Şimdi Ara

Logitech Harmony Evrensel Uzaktan Kumandalar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
924
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çoğumuzun evinde, uzaktan kumanda ile kullandığımız cihazlar var. Bunların başında televizyon, DVD oynatıcı, ev sinema sistemi gibi cihazlar geliyor. Her cihazın kendine ait bir uzaktan kumandası mevcut. Markaları aynı ise, bazıları bir diğerinin görevini de yapabiliyor. Örneğin, DVD oynatıcınız ile televizyonunuz aynı marka ise, DVD oynatıcınızın kumandası ile televizyonunuzun bazı fonksiyonlarını kumanda edebiliyorsunuz ama bunu yapmak için genellikle o kumadayı diğer cihazın kumandası gibi kullanmadan önce bir tuşa basmanız, ve tabi ki fonksiyonu yerine getirdikten sonra da eski durumuna getirmeniz için bir başka tuşa veya aynı tuşa bir kere daha basmanız gerekebiliyor.

    Cihazların adedi arttıkça uzaktan kumandaların adetleri de artıyor, bir bakıyorsunuz sehpanızın üzerinde üç-dört kumanda boy göstermeye başlamış. Yer kaplamaları bir yana, bir dvd seyredeceksiniz, hadi önce televizyonu aç, dvd oynatıcıyı aç, televizyonu; dvd oynatıcı seyredeceğiniz, ilgili girişe ayarla, televizyonun kumandasını bırak, dvd oynatıcının kumandasını al, menüden oynatı seç, o kumandayı bırak, diğerini al, sesi ayarla... bir bakmışsınız çifte kumandalı kovboy gibi olmuşsunuz. Seyrettiniz, işiniz bitti, televizyonu kapa, dvd oynatıcıyı kapa... hiç de kolay değil.

    Evrensel uzaktan kumandalar bu konuda yardımımıza koşuyorlar. Bir tek kumanda ile hemen hemen bütün cihazlarınızı kontrol edebildiğiniz gibi, bir takım işlemleri tek bir tuşa basarak sırasıyla yerine getirebiliyorsunuz. Örneğin, tek bir tuşa basarak, televizyonunuzun ve dvd oynatıcınızın açılmasını, televizyonın ilgili girişinin seçilmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu komut kümelerine genellikle “makro” deniliyor.

    Bu tür uzaktan kumandalar, cihaz temelli olduklarından, hangi cihazı kumanda etmek istiyorsanız, önce kumandayı o cihazın kumandası yapmanız için genellikle bir tuşa basmanız gerekebiliyor.

    Logitech Harmony kumandalarını diğerlerinden ayıran en farklı özellik, Harmony kumandaların cihaz temelli değil aktivite temelli olmasıdır. Aktiviteleri, makrolar olarak düşünebiliriz, Harmony'lerde “makro” terimi “aktivite” olarak geçiyor. Tam Türkçe karşılığı “eylem” de diyebiliriz ama bu yazıda “aktivite” olarak kullanmanın ileride daha yararlı olacağını düşündüğüm için öyle yapacağım.

    Harmony kumandayı elinize aldığınızda (daha önceden yarattığınız) aktivitelerden birini seçmeniz için bir tuşa basmanız yeterli. Örneğin, seçtiğimiz aktivite "DVD seyret" ismini verdiğimiz bir aktivite olsun.

    Bir tuşa basarak başlattığımız aktivitede, ilk önce o aktivitede kullandığımız cihazlar otomatik olarak açılıyor. Örneğin, televizyon, dvd oynatıcı, ev sinema sistemi.

    Gerekli cihaz(lar)da, dvd seyretmekte kullanılan giriş(ler) seçiliyor. Örneğin, televizyon AV5, ev sinema sistemi DVD moduna getiriliyor.

    Kumanda üzerindeki tuşlar, o aktivitede kullanılacak komutları içeren bir şekil alıyorlar. Bir örnekle açıklamak gerekirse, siz dvd seyrederken sesi, ses sisteminizden dinliyorsanız, kumandanın ses tuşları, ses sisteminize kumanda etmeye başlıyor. Ama bunu yanında, play, fast-forward, stop, pause gibi tuşlar, dvd oynatıcınızın ilgili tuşları haline geliyorlar. Bu da, Harmony'lerin cihaz temelli olmayıp, aktivite temelli olmasından kaynaklanıyor. Tabi ki, aktivitelerin yanında kumandanın bir de cihaz tarafı var, burada tüm tuşlar o cihazın tuşları olarak kullanılabiliyor. Bu tür bir kullanım çok sık gerekmese de, yine de belirtmekte fayda görüyorum.

    Aktivite sonunda ise, o aktivitede kullanılan (özellikle açık kalması istenilenler dışındaki) tüm cihazlar tek bir tuş ile kapanıyorlar. Tabi ki, eğer dvd seyrettikten sonra televizyon seyretmek isterseniz, "DVD seyret" aktivitesinden "TV seyret" aktivitesine geçiş yapabiliyorsunuz. Böyle bir durumda, sadece dvd oynatıcı kapanıyor, TV seyretmek için kullandığınız diğer cihazlar açık kalıyor, onların sadece TV seyretmek için gerekli olan girişleri seçiliyor, örneğin televizyon ve ses sisteminde, TV girişi seçiliyor.

    Aktivite isimleri örnektir, siz istediğiniz isimleri kullanabilirsiniz.

    Yukarıda, her ne kadar “Harmony’ler cihaz değil, aktivite temelli” dediysek de; takdir edersiniz ki, en az bir cihazı olmayan bir aktiviten söz edilemez. Dolayısı ile, bir aktivite yaratmadan önce kullandığımız cihazların tanıtılması gerekiyor.

    Öncelikle; iyice bilmemiz gerekir ki, Harmony kumandalar, kutusundan çıkar çıkmaz kullanabileceğiniz türde kumandalar değiller. Internet bağlantısı olan bir bilgisayarınız yoksa, zaten hiç şansınız yok. Ayrıca, az da olsa İngilizce bilmeden Harmony’leri programlamaya kalkmanızı hiç tavsiye etmem.

    Bilgisayarınıza (PC/Mac), gerekli yazılımı yükledikten sonra (ki, bu yazılım kutunun içinden çıkıyor ama sürümü eski olabileceğinden ilk iş olarak yeni sürümünü indirmenizi öneririm) Logitech sunucusunda bir hesap oluşturuyorsunuz ve macera başlıyor.

    Kumandanız ile ilgili bütün ayarlarınız, Logitech sunucunda saklanıyor, sizin bilgisayarınızda bu ayarlar ile ilgili hiçbir bilgi tutulmuyor. (web tabanlı bir uygulamayı da kullanabiliyorsunuz ama şimdilik bu konuya değinmeyelim) Kumandanızda yapacağınız her düzenleme için bilgisayarınızdaki uygulamayı kullanmak zorundasınız. İşiniz bittikten sonra, kumandanızı USB arayüzü ile bilgisayarınıza bağlıyorsunuz ve yaptığınız ayarlar Logitech sunucusundan kumandanıza yükleniyor.

    Logitech sunucusunda; hemen hemen, gelmiş geçmiş tüm cihazların bilgileri mevcut. Adetleri gün geçtikçe arttığından burada bir sayı vermeyi uygun görmüyorum.

    Cihazınızın marka ve modelini girdikten sonra, cihazınız Logitech sunucusunda bulunmuş ise (ki, büyük bir ihtimalle bulunuyor) cihazınız ile ilgili bütün IR komutları kumandanıza yükleniyor.

    Bulunamadı diyelim, peki şimdi ne olacak? Panik yok. Bu durumda, eğer o cihazın orjinal kumandası elinizde varsa, sizden o kumandanın 3 farklı tuşuna sırasıyla basmanız isteniyor, ve bu 3 tuş kombinasyonu ile uyuşan bir kumanda aranıyor, bulunduğunda onun IR komutları yükleniyor. Orjinal kumandanız yoksa, daha önce başka bir kullanıcı o kumandanın fonksiyonlarını kumandasına öğretmiş ise, bu bilgileri de kullanabiliyorsunuz. Ayarların ortak bir sunucuda tutulmasının en büyük faydalarından biri de bu. Bir başkasının öğrettiği IR komutları, daha sonra aynı cihazı kullanan bir başka kullanıcının işine yarayabiliyor. Daha da olmadı, Logitech teknik destek departmanına başvurduğunuzda bulunamayan cihazın IR komutları yaratılıp hesabınıza yüklenebiliyor ve kumandanızı güncellediğinizde sizin tarafınızdan kullanılabilir hale geliyorlar.

    Bu yazdıklarımdan da kolaylıkla anlaşabileceği gibi, satın aldığınız kumandayı verimli bir şekilde kullanabilmeniz için belirli bir süre gerekiyor, bu süre, cihazlarınızın ve o cihazların kullandığı aktivitelerin adedine ve biraz da size bağlı.

    Farklı Harmony modelleri olmasına rağmen, işleyişleri (bazı küçük farklar dışında) temelde aynı.

    “Nereden, kaça alınır?” tütündeki sorular dışında sormak istedikleriniz olursa, elimden geldiğince bu başlık altında yardımcı olmaya çalışırım.



  • ellerıne saglık.guzel bır yazı olmus.evınde coklu baglantı aygıtları olanlar ıcın en ıyı cozumlerden bırı
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.