Şimdi Ara

LYS Büyük hedefler soru grubu- taşındık

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
1
Favori
1.014
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Taşındık..

    yeni adres :http://forum.donanimhaber.com/m_90523691/f_//tm.htm#90523691


     LYS Büyük hedefler soru grubu- taşındık



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C6B135BA8 -- 13 Nisan 2014; 22:04:15 >







  • Resim guzel olmus

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vandal135

    Resim guzel olmus


    Saolasın hocam
  • Up Up Up
  • güzel fikir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu konu için üye oldum B kullanıcısına yanıt
    Hocam Herkes birşeyler yapalım dedi bende konuyu açtım, şu ana kadar 1-2 kişi mesaj attı eğer istek olmazsa kendim birşeyler yapacağım, çünkü konuda yoğunluk oldu özelden birlikte birşeyler yapalım dediler bende açtım saolasın
  • up up up
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster




  • çözümleri yapacağım hocam, şuan işim var ama sorularına baktım atarım.
  • buyrun hocam...
     LYS Büyük hedefler soru grubu- taşındık LYS Büyük hedefler soru grubu- taşındık LYS Büyük hedefler soru grubu- taşındık




  • Ekle hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • up up up
  • solanari12 kullanıcısına yanıt
    Hidrojen atomunda elektronların dolanabileceği enerji seviyeleri var. Her atomda var bu seviyeler. Biz buna orbitaller diyoruz Bohr atom modelinde hidrojen için yapılmış bir enerji seviyelerini gösteren tablo var. Benim merak ettiğim ilk nokta şurası hidrojenin elektronu bu enerji seviyelerinde dolanabiliyor ve belli enerji seviyesinden sonra iyonlaşıyor(gerekli ısıtılırsa). Ancak çok elektronlu bir atomu düşündüğüm zaman her elektronun enerji seviyesi farklı dolayısıyla her elektronun iyonlaşması için gerekli enerjileri de farklı olmayacak mı?

    Evet, her atomda enerji seviyeleri var; fakat bunlara orbital demiyoruz. Her enerji seviyesi içerisinde çeşitli orbitaller var. Orbital sözel tanımlamak gerekirse, elektronun bulunma olasılığının en yüksek olduğu yerler yani s,p,d,f (l=0,1,2,3,…) diye öğrendiklerin.
    Biraz daha matematiksel olmak gerekirse; Schrödinger denkleminin açısal bir kısmı var bu denklemi çözdüğümüz zaman elimize çözüm olarak başka bir denklem geçiyor. Bu ikinci denklem de “l” değerlerine bağlı; bu “l”ye bağlı denklemlerin grafiğinin çizilmesi ile elde edilen şekiller, bize orbitalleri veriyor. Buraya kadar bahsettiklerim; yani enerji seviyeleri, orbitaller (s,p,d,f) hepsi atomlar içindi. Bunlara “atomik orbitaller” diyoruz. (daha detaylı olarak şurada varhttp://www.kimyablog.com/orbital-nedir/
    Evet, her elektronun, bulunduğu orbital göre iyonlaşma enerjisi farklı olacaktır. Gördüğün/kullandığın tablolarda verilen iyonlaşma enerjileri en üst enerji seviyesindeki elektronların gaz halinde iyonlaşmaları için gereken enerjidir.

    Bu kısmı biraz ilgili ve meraklı olduğun için yazıyorum çok takılma. Bir de “moleküler orbitaller” var. Bu moleküler orbitaller, molekülü oluşturan atomların orbitallerinin çeşitli şekillerde birleşmesinden (kombinasyonundan) oluşuyor. Ya da en azından biz öyle oluştuğunu varsayıyoruz. Bu moleküler orbitallerdeki elektronların iyonlaşma enerjileri de farklı olacaktır.
    Moleküler orbitallerin şematik gösterimine şuradan bakabilirsin.
    Oksijen:http://www2.chemistry.msu.edu/faculty/reusch/virttxtjml/Images/o2mos.gif
    Metan:http://www.ch.ic.ac.uk/vchemlib/course/mo_theory/ch4ed.gif
    Etan:http://www.ch.ic.ac.uk/vchemlib/course/mo_theory/c2h6ed.gif


    Bir sorum daha olacak bu konudan biz orbitalleri biliyoruz atomların elektronları bu orbitallerde iken ısıtıldığında elektron bir üst yörüngeye çıkacak yada iyonlaşacak benim sorum şu en son yörüngedeki elektron neden farklı enerji seviyelerine çıktıktan sonra iyonlaşıyor, örneğin hidrojen neden belli orbitallere çıktıktan sonra atomdan kopuyor, ayrıca o enerji seviyeleri orbitallerin enerji seviyesi demem doğrumu hocam?

    İyonlaşma dediğin şey, elektronun bulunduğu atomdan tamamen kopmasıdır. Bunun için de, biz matematiksel olarak iyonlaşma enerjisini bulmak için elektronun bulunduğu orbitalin enerjisinden sonsuzuncu orbitalin (evet böyle bir şey mümkün) enerjisini çıkarırız. Böyle olunca her elektronun atomdan kopması için önceden belli olan bir enerji vardır. Bu enerjiyi verdiğinde atomdan ayrılır. Teorik olarak sonsuzuncu enerji seviyesinde bile elektron atoma bağlıdır, ama sonuçta etrafta başka atomlar/moleküller vs. var ve bunlar da elektronlar ile etkileşim içerisinde. Yüksek enerjilere çıktıkça elektronun atoma bağlılığı azalır ve diğer etmenlerin etkisine daha rahat girer.
    Orbitallerin enerji seviyesi yoktur. Orbitalin enerjisi vardır.


    2- ikinci olarak hocam iyonlaşma dediğimiz kavram neden gaz halindeki maddelerde oluyor?

    İyonlaşma dediğimiz olay sadece gazlarda olmuyor. Gerekli enerjiyi mesela lazer ile sıvı içerisinde ve katı yüzeyinde de iyon oluşturabilirsin. Hatta buna bile gerek kalmadan sofra tuzunu suda çözdüğün zaman iyon oluşturuyorsun, elektriği de bu sayede iletiyor. “İyonlaşma enerjisi” dediğimiz gaz fazındaki bir atomdan elektron koparmak için verilmesi gereken minimum enerjidir. Yani, tanım gereği bu böyle. Ama üst paragrafta dediğimiz gibi illa da gaz fazında olman gerekmiyor, sadece enerjiyi böyle tanımlıyorsun. Böyle tanımlamanın sebebi gaz atomları arasında etkileşim olmadığını varsayman. Aksi takdirde (gazdan tanımlamazsan) atomlar arasındaki etkileşimleri kırmak için harcadığın enerji (ki bunlar duruma göre farklı olabilir) iyonlaşma enerjisinin içerisine karışır.


    3- fotoelektrik olay benim kafamı çok karıştıran bir şey hocam, bir metal atomundan elektron koparmak için yine üste sorduğum gibi şöyle bir formül vermişler(Efoton = E bağlanma +E kinetik) bir metal atomundaki her elektronun enerji düzeyi farklı olduğu için iyonlaşması için farklı enerjiler gerekmez mi ? yani tek elektronlu atomlarda olsa idi bohr unda açıkladığı gibi bir tek iyonlaşma enerjisi olbilirdi ama atomdaki her elektronu koparmak için aynı enerjiyi anlamıyorum, ayrıca burdaki elektron koparmak neden iyonlaşma adını almıyor ? gaz madde olmadığı içinmi ? birde hocam fotoelektrik olay neden sadece metallerde oluyor ?

    E_baglanma olarak verdikleri değer her elektron için farklıdır. Sen hangi elektronu koparmak istiyorsan o bağlanma enerjisini yazacaksın. Tek elektronlu olsaydı bile farklı bağlanma enerjileri olacaktı, çünkü Bor modelinde elektronu hangi enerji seviyesine koyarsan koy orada kararlı bir şekilde kalacaktır, bundan dolayı da farklı bağlanma enerjisine sahip olacaktır. Buradaki olaya da iyonlaşma diyebilirsin, ama dediğim gibi fotoelektrik etki ile daha alt yörüngelerdeki elektronları üst seviyelerdekilere dokunmadan koparabileceğin için yukarıda yaptığım iyonlaşma enerjisi tanımına uymuyor. Yani, istersen iyonlaşma de, istemezsen deme; ama bağlanma enerjileri kesinlikle iyonlaşma enerjisine eşit olmak zorunda değil.

    Sadece metallerde olmasına gelince, aslında sadece metallerde olmuyor. Yani ametallerdenken de elektromanyetik radyasyon kullanarak elektron sökebilirsin. Ametallerde bu olayı gözlemlemek için kullanman gerek bölge morötesi(UV) bölgesi; görünür bölgenin (380-750nm) enerjisi yeterli olmuyor.

    4- bir metali ısıttığımız zaman ışıma yapıyor, bu metalden elektronda koparabiliyoruz fakat yapısını bozmuyoruz buradan yola çıkarak buna fiziksel değişme diyorum bu doğrumudur? Birde fiziksel ve kimyasal değişimleri ayırt etmek için ipucunuz var mı? Son olarak da elektronu kopan bir maddenin yapısı neden bozulmuyor ?

    “All life ise biology. All biology is physiology. All physiology is chemistry. All chemistry is physics and all physics is mathematics.” Demişler. Tabii sen yine de sınavda tüm değişim çeşitlerine fiziksel yazma: D
    İpucu olarak şunu verebilirim. Eğer yeni bir bileşik oluşmuyor ise fiziksel bir değişimdir. Yani kimyasal bir değişim olması için bağ kırılması ya da bağ oluşması lazım.
    Bazı çok karıştırılan örnekler:
    Şekerin suda çözünmesi C6H12O6(s)=> C6H12O6(aq) gördüğün gibi molekül yapısı değişmiyor bu yüzden fiziksel.

    Sofra tuzunun suda çözünmesi NaCl(s)=> Na+(aq)+Cl-(aq) gördüğün gibi bağ yapısı ve kristal yapısı bozulmuş. Yani kimyasal değişim.
    Paslanma Fe(s)+O2(g)=>Fe2O3(s) kimyasal

    Umarım yardımcı olabilmişizdir.

    Batuhan Kav & Doruk Ergöçmen

    http://www.kimyablog.com
    (Soru-cevap)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C6B135BA8 -- 11 Nisan 2014; 21:10:11 >




  • Arkadaşlar bu sorular bakarsanız sevinirim, ayrıca bir maddenin elektronları iyonlaşmış olabilir benim görüşüm bu sorularda hatalar var birde siz bakın birlikte tartışalım :)
     LYS Büyük hedefler soru grubu- taşındık LYS Büyük hedefler soru grubu- taşındık LYS Büyük hedefler soru grubu- taşındık LYS Büyük hedefler soru grubu- taşındık




  • ilk soru yalnız 3
    ikinci soru güzel bir soru ve yalnız 1 gibi geliyor :d
    üçüncü sıradaki soru yalnız 2
    ve son soruyu her ne kadar yalnız 3 gibi görünsede 1 ve 3 yapardım sınavda karşılaşsaydım
    cidden tehlikeli sorular hepsi yanlış ise şaşırmam :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahbeazizim -- 12 Nisan 2014; 22:42:19 >
  • ahbeazizim kullanıcısına yanıt
    İlk srou doğru yalnız 3 :) Ama kesinlikle diyor ve bazı ametaller bazı bileşiklerinde +5,+6,+7 değerlik alabiliyor, 2. soru Bencede yalnız 1 fakat elektron sayısı eşit olmadığı zaman kimyasal özellikleri değişiyormuş bu yüzdende maddenin yapısı değişir, Ancak fotoelektrik olayda maddenin yapısı bozulmuyor ? Bu soruyu Kesinlikle kimyablog'a soracağım, 3. soru da katyon diyor ya katyonların proton sayıları elektron sayılarından fazla değil mi ? Son soruda yalnız 3 :)
  • özür diliyorum 3. soruda fazladır diye okudum diğer seçenekler hakkında da fikrim yoktu açıkcası :d




  • ahbeazizim kullanıcısına yanıt
    Hocam 3. soru yanlış değilmi ? , diğer noktalarda kesinlikler kafa karıştırıyor..
  • Şu katyonların yapısıyla ilgili olan soruda, bir hata olabilir mi acaba hiç bir seçenek doğru gibi durmuyor :D
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.