Şimdi Ara

LIYCY Kablo

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
4.281
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar, surround kolon kabloları zaruri olarak elektrik kabloları ile yanyana döşenecek. 15 mt kadar. Birisi bana bu tür kabloyu önerdi, ekranlı olduğundan çevreden etkilenmez diye. Pek ses için kullanılabilecekmiş gibi görünmüyor. Bilgisi olan arkadaşlar bu tür kablolar hakkında bilgi verirse sevinirim.



  • resmini çeksen, yazıları, kablo uçları görülecek şekilde çok şey anlatan bir kare. bilemedik. LIYCY, şimdi adını yeni öğrendim. bilen varsa bakalım.
  • LIYCY 100V genel anons ve background music sistemlerinde de kullanılan kontrol ve sinyal iletim kablosudur. Konstruksiyonu ise;

    pvc bazlı damar izolasyonu
    damarlar çift sarımlı (twisted pair) isteğe bağlı yapılır
    plastik folyo
    bakır örgülü ekran
    PVC dış kılıf

    standardı VDE 0812 dir.
  • Peki bu kablo surround'lar için kullanılabilir mi, yoksa normal ses kablolarını kullanmak mı daha mantıklı olur? Neticede kablo, elektrik kablosu ile yanyana duracak, başka şansım yok.
  • LIYCY kabloyu kullanabilir
    Ancak blendaj örgüsünün bir ucunu toprak ucuna girerse, blendaj işe yarar ve kabloyu elektromanyetik etkilerden korur
    Olur yani
    teknika abime sordum verdıgı cevap
  • Cevaplar için çok teşekkür ederim. Blendajlı ucu AVR anfinin kasasına tuttursak olur mu acaba, ama anfi toprak hatlı değil. Çok kararsız kaldım, bu kablo ses sinyalini kötü iletirmiş gibi geliyor bana, diğer yandan sıradan ses kablosu da 15 metrede her türlü dış etkiye maruz kalacak.
  • AVR anfi toprak hatlı değilse işe yaramaz, bunda mantık şudur, data'ya etki edecek manyetik kirlilik shield, ekran, blendaj (piyasada 3'üde aynı anlama gelir) aracılığıyla toprağa iletilir veri temiz bir şekilde taşınır.
    @onurbabacan size 2x0,75 mm2 veya 2x1mm2 ekranlı kablo lazım


    Aşağıdaki yazı Etabir kablo sitesinden alıntıdır
    Bu ekranlanmış esnek kontrol ve iç bağlantı kabloları enstrümantasyon ve kontrol mühendisliğinde; endüstriyel elektronikte, bilgisayarlarda, ofis makinelerinde; tüm iletişim sistemlerinde, ses frekans iletiminde, veri transferinde ve elektronik amaçlı bilgi iletişiminde kullanılmaktadır. Ayrıca üzerindeki kalaylı bakır ekran dış gürültelere ve sinyallere karşı koruma yapmaktadır.

    Sistemde hata var galiba resim eklenmiyor, bilgi için linke bakabilirsiniz
    http://www.etabirkablo.com/data-kablo.asp?sayfa=LIYCY




  • Maalesef toprak hattı şansım yok, bu durumda normal ses kablosu kullanıp parazit olayını kabullenmek durumundayım sanırım.
  • @onur,
    min. 1,5mm kesitli kablo kullanmanı tavsiye ederim.
    ki
    sıradan piyasa kablo diyorsunuz ama bu LIYCY de benim gözümde öyle bir intiba bıraktı. eğer piyasa ürünleri ve bilişim sistemlerine yönelik ürün repertuvarım beni yanıltmaz ise.
    ez cümle blendajlı kablo kullanmak istersen blendaj kısmını direk amplinin arkasında ki şase vidasına bağlayabilirsin.ve kablonun diğer uçta ki blendaj ucunu boş bırakabilirsin.kısaca başka bir yere bağlama. sorayım bile deme.blendajlı kablo kullanmayabilirsin de.
    yapacağın hatlarda ki kabloların paralel gitmesini sağlamak. kesinlikle birbirlerini kesmemeliler.(çapraz, dik vb.) büyük hatadır. şehir cereyan hattıyla yanyana gidecekse blendajlı kullanabilirsin.
  • the_cantan, ilgine teşekkürler, blendajı anfinin arkasına bağlamanın, anfide toprak hattı yoksa bir işe yaramayacağı söyleniyor, bir de ifadende bu kabloyu ses iletimi açısından gözünün tutmadığını mı kastettin? Kabloları halı altından geçirmeye karar verdim, yurtdışında halı altı için yassı ses kabloları var, burda da vardır herhalde, yoksa sipariş edeceğim, böylece hem elektrik hattından uzak olacaklar hem de birbirlerinden.
  • evet kablo pek bana hitap etmedi. ama 1,5mm kesitli ve sağlam metalde üretildi ise yeterli...hele surround. fazlası bozmasın ya da bazan akıllı olmak lazım.audioda bazan gereksiz fazla para vermemeli.
    halı altına olacaksa illa ki yassı kablo. halı altında yuvarlak kablo izleri saçma oluyor.
    önceleri AR'ın(acoustic research) diğer ucuz kablolarından daha kaliteli yassı kabloları vardı piyasada. tabi baya önce. alternatif bir şeyler vardır sanırım. pure acosutics olsa gerek...

    amplinin arkasına bağla; diğer ucu boş bırak. toprağa bağlarsan sesi bile bozarsın.2. bir risk de. esasen toprak bağlantısı güvenlik için, senin içindir. cihaz için lazım değil ki burada da maksadımız GND dir. ground loop yapıp sallamasınlar. hikaye kısaca...
  • Teknika diyor ki, elektrik kabloları ile yanyana gidecekse kesinlikle Blendajlı kablo kullansın. Normal kablo kullanmasın.
    Tooprak ucunu da anfiye kesinlikle bağlamasın
    Normal kablo kullanmasını önermiyorum
    pişman olur
  • Bir ucunu mutlaka toprak hattına gir belendaj bağlantısının
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nuribaras

    Teknika diyor ki,




    Kendisi yazsaymış...küslüklerde bir yere kadar, ölümlü dünya...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nuribaras

    Teknika diyor ki, elektrik kabloları ile yanyana gidecekse kesinlikle Blendajlı kablo kullansın. Normal kablo kullanmasın.
    Tooprak ucunu da anfiye kesinlikle bağlamasın
    Normal kablo kullanmasını önermiyorum
    pişman olur


    @nuri
    tenikaya selam söyle. çok istiyorsa gelsin yazsın. ve ona de ki zaten toprak ucunu amfiye bağlamıyoruz.

    ayrıca amfi topraklı bu durumda ne olur diye sor.
  • Ustalar, ben şimdi blendajlı kablo kullanıp, belendajı toprak hattı olmayan anfinin kasasına bağlayacağım, diğer uç zaten kolon olduğundan boş olacak. Doğru mudur?
  • doğru.
    zati hepsi aynı adrese çıkar.sadece sistem toprağında çamaşır makinası, ıstıcı vb vb vb toprak bağlantısı toprağı kirletir. audio gibi cihazları rahatsız eder, vınlama ya da başka bir şeyle karşımıza çıkar. bu yüzden ben misal amplide toprak bağlantısını şaseden ayırırım. bu konuyu daha sonra irdeleyeceğiz. yalnız aksini iddia edenler çıkarsa ara kablonun şasesinide toprağa bağlıyorlar mı? bağlamıyorlarsa tutarsızlık ile karşı karşıyalar. toprak bağlantınız var ve güvenilirse bağlanıyorsa bağlarsınız.
    dikkat etmemiz gereken nokta toprak bağlantısını feeder yapı ile bağlamak. AM Loop anten gibi cihazları bağlarken yuvarlak yapıp, sistem toprağında cihazları GND loop yapmayın ki dırıltı, vınıltı duymayasınız.buna birde toprağın temizliğini ekleyin. uğraş dur.

    şu resim toprak(GND, groundi earth) ve şase(toprak) arasında ki ilişki ve bağlantısına dikkat edin.mükemmel toprağınız olması çok iyi olacağının zannına gelmemeli.

     LIYCY Kablo




  • Konu anlaşıldı, çok teşekkür ederim.
  • GreatWhite kullanıcısına yanıt
    konu HORT;

    piyasada aynı anlama gelen tanımların teknik anlamları ve asıl kullanım yerleri.

    shield: güç kablolarında zırh'tır, 1kV izoleli yer altı iletim hatları başta olmak üzere kullanım alanları geniştir.

    (örgü) ekran: kalaylı bakır örgü sistemidir. LIYCY - LIHCH (hffr) gibi kablolarda kullanılır. Bu kablolar zayıf akım işlerinde uzak mesafelere güç ve yüksek frekans sinyal iletimi için idealdir.

    blendaj: alüminyum film kaplamadır + tek tel kalaylı bakır iletken ile de desteklenir. LIH (st) H gibi kablolarda kullanılır. Bu kablolar zayıf akım işlerinde çok uzak mesafelere düşük güç, düşük frekanslı sinyal iletimi için idealdir.

    Bir de LIY (st) CY ve aynısının LIH (st) CH (hffr) tipi gibi kablolar vardır. Bunlar da; örgü blendajlı yada ekranlı blendaj dır. TV ve uydu kabloları da (RG6 U6-bakır iletkenli, bakır örgülü; RG6 U4-alüminyum iletkenli bakır örgülü ve RG4 U4-alüminyum iletkenli, alüminyum örgülü) benzer tipte olup karıştırılmamalıdır.

    Bu kadarlık kafa yormak yeter şimdilik.

    İlginize teşekkürler.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.