Şimdi Ara

MATEMATİKTE BİR SORU TARZI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
288
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar denemelerde görmüştüm bakındım bulamadım çözüm mantığı hoşuma gitmişti ama klasik soru tarzları sizler de bilirsiniz muhtemelen.

"Bir okulda hafta içi 6 öğretmen nöbet tutacak Ahmet Salı Günü Mehmet Cuma günü tutmak istemiyor.Kaç farklı şekilde sıralama yapılır?"

İkincisi "YORGAN kelimesinin harfleriyle anlamlı anlamsız 6 harfli olmak üzere A harfi R'nin sağında olmak koşuluyla kaç farklı sıralama yapılabilir?"

Bu tip sorular nasıl çözülür bilen var mı?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 1. soruda 6 öğretmen diyerek işi zorlaştırmışsın.

2. soruda normalde 6 harf kendi aralarında 6!=720 şekilde sıralanır. 720 sıralamanın yarısında A harfi R nin solunda, yarısında sağındadır. cevap 360 olur.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İkincisinde A R sabit duracağına sıralamayı etkilemez siralama etkilenmez ise özdeş düşünülebilir yani 6!/2!=360.

Ayrıca yardimci olması açısından soru soyle sorulsaydi YORGAN kelimesindeki sesli harfleri alfabetik sessiz harfler alfabetik sirada dizerek deseydi de 4 sessiz harf sabit olup ozdes 2 sesli harf sabit olup ozdes düşünülür ve cevaba 6!/4!.2! denirdi hocam.

• Hocam teşekkür ederim.6 değil de 4 desek 5 desek nasıl olurdu oradaki mantığı kavramaya çalısıyorum.

• 5 kişi olsun. normalde hiçbir şart olmasaydı 5! şekilde seçim yapılabilirdi. tüm durumdan istenmeyen durumu çıkaralım.

Ahmet salı, Mehmet cuma günü nöbetçi olursa diğerleri kendi araladında 3! şekilde sıralanırlar. bu ilk istenmeyen durum.

şimdi Ahmet salı günü nöbetçi olsun ama Mehmet cuma günü nöbetçi olmasın. şimdi Ahmet sabit, Mehmetle beraber diğer 3 kişiyi kendi aralarında sıralayalım. Mehmet cuma günü nöbetçi olmayacağı için, Mehmet için 3 seçenek var. örneğin perşembe olsun. diğer 3 kişi için 3 seçenek kalır ve kendi aralarında 3! şekilde sıralanırlar. buradan da 3.3! istenmeyen durum gelir.

aynı durum Mehmet için de geçerli olacak. yani Mehmet cuma günü nöbetçi olsun ama Ahmet salı günü nöbetçi olmasın. aynı mantıkla 3.3! istenmeyen durum da buradan gelir. toplam istenmeyen durum:

3!+3.3!+3.3!=42
    120-42=78

• Teşekkür ederim hocam anladım.6 kişi olsaydı da 4 kişi içerisinden 3 kişiyi hem seçip hem sıralayacaktık böyle bir zorluk olurdu.Tekrardan teşekkürler hocam,artık biraz biraz yapabiliyorum gibi.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kolay Bir Ygs Sorusu.
    11 yıl önce açıldı
    çok zor geometri sorusu
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.