Merhaba konu başlığında belirttiğim gibi Z906 model 5+1 hoparlörü tam Surround deneyimini yaşamak için odanın 4 bir köşesine koyacağım. Ancak bu sefer aklıma şu şekilde bir soru takıldı mevcut kendi kablolarının uzunlukları kabloyu dolaştırarak montaj gerçekleştirceğim için uzunluğu yetmiyor. Elektrikciden 0.75 çapında kablo alsam ve 0.75 kablo ile montaj gerçekleştirsem herhangi bir problem yaşar mıyım acaba? Bir diğer aklıma takılan soru ise şu atıyorum bir köşeye 8 metre kablo kullandım kestim bir köşeye 12 metre kullandım kestim bunların hepsi sorun yaşatır mı acaba? Yardımlarınızı bekliyorum. Ayrıca Deco'de ışığını sürekli olarak yanması için illa extradan bir ses kartımı takmam gerekiyor. |
Logitech Z906 Kablo Değişimi

-
-
Kablolama hoperlorlerin ozellikle + si ve - sina dikkat edip dogru baglarsaniz sorun olmaz ayrica decode isigini surekli niye yakmak istiyorsunuz surekli decode isiginin yanmasi demek surekli mevcut sesin dolby yada dts formafinda yeniden kodlanmasi anlamina gelirki buda ses kalitesi bakimindan iyi birsey degildir. Sadece sesler native olarak dolby yada dts olarak kodlanmissa sesi hoperlorunuzdeki ses dekoderine cozdurursunuz. Birtek oyunlar icin durum farkli oyunlarin yapisi geregi dolby digital live ve dts neo du yanilmiyorsam onunla yeniden kodlama yaptiriliyordu bu yeniden kodlama muziklerde ve normal youtube iceriginde sesi bozar. Filmler zaten native olarak dolby ve dts destegi sunuyor ama dolby digital live icin creative seskartina ihtiyac vardiye biliyorum bildigim kadariyla digerleri lisans probleminden dolayi yapamiyor
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Merhaba,
ben 10 yıllık z906 kullanıcısıyım, tesadüfen forum konunuzu buldum.
Hoparlör kablolama ile ilgili araştırmalarımda bayağı bir bilgi birikimim oldu, bu bilgileri aktarayım, size de faydası olabilir;
Hoparlör Kablolama da bilinmesi gereken şey, mesafe uzadıkça kablo direnci artar, bu da seste kalite düşmesine yol açar. İnce kabloda direnç yükselir, kalın kabloda direnç azalır, kablo direnci ne kadar azsa ses kalitesi o kadar iyidir, bu yüzden 3 metre gibi yakın mesafelerde 18 awg (0,75 mm2) ya da 20 awg (0,50 mm2) kablo kullanılırken, 10-15-20 metre mesafelerde 14 awg (2,50 mm2) kablo kullanılması gerekir.
Peki bu kurala uymayıp (bugüne kadar ben de dahil çoğumuz bu kurala uymadık) uzun mesafelerde de kısa mesafelerde de en düşük seviye 18-20 awg kablo kullanırsak ne olur ?
Çalışmasına çalışır ancak ses kalitesi düşer, daha iyisini deneyimlemediğimiz için belki bunu hissetmeyiz bile, ancak ne zaman kurala uygun kablolama yaparsak o zaman aradaki farkı anlayabiliriz diyor ses uzmanları.
Hangi mesafede hangi kalınlıkta kablo kullanılması gerektiğini hesaplayan sitenin linkini paylaşıyorum;
https://soundcertified.com/what-size-speaker-wire-guide/
Bu sitede hesaplatmak için 3 değere ihtiyacımız var;
RMS (hoparlör watt gücü),
Hoparlörün direnç (OHM) değeri,
kablo uzunluğu (metre)
Z906 uydu hoparlörlerin rms (watt) gücü 67 watt, OHM değeri 4 ohm dur.
Bu değerleri dolduruyorsunuz, site size hangi kalınlıkta (AWG) kablo kullanmanız gerektiğini söylüyor.
AWG kalınlıkları, kablo çapı, mm2 bilgileri;
https://www.motorobit.com/awg-mm2-donusum-tablosu-awg-akim-tablosu
hoparlör kablolama genel bilgiler;
https://joca-cable.com/tr/blog/speaker-wire-gauge
Size fikir vermesi açısından kendi yaptığım hoparlör kablolama projeme bakabilirsiniz:
Ben şu anda z906 kablolamasını değiştirmeye karar verdim, linkini verdiğim sitedeki hesaplama bana tabloda gördüğünüz değerleri verdi, saf bakır kablo kullanmaya karar verdim, sipariş verdim bekliyorum.
DİP NOT:
Awg değeri kablo kalınlığıyla ters orantılıdır, Awg değeri arttıkça kablo incelir, yani 14 awg bir kablo 20 awg bir kablodan daha kalındır.
Saf bakır kablolar CCA (bakır kaplamalı alüminyum) kablolardan daha kalitelidir, en kayıpsız ses saf bakır kablolardadır, fakat Türkiye de bulunması zor, bulunanlar da çok pahalı. Amazon Türkiye de Alman malı KabelDirect markalı saf bakır kablo satılmaktadır. Ben bu kabloyu sipariş verdim.
Türkiye de genellikle ucuz CCA kablolar satılmaktadır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 5 Eylül 2025; 13:53:50 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X