Şimdi Ara

MATEMATİK OLİMPİYAT SORUSU :) ADAMI DELİ ETTİ (23. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
803
Cevap
9
Favori
38.179
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Karıncayiyen Yiyen Kadın

quote:

Orijinalden alıntı: xlLR

50 tl arkadaşına veriyor 15 tl de para üstü veriyor müşteriye yani 65tl zarar soru biraz saçma, satıcı ayakkabıyı 35 tl ye alıp 35 tl ye satıyorsa ettiği zarar 100 tl oluyor :D ama işte aldığın fiyata satmanında bi mantığı yok :D o yüzden 85 olabilir bence :D

müşteri gelip 50 tl uzatıyor neden 15 tl geri alıyor bunu açıklar mısın bana neden 20 değil neden 35 değil çünkü ayakkabı 35 lira ayakabının ne kadar geldiği önemli değil çünkü bu ayakkabıyı bir diğer müşteriye 35 liraya satabilirdi bu açıdan zarara giriyor.

Alıntıları Göster
    Dur ben de bir deneyeyim,

Satıcı sahte 50TL alır, yan dükkana gidip adamın 50TL'sini bozdurur. Sahte 50 TL yan dükkanda kalır. Satıcı elinde bozuk paranın 15TL'sini adama uzatır.

15TL zarar cepte.

Sonra 35TL'lik ayakkabıyı uzatır.

15+35= 50TL zarar.

Cebinde hala yan dükkandan aldığı 50TL'nin üstü 35TL vardır.

50 - 35 = 15 TL zarar vardır.

Sonra yan dükkan sahibi gelir. 50TL sahte der. Onu çöpe atarlar. Satıcı kasasından 50TL çıkarıp verir.

50 + 15= 65TL zarardadır. Geçmiş olsun.

Cevap 65'tir.

Editliyorum: Düşündüm taşındım cepteki 35 ile giden ayakkabı 35 olduğu için kendini sıfırlıyor. Sahte 50'ye karşı 50 verdiği için zarar 50TL'dir. Paraüstü 15TL'yi saymışım onu saymayacağız çünkü ayyakıbıyı satın alanın parası o. Bu arada ayakkabıyı satın alan da 50 TL kar etmiştir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 津波 -- 15 Mayıs 2015; 8:51:02 >

• quote:

Orijinalden alıntı: anasınınkuzusu

quote:

Orijinalden alıntı: psirik

Ayakkabının maliyeti olmadan gerçek değer kesinlikle bulunamaz.

Satış fiyatı - maliyet = zarar (yada kar)

50 sahte para + 15 para üstü + ayakkabı maliyeti = cevap

65 ile 100 arasında ayakkabının maliyetine göre değişecek bir zarar var.

15 lira para üstü veriyor demekki bu mağazada bu ayakkabı 35 tl ye satılıyor sonuçta o ayakkabıyı başka biriside alabilirdi elde ediceği 35 tl'yi elde edememiş oluyor mantıken de zarara giriyor hatta maliyetide katarsak başka bir müşteriye 35 tl'ye satacağı ayakkabıyı beleşe vermiş oldu + verdiği 15 tl + komşuya verdiği 50 + ayakkabıya harcanan maliyet. cevap hiçbiri de olabilir bu açıdan bakarsak

Öyle bir şey yok dostum. Sattığın maldan kar yada zarar ettiğin malın maliyet fiyatına göre belirlenir. Sattığın fiyata göre değil.

10 liraya aldığın malı 20 liraya satarsan 10 lira kar etmiş olursun. Senin dediğine göre ise 20 lira kar etmiş oluyorsun.

Yada 100 liraya aldığın malı 80 liraya satarsan 20 lira zararın oluyor. Oysa senin dediğine göre 100 lira zarar etmiş oluyor.

Biz bu problemde satıcının malı alış fiyatını, yani malın maliyetini bilmiyoruz. Maliyeti bilmeden ne kadar zarar yada kar ettiğini bilemezsin ki?

Yukarıdaki soruda satıcı bir ayakkabıyı atıoyorum 5 liraya toptancıdan almış olsaydı 70 lira zararı olacaktı. 30 lira maliyeti olsa 95 lira zarar etmiş olacaktı.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Aves Larus

quote:

alıcıda sahte 50 tl var
    alıcı sahte 50 tl'si ile 35 liralık ayakkabıyı alıyor
    satıcı komşuya sahte 50 lirayı veriyor para bozduruldu
    şimdi 15 lira para üstünü alıcıya vererek zarara giriyor elde var 15
    ve ayakkabı parası 35 tl elde var 50
    50 lira zarardayız şu an her şey net
    komşu geliyor para sahte diyor 50 lira daha zarara giriyor
    elde var 100 tl zarar soru çok kolay .

15 TL'yi geri verdiği sırada toplam 35 TL karda oluyor ayakkabıyı saymazsak. Sonra komşuya 50 TL verip 15 TL zararda oluyor. Bir de ayakkabı vardı sonuçta 15 + ayakkabı zararda

ilk okul terk misin şu yazdığını bir daha oku 35 tl nasıl kar'da oluyor ayakkabıyı alan adam gerçek para vermediki üstüne 15 tl aldı

-15 burdan

35 tl var ama komşu geldi 50 tl mi ver dedi aldığı 35+15 daha veriyor yani senin dediğin 35 tl kar yok

biz gerçek 50 verdik o bize sahte 50 verdi

-50 burdan

35 tl lik ayakkabıyı bedavaya verdi
    -35 de burdan

Ilkokul terk olan sensin galiba

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 85 Lira.

• "adama para üstü verdi" 15tl+ "yan dükkana verdi" 50 tl+ ayakkabı maliyeti 35 tl. toplamda adam 100tl zarar etmiş.
    ayakkabı maliyetsiz çözülmez diyenlere de.
    bu ayakkabı 35 tlden başka bir müşteriye satılabilirdi, diyelim ayakkabı alış fiyatı 30 tl olsun, kalan 5 tl ise adamın karından ettiği zarardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi odyssa -- 15 Mayıs 2015; 9:43:26 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Suzumiya Haruhi

50 lira, para üstünü zarardan niye saymışlar anlamadım?

adam sahte para aldığı için onu 0 olarak kabul et, 0ın üstüne ne kadar para üstü verirsen o kadar zararda olursun.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • komsudan aldigini komsuya verdigi icin onu hic hesaba katmiyalim.Satici aliciya 15+ayakkabi veriyor yani 50 tl zararda.

• quote:

Orijinalden alıntı: artun56

quote:

Orijinalden alıntı: VeZiLay

quote:

Cevap hiçbiri
    Aslında gerçek cevap şudur:
    Eğer satıcının başta kasasında 100 tl olduğunu düşünürsek. Dükkan sahibi 50 tl lik sahte parayı alır, yan dükkandan 50 tl yi bozdurur. 15 tl üstü verir. Kasa:135
    Ardından yan dükkan sahibi gelir. 50 tl sahte der ve 50 tl ister. Kasa:85.
    Sonuçta dükkan sahibinin kaybı=15 tl + ayakkabının maliyeti olur

ayakkabıyı alana verdiğin 15 tl zarar sayılmıyor mu?

Hocam onu saydım zaten. 50 tl komşudan alıyor, 15 ini ve bir ayakkabıyı kadına veriyor. Adamın cebine 35 kalır. Komşu 50 daha isteyince -15. Bi de adamın elinden ayakkabı çıktı. Ayakkabıyı maliyetine satacak kadar kafasızsa cevap 50, maliyetinden yükseğe satıyorsa 15+maliyet. Bizim olimpiyatlarda da inşallah böyle kolay sorular çıkar :)

Alıntıları Göster
    ayakkabının maliyetini soruda ki veri yetersizliği nedeniyle 35 tl kabul etmek zorundayız sanırım. eğer böyle ise 50 tl zararda adam. sonucta adamdan sahte 50 tl alıyor ve geçerli bir 15 tl veriyor. bunu formüle cevirmek istersek sahte paranın hiç etkisi olmayacağı için değerini "0" , geçerli paranın değerini değeri değiştirmeden etki etmesi için "1" alırsak , dükkan kasası eşitliğin sol tarafı, müşterinin kasası eşitliğin sağ tarafı olacak şekilde bir eşitlik kurulursa;

(50TL x 0) - (15TL x 1) = (35 Tl ayakkabı x 1)
    dükkan kasasına girenpara Dükkanın kasasından cıkan para üstü Müşterinin aldığı ayakkabının değeri

yani dükkan kasası -50TL de kalır.

• 65 lira + ayakkabının satıcıya geliş fiyatı kadar zarar eder.

• quote:

Orijinalden alıntı: emre1270393

Eğer ayakkabıyı aldığı fiyata satıyorsa yani ayakkabıyı satıcı 35 tl'ye aldıysa 85 tl ama aykkabıyı işin içine katmazsak 50 tl

verdiği 15 ytl para ustu ?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 15atelles15

komsudan aldigini komsuya verdigi icin onu hic hesaba katmiyalim.Satici aliciya 15+ayakkabi veriyor yani 50 tl zararda.

komsusuna 50 tl daha vrriyor

• cenko1905 C kullanıcısına yanıt
    50tl bozdurdu onunbir önemi yok. kasasına 50tl giriyor. 15çıkıyor.

sahte 50tlolduğu için kasasına giren o 50tl para bozdurduğu yete gittiği için 50tl de para bozdurulan yere çıkıyor.

etti 65

ayakkabı değeri 35tl

cevap 100. kg

-----------------------------

bidaha bakınca çelişkiye düştüm.

bozulan 50 tl yi 15ve 35 tl olarak2ye ayıralım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ramisramses -- 15 Mayıs 2015; 14:55:14 >

• 50 lira, dikkatli hesaplayın ulan. Bozdurduğu 50 lira için bir 50 lira alıyor ama geri veriyor. Kadınada hiç yoktan 35 tl ayakkabı 15 tl para üstü veriyor.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: VeZiLay

quote:

Cevap hiçbiri
    Aslında gerçek cevap şudur:
    Eğer satıcının başta kasasında 100 tl olduğunu düşünürsek. Dükkan sahibi 50 tl lik sahte parayı alır, yan dükkandan 50 tl yi bozdurur. 15 tl üstü verir. Kasa:135
    Ardından yan dükkan sahibi gelir. 50 tl sahte der ve 50 tl ister. Kasa:85.
    Sonuçta dükkan sahibinin kaybı=15 tl + ayakkabının maliyeti olur

ayakkabıyı alana verdiğin 15 tl zarar sayılmıyor mu?

Hocam onu saydım zaten. 50 tl komşudan alıyor, 15 ini ve bir ayakkabıyı kadına veriyor. Adamın cebine 35 kalır. Komşu 50 daha isteyince -15. Bi de adamın elinden ayakkabı çıktı. Ayakkabıyı maliyetine satacak kadar kafasızsa cevap 50, maliyetinden yükseğe satıyorsa 15+maliyet. Bizim olimpiyatlarda da inşallah böyle kolay sorular çıkar :)

Alıntıları Göster
    15 tl kadına verdi +35 tl ayakkabı + (50 tl komşu dükkana verdi ama 35i ni zaten ondan almıştı.)yani 15 verdi.15+35+15=65

• quote:

Orijinalden alıntı: odyssa

"adama para üstü verdi" 15tl+ "yan dükkana verdi" 50 tl+ ayakkabı maliyeti 35 tl. toplamda adam 100tl zarar etmiş.
    bu ayakkabı 35 tlden başka bir müşteriye satılabilirdi, diyelim ayakkabı alış fiyatı 30 tl olsun, kalan 5 tl ise adamın karından ettiği zarardır.

bende bunu diyorum adamın teki diyor 50 tl den 15 tl verdik 35 tl kar'dayız ayakkabıyıda ekliyor birde sonra nasıl bir kafadır ya

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Karıncayiyen Yiyen Kadın -- 15 Mayıs 2015; 15:07:57 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Karıncayiyen Yiyen Kadın

quote:

"adama para üstü verdi" 15tl+ "yan dükkana verdi" 50 tl+ ayakkabı maliyeti 35 tl. toplamda adam 100tl zarar etmiş.

bende bunu diyorum adamın teki diyor 50 tl den 15 tl verdik 35 tl kar'dayız ayakkabıyıda ekliyor birde sonra nasıl bir kafadır ya

Alıntıları Göster
    Elimizdekiler:

100TL + Ayakkabı olduğunu varsayalım.

Olay: Adam geldi, 50 lirayı verdi. Biz ona 15 lira verdik ve ayakkabıyı verdik.

adım 1)

a)100-15=85
    b)çakma 50 lira
    c)ayakkabı-ayakkabı=0

Olay devamı: Çakma 50 lirayı yan dükkana veririz harbici 50 lira alırız.

adım 2)

a)85+50=135
    b)çakma 50 lira artık yok.
    c)ayakkabı zaten gitti.

Olay devamı2: 50 lira yan dükkana borçlu olan adamımız, 50 lira da oraya verir ve çakma 50 lirayı geri alır.

a) 135-50 = 85
    b) çakma 50lirayı aldık
    c) ayakkabı yok

sonuç 100 + ayakkabı => 85+çakma para

Zarar: 15 + ayakkabı
    Kâr: Çakma 50 lira.

• Hicbiri.
    Cunku ayakkabinin gelis fiyati belli degil

• Gerzek+ G kullanıcısına yanıt
    Buna doğru diyen insanlar neyi yaşıyor acaba?

Doğru cevap 50.
  • Bence hicbiri.

Cunku ayakkabinin adama olan maliyetini hicbirimiz bimiyoruz.O yuzden ne kadar zarar ettigini bulamayiz.Bilinmeyen bir unsur var

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Suzumiya Haruhi

50 lira, para üstünü zarardan niye saymışlar anlamadım?

adam sahte para aldığı için onu 0 olarak kabul et, 0ın üstüne ne kadar para üstü verirsen o kadar zararda olursun.

Sevgili arkadaşım, sahte parayı bozdurduğumuzda elimize gerçek para geçmiş oluyor. Yani ayakkabı satışı her ne kadar sahte parayla da olsa yan dükkanda bozdurduğumuz için elimize gerçek para geçiyor. Burada paranın sahte olduğunu belirtip kendi parasını isteyen dükkan sahibine 50 TL verdiğimiz için her halikülarda 50 TL zarardayız, yoksa sattığımız ayakkabının satışında bir sıkıntı yok.

• 
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.