Şimdi Ara

Matematik sorusu yardım lütfen

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
420
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bir polinom sorusu var çözemediğim.Yardımcı olursanız sevinirim.

xkare+P(x-2)=xküp+2xkare+(2m-1)x-n veriliyor. P(x) polinomu nedir?

• Soruyu yanlış yazmış olabilirsin. Kontrol eder misin?
  • Soruyu dershaneden bir arkadaş sordu bende aynı şeyi söyledim ama soru aynen böyleymiş.
  • lise kaç konusu bu
  • soru eksik. p(0) vermesi gerekir büyük ihtimal.
  • Normalde 10.sınıf konusu da Lys denemesinde vardı hocam.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ArkandayIM

soru eksik. p(0) vermesi gerekir büyük ihtimal.

Bende arkadaşa kaç kere sordum soru tam mı diye. Tam olduğunu söyledi.P(0)ı verse n'yi bulur soruyu çözebilirdik sanıyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • türev ve integralden çözülebilir mi diye düşünüyorum. İki kez türev alsak m ve n den kurtuluruz. Ancak sonra integral işin içine girecek c diye bir sayı gelecek sonuçta atıyorum 3xkare+2x +c gbi bir ifade cıkacak. Soru eksik olabilir m ve n yi bulmak için P(0) ve p(-2)yi verse direk bulunur. Ama arkadaş tam dedi diyorsun . Uğraşmak lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maviduvar -- 21 Mayıs 2010; 23:17:53 >
  • Sanırım sizinde dediğiniz gibi soruda eksiklik var yoksa x kareyi bölme olarak atıcaz sonra x yerine x+2 yazıcaz derken uzadıkça uzuyor.
  • cevaplarda neler var m ve n li ya da c gibi bir ifade var mi biliyor musun
  • quote:

Orijinalden alıntı: maviduvar

cevaplarda neler var m ve n li ya da c gibi bir ifade var mi biliyor musun

Hocam cevabı x+4müş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cemo5834 -- 21 Mayıs 2010; 23:28:09 >
  • iki yola odaklandım başka bir yoldan çözülebilir mi bilmiyorum. Çözebilirsem yazarım ama fazla umut baglama
  • quote:

iki yola odaklandım başka bir yoldan çözülebilir mi bilmiyorum. Çözebilirsem yazarım ama fazla umut baglama

Olsun hocam çözersen de çözemesen de eyvallah :)
  • Soru böyle mi?
    x².P(x-2) = x³ + 2x² + (2m-1)x - n

Çözüm:
    x=0 için n=0 çıkar.
    x²'yi sağ tarafa bölme olarak atarsak polinomun polinom olabilmesi için x'in üstünün tam sayı olması gerekir ve (2m-1)x olan terim de m=1/2 olur, terim yok olur.
    Buna göre;
    P(x-2) = (x³ + 2x²)/x²
    olur. x²'ye bölersek
    P(x-2)= x+2 olur.
    P(x)= x+4 tür.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi adilazimdegilx -- 21 Mayıs 2010; 23:50:15 >
  • Denklemin solundaki xkare çarpım halinde olacak büyük ihtimalle. Orada bir hata olabilir. Toplam halinde niye yazsın ki sağda zaten xkareli terim var.

Kuvvetle muhtemel öyle olması lazım. Öyle olunca P(x-2)=x+2+(2m-1)/x-n/xkare oluyor. Polinom derecesi en az 0 olabileceğinden paydalardaki x değerlerinin gitmesi lazım. Bu durumda m=1/2 ve n=0 değerleri için P(x-2)=x+2 oluyor. O zaman P(x)de x+4 olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi therev -- 21 Mayıs 2010; 23:55:49 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mad skillz

Denklemin solundaki xkare çarpım halinde olacak büyük ihtimalle. Orada bir hata olabilir. Toplam halinde niye yazsın ki sağda zaten xkareli terim var.

Kuvvetle muhtemel öyle olması lazım. Öyle olunca P(x-2)=x+2+(2m-1)/x-n/xkare oluyor. Polinom derecesi en az 0 olabileceğinden paydalardaki x değerlerinin gitmesi lazım. Bu durumda m=1/2 ve n=0 değerleri için P(x-2)=x+2 oluyor. O zaman P(x)de x+4 olur.

Eyvallah hocam senin dediğin gibi ben yanlış yazmışım soruyu. Uğraşan bütün arkadaşlara teşekkürler :) Yazım hatası içinde kusuruma bakmayın farkedemedim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: *Chevolution

quote:

Denklemin solundaki xkare çarpım halinde olacak büyük ihtimalle. Orada bir hata olabilir. Toplam halinde niye yazsın ki sağda zaten xkareli terim var.

Eyvallah hocam senin dediğin gibi ben yanlış yazmışım soruyu. Uğraşan bütün arkadaşlara teşekkürler :) Yazım hatası içinde kusuruma bakmayın farkedemedim.

@adilazimdegilx ve @mad skillz sağolun arkadaşlar

@*Chevolution hocam sen de dertten kurtulmuş oldun geçmiş olsun

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: *Chevolution

quote:

@adilazimdegilx ve @mad skillz sağolun arkadaşlar

@*Chevolution hocam sen de dertten kurtulmuş oldun geçmiş olsun

Teşekkür ediyorum hocam sende emek verdin:)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.