Şimdi Ara

Linux İçin Notepad++ Gibi Bir Program Önerirmisiniz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
522
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • merhaba arkadaşlar windowsta kurulu olan Notepad++ programını çok işime yarıyor çok beğeniyorum fakat linux ta bu programı kullanamıyorum çünki linux için sürümü yok acaba linux da Notepad++ gibi bir program varmı.

yardımlarınız için hepinize teşekkür ederim.

• Dracos D kullanıcısına yanıt
    ya nerden buluyorsunuz böyle şeyleri :D hayran kaldım :D okadar araştırmama rağmen hiç rastlamadım teşekkür ederim.
  • Alayını kullandım, qt creator den iyisini görmedim.
  • sublime text
    atom
    visual studio code
    vim
    brackets
    lighttable
    geany

favorim vim. her ortamda çalışır, yarın bugün uzak bağlantı yapmak gerekse de, bilgisayar değiştirsem de google drive'a attığım ayar dosyalarını yerlerine koyup işime devam edebiliyorum (ya da .vimrc'ye elle ekleyerek). bir de, vim kullanırken el klavyeden kalkmıyor hiç. o güzel bir şey.
  • hocam bana çok ilkel geliyor nasıl kod yazıyorsunuz onunla birde hoşunuza gidiyorsa nano daha iyi geliyor vim'den bana
  • Emacs var bir de; Linux, OSX , Windows sürümleri vardır. İlk başta bende VIM kullanıyordum fakat sonradan çok ciddi bazı kısıtlarını görünce Emacs'e geçtim.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bu editörlerin hayla kullanılma amacı ney çok merak ettim eğer bu editörleri kullanma amacınız gerçektende önemliyse söyleyin belki bende kullanmaya başlarım çok tuhafıma gitti hayla bunların kullanılması
  • Notepad++ ın linuxtaki en yakın karşılığı geany. Her dile renklendirme var, tool desteği var daha ne. Tabi Kde kullanıyorsanız kate ten şaşmayın.

Aslında şu aralar başka bir dil için editör bakıyordum. Dil yeni olduğu için destek kısıtlı, üstelik pc donanımı da çok cins. Dikkat ettiğim şey bu yavaş sistemde gtk ile yazılan editörler sürünürken qt ile yazılan creator gibi gelişmiş bir ide bile şimşek gibi çalışıyor. Nedenini çözemedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BF8E9B238 -- 6 Mart 2017; 1:32:56 >
  • hocam editor bakıyorsanız atom editörüne bakın şuan inceliyorum çok süper buldum kendisini visual-code den daha iyi

sanırsam kararım atom :d

hepinize teşekkür ederim
  • Maalesef Arm sistemle çalışmıyor.
  • Atom sublime ve gedit.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Harun2525

bu editörlerin hayla kullanılma amacı ney çok merak ettim eğer bu editörleri kullanma amacınız gerçektende önemliyse söyleyin belki bende kullanmaya başlarım çok tuhafıma gitti hayla bunların kullanılması

Benim Emacs'e geçiş sebebim Eclipse, Visual Studio, vs IDE gibi ayarlanabiliyor olması fakat onlara göre daha avantajlı olması. Örneğin Eclipse 'te Java harici bir dil kullanacaksan bir yığın plugin indiriyorsun ve yer kaplıyor, 2006 model laptop'umda Harddisk, RAM ve CPU sınırlı. Emacs'te tüm dillerin "mode" adında pluginleri var ve package-list-packages "meta command" komutu ile tüm dil pluginlerini melpa 'dan (.NET'teki nuget.org veya Java'daki maven.org gibi kod barındırma sitesi) den listeleyip versionlarıyla istediğini seçip kurabiliyorsun. 10 farklı dilin paketini kursam bile toplam kurulum dosyalarım 100MB'ı geçmiyor, 64bit 'te bile ve cok hızlı calışıyor. Thinkpad X41 Laptop'umda 1,5GB RAM 72GB Harddisk var. Emacs 'i açtığımda 30-40 MB ancak harcıyor.

Ancak hepsi bu deil. JavaScript ve HTML ile geliştirme yaparken normalde ne yaparım, kodu düzenledikten sonra tarayıcıda bas F5 değil mi? Emacs kullanan biri skewer-mode diye bir plugin (aslında Emacs'te plugin de denilmiyor, asıl adı 'extension') yapmış, Emacs içinde JS kodunu değiştirdikten sonra, editör içinden tek komutla tarayıcıda deişiklikler otomatik devreye giriyor (https://github.com/skeeto/skewer-mode) Bu yoğun iterasyon yapılan kodlamalarda çok kullanışlı birşey ve Eclipse, VS'da falan var mıdır o belli değil. Daha ayrıntılı bilgi için bak:https://www.youtube.com/results?search_query=emacs+as+IDE

• quote:

Orijinalden alıntı: Harun2525

hocam bana çok ilkel geliyor nasıl kod yazıyorsunuz onunla birde hoşunuza gidiyorsa nano daha iyi geliyor vim'den bana

1. SSD (ki piyasadaki en hızlı SSD) kullanan sistemde bile kağnı gibi yavaş açılan, yavaş çalışan IDE'leri sevmiyorum.
    2. Terminal üzerinden çalışıyor var, git gibi bir şey kullanıyorsan :wq yapıp (vimde kaydedip çıkma komutu) git ile ne iş yapacaksan yapıp işine vim dosya.py yapıp geri dönebiliyorsun. Çoğu IDE'nin git entegrasyonu var ama dediğim gibi yani, komut yazarkenki rahatlığı vermiyor.
    3. Kısayollar çok fazla, alışınca mouse'a ihtiyaç duyulmuyor. Bir şey yazarken tık tık hallediyorsun hemen.

A -> satırın sonuna gidip insert modunu aç
    f% -> % yerine basılan karakteri ilk bulduğun konuma git (sağa doğru)
    F% -> f%'nin işinin aynısı ama sola doğru
    cc -> satırı silip insert moduna geç
    e -> o kelimenin son karakterine git
    b -> kelimenin ilk karakterine git
    o -> bir satır aşağı inip insert moduna geç (satırın sonundan enter yapılmış gibi)
    :%s/fulctrum/baska/g -> tüm "fulctrum"'ları "baska" ile değiştir. % koymazsan sadece o satır için bu işlemi uygular. son kısma ek /g yapmazsan ilk bulduğunu değiştirip bırakır. /gc yaparsan değiştirmeden önce onay ister. gci yaparsan büyük-küçük harfe bakmadan fulctrumları arar vb.
    :d -> satırı siliyor, yanına bir sayı yazarsan o kadar sayıyı siliyor
    vs. gibi bir kamyon komut var. A4 sayfasına yazıp masaya yapıştır. 1 ay sonra ezberlersin hepsini.

bir de komut yazdığın yerde python kodu çalıştırabiliyorsun.

4. Nedense huy olarak bilgisayarı kullanırken minimal miktarda yer kaplamayı severim. Kullanırken üzerine bir şeyler takılı olsun istemem, ince, hafif, taşınır, her yere götürülebilir olsun isterim. Mouse da malum fazlalık oluyor. Touchpad ile de bir yere kadar. Biri şakayla karışık tavsiye etmişti vim kullan diye, o zamandan beri kullanıyorum gayet de memnunum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KaramazovX -- 6 Mart 2017; 23:26:19 >

• aslında o bakımdan çok iyi kavyeyi kullanmayı aşırı derecee hızlandırıyor ve birçok kısayolu öğretiyor. şimdiki idelerde ise hiçbirşeyi bize yazdırmıyorlar sürekli altta tahmin çıkıyor. bizim yerimizede o yazında iyice hantallaşıyoruz.
  • @Fulctrum un bahsettiği Terminal'den kullanılma olayı cok önemli. Cunku bazen sadece Terminal'de çalışıyorsun ve bir dosyada ufak düzenleme için terminalden cıkıp editör açmak zaman alıcı oluyor veya motivasyonu bozabiliyor. Ben Emacs için /usr/local/bin klasörü altına

#!/bin/sh

HOME="/Users/macminim"

exec emacs --no-window "$@"

şeklinde bir Shell Script koydum, Terminal'deyken sadece em yazarak emacs 'i Terminal içinden açıyorum. vim default olarak Terminal uygulaması o yüzden böyle şeye gerek yok Terminal'de direkt vim yazınca açıyor. gvim galiba grafik arayüzlü açıyor.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.