Şimdi Ara

Matematik öğretmenlerimin çözemediği soru..Yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
342
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir denemede yapamadığım, daha doğrusu yapamadığımız soru:
    Beş elemanlı bir kümeden üç elemanlı bir kümeye tanımlanacak örten fonksiyonların sayısı kaçtır? Cevabı 150...Çözüm yöntemini de yazarsanız sevinirim..

• galiba 150 çıkıyor da nasıl anlatacağım onu düşünüyorum
  • 5! + 4! + 3! = 150 sebebini bilmiyorum cevaba göre en mantikli bunu buldum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cevap 150mi çok basit soruymuş anlatmaya tenezzül etmem

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 5 elemanlı küme A olsun,3 elemanlı küme B olsun.örten olması için B kümesinde açıkta eleman kalmamalı.Hepsine A kümesinden bişeyler gelmeli.
    1.durum:
    A nın 3 elemanı B nin 1 elemanına,A nın geri kalan 2 elemanıda B nin elemanlarına birer birer gitsin.(tabi sırlamada önemli:A dan 3'ü B nin 1.elmanınamı,2.elemanınamı bunuda hesaba katmalıyız)

C(5,3).C(2,1).C(1,1).3===>60

2.durum:
    A nın 2 elemanı B nin 1 elemanına,A nın 2 elemanı B nin 1 elemanına,A nın 1 elemanı B nin 1 elemanına.

C(5,2).C(3,2).C(1,1).3===>90

90+60=150
  • quote:

Orijinalden alıntı: bahira34

5 elemanlı küme A olsun,3 elemanlı küme B olsun.örten olması için B kümesinde açıkta eleman kalmamalı.Hepsine A kümesinden bişeyler gelmeli.
    1.durum:
    A nın 3 elemanı B nin 1 elemanına,A nın geri kalan 2 elemanıda B nin elemanlarına birer birer gitsin.(tabi sırlamada önemli:A dan 3'ü B nin 1.elmanınamı,2.elemanınamı bunuda hesaba katmalıyız)

C(5,3).C(2,1).C(1,1).3===>60

2.durum:
    A nın 2 elemanı B nin 1 elemanına,A nın 2 elemanı B nin 1 elemanına,A nın 1 elemanı B nin 1 elemanına.

C(5,2).C(3,2).C(1,1).3===>90

90+60=150

Hocam ben de bu yolla yapmıştım ama şurayı anlamadım: 2.durumda neden C(5,2) alıyoruz? Zaten üç elemanı örtenlik şartı için kullandığımızda geriye 2 eleman kalmıyor mu? Yani C(2,2) olması gerekmez mi?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yapamaman normal adam senden formül bilgisi istemiş . Cidden 5 snlik soru formulü bildikten sonra

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Açıkçası kastettiğin şeyi pek anlamadım.Hangi kümedeki üç elemandan bahsediyorsun?
  • quote:

Orijinalden alıntı: bahira34

Açıkçası kastettiğin şeyi pek anlamadım.Hangi kümedeki üç elemandan bahsediyorsun?

5 elemanlı A kümesinden bahsediyorum
  • Fonksiyon olmanın şartı gereği A nın 5 elemanıda bi yerlere gidecek.A nın 5 elemanından 2 tanesi B de aynı yere gidecek.A da kaldı geriye 3 eleman.Bunlardan 1 tanesi B de bi elemana,A da kalan bitanede B deki son elemana gidecek.Tabi 3 durum var bundan dolayı 3 le çarpıyoruz.
    http://sketchtoy.com/63558152

umarım anlatabilmişimdir
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.