Şimdi Ara

MAC VE LARAVEL YARDIM EDIN NE OLUR !

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.277
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • PHP VE C# konularna çok algılıyım suanda php üzerinde çalışıyorum lavarel ıle calısıcam ancak bilgisayarıma kuramıyorum ALLAH RIZASI icin yardım Macpro kullanıyorum termına üzerinden yardım edecek bırısı varsa lütfen yardım .!!!3 gudur uğraşıyorum



  • Mac'a composer kuramıyor musun?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Iqtam I kullanıcısına yanıt
    Ugraştım 2 gundur kuramadım bunalıma girdim ya
  • Homebrew yüklü mü?
  • AI Engineer kullanıcısına yanıt
    yüklü degil üstadım yukleyeyımmi
  • Ayhanlife A kullanıcısına yanıt
    Aynen, yükle. Onunla eksik paketleri yüklemek daha kolay.
  • https://medium.com/@kunalnagar/install-laravel-5-on-os-x-23f3578386f1



    gibi makalelere bak, örneğin bu makalede composer'ın kurulumu:



    quote:

    curl -sShttps://getcomposer.org/installer | php

    mv composer.phar /usr/local/bin/composer




    şeklinde 2 komut satırı ile (Terminal.app içinden) yapılıyor. Bu 2 satır nedir diye merak edecek olursan:



    1. satırda URL'den de belli olduğu gibi composer 'ın PHP ile yazılmış kurulum dosyası 'curl' isimli web downloader ile indiriliyor ve | yani Unix pipe komutu ile inen dosya php uygulamasına iletiliyor. Yani php Mac'inde bir komut satırı uygulaması olarak kurulmuş ve path ayarları (ayrıntı içinhttps://duckduckgo.com/?q=mac+os+path+environment&ia=qa) yapılmış olmalı yani örneğin php /usr/local/php5/bin/ dizini altında ise ~/.bash_profile dosyanda

    quote:



    export PHP=/usr/local/php5

    PATH=$PATH:$PHP/bin

    PATH=$PATH:$PHP/sbin

    ....

    export PATH



    veya buna benzer bir satır dizisi olmalıdır (ve Terminal.app yeniden başlatılmalıdır)



    2. satırda da php tarafından oluşturuan composer.phar dosyası /usr/local/bin altına composer adı altında taşınıyor. /usr/local/bin path değişkeni içinde (varsayılan olarak) tanımlı olduğundan Terminal.app 'te composer yazdığında composer bulunabilmeli ve çalışmalıdır.



    ---------------------------



    Tüm bunlarla uğraşmadan tek satırla composer kurayım dersen Homebrew kurup sonra atıyorum kafadan brew install composer gibi bir satırla da kurabilirsin fakat homebrew sadece yeni başlayanlar için önerilir yani Mac'te php, ruby, python, vs Terminal içinden kullanılan araçları kurmayı ve konfigürasyonunu yapmayı iyi öğrenirsen Homebrew gereksizleşebilir.



    Diger alternatif olarak Vagrant gibi sanal ortam uygulamalarını kullanarak Laravel tam kurulmuş bir Vagrant paketi indirip kurabilirsin fakat bu da yeni başlayanlar için önerilir.



    Mac'e Laravel kurulumu kadar PHP, MySQL ve Apache Web Server veya Nginx kuruluma da önemlidir. Onları da başlangıçta Homebrew ile kurabilirsin fakat Homebrew ile kurarken dahi bazen sorunlar cıkabiliyor.



    Son not olarak (genel kültür amaçlı) Laravel Ruby on Rails'in PHP platformuna uyarlanmış hali gibidir örneğin laravel'in composer ve artisan komutları Rails'in rails ve rake komutlarının yaptığı işi yapar (kabaca) ve Laravel'deki Eloquent Rails'teki ActiveRecord ile aynıdır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ayhanlife

    Ugraştım 2 gundur kuramadım bunalıma girdim ya
    Tam olarak nerde takıldın? Composer'ı indirip kurduysan, path ayarlarını da yaptıysan, komut satırında herhangi bir yerde composer yazdığında çalışması lazım. Eğer çalışmıyorsa path ayarlarını yapmalısın. Ayrıca xampp kurmalısın. Arka planda xampp çalışırken komut satırından xampp/htdocs klasörüne girip composer ile kurulum yapmalısın. Gerekli dosyalar indiğinde "php artisan serve" komutuyla projeni çalıştırabilirsin. Tam olarak hangi adımda takıldığını söylersen daha kolay yardımcı olabiliriz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şimdi benim Mac 'i açtım (10.7 Lion) vehttps://laravel.com/docs/5.6/installation bakarak bir laravel kurulumu denedim.

    Composer kolaylıkla kuruldu:

    MAC VE LARAVEL YARDIM EDIN NE OLUR !


    Fakat laravel kurulumunda PHP'nin zip uzantısı yok dedi ve durdu :)

    MAC VE LARAVEL YARDIM EDIN NE OLUR !




    ki böyle birşeyi bekliyordum cunku php 'yi sadece temel işlemler temel siteler denemek için kurmuştum. laravel gelişmiş birşey olduğu için birçok php uzantısı kullanıyor. Installation sayfasında php 'de şu özellik ve uzantıların olması gerekli diyor:



    PHP >= 7.1.3

    OpenSSL PHP Extension

    PDO PHP Extension

    Mbstring PHP Extension

    Tokenizer PHP Extension

    XML PHP Extension

    Ctype PHP Extension

    JSON PHP Extension



    Yani Laravel'i kurmadan önce php'yi bu şekilde ayarlaman gerekiyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Varmı bana teamdan yardım edecek vatandaş beceremedim izlemedim video kalmadı :D
  • Iqtam I kullanıcısına yanıt
    Termınalde yolu bulduramıyorum teamweaverden yardım edebilir mınsız bilginiz var sa
  • Ayhanlife A kullanıcısına yanıt
    İzlemediğim video kalmadı derken, hangi videoları izledin? Linkleri varsa atabilir misin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ayhanlife A kullanıcısına yanıt
    Video özellikle sordum cunku PHP ve Laravel gibi her sene gelişen güncellenen birşeyin kurulumu için bakacağın en kral video bile gerekli tüm ayrıntıları içermez, ancak kendin denediğinde ayrıntıları öğrenebilirsin.



    Nitekim bende 2005 model bir Mac mini var, genelde program deneme amaçlı kullandığım. (2005'te Apple henüz Intel'e geçememişti o yüzden işlemcisi PowerPC, kısaca PPC diyelim) Bu laravel'i ona kurmayı denedim ve başarıyla kurdum fakat birkaç ayrıntı var onları listeliyorum:



    Laravel son sürümü 5.6 için php-7.1.21 kurulması gerekli ve onu da kurabilmek için OpenSSL 'in güncel ve sorunsuz çalışan bir versiyonu kurulu olmalı.



    Benim bu PPC bilgisayarda OpenSSL hep biraz sorunlu olmuştur cunku OpenSSL cok büyük ve karışık bir paket ve Intel Mac'lerde dahi kurulumu sorunlu olabiliyor ve kurulsa bile PHP ile veya git, curl gibi SSL kullanan paketlerde çeşitli fonksiyonlarda uyumsuzluk ve CA / Certificate of Authority sorunları çıkarabiliyor. Nitekim php-7.x kurarken tam öyle sorunlar çıkardı. PPC'mde OpenSSL-1.0.2m gibi oldukça güncel sürüm kurul old halde php-7.x'in kullandığı bazı fonksiyonlarda OpenSLL 'undefined symbol' hatası verdi yani php-7.x'in kullandığı bazı fonksiyonları direkt içermiyordu.



    Yaptığım bir araştırmada OpenBSD projesinin OpenSSL'i sadeleştirip cok daha sorunsuz çalışan bir versiyonunu düzenlediklerini LibreSSL adıyla yayınladıklarını gördüm. Onu indirip kaynak kodlarından derledim. Derlemede hata bekliyorum cunku içinde SSL olan birşeyde hata görmeye alışmışım. Neyse. Hiç hata çıkmadı. Şaşırdım. Kurdum ve ~/bash_profile 'da hemen SSL 'in '/usr/local/ssl' olan kökdizin ayarlarını '/usr/local/libressl' yaptım ve php-7.1.21'yi bu yeni ayarlarla derlemeye başlatıp bir yamuk çıkmasını bekledim :) Baktım çıkmadı, php-7.1.21 başarıyla derlendi ki bu laravel-5.6'yı sonunda kurabileceğim anlamına geliyordu.



    Nitekim composer'ı sorunsuz kurdum fakat composer 'la kurarken laravel/instaler requires ext-zip hatası verip kurmadı:



    MAC VE LARAVEL YARDIM EDIN NE OLUR !






    Ancak SSL gibi belalı birşeyi hallettikten sonra php'nin zip uzantısını kurmak kolaydı tabi ki. php kurulum dizinine dönüp configure komutunun sonuna --enable-zip seçeneğini ekledim (bu seçeneği doğru olarak nerden buldum diye merak edersen: ./configure --help | grep zip, ilgili seçenğin doğru kullanımını gösteriyor)



    sonuçta oluşan configure komut seçenekleri şu sekilde:



    quote:

    ./configure --prefix=/usr/local/php-7.1.21 --mandir=/usr/share/man --infodir=/usr/share/info --sysconfdir=/etc --with-config-file-path=/etc --with-zlib --with-zlib-dir=/usr --with-iconv --enable-exif --enable-ftp --enable-mbstring --enable-mbregex --enable-sockets --with-pdo-mysql --with-mysqli --with-apxs2=/usr/local/apache2/bin/apxs --with-gd --with-jpeg-dir=/usr/local --with-freetype-dir=/usr/X11R6 --with-xpm-dir=/usr/X11R6 --with-openssl=/usr/local/libressl --with-mcrypt=/usr/local/libressl --with-curl --with-png-dir=/usr/local --enable-zip




    evet bu son derlemeden sonra php laravel'in çalışması için gerekli son halini aldı. Laravel websitesinde bahsettiği ~/.composer/vendor/bin di ve nitekim laravel ile ilk web projemi sorunsuz oluşturdum:



    MAC VE LARAVEL YARDIM EDIN NE OLUR !

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Laravel başta saç baş yoldurur. Çünkü tek bir adamın elinden çıkan framework, yine aynı adamın elinden sık sık güncelleme alır ve bu güncellemeler geçmişe dönük destek konusunda sıkıntılıdır.



    Ama yılmayın, pes etmeyin. Çünkü laravel gerçekten müthiş bir framework.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • baktın cok olmuyor. c9.io gibi online ide kullan.
    VEya bakınız virtual box.
  • HALLETIM ARKADAŞLAR SAGOLUN İLGİNİZ İÇİN ELİMDE VİDEO VE DERSLERİ VAR İSTEYENE ATABILIRIM TABİ 10 GB :D
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.