Şimdi Ara

limitlidir süreklidir türevlidir meselesi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
44.195
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar matematikte türev grafiklerinden nefret ettiğim kadar bi de bunlardan nefret ediyorum

tam olarak açıklayabilecek var mı?
    Türevliyse limitlidir süreklidir vs türevliyse nedir limitliyse nedir bunları açıklayabilecek var mı? Şu soru tiplerinde zorlanıyorum yani 'yukarıdaki grafikte limitli kaç nokta vardır' veya 'türevli olmayıp limitli olan kaç nokta vardır' gibi soru kalıpları mahvediyo beni

• hocam mesela, sürekliyse limitlidir diyebiliyoruz ama limitliyse süreklidir diyemiyoruz. böyle gıcık şeyler var :) türevlidir konusundada öyle...

Ama türev grafiklerini iyi çalış... Ben kolay bi yöntemle mantığıma oturttum onları, soru gelebilir.
  • şu an türev grafikleri çalışmasını bitirdim kocaman kocaman çizdim ve oturttum diyebilirim bi de şu tanım olayını oturtursam tadından yenmez
  • Bir fonksiyon bir noktada türevliyse garanti süreklidir, ama sürekli olsa bile türevli olmayabilir.Süreksizse zaten türevli olamaz...

Böyle olması lazım, kitaplar sağolsun bir tanım yapıyorlar bende hiçbirşey anlamıyorum; ama böyle olması lazım derslerden aklımda kalmıştı...

Direk sorunu okumadan cevapladım, O tip soruları bende çözemiyorum ama mantık bu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TMoE -- 10 Haziran 2011; 21:18:41 >
  • neyse artık mecburen biz de kitaplardan 3-5 bilgi toplayıp artık Allah'a emanet yapıcaz soruları
  • Aynen ya allaha emanet giricem sınava bakalım inşallah yüzümüze güler sorular da takla atmayız.
  • Genelde parçalı fonksiyon veriyorlar. İşte birincisi x bilmemnedne küçük, diğerinde büyük bir diğerinde de eşit. Kritik noktaları sağlamasına bak önce ( x>1 ise 1 kritik noktadır )

Eğer sağdan soldan limit ve fonksiyonun kendisinin türevleri de o değer için birbirlerine eşitse sürekli ve türevlenebilir oluyor.

Kısacası soruda veerilenleri yaz, sağdan soldan ve kendisi eşitse vardır yoksa yoktur işte. Türevini alıp denersin birbiriyle alakasız şeyler çıkar. Bir tanesi 1 çıkar diğer 10/3 felan anlarsın limit yoktur.

Edit: Senin asıl sorduğunu görmemişim dostum, o tür sorularda sağdan soldan limit aynı noktada kesişiyorsa ve o nokta da fonksiyonu aynı zamanda sağlıyorsa ( ki bazen içi boş yuvarlak şeklinde gösterirler o durumda fonksiyon eşit olmaz ve sürekli değildir ama limit olabilir de olmayabilirde ) Bu durumda sürekliliği sağlarsa anlarsın ki türevnelenbilir.

limitlidir süreklidir türevlidir meselesi?

Mesela şöyle bir resim buldum, b noktası limit ve 2ye gitse sağlardı ama burda sürekliliği sağlamıyor, alttan gelen grafik b yi sağlasaydı, geldiği noktanın içi dou olduğu için fonksiyonun o değerini de sağladığı için sürekli oluyordu. Yani türevlenebilir demek bu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Werner Heisenberg -- 11 Haziran 2011; 2:26:06 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sıra ile gidelim istersen.

Limit<Süreklilik<Türev

Bunu bildikten sonra hepsini yaparsın zaten. Limiti biliyorsundur, limitin olduğu yerde aynı zaman tanımlıysa sürekli olur. Sürekli olduğu yerden sağdan ve soldan türevi varsa türevli olur.

Yani türevi olması için limiti ve sürekliliği olması şarttır fakat limiti ve sürekliliği olan her şeye türevli diyemeyiz.
  • naçizane yardımım dokunsun,

bir fonksiyonun sürekli olması grafiğin kopmaması demek ve sağdan limit soldan limite eşitse fonksiyon süreklidir. Fonksiyonun sürekli olması türevli olmasını gerektirmez, mesela bir fonksiyonun grafiğinde sivri uç varsa orada türevli değildir (ezbere gitme bence türev nedir eğimdir kopuk kopukl bir fonksiyonda eğim bulunabilir mi bulunamaz, limiti olmayan bir şeyin yani nereye gittiği bilinmeyen bir grafiğin türevi de bulunamaz filan diye mantığını oturtmaya çalış)
    Parçalı fonksiyonlarda çok soruluyor bu süreklilik meselesi ki hep de aynı soruları soruyorlar sadece rakamlar değişiyor, mantık aynı. kritik noktayı fonksiyonlarda yerine koyuyorsun bitiyor.
  • eyvallah sağolun anladım bi de ben not çıkardım şu an bi problemim yok gibi gözüküyor

parçalı fonksiyon soruları kolay tabi ben grafiklerde takılıyorum daha çok
  •  limitlidir süreklidir türevlidir meselesi?
  • --en baştan başlarsak :

limitte mesala soldan limiti soruyosa soldan yaklaştığı değere bakıyon , sağdanda aynı şekilde

eğer o noktadaki limitini soruyosa sol ve sağ limitlerin eşit olması lazım ve o değerde o noktadaki limitin oluyor.
    pratik olarak kalemi kaldırmadan çizdiğimiz sürece o noktalarda limit oluyor.

limitte süreklilik olayındada sol ve sağ limitler eşit olacak + o noktada fonksiyon tanımlı olcak
    örn: soldan limit 2 sağdan limit 2 ve o noktada fonksiyonun değeri 2 ise süreklidir bu fonksiyon.

--sonra türev ile ilgili olarak:

türev varsa limit vardır ve süreklidir
    limit varsa türev olmayabilir
    limit var ve sürekli ise türev olmayabilir.

fonksiyonlarda sivri uçlarda türev olmaz , düz yerlerde ( max . min noktaları oluyor bunlar) türev sıfırdır .

sadece bunları bilsen soruları %50 sini çözersin zaten.

başarılar

• @lastmafia teşekkür ederim Allah razı olsun uğraşmışsın resimle
    @IengineerI sana da teşekkürler usta aydınlandım sayenizde
  • mesela f(x)=|x-1| fonksiyonu limiti vardır ve süreklidir.Ama türevi yoktur...
  • Metal Yorgunluğu M kullanıcısına yanıt
    Baya hort olcak ama yanlış bilgi olduğundan mutevelli yazmak istedim, olur da sonradan bakan çıkarsa yanlış ogrenmesin. Sağdan limitin soldan limite eşit olması sürekli olması anlamına gelmez. Bazen grafik dümdüz devam ederken nokta halinde boşluk birakiyorlar. Limitler eşit ancak fonksiyon o noktada tanimsiz, dolayısıyla sureksiz. Umarım aciklayabildim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.