ilk defa alınmış ve daha hiç configure edilmemiş herhangi bir marka ve model adsl modemi configure etmemiz mümkünmü. (adsl modemin kendi linux programı yok ise)
yanlız burada önemli olan , her marka ve model adsl modem için geçerli olması , bu configure işleminin. yani universal olarak her marka adsl modemi sıfırdan configure edebilecek linux'a özel standart komutlar vebenzerleri varmı ?
bu işin yolu nedir acaba ?
saygılar
yuran
Öyle bir durum yok. Piyasadaki dahili ve USB hemen her ADSL modem aslında Winmodem' dir. Yani windows için tasarlanmıştır. Eğer yanında Linux için bir sürücü bulunmuyorsa tanıtmak hemen hemen imkansız gibidir (birkaç gönüllünün yazdığı sürücüler hariç). Üretici firmalar Linux sürücüsü üretmediği müddetçe pek imkanı olmayacak gibi.
Bunun yerine ethernet arayüzü üzerinden çalışan modemler son derece sağlıklı bir şekilde çalışabilir.
@Challenger arkadaşım,
evet evet bende ethernet ara yüzlü modemler diyecektim esasında. usb'ler ile ilgilenmiyorum.
yani illa ethernet bağlantılı olacak adsl modemim.
ama bilyorsun ya , modeme ilk evela ppoa/ppoe ve benzeri ayarlar yapılıp , username ve sifre giriyorsun. sonra bu şekilde bilgisayar kapalı olsa bile adsl modem ile santral arasında bağlantı kurulabilyor. işte ben bu girilmesi gereken bilgileri modeme linux ile nasıl girerim ?
tabii adsl modemim ethernet arayüzlü olduğunu varsayarak...
saygılar
yuran
Bu tarz modemler genellikle web ara yüzüne sahip bir ayar sistemiyle gelirler. Oradan direkt yapabilirsiniz. İşletim sistemine özel bir şey yapmanıza gerek kalmaz.
doğru,
güzel fikir, ben düşünememiştim.
yardımın için sağol @Challenger arkadaşım
yuran
yuran internet gezginine 10.0.0.2 yazıyorsun ama bu bir örnek ama genelde de çoğu modem için aynı sonra şifreni kullanıcı adını giriyorsun ayar sayfası geliyor. yani linux yada windows için değişmiyor.
arkdaşlar bişi ekliim e~con marka routerlı modemler ayarı sadece winde alıor. şimdi nası oluor web arayüzü diorsununuz nası oljak.abiler sadece IE ye yönelik çalışmışlar.firefoxta ayar sayfasına girip işlemleri tamamlayıp save&reboot dediim zaman hani seyving in purogres falan yasıor sonra rebuuut kompleytıd dior ya işte onu demior.sorun yaşanabilir.e~con kullanıcı arkadaşlarımın dikkatine
iyide o sorun bence sana ait. bende MDK 10.1 de firefox kullanıyorum aynı zamanda modem e~con marka. herşeyi yapıyorum modemi ayarlıyorum. hatta geçen gün port bile açtım linux altında şimdi p2p programlarından biriyle çatır çatır download yapıyorum. senin dediğin gibi değil yani. o olay sana özel bir olaydır bence.
usb modeminiz hayes ya da alcatel chipsetli ise linux altında sorun yasamıyorsunuz ama yaygın olarak kullanılan conexant chipsetli adsl modemler ne yazık ki linux tarafından henuz saglıklı bir sekilde desteklenmiyor..
Örnek vermek gerekirse en bilinenlerden zoom,hayes,zyxel,alcatel usb adsl modemlerini linux altında sorunsuz kullanabilirsiniz.
kaldı ki hsf ve hcf dial up modemler bile kimi zaman sorun cıkarabiliyor
piyasada ucuz ve tutlmayan bi model olsada bende e~con kullanıyorum üstelik ayarlar öntanımlı geldi sadece telekomun verdiği kullanıcı adımla giriş yaptım o kadar, ama bir çokmodemin nasıl ayarlanacağı elekom sayfalarında mevcut, bunlara mythief dediğin gibi internet tarayıcı ile arayüze sahipler. ama usb e~con modemde sorunyaşamıştım buna rağmen fedora sağolsun onu bile çalıştırmıştı ya neyse şimdi belki sorun şu olabilir diye aklıma geldi sisteminizi kurarken ethernet aygıtının trafiğine izin verdiğinizden emin olun, yoksa modem ayrı bir alettir ve pc olmaksızın internete bağlı kalır, ama illaki ethernet kullanıyorsanız ayarlarınızda tüm trafiğine izin ver seçili olması başınızı ağrıtacak olayların önüne geçebilir
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme