Şimdi Ara

Magna Carta ve Roma Cumhuriyeti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
168
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Roma Cumhuriyeti kanunları mı yoksa Magna Carta mı daha demokratik hükümler içeriyordu?

    Not: Roma İmparatorluğunun cumhuriyet olduğu dönemleri kastediyorum.



  • Roma Cumhuriyet olsa dahi pekte demokratik olmasindan soz edemeyiz. Patrici sinifi krali devirerek kendileri basa gecti devrim ayagina. Roma Kralı devrilince sadece tek kişi yönetmemeye başladı bir kaç zengin kişi yönetmeye başladı bu devleti. Ama sonraları halk bu duruma itiraz etmeye başlayınca halk meclisi cok daha guclendi. Ve guc dengeleri degiserek yavas yavas halka kaydi ama Senatorler halen cok gucluydu. Eyalet valileri secimi,devletin idaresi,Konsul secilmesi halen onlarin elindeydi. Tam olarak tarihi hatirlamamakla birlikte demokratik olmasi son yillarina denk gelmis olabilir.

    Tabi pleb sinifinda olan kisiler de patrici mevkilerine ulasmaya baslayinca yeni bir pleb soylulugu dogmaya basladi.(Bu sefer aktorler degisti) Normal halk yine ayni durumda kaldi.(ama Patriciler onlara 2.sinif muamelesi yapiyordu,Sezar zamaninda sovalye olarak adlandiriliyorlar)Bu sefer Ic Savasa dogru yakin zamanda normal halkta tekrar guclenmek istedi ve tribunus plebisler halkin lehine kararlar cikartmaya basladi ama aristokratlar tamamiyla her seyini kaybedeceklerini anlayinca boyle yasalar cikartmaya calisan kisileri oldurmeye basladi.(Gracchuslar) Sezar zamaninda bile Sezar halk lehine bir yasa cikarmaya calisinca aristokratlar onu engellemek icin elinden geleni yapti.(bir baska sebebi daha var ama o konu disi)


    Magna Carta konusunda ise pek bilgim yok ama onda da Kral herhangi bir ülkenin durumunda Baronlara danışmak zorundaydı. Ironik olan da Baronlara yardim edenin de halkin olmasi. Bazi durumlar halka olumlu yansidi elbette ama bu daha cok baronlarin isine geldi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Roma Cumhuriyeti kanunları elbette daha demokratik, Magna Carta Hıristiyan kuzeyli bir krallığın bağlamında geliştirilmiş bir metindi Roma Cumhuriyeti ise krallığa karşı şekilde kurgulanmış aristokratik fakat popülist bir yönetim olaraktan pleblere zaman içerisinde belirli hak ve ayrıcalıklar tanıyor (Leges Duodecim Tabularum ya da bizim bildiğimiz transle şekliyle 12 Levha Kanunları). Plebler bu ayrıcalıkları grevler, protestolar ve kendi açtıkları meclisler dizisiyle zamanla elde ediyorlar (Concilium Plebis, ardından da Comitia Plebis Tributa). Comitia olarak bilinen oylama meclisleri ile senatolu aristokratların kararıyla hayata geçen politik edimlerin meşruiyetinin pleblerce belirlenmesi geleneğinden yola çıkılan Roma'da sonunda belirli bir yasama gücüne sahip halk meclisi (Comitia Populi Tributa) kuruluyor ve bu mecliste plebleri temsilen veto yetkisine sahip pleb tribünlüğü (tribunus plebis) makamı ortaya çıkıyor ancak Roma'da esas erk, özellikle yürütme ve dış politika konusunda senatoda (senatus). Senato varsıl Romalı aristokratların yürütme, tartışma ve en önemlisi de konsüllerin (Principatusluk çağında da imperator caesarların) danışma meclisi. Senede bir defa iki yeni devlet başkanı (consules) seçen, pleb tribünleri denen yetkililerin önemli kararları veto ettiği bir Cumhuriyetle İngiltere Krallığı'nın yasaları içinde elbette klasik Roma'nınkiler daha demokratik ve çoğulcu. Ama unutmamak lazım, Roma aristokratik bir cumhuriyetti; pek çok anti demokratik uygulaması ve düzenlemesi de vardı ve bunlar sık sık senatörlerce özellikle optimates (en iyiler) veya boni (iyiler) denilen muhazakar kanat senatörlerce hayata geçiriliyordu. Zaten Roma çılgıncasına genişleyip devasa bir imparatorluğa (imperium sine fine) dönüştükten ve büyük iç savaşlar yaşadıktan sonra sonunda stabilite kazanmak için "Cumhuriyet" ismi ve kurumlarını tamamıyla ortadan kaldırmadan bir monarşiye evriliyor. Geç Roma ve Bizans paralarında bile imparatorun resmiyle beraber üstlerinde cumhuriyet (respublica) yazdığını görebilirsiniz.

    Klasik Roma bildiğimiz anlamda hukuku icat ediyor ve krallıktan vazgeçiyor. Ortaçağ Latincesi'yle yazılmış Magna Carta (Büyük Sözleşme) ise İngiltere'de kral, baron, kilise ve sosyal sınıflar arasında bir denge sağlamaya çalışıp hak ve özgürlüklere açıkça değinip bunları teminat altına alıyor. Krallığı kaldırmıyor ama kralın tebaasına ve baronlara keyfi zulüm yapma hakkını elinden alıyor. Magna Carta İngiltere'nin çoğulcu bir hukuk devleti olmasının ilk adımını atıyor. Avrupa'yı etkiliyor. Roma ise İngiltere'den yüzyıllar önce bir cumhuriyet ve hukuk devleti olmanın parlak bir prototipi, medeni hukuku (Corpus Juris Civilis) icat etmiş bir uygarlık, Roma olmadan Magna Carta asla düşünülemez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.