Daha çok Malzeme Bilimi ve Mühendisliği hakkında bilgi almak istiyorum aslında. İş bulma imkanları, maaşlar, okuma ve çalışma zorluğu vs. hakkında bilgi alabilirsem kafamda net birşeyler oluşabilir. İlk tercihim Makine Mühendisliği fakat Malzeme Bil. Müh. de yazmayı düşünüyorum. O bölüm hakkında da bilgi verirseniz sevinirim.
Güncel
hangi okul olduğuna bağlı.
Makina Müh.
35 derece sıcakta bir takım formülleri anlamaya çalışmak.
@hashus..: Üni söylemeyeyim şimdi hocam :) @Kutx: Yorum için teşekkürler hocam. Malzeme bilimi ve müh. hakkında bilgi verecek kimse yok mu ya?
malzeme ögrencisi olarak şimdi bölüm olarak sorarsan makina imkan olarak daha iyi malzemeden ama büyükşehirde malzeme okumak taşrada makina okumaktan daha iyidir. malzeme ile makinanın imalat dalı birbirine çok benzer hatta içiçedir o nedenle iş sıkıntın olmaz ayrıca malzemede muayene tekniklerine iyi derecede hakim olursan arge şirketlerinde kosgeblerde çalışman mümkün. hangi malzemeyi yazmayı düşünüyorsun ?
dunyada okuması en zor muhendıslık makınadır bana gore hakkaten kafa yıyolar ben metalurji malzeme ogrencısıyım makınayla aramızda 10 ders fark war ama ıcerıklerı yakın amaa 2 sıde cok zor bolum soyleyeyım :d.malzeme muehndıslıgının onu cok acık ama makınada cok ıyı bolum sunu dusun 1000 makınacı warsa 10 malzemecı war bunu unutma
Makina Muhendisiyim...Hic birini yazma git bi market ac...Cikinca emin ol 100 000 mezun arasinda is bulamiycan...Buldugun iste 1000 TL maas + SSK olacak.Esnek calisma saatleri de cabasi.Ahanda buraya yaziyorum...
ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği hazırlık bitti 1 e geçtim ve sadece şuan için oryantasyon programında derslerde bazı profesörlerin söylediği hakkında bilgi verme şansım olur şimdilik.Ben de daha yeni bölüme geçiyorum çünküNeyse dedikleri büyük şehirler dışında ekstra bir çaba göstermeden rahatlıkla iş imkanı bulunabileceği,onun dışında ise kendini biraz geliştirmenin faydalı olacağı.Ve tabii ki ilerde bu mesleğin çok daha önem kazanacağı.Bakalım bunları yaşayarak göreceğiz.
Son olarak şunu da söyleyeyim ben baştan beri Odtü malzeme istiyordum ilk yıl kazanamadım ikinci yıl kazandım Odtü istememin nedeni ise hem Türkiyede en çok tercih edilen malzeme mühendisliği bölümü olması hem de Ankarada oturmam.Yani eğer gönlünde malzeme mühendisliği varsa bence makine düşünme hocam.Bir de Odtü İtü olursa tabii ki daha iyi olur.
@soldat88 kardeş biraz daha açık bilgiler verirmisin iş olanakları bu bölümü odtü de okumak faln nasıl,önü açık mı yoksa 5 sene sonra puanlar ı çevre müh gibi düşermi?(bunu neden sordum çünkü türkiyede bazı bölümler bazı yıllarda yükselmiş daha sonrada aşırı düşüşle kılavuz un dibine vurmuş olduğu için),fabrika veya şirket ortamı nasıl? yardımcı olanlar olursa sevinirim.
merak etme puanı yukselır dusmez kardes dandık bır muhendıslık degıl endustrıden ıyı saglam bır malzemecı olursan trılyoner olursun kompozıt malzeme tasarlamayı bılen kac kısı war gramını ne kadardan satıyolar sen dusun
quote:
Orijinalden alıntı: morecost
@soldat88 kardeş biraz daha açık bilgiler verirmisin iş olanakları bu bölümü odtü de okumak faln nasıl,önü açık mı yoksa 5 sene sonra puanlar ı çevre müh gibi düşermi?(bunu neden sordum çünkü türkiyede bazı bölümler bazı yıllarda yükselmiş daha sonrada aşırı düşüşle kılavuz un dibine vurmuş olduğu için),fabrika veya şirket ortamı nasıl? yardımcı olanlar olursa sevinirim.
Önceki mesajda dediğim gibi bölüme yeni geçiyorum.Ama 2 yıl önce zaten ODTÜ malzemeye gitmeye karar vermiştim.İş olanakları gerçekten çok geniş görünüyor.Gün geçtikçe teknoloji tabii ki gelişiyor ve malzeme mühendisliğinin alanı da büyüyor.En basitinden etrafa baktığınızda gördüğünüz herşeyde "malzeme" vardır.Malzeme mühendisliğinin alanı böyle açıklanabilir herhalde.Ben havacılık,savunma ya da uzay sanayisinde çalışmak istiyorum ileride.Derslerin zorluğunu şimdilik tam bilemiyorum bekleyip göreceğizÖSYM puanları önemli değildir insanın kendi isteği önemlidir en başta.Ama puanların ben düşeceğini değil yükselip çoğu "popüler" mühendislikleri de geçeceğini düşünüyorum.
bunu daha öncede yazmıştım malzeme mühendisliğine giriş dersinde öğrendiğim ilk şey şudur "malzemesiz mühendislik olmaz."
TheCompactDisk bu kadar araştırmanın sonunda senide malzemeci yapacaz gibi duruyor
Arkadaşlar merhabalar.
Odtü Metalurji ve Malzeme Müh. 4. sınıf öğrencisi idim geçen sene. Kışa kadar 1 dönem uzatmaları oynayacağım.
Metalurji Mühendisleri Odası öğrenci komisyonu olarak MetalurjiGenç.org adresli bir web sitemiz var. Bir de forumumuz mevcut. Orada da farklı üniversitelerde okuyan arkadaşlar tercih sürecinde size yardımcı olabilirler.
Vay hainler aklıma girdiniz Ya kafamda bi düşünce yok. Makine ile doldurdum tercihlerimi ama okuyabilir miyim emin değilim :) Birde şu var. Her üni.de makine müh. var artık. Ben 4 sene sonra mezun olduğumda binlerce mühendis türeyecek ve durum ne olacak bilmiyorum. Baktımda hiç adam akıllı malzeme, metalurji falan yok üni.lerde ve düşük sıralamalardan girmişler. Biz mezun olduktan sonra anca her üni'ye açılmış olur gibi gözüküyor. Ciddi bir malzeme mühendisi açığı var sanki o alana yönelebilirim sanırım. İş imkanları, çalışma ortamları nasıldır? Makine gibi esnek çalışma saatleri tatilsiz uykusuz günler mi bekler bizi? Bu günlerin ardından 300 lira para mı alırız? Yoksa çalıştığımıza değecek iyi imkanlarla ve iyi paralarla mı giriyoruz bu oyuna? Makine'nin 5-6 sene sonra onu kapanacak gibi görünüyor allak bullak oldum.
bende merak ediyorum mesela yıldız teknik - metalurji malzemeyi düşünüyorum. bilgi verirseniz cok iyi olacak =)
ben şu an makina okuyorum, okul bir yıl uzamak üzere sadece bir ders yüzünden, o da ısı transferi yani benim seçtiğim alanın dersi değil ama almak zorundasın. zaten ben 2. sınıfta malzeme dersini aldığımda malzeme-imalat dalında uzmanlaşmak istediğime karar vermiştim ama 3. sınıfta alanımla alakası olamayan dersleri de almak zorundaydım. kaldı ki bunlar sistem dinamiği ve kontrol, ısı transferi gibi baba derslerdi. bunu hesaba kat bence, eğer malzeme bilimi ile ilgili araştırma yapmış ve sevmişsen, makina yerine malzeme müh. düşün. benim puanım yetseydi odtü malzemeyi büyük ihtimal yazacaktım. ben 2005'te tercih yaptığım için hiç bulaşmadım çünkü o sene bazı nedenlerden puanlar çok yükselmişti. sonuçta makina okudum ama yüksek lisansı malzeme'de yapmayı düşünüyorum, makina'da yapmadığım için yüksek mühendis olamayacağım halde.
Ben Anadolu üniversitesi malzeme bilimi ve mühendisliği düşünüyorum ing eğitim ? önerir misiniz
quote:
Orijinalden alıntı: vetaday
Ben Anadolu üniversitesi malzeme bilimi ve mühendisliği düşünüyorum ing eğitim ? önerir misiniz
Hocam başka konudada söylemiştim, kapsamı çok küçük ve türkiyede az sayıda üniversitede olan bi bölüm, metalurji ve malzeme mühendsiligi fazlasıyla bunu kapsıyormus ve bir tanıdıgım var üniversitede eğitim üyesi söyleyemem üniyi kesinlikle önermiyor
Arkadaşlar tercihleri makine mühendisliği öncelikli yapmıştım fakat Isparta Enerji Müh. geldi. 2. yıl bitti okul uzadı staj yapıyorum şuanda da Stajda iş hayatı hakkında öğrendiğim şu ki mühendisi şusu busu olmuyor. Mühendis her daim mühendis. Şuan yaptığım staj tesisat stajı. Şantiyeden yeni geldim. Makine mühendisi deli gibi tesisat projesi çizmiş inciğini cinciğini öğrenmiş. Bundan öncede talaşlı imalat stajı yaptım. Fakat gel gelelim inşaat sektöründeki maaşlara. Altında çalıştırdığı usta için günlük verilen ücret 150 lira. Ayda 4000-4500 civarı bir rakama tekabül ediyor. Mühendise gelecek olursak aldığı maaş 2700 lira. Evet 2700 lira maaş alıp bütün gün şantiye sıcağında saçmasapan tesisat işleriyle projelerle uğraşıyor bu adam. Kafaya takmış durumda başka birşey yapmam lazım müteahhit olmayı düşünüyorum diyor.
İmalattakiler ne yapıyor peki İmalatta fazla gelişme şansınız yok. 2000-3000 lira maaşla çalışanda var 5000-6000 alanda. Fakat bu maaşları alıp daha fazla yükselmiyorlar. 45 yaşında 4000 lira maaşa kabul derseniz veya işe gireyim 1500 alayım 40'ıma kadar 3000'e yükselirim öyle devam eder derseniz buna yönelebilirsiniz. İşleri inşaattakilere oranla daha rahat.
Birde satış olayı var ki beni cezbeden kısım bu oluyor. Okulu bitirdikten sonra yüksek lisansı işletme pazarlama gibi bir dal üzerine yapmayı düşünmeye başladım. Sebebine gelince tek kelime: Rahat. 6 aylık bir çalışan 2400 lira maaş alıyor. Yemek şirketten. 70 bin liralık sıfır araç vermişler ve yakıtta şirketten. İlk sene prim alamıyor 1 sene dolduktan sonra senelik primlerle maaş yükseliyor. Yaptığı şey ilişkilerini iyi tutmak konuşmayı oturmayı kalkmayı bilmek temiz giyinmek düzenli olmak. Yani klasik insan davranışları. Günde minimum 1 müşteri bulup ayda 100 bin euro'ya kadar ürün satıyor. Tabiki gece başınızı yastığa koyduğunuzda sonraki gün dolaşacağınız firmalar ya da varsa satıştaki açıklar biraz strese sokabilir fakat diğer alanlara oranla yükselme bakımından oldukça avantajlı ve rahat bir sektör.
Mühendislik okumakla bitmiyor ne yazık ki. Yabancı dil çok iyi olacak. Yurtdışına gidip görmek lazım. Biraz kabiliyetli olmak zeki davranmak lazım. Boş boş oturmayla ne yazık ki olmuyor. Ankarada her yerde mühendis arıyorlardı. Satışa gittiğimiz firmaların hemen hemen hepsi mühendis tanıdığınız varsa yönlendirin dediler. Umudunuz kırılmasın yani.