Şimdi Ara

Lm2596 ile fan kontrol devresi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
502
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selamlar. 5 adet 12v fanı 9v ve 7v ile çalışacak şekilde 2 tane lm2596 kullanmayı planlıyorum. Anahtar ile istediğim zaman 9v veren devreden istediğim zaman 7v veren devreden güç almak istiyorum. Bir şema çizdim kendimce kontrol eder misiniz? Bu şekilde çalışır mi? Ona göre gidip elamanları toplayacağım.
    Birde devreden çıkışta zil teli kullanmak sanırım sorun olmaz ama lm2596'a girişte az gelebilir mi zil teli?

Lm2596 ile fan kontrol devresi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saasc -- 8 Nisan 2019; 18:41:33 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• ben 7809 ve 7805 kullanır 3 bacaklı sürgülü düğme ile iki voltaj arasında gider gelirdim.hatta 4 bacaklı olursa 12v direkt bağlantıda aldırırdım.yada bir potansiyemetre ile ayarlı yapardım.yöntem çok hangisini istersen
  • ONY86 kullanıcısına yanıt
    78xx max 1A izin veriyor. 5 fan bağlayacağım ilerde artabilir. O yüzden 1A az gelebilir ilerde.
    2 kere 1K potansiyometreyle yaptım ama 1 ay sonra bozuldu.
    Benim çizdiğim şekilde olmaz mı?

• saasc S kullanıcısına yanıt
    proteusda çizip sonuca bi bak bakalım.78xxleir paralel bağlayarak akımı artırabilirsin
    Hiç anlamıyorum detaylardan şunu şuna bağla derseniz anca öyle anlarım

78xx serisini bağlamak çok basit.transsitörü karşına al.en soldaki voltaj girişi.ortadaki gnd yani eksi ucu,en sağdaki ise sabit çıkış.girişe ve çıkışa paralel kondansatör bağlayabilirsin.çıkışı ölçerek kondansatörlerin değerlerini değiştirebilirsin.girişe sabit 12 v gelecekse kondansatörünü 16volt luk 1mikro faratlık bişey seçebilrisin.paralel bağlantıda çok aman aman bi durum yok.ilk 78xx in arkasına bi tane daha 78xx koy.backaları birbirine bağla sırası ile.o kadar.en basit böyle olur sanırım
    78xxleri seri bağlamayla uğraşmak yerine lm2596 olmaz mı diyorsunuz yani

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    olmaz diye bişey yok.istersen sadece direnç kullanarak da aynı vazifeyi gördürebilirsin.
    Fan sayısı artıp azalınca direnci değiştirmek gerekir ama ozamanda

o zaman hazır fan kontrol ünitelerinden alacaksın.
    Bilmediğimden soruyorum.
    - Lm2596 5tane fan baglasamda 9v verebilir 3 tane fan baglasamda 9v verebilir değil mi?
    -lm2596'nin bilgisayarin guc kaynagina zararı olur mu? sonuçta bütün bilgisayar bu güç kaynağına bağlı

• anahtarlı olacaksa seri diyot ilede kolayca yapabilirsiniz,, 1n4001 veya 1n4007
    2 adet diyot 10v düşürür,, 4 adet diyot 8 v a düşüdür,, iki kademeli olur,,
  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    Hocam internetten baktimda minimum 1A yazıyor. Ben hala lm2596da takili kaldim :) parası mühim değil tutacağı en fazla 10 lira. Çizdiğim şekilde yaparsam muhtemelen calisirda ama endişem bilgisayarımın güç kaynağı zarar görür mü?

güç kaynağına zarar vereceğini sanmam.daha fazla fan takarak voltaj düşüşü olmaz ama toplam verdiği akım yetmezse sıkıntı çıkabilir.örneğin 3A veriyor diyelim 10 fan bağlayıp 7A çekerse sıkıntı olur.bunun önnüe geçmek için aynı lm2596 yada 78xx devresinden iki tane yapıp paralel bağlayarak amper kapasitesi artırabilir.
  • Merhaba,1 adet LM2596 ile net sonuç alırsınız.Orta kalite bir PC PSU bu güçlerde falan zorlanmaz.Eklediğim 2 resimde görüleceği gibi tek LM2596 devresi ile bir anahtar (sizin resimdeki gibi)yardımı ile 2 değişik voltaj alınır.Buton yerlerine siz anahtar uçlarını bağlayacaksınız tamamdır.Bu arada LM2596 yerine LM2576 da olabilir.Kolay gelsin.

Edit... eklemek istedim;Bu 2 buton ve dirençleri yerine,1 adet tek tur 10K pot. ekleyip fan hızlarını manuel de ayarlayabilirsiniz.Ör;5-6 volta düşürür yada siz fan hızlarını nerede tutmak isterseniz ona göre pot ile ayar edersiniz.
    Lm2596 ile fan kontrol devresiLm2596 ile fan kontrol devresi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 10 Nisan 2019; 10:24:42 >

• Ben bilgisayar kasamda Lm2596 ile fan hızı kontrol ediyorum. Aliexpressten ve direnc.net gibi sitelerde de satılan hazır ucuz modüllerden bir tane kullandım. Üzerindeki potansiyometreyi söktüm, oradaki yolları kablo ile uzatıp kasanın önüne el ile döndürülebilecek başka bir 50k potansiyometre taktım. 12 voltu direkt bilgisayarın 12 voltundan çektim. 2-3 yıldır takılı, sorunsuz çalışıyor. Fanlar zaten az akım çekiyor, 5 fanı rahatlıkla kaldırır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    Dampierre kullanıcısına yanıt
    ONY86 kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkürler uğraşıp çizmişsiniz elinize sağlık

@ONY86 teşekkürler ama 3Ai geçecek kadar fan takmam heralde

@Dampiere teşekkürler dediginiz gibi yapayım ama 50k çok gelmez değil mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saasc -- 10 Nisan 2019; 15:16:15 >
  • Dampierre kullanıcısına yanıt
    aliexpress.com
    US $0.65 6% OFF|Free Shipping 1pcs LM2596 LM2596S DC DC 4.5 40V adjustable step down power Supply module NEW ,High Quality-in Integrated Circuits from Electronic Components & Supplies on Aliexpress.com | Alibaba Group
    https://s.click.aliexpress.com/e/Euvj2BW

Buradakiler w103 kullanmış yani 10K potansiyometre değil mi ?

• quote:

Orijinalden alıntı: saasc

https://s.click.aliexpress.com/e/Euvj2BW
    Buradakiler w103 kullanmış yani 10K potansiyometre değil mi ?
    Üzerinde ne varsa ona uygun almak doğrusu tabiki de. Benimkilerde 50k vardı. Lm2596 nın datasheet ine baktım az önce. Feedback kısmında ground ile 4. Bacak arasında kullanılan dirençe göre pot kullanmak gerekiyor. 10k ya göre bir direnç kullanılmış demekki sizin baktığınız devrede.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dampierre kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.