Şimdi Ara

Lm 317 regulatör devresi dengesiz tuhaf davranıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.299
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • lm 317 den yaptığım motor sürücü devrem var ben bunu vantrotöre bağladım vantratör en fazla 500ma çekiyor beslemesini lm7812 den alıyor lm7812 soğutucu baya geniş ama lm317 soğutucu çok küçük yetersiz fanın arasıra devri birden bire kendi kendine yükseliyor birden bire yavaşlıyor""""" bazen yapıyor her zaman yapmıyor"""". hava çok sıcakken yapıyor sanki voltaj ani olarak yükselip düşüyor dengesizlik var devresine multimetre (avometre) bağladım takip ediyorum. ACABA SORUN LM317 DEMİDİR YOKSA LM 7812 DEMİ SAĞOLUN

Not: problem ısınma problemine benziyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknomasters -- 28 Nisan 2017; 13:50:27 >

• Lm 317 regulatör devresi dengesiz  tuhaf davranıyorLm 317 regulatör devresi dengesiz  tuhaf davranıyor

resimdeki büyük soğutucu lm7812 soğutucusu

resimdeki küçük soğutucu lm317 soğutucusu lm317 soğutucu konusunda büyük hata yaptım nasıl böyle bir hata yaptım anlamıyorum ahanda utanmadan resmini yayınlıyorum

• Devre ayrıntılarını verseniz,,,, hem lm317 hem 7812 var aynı devrede, ikisine birden neden gerek duydunuz. PTC veya NTC tarzı bir direnç mi kullandınız,,, Giriş voltajı ne? vs...
  • LM317 de termal koruma olduğundan aşırı ısınmada akım sınırlamasına geçtiğinde çıkışı oynatabilir. Soğutucuyu büyütün. Harcanan güç = (giriş voltajı-çıkış voltajı)x Akım şeklinde hesaplanır. Tabi bu hesap elemanın üzerinde harcanan güç için yükün değil. Bu durumda güç yüksekse soğutucu da ona göre büyük seçilmeli. Sadece doğru çalışma değil uzun ömürlü bir işletim için de gereklidir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mustyyyyy

Devre ayrıntılarını verseniz,,,, hem lm317 hem 7812 var aynı devrede, ikisine birden neden gerek duydunuz. PTC veya NTC tarzı bir direnç mi kullandınız,,, Giriş voltajı ne? vs...

Sağolun hocam basit 2 devre yaptım klasik lm317 regülatör ve lm7812 devresi resimlerini ekledim asıl besleme 12v lazım dı ama bulamadığım için 18 volt adaptör kullandım 12volta düşürmek amacıyla ilk lm7812 den geçiyor çıkış 12 volt veriyor sonra lm317 devresine giriyor ve en son fana gidiyor motor fırçalı dc motor şu dvd playerların içindekinden çıkma 500ma ancak akım çekiyor bunu vantratör yaptım lm317 out bacağından adj ucuna 240ohm 0,5w olmalı birde 2,2K pot var teşekkürler

Lm 317 regulatör devresi dengesiz  tuhaf davranıyorLm 317 regulatör devresi dengesiz  tuhaf davranıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknomasters -- 28 Nisan 2017; 19:9:56 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Sozuak

LM317 de termal koruma olduğundan aşırı ısınmada akım sınırlamasına geçtiğinde çıkışı oynatabilir. Soğutucuyu büyütün. Harcanan güç = (giriş voltajı-çıkış voltajı)x Akım şeklinde hesaplanır. Tabi bu hesap elemanın üzerinde harcanan güç için yükün değil. Bu durumda güç yüksekse soğutucu da ona göre büyük seçilmeli. Sadece doğru çalışma değil uzun ömürlü bir işletim için de gereklidir.

hocam sağol soğutucuyu büyütecem peki bu üzerindeki lm317 den artık hayır gelirmi değiştiriyimmi yoksa sağlammıdır. verdiğiniz hesap formul çok işe yaradı peki 2n3055 dede durum aynımıdır yani transistörün üzerine düşen voltaj farkı arttıkça daha fazla amper çekiyor diyebilirmiyiz mesela ; diyelim ki 12 voltu 3 volt aşağı regüle edince 9voltta "2n3055" 3 amper veriyorken 10v aşağı regüle edip 2 volta indirince gücü 1 amper civarına falan mı düşüyor

• Valla lm317 gerçekten güzel entegreymiş, 1.5 tl ye hem termal koruma hem kısa devre koruması klasik transistör çoktan yanmıştı adamlar yapmış helal olsun
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bak şimdi şöyle. Transistörün kataloğunda güç değeri yazar. Bu değer yüke verebileceği güç değeri değildir. Transistörün de üzerinde kalan gerilim x üzerinden akan akımı onun kendi üzerinde harcayıp ısıya dönüştürdüğü boşa giden güçtür. Yani akım sabitken çıkışında 3 volt veren girişinde 12 volt olan transistör 9x1Amper ise 9 wattı ısıya dönüştürür. Çıkışında 1 volt varsa yük yine 1 amper çekiyorsa 11watt ısıya dönüştürür. Ama yük voltaj düşünce az akım çeken bir yük ise elbette transistörden de aynı akım akacağı için (lineer regüleli güç kaynağı vs) harcanan güç düşer.

317 çalışıyorsa kullan ama kritik bir devrede ise sıfırını tak. Termal yüklenmeler ömrünü kısaltır ummadığın anda bozulabilir elbette.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sozuak

Bak şimdi şöyle. Transistörün kataloğunda güç değeri yazar. Bu değer yüke verebileceği güç değeri değildir. Transistörün de üzerinde kalan gerilim x üzerinden akan akımı onun kendi üzerinde harcayıp ısıya dönüştürdüğü boşa giden güçtür. Yani akım sabitken çıkışında 3 volt veren girişinde 12 volt olan transistör 9x1Amper ise 9 wattı ısıya dönüştürür. Çıkışında 1 volt varsa yük yine 1 amper çekiyorsa 11watt ısıya dönüştürür. Ama yük voltaj düşünce az akım çeken bir yük ise elbette transistörden de aynı akım akacağı için (lineer regüleli güç kaynağı vs) harcanan güç düşer.

317 çalışıyorsa kullan ama kritik bir devrede ise sıfırını tak. Termal yüklenmeler ömrünü kısaltır ummadığın anda bozulabilir elbette.

Sağol sozuak hocam iyice anladım durumu çok merak ettiğim konulardı bunlar sizlerin sayedinde öğreniyoruz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknomasters -- 29 Nisan 2017; 11:0:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Arkadaşlar lm317 soğutucuyu daha büyüğü ile değiştirdim sorun düzeldi zaten önemli bir devre değil lm317 bozulacak olursa yenisiyle değiştiririm sağolun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknomasters -- 1 Mayıs 2017; 11:5:47 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.