Şimdi Ara

Marshall Planı ve Truman Doktrini

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
25
Cevap
1
Favori
847
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Herkes duymuştur bu iki yardımı.Kısa vadede ekonomimiz gelişmiş gibi gözükse de uzun vadede zarar verdikleri gibi bi genel görüş var.Türkiye'nin 30'larda tam anlamıyla potansiyel patlaması yaşadığı dönemden sonra Türkiye niye duraksadı ve geriye sarmaya başladı,belki bu iki yardım tek sebep değil ama bence etkili de olmuştur.

Sizce bu yardımlar zararlı mı oldu ya da zaten başka çare mi yoktu ya da bu yardımları çoğu Avrupa ülkesi alırken biz almasak ekonomik bağımsızlık kazanabilir miydik?

Bir de eğer bi suçlu varsa anlaşmayı kabul eden İnönü mü yoksa anlaşmayı sonuna kadar kullanan Menderes hükümeti mi suçlu, ne düşünüyorsunuz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alftalen -- 14 Temmuz 2018; 18:52:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Türkiye 1930'lu yıllardan sonra niye duraksadı ve geri sarmaya başladı? Çünkü önce küresel ekonomik kriz, ardından da dünyanın en vahşi ve en yıkıcı savaşı yaşandı.

Diğer ülkelerin paylarına bakarsanız Türkiye hiç de öyle ahım şahım bir para almamıştır Marshall yardımlarından. Ki o az miktardaki parayı da rica minnet alabilmiştir. Yoksa ABD güle oynaya vermemiştir. Diğer ülkeler aldıkları yardımı sanayilerini güçlendirmeye harcadı ve belirgin oranda iyileştiler. Biz ise sanayileşmemiş olduğumuzdan doğru düzgün hiçbir faydasını göremedik.

Yok süt tozuymuş, radyasyonmuş, deneysel ilaçmış, bilmem neymiş bunlar da saçma sapan komplo teorileri. Hiçbir gerçeklikleri yok. Bu ülkeye kendi insanı ihanet etmiştir, suçluyu illa dışarıda aramaya lüzum bulunmuyor. Bu ülke başkalarının eline bakar hale geldiyse bunun suçlusu beceriksiz yöneticiler ve onları seçenlerdir.
  • Marshall yardımı ıle ulkeye sokulan sut tozları radyasyonlu ve bir kısmı deneysel ilaçlar içeriyordu bazı bölgelerde hep sakat gebelıkler vb... durumlar ortaya çıktı
  • olay aslında tam olarak öyle değil. türkiyenin birden gelişememesinin sebebi taa osmanlıya kadar dayanır. şimdi 1. dünya savaşı bitince haliyle ekonomi için bir plan çizilmesi gerekiyordu ve bu plan izmir iktisat kongresinde çizildi. bu kongrede alınana kararlar tam anlamıyla liberal bir ekonomik görünüm içeriyordu. dış sermaye için özendirici maddeler üretim teşvikleri ihracat teşvikleri işçi hakları sendika hakları gibi son derece modern ekonomik maddeler içeriyordu.

bu plasn işlemeye başlamıştı ki 1929 yılında buyuk buhran denen bir olay yaşandı. bütün gelişmiş ülkelerin ekonomileri çöktü. dünya çapında iş gücünün yarısı işsiz kaldı. klasik iktisadın sonu gelmişti. ticaret yaptığımız bütün ülkeler neredeyse battı. haliyle bizde battık. ancak diğer devletlerle aramızda bir fark vardı. diğer batan devletlerde para kazanmayı üretimi ihracatı teknolojiyi kültür edinmiş bir insan gücü vardı. bu insan gücü sanayi devrimi ile oluştu ve buyuk buhranla batsalar bile tekrar toparlanmayı bildiler. bizde böyle bir kültürün oluşmamasının sebebi ise osmanlının sanayi devrimini benimsememesi yatıyordu. avrupa ve diğer ülkeler teknolojiyi sanayiye entegre ederken osmanlı tütün sarmakla meşgüldü. herneyse devam edelim. klasik iktisadın büyük buhranla battığını söylemiştik. klasik iktisat temelde devletin ekonomiden tamamen çekilmesini ve eğitim sağlık askerlik hukuk gibi dev hizmetlerin bile tamamen özel sektör tarafından idare edilmesini öneriyordu.
    bu ekol batınca yeni bir sistem arayışına girdi dünya ve keynesyen ekonomiye geçiş yapıldı. yani devlet bazı sektörlerde destekleyici olarak ekonomiye müdahale etmeliydi.

bizde bu sıralarda büyük buhrandan etkilenmeyen komünist rusyanın ekonomik düzeninden etkilenerek devletin rolünü ekonomi içinde arttırdık ve devam ettik.

tabiki bizde devletin rolü biraz daha fazla arttı çünkü bunun sebebi 1. dünya savaşında çok fazla erkek nufusun yok olması yetersiz sermaye birikimi ekonomi kültürünün olmayışı devleti ekonomi içinde daha fazla etkin yolmaya itti. çünkü halk ekonomiden anlamıyor ve hiç parası ve eğitimi yok.

her neyse bu süreç sonunda dediğin yardımları kabul etmek zorunda kaldık. çünkü biz tarımda traktörü bile marshall yardımı ile gelen paralarla alabildik.

başka sorunuz varsa cevaplayabilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Thanos -- 14 Temmuz 2018; 19:47:0 >

• ben akp liyim ve guru duyuyorum.

tarihi de tarafsız baktığıma inanıyorum.

inönü yü iktidardan uzaklaştırmak içim yapılan ve menderesin çok güzel bir şekilde tuzağa düştüğü yardım dır marşal yardımı

menderes tarafından ülkenin on yılları heba edilmiştir.

şimdi nasıl sağ görüşlüsün denecek .

sağ görüşlü olmam gerçekleri görmediğim anlamına gelmez.

inönüyüde sevdiğimden savunmuyorum.

bu ülkenin gerçeği şu...

yurtdışında askeri müdahalede buluınmuş liderler. bunlar atatürk inönü ecevit erbakan ve son erdoğan.

bu liderler bir şekilde yurtdışı müdahaleyle iktidardan uzaklaştırıldı veya uzaklaştırmaya çalışılıyor.
  • Türkiye 1930'lu yıllardan sonra niye duraksadı ve geri sarmaya başladı? Çünkü önce küresel ekonomik kriz, ardından da dünyanın en vahşi ve en yıkıcı savaşı yaşandı.

Diğer ülkelerin paylarına bakarsanız Türkiye hiç de öyle ahım şahım bir para almamıştır Marshall yardımlarından. Ki o az miktardaki parayı da rica minnet alabilmiştir. Yoksa ABD güle oynaya vermemiştir. Diğer ülkeler aldıkları yardımı sanayilerini güçlendirmeye harcadı ve belirgin oranda iyileştiler. Biz ise sanayileşmemiş olduğumuzdan doğru düzgün hiçbir faydasını göremedik.

Yok süt tozuymuş, radyasyonmuş, deneysel ilaçmış, bilmem neymiş bunlar da saçma sapan komplo teorileri. Hiçbir gerçeklikleri yok. Bu ülkeye kendi insanı ihanet etmiştir, suçluyu illa dışarıda aramaya lüzum bulunmuyor. Bu ülke başkalarının eline bakar hale geldiyse bunun suçlusu beceriksiz yöneticiler ve onları seçenlerdir.

• 2. dünya savaşından sonra abd planı yürürlüğe girdi.

japonya ve almanya yı yönetenler abd li generallerdi.

abd bu iki ülkeye kendi sistemini koyduğu için bu ülkeler hep bir adım önde oldu.

şu an abd sövse dahi bir şey dememelerinin nedeni bu.

nixon un karşılıksız uluslararası antlaşmalar rağmen para basması bir adım geriletti bu ilişkileri.

obamanında aynı şekilde para basması bence bardağı taşıracak son hamle oldu.

olayın rengi kim kimle ittifak önümüzdeki yıllarda netleşecek.

türkiye kimle ittifak daha belli değil.

abd de avrupada rusyada kendi tarafında görmek istiyor.

türkiye çin inde hamlesini görüp ona göre tarafını seçecek.

------

küreselleşme barışçıl toplum bilmem ney bence bunlar hikaye

günümüzde hiç bir devlet tek başına süper güç değil

her zaman tarihte olduğı gibi ittifaklar süper güç.

• The Thanos kullanıcısına yanıt
    Marshall yardımıyla Nuri Demirağ'ın bi şekilde uğraştığı yerli uçaklardan uzaklaştığımızı,devletin ilgilendiği demiryollarına değil karayollarına ve dolayısıyla özel otomobile ve petrole yöneldiğimizi,Abd ile kurulan eğitim komisyonu sayesinde din dersinin zorunlu hale getirip müfredata müdahale edildiğini kısacası üretmemeye yönelen tembel bi Türkiye'ye dönüştüğümüzü görüyoruz.

Hee zaten bundan önce dediğiniz gibi Osmanlı sayesinde üretim alışkanlığı sıfıra yakın bi toplumduk,o doğru ama bir şekilde Atatürk devrimleriyle bi kalkınma dönemine girmiştik,bu devam etmedi.Tabii 2.dünya savaşının yaşanması bizi de çok etkilemiş,İsmet Paşa'yı o yüzden suçlamıyorum belki cidden ihtiyacı vardı bu paraya ama getirebileceği ağır tehditleri minimize edebilir miydi diye de düşünüyorum.

Asıl merak ettiğim Almanya İngiltere daha fazla destek aldığı için mi yoksa köklü bi sanayisi olduğu için mi o yardımdan faydalanabildi? Daha fazla destek alması düşününce daha büyük sanayisi olduğu için normal gözükebilir.Onların da piyasalarını Amerikan menşeili ürünler domine etti ama aynı zamanda üretime devam etmişler zamanla azalmış bu dominasyon.Yani sadece bir ilk hız olarak kullanmışlar.

Bi de onlara bu yardımı verirken orayı kapatın burayı kapatın,eğitimde komisyon kuracaz gibi zorlamalar olmuş mudur?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • O koşullarda bu yardımın alınması anlaşılabiliyor,2.dünya savaşı yaşanmış zaten sanayisi oturmamış bi Türkiye var -ki Atatürk'ün yaptığı çabalar gözardı edilemez-kaldı ki çevre ülkeler alacak o parayı sen arada Belarus gibi kalıcan bu da ileride bi şekilde ekonomik bağımlılık getirirdi bence.He parayı almayalım ama fakir de kalmayalım kendimiz üretelim öyle de gelişirdik diyorsan bilemiyorum pek sanmıyorum.Atatürk'ün getirdiği kalkınma bi yere kadar ve İnönü aslında bu yardımlardan yararlanamadı,Menderes yararlandı,paşa yararlansa çok başka bi senaryo olabilirdi gibime geliyor.

Asıl diyeceğim,sen akpliyim diyorsun peki hiçbir gereği yokken Suriyeli mültecileri tutmak karşılığında AB'den para alınıp ülkenin kültürel ve sosyolojik yapısını bozmak nasıl bi karar?

• Yahu bırak Marshall yardımını. O zamanlar alınan yardım doğru dürüst kullanılmamış, ülkeye üretim bilinci yerleştirilememişti. Şimdi bile aynı bilinç yok. Ben dahil şuanda ülkenin ağırlıklı olan genç nüfusu farzı misal devlet tam destek verse bile gidip köyde çiftçilik yapamayız. Uğraşamaz sıkılır kaçarız. Neden? Çünkü 1930'lardan bu yana üretime katkı bilincimiz yok edilmiş. Tüketime endekslenmişiz yavaş yavaş. Ve işte şuanki halimiz Osmanlı'nın yıkılış döneminde bir kaftan düğmesini bile dışarıdan ithal ettikleri halden farksız. Bazı sivri zekalılar hala dış güçler diye ağlayadursun, ben bunu bize kendimizin yaptığını ve yaptırılmasına izin verdiğini düşünüyorum.

En basit örnek köy enstitülerinin kapatılması. Köylülerin, maraba halkın bilinçlendirilmesi ağaların işine gelmemiş ve o zamanki hükümet ile işbirliği yapmıştır bu okulların kapatılması için. Dış güçlerin sana dokunmasına gerek yok, sen kendi kendini yiyip bitiriyorsun zaten. Çok merak ediyorum şu canım ülkemin verimli toprakları, dört mevsim havası, yaz kış turizmi, atıyorum bir Almanya'nın elinde olsaydı ne olurdu acaba!!!

• ComingWind kullanıcısına yanıt
    Genç nüfus çiftçilik yapmaz çünkü 2018'deyiz.Bilişim kursu da açsa katılım olmaz o konuda haklısın.

• geri kalmışlığın tek sebebi müslüman

bir zamanlar osmanlı torpağı olup şimdilerde hristiyan devletlerin tamamı muasır medeniyetler seviyesinde

• Fazla yazıp çizmeye gerek yok.O dönem bu yardımları alarak ABD bizi kucağına oturttu.Daha sonra bunu kullanarak incirlik’i aldı bizden.O günden bu güne başta Türkiye olmak üzere o yardımları alan her devleti kucağında hoplatıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: alftalen

Marshall yardımıyla Nuri Demirağ'ın bi şekilde uğraştığı yerli uçaklardan uzaklaştığımızı,devletin ilgilendiği demiryollarına değil karayollarına ve dolayısıyla özel otomobile ve petrole yöneldiğimizi,Abd ile kurulan eğitim komisyonu sayesinde din dersinin zorunlu hale getirip müfredata müdahale edildiğini kısacası üretmemeye yönelen tembel bi Türkiye'ye dönüştüğümüzü görüyoruz.

Hee zaten bundan önce dediğiniz gibi Osmanlı sayesinde üretim alışkanlığı sıfıra yakın bi toplumduk,o doğru ama bir şekilde Atatürk devrimleriyle bi kalkınma dönemine girmiştik,bu devam etmedi.Tabii 2.dünya savaşının yaşanması bizi de çok etkilemiş,İsmet Paşa'yı o yüzden suçlamıyorum belki cidden ihtiyacı vardı bu paraya ama getirebileceği ağır tehditleri minimize edebilir miydi diye de düşünüyorum.

Asıl merak ettiğim Almanya İngiltere daha fazla destek aldığı için mi yoksa köklü bi sanayisi olduğu için mi o yardımdan faydalanabildi? Daha fazla destek alması düşününce daha büyük sanayisi olduğu için normal gözükebilir.Onların da piyasalarını Amerikan menşeili ürünler domine etti ama aynı zamanda üretime devam etmişler zamanla azalmış bu dominasyon.Yani sadece bir ilk hız olarak kullanmışlar.

Bi de onlara bu yardımı verirken orayı kapatın burayı kapatın,eğitimde komisyon kuracaz gibi zorlamalar olmuş mudur?
    Şimdi şöyle genelleme yapabiliriz. Bu yardımlar her ülkeye aynı amaçta kullanılması için verilmedi. Bu planların genel metinlerine bakarsanız ABD, Avrupa'yı sanayilesyirmek için bu yardımları verirken Türkiye'ye ise sanayileşen Avrupa'yi besleyebilmek için tarım ülkesi olması amacıyla vermiştir.

Avrupa'ya verirken bu parayı teknoloji ve sanayide kullanın diye verirken Türkiye'ye kardeşim bu parayı sadece tarımda kullanabilirsiniz diye verilmiştir.

Hatta o dönemde Yunanistan ve Türkiye için 400milyon dolar yardım ayrılmış ve bunun 100 milyonu Türkiye'ye 300 milyonu Yunanistan'a verilmiştir. Ve aldın mı 3un 1ini deyimide bu olaya dayanmaktadır.

Şimdi bildiğin bazı yanlış noktalar var. Bu yardımlar bize tarımda kullanmamız için verildi ancak sanayi ve teknoloji alanında fabrika açmayın gibi bir şartları yoktu olamazdida zaten.

Özetle eğer Türkiye'de de Avrupa'da ki gibi sanayi ve elitizim kültürü oluşmuş olsaydı ABD bu yardımları bize de teknoloji ve sanayi geliştirmemiz için verirdi ama biz yardımların verildiği tarihte daha gıda mallarını bile devlet eliyle üretmeye çalışıyorduk.

• The Thanos kullanıcısına yanıt
    Truman doktrini askeri teçhizat ve askeri eğitim getirdi,100 milyonun da 69 milyon dolarının verilebildiğini biliyorum.Yunanistan'da karışıklık da var o dönem. Bu askeri teçhizat bizim askeri sanayimizde gelişmemize engel olmuştur çünkü zaten üretim bilinci yok bi de bedava malzeme geliyor.

Marshall yardımının devamı tarım antlaşmaları 50'lerde imzalanmıştır.Ayrıca teknik mühendislik yardımı da vermiş Abd.Karayolları için de yardım etmiş,demiryollarından uzaklaşmışız.Ayrıca eğitim komisyonu da çok tartışmalı bi konu.

• quote:

Orijinalden alıntı: alftalen

Truman doktrini askeri teçhizat ve askeri eğitim getirdi,100 milyonun da 69 milyon dolarının verilebildiğini biliyorum.Yunanistan'da karışıklık da var o dönem. Bu askeri teçhizat bizim askeri sanayimizde gelişmemize engel olmuştur çünkü zaten üretim bilinci yok bi de bedava malzeme geliyor.

Marshall yardımının devamı tarım antlaşmaları 50'lerde imzalanmıştır.Ayrıca teknik mühendislik yardımı da vermiş Abd.Karayolları için de yardım etmiş,demiryollarından uzaklaşmışız.Ayrıca eğitim komisyonu da çok tartışmalı bi konu.
    Hocam anlayamadım şimdi size göre bu askeri teçhizat yardımını filan almamamiz mi gerekiyordu tam olarak anlayamadım ben sizi

• Postww2 dönemde misak-ı milli sınırlarımızı demokratik olarak çok daha fazla genişletmemiz mümkündü.
    Amerikanın savaşa katılma koşulu milletlerin kendi kaderini tayin etmeleriydi. Bu da misak-ı milli sınırlarımızı genişletebileceğimiz anlamına geliyordu.

Diplomasi çok yavaş ve rezil bir şekilde işliyordu.

Adana konferansları ve Kahire görüşmelerinde bir takım riskler alınarak büyük toprak anlaşmaları yapılabilirdi. (Bu gorusmelerde inönü ile churchill bizzat gorusmusler ancak inönü bütün teklifleri reddederek savaşa katilmamistir. Türkiyenin tarihinde belki de ilk defa bir savaştan buyuk bir kârla ayrılma şansı bulunmaktaydı.

Savaş sonrasında marshall yardımı denen olay kim ne derse desin turkiyenin amerikanin kukla ülkesine donustugu zamandır. Sonrasını biliyorsunuz...

Atatürk keşke bu olayları görecek kadar uzun yaşasaydı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi buraközkan -- 15 Temmuz 2018; 12:14:13 >

• quote:

Orijinalden alıntı: The Thanos

Hocam anlayamadım şimdi size göre bu askeri teçhizat yardımını filan almamamiz mi gerekiyordu tam olarak anlayamadım ben sizi

Alıntıları Göster
    Tartışalım diye açtım konuyu ama anlaşma bize de ilk hızı verdi diyorum kalkınma için.Yani şimdi nasıl Abd'ye eğitim için giden öğrenciler varsa nasıl Amerikan dizileri filmleri izleyip onların teknolojilerini kullanıyorsak bu da onun gibi çünkü onlar senden hep 1 adım önde.Atatürk yıkık Osmanlı'yı Avrupa'nın kalburüstü ülkesi haline getirmiştir tamam ama dünyaya bir Atatürk geliyor.İsmet Paşa'dan Atatürk olmasını beklemek zor. Ondan sonra gelenlerden zaten beklenmez.

Yardım mantıklı yani ama sadece eğitim ve tarıma karışılmasına müdahaleye izin verilmeyebilirdi çünkü çevren yardımı götürürken sen savaşın izlerini tek başına mı sarmaya çalışıcan hele ki Türkiye gibi cahil bi ülkede.Tabi o zamanki şartları tam bilemiyoruz,paradoks gibi bi şey bu yardım.Dediğim gibi Atatürk dünyada emsali görülmemiş bi liderlik yapmıştır diğer insanları onla kıyaslamak doğru değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alftalen -- 15 Temmuz 2018; 12:26:12 >

• buraközkan kullanıcısına yanıt
    He sadece Marshall yardımı oldu o yüzden bi anda Amerika'nın kuklası olduk dimi.Geri kalmışlık temelde Osmanlı'yla alakalıdır çünkü Osmanlı zirveyi görmüştür,kendi düşmüştür o zirveden.1947'lere gelince savaş vererek 0'dan kurulan bi rejim var hatta eksiden kurulan bi de üstüne 2.dünya savaşı yaşanıyor bi de zaten halk cahil Atatürk zorluyor biraz işte.

İnönü döneminde de gelişme sürüyor aslında.Dediğim gibi asıl bu antlaşmadan yararlanan Dp hükümetidir.

• Bugunku almanya marshall yardimlariyla almanya oldu hatta tum ulkeyi abdliler kurdu kredileri verdi marshall kotu degildir bizimkiler kullanamamis orasi ayri

• quote:

Orijinalden alıntı: Last Peony

Bugunku almanya marshall yardimlariyla almanya oldu hatta tum ulkeyi abdliler kurdu kredileri verdi marshall kotu degildir bizimkiler kullanamamis orasi ayri
    İkinci Dünya Savaşı'nda da denizaltıları Abd mi verdi?

Araştıralım önce.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.