Şimdi Ara

macbook m1 ile yazılım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
2
Favori
17.006
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Macbook air m1 almayı düşünüyorum ,eğitim indirimi ile, ancak yazılım için uygun mu bilmiyorum. Okulda şu anda "c" öğretiyorlar gelcektede "python" olacak. Bunların dışında "c#, unity, android studio ve visual studio" bakmak-kullanmak istediğimde sorun çıkarır mı? İnternetten baktığımda android studio kullanılabiliyor, visual studio da kullanılabiliyor ancak vsnin sitesinden baktığımda python ve c kullanılabilir gözükmüyor macos da. Ne diyorsunuz, alınır mı, bu sorunlar kolayca çözülür ve windows kullanımından bir farkın kalmaz hatta daha iyi olur burada geliştirmen diyebiliyor muyuz? Ya da ikinci el bir 2015-16 intel işlemcili bir macbook mu bakılmalı?


    Visual studio yu özellikle söylememin nedeni geçmişte orada kod yazmıştım ve güzeldi, kolaylık sağlıyordu.

    Özellikle macbook sormamın nedeni genel malzeme kalitesinin yüksek olması ve bu nedenle uzun süre götürmesi artı olarak hafif, taşınabilmsi kolay ve bataryası uzun süre gidiyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sagjir -- 29 Ekim 2021; 18:34:4 >







  • karşılaştırmayı burdan bakabilirsin bakmadıysan

    https://visualstudio.microsoft.com/tr/vs/mac/

  • Daha almadıysan pro almanı öneririrm çünkü airlerde bootcamp seçeneği olsa bile windows kurulmuyor. Yani ilerde ihtiyaç duyarsan malesef kuramazsın.

  • Malzeme kalitesi artık her laptop'ta iyi. Tasarımlar da aynı sekilde. M1 diye yaygarası koparılan şey ceplerdeki ARM işlemcinin laptop/masaüstü bilgisayarlar için optimize edilmiş versiyonu. Bu bağlamda 2011 çıkışlı $35'lik bilgisayar Raspberry Pi, dolar başına işlemci gücü açısından MacBook M1'i katlar. MacBook M1'in türkiye de başlangıç fiyatı 27k TL, ancak sanırım öğrenciye indirimli. M1'de açık kodlu her yazılım eninde sonunda çalışır. O açıdan problem yok ancak fiyat problem.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gökşen PASLI G kullanıcısına yanıt
    Hocam zaten buradan bakarak Python,c falan olmadığını yazmıştım ama internette batığımda extention kısmından kurulduğunu falan gördüm ancak hangi model -m1 mi değil mi- olduklarını bilmiyorum, direkt macos olarak geçiyordu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sagjir -- 29 Ekim 2021; 23:38:33 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • OzMeN OzzY kullanıcısına yanıt
    peki proda, örneğin visual studionun windows tarafında tam anlamıyla kullanabiliyorsun, ben pro alıp windows kurduğumda da böyle kullanabilecek miyim yoksa arm tabanlı olduğu için yine macos da kullanabildiğim gibi mi kullanabileceğim, bir fikriniz var mı?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bahsettiğim model yeni modeller değil hocam. Direkt m1 air. Pt de satılan, yaklaşık 9 bin küsür lira olan.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bütün yazılımcılar Mac kullanıyor, yazarsın. Tuğla Windows laptoplardan alma, Mac al kullan yıllarca.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi filojistoN -- 30 Ekim 2021; 0:6:41 >
  • filojistoN kullanıcısına yanıt
    Hocam peki ikinci el 2015-16 macbook pro almak mantıklı mı, yoksa direkt m1 air almak mı mantıklı -fiyat farkını düşünürsek- ? çünkü kalemli ipad de almak istiyorum. Eğer m1 air alırsam ipad işi ertelenecek ama tabii ki de önemli olan öncelik macbook. Sizce ikinci el 2015-16 macbook pro, normal günlük kullanımın ve yazılım için uzun süre götürebilir mi?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • sagjir S kullanıcısına yanıt

    Tabikide tam o denin dediğin işletim sistemi ile alakalı. Yani windows tam windows gibi oluyor yüklenen programda öyle. Bende yazılımcıyım ama açıkçası macos tarafındaki vs ve vscıde işimi görüyor sonuçta winform yazmayacaksan windows ortamına ihtiyacın bile yok.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • OzMeN OzzY kullanıcısına yanıt
    Hocam merhaba, bende aynı işler için bir mac düşünüyorum. Yazılım programları ve belki ilerde unity veya ungreal engine. Geçen gün 5800u işlemcili windows laptop 8500 e satılıyordu mesela, sizce aradaki 3 bintkye değer mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39D54BC5E -- 30 Ekim 2021; 10:48:2 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bu dediklerin macos tarafında da mevcut. Hatta ilerde macos ve ios için geliştirmek istersen macos işletim sistemli bir macbook ve türevleri şart.

    Sorduğun modele gelince inceleme fırsatım yok ama sana tavsiyem win pc-laptop alacaksan şunlara dikkat et.

    1- min i5 4 çekirdek 7. yada üstü nesil ( nesil önemli ısınmaması için)

    2- En az 16 gb ram ( oyun geliştirmeye bu bile az gelir ama yazılım için ideal )

    3- m2 ssd iyi çok iyi ama normal ssd de olsa olur.

    4- ekran retina olursaki ( apple ürünlerinde var ama bir kere sonyde de görmüştüm) gözlerin için daha iyi olur ama bu seçenek illa şart değil.

    5- Fanları yanda yada üstte olsun ki kolay kolay tozlanmasın ve hava sülkülasyonu iyi olsun.


    Yada en az Apple pro 2017 veya üstü alırsın bu maddeler hazır gelir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzMeN OzzY -- 30 Ekim 2021; 11:0:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • OzMeN OzzY kullanıcısına yanıt

    M1 olan hiçbir modelde şu an için bootcamp yok.Parallels Desktop ile Windows kurabilir sadece.O da gayet iyi çalışıyor.Onda da sıkıntı yaşamadım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asertyu -- 30 Ekim 2021; 11:13:28 >
  • sagjir S kullanıcısına yanıt

    Çok mantıklı değil fiyatları da ucuz değil.Eski bilgisayarım 2017 Pro idi.Gücü çok yetmiyordu.Isınma da yapıyordu.Kesinlikle M1 almalısın.Ben de yazılımcıyım.Java ve Angular kullanıyorum.Baz model 8/256 olan var.Gayet yeterli.Bir sıkıntı yaşamadım şu ana kadar.Phyton ve c de de sıkıntı yaşamazsın.Ancak .Net ile ilgili belki sorun yaşarsın.Mac olduğu için ben hiç .Net kullanmadım.Kullanan arkadaşlar olursa daha iyi bilgi verirler.

  • OzMeN OzzY kullanıcısına yanıt
    Şuan alabilirsem macbook air m1 16ram 256 depolama alabilirim hocam. Oda işimi muhtemelen rahatlıkla görücek. Sadece daha önce Mac kullanmadığım için hala tereddütteyim, kalitesinden değil tabi ama gercekten aradaki 2.5-3k fiyat farkına değer mi kafamı kurcalıyor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hocam bunu önceden de başka arkadaşlara söyledim size de söyleyeyim. Siz yazılım ile ne yapmak istiyorsunuz? Hedefiniz ne? Zira Macbook'un size getirdiği çok bir avantaj yok. (Evet hafif, malzeme kalitesi yüksek zira premium seviye cihazlar. Fakat mesela Thinkpadlerde kötü değil, çok sağlam cihazlar.) Alacağınız ortalama bir thinkpad ile de aynı işleri yapabilirsiniz, oyuncu bilgisayarları ile de aynı işleri yapabilirsiniz.


    Fakat derseniz ki, hocam ben Xcode ile iOS, iPadOS veya macOS geliştiriciliği yapmak istiyorum. O zaman tamam en iyi seçim bu derim. Zira işe girdiğinizde fark edeceksiniz, iş yerlerinin çok çok azı mac ile çalışır. Mac ile geliştirme yaptım dediğinizde çok da umurlarında olmayabilir. Genelde Windows + WSL kullanılır. Eğer bu işin çok başındaysanız ve ileride de Xcode ile işim olmaz diyorsanız, tavsiye etmem. Bu cihazlar hiç ucuz değiller ve upgrade imkanınız da hiç olmayacak. Yazılımcıların macbook ile çalıştığı doğrudur fakat bu en iyileri bununla çalışır diye bir şart yok. Zira yazılımcıların da bildiği gibi en iyi geliştirme ortamı ne Windowstadır ne de macOS'te. En iyi geliştirme ortamı Linux'tur. Tabi bu duruma göre de değişir, üstte iOS için xcode gerekli olduğundan bahsetmiştim ve bu sadece macOS'ta bulunur. Eğer .NET frameworkü ile iş yapacaksanız da Windows cihazınızın olması şart. Tabi bunu Rosetta 2.0 + bir de VM ile de sağlayabilirsiniz fakat nasıl çalışacağı konusunda pek emin değilim zira Windows'un ARM desteği henüz yok.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Return to Monke -- 30 Ekim 2021; 11:17:59 >




  • Ben macbook 2017 pro kullanıyorum 16gb ram hiçte kasma ısınma yok ayrıca 7. Nesil bir işlemci ve zorlamıyorda. Cihazınızın termal macununda sıkıntı varsa onu bilemem. Ha ben 2017 dedim 2018 alsa daha iyi tabi ama M1 işlemcilerde hüç deneyimim yok o yüzden win kısmı kullanılacaksa birşey diyemem.

    Benim fikrim ikinci al temiz sağlam 8 binlerde pro 2017 16 gb ram yada 9 binlerde 2018 pro 16 gb alması işini görecektir en azından bir 10 yıl içün rahat rahat.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzMeN OzzY -- 30 Ekim 2021; 11:48:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • asertyu kullanıcısına yanıt

    Benim hiç bir mesajımda “M1 için bootcamp” var yazısı yok nerden çıkardınız böyle birşey yazdığımı ? Ben pro dediysem intel modellerini kast ettim ve m1 işlemciler içinde “ bilmiyorum “ yazmışımdır.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • OzMeN OzzY kullanıcısına yanıt

    hocam konu m1 konusu

  • asertyu kullanıcısına yanıt

    Haklısın evet ama m1 dışında seçenekler sundum sadece


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.