiniz varsa sorabilirsiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ..UnReaL.. -- 18 Haziran 2009; 22:55:37 >
  • matrix tasarım ve yapım mühendisinin gerçek dünya olarak adlandırılan ziondaki makinalar üzerinde bi kontrol gücü varmıdır?
  • o mühendis de zaten koca bi makinadır aslında. yani programdır. bundan dolayı makineler birbirleriyle iletişimde olabilirler. mühendis makinelere ziona saldırmalarını söyleyebilir onları şehre yönlendirebilir. zaten hepsinin genel gayelerinden biri insanları kontrol olduğundan hiçbir makine bu direktife karşı da çıkmamıştır..
  • Sıkılmadan hepsini okudum topicin..Bende zion'un matrixin başka bir türü olduğunu savunanlardanım,aksi halde neo amcanın peygamberimsi bir insan olduğunu kabul etmek zorunda kalıyoruz ki mantıklı gelmiyor hiç..
  • film hristiyan-yahudi teolojisi üzerine kurulu bi film olduğundan dolayı birazda öyle düşünmek lazım
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.