Şimdi Ara

LFP bataryalar ne kadar dayanıyor? 180.000 km'deki Tesla Model Y'den şaşırtan sonuç

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.355
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • LFP bataryalar ne kadar dayanıyor? 180.000 km'deki Tesla Model Y'den şaşırtan sonuç
    Elektrikli araç kullanıcıları genellikle batarya ömrünü korumak için evde (AC) şarjın daha sağlıklı olduğunu düşünür. Ancak İngiltere’deki bu Tesla Model Y, bu algıyı sorgulatıyor.

YouTuber Richard Symons tarafından incelenen eski bir taksi çıkması Model Y’nin neredeyse tamamen DC hızlı şarjla kullanıldığı ortaya çıktı. Araç verilerine göre bugüne kadar yalnızca 36 kWh ev tipi şarj kullanılırken, tam 32.684 kWh enerji DC hızlı şarjdan ve rejeneratif frenlemeden sağlanmış.

180.000 km'de %92 batarya sağlığı

Farklı test sonuçlarına göre, 180.000 km'yi devirmiş bu Model Y’nin batarya sağlığı %92 seviyesinde. Yani araç, teorik olarak sıfır haline kıyasla menzilinin %92’sini hala sunabiliyor. Bu da yoğun hızlı şarj kullanımına rağmen oldukça güçlü bir performans anlamına geliyor.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, bir başka YouTuber’ın test ettiği 2019 model Tesla Model 3 Performance, benzer kilometrede olmasına rağmen batarya sağlığı %79'a düşmüştü. Üstelik bu araç çoğunlukla evde şarj edilmişti.

LFP bataryalar uzun ömürleriyle fark yaratıyor

İki araç arasındaki farkın temel nedeniyse batarya kimyası. Model 3’te nikel manganez kobalt (NMC) batarya kullanılırken, Model Y’de lityum demir fosfat (LFP) batarya bulunuyor. NMC bataryalar daha yüksek enerji yoğunluğu sunmasına rağmen, daha düşük ömre sahipler. Bu nedenle, uzun ömür için genellikle %80 şarj limiti öneriliyor. LFP bataryalar ise daha düşük enerji yoğunluğuna sahip olsa da daha dayanıklılar, bu nedenle düzenli olarak %100’e kadar şarj edilebilirler.

Ayrıca Bkz.Toyota Avrupa'da vites yükseltti: Elektrikli satışlarında sıçrama

Bu örnek, LFP bataryaların uzun çevrim ömrünün yanında, yoğun hızlı şarj kullanımına karşı da daha dayanıklı olduğunu gösteriyor. Ancak yine de soğuk havalarda hızlı şarj performanslarının düşebildiği biliniyor.

Tüm bataryalar zamanla yıpranır, ancak güncel veriler modern elektrikli araç bataryalarının çoğu zaman aracın kendisinden daha uzun ömürlü olabileceğini ortaya koyuyor. Batarya eskimesi genellikle ilk yıllarda daha hızlı gerçekleşiyor, ardından uzun bir süre boyunca yavaşlayarak stabil hale geliyor. 

Kaynak:https://insideevs.com/news/793169/tesla-model-y-lfp-high-mileage-degradation-test/

• quote:

Orijinalden alıntı: YaptikBirHataKomiserBey

Iphone var yüzde 100 pil sağlığı, ayfon var pil servis. Bu daha çok kullanıcı ile alakalı nir durum. Dizel benzinlide de durum aynı. 140bin de şirket arabası var altımda tık demiyor. 70 bin km de kullanılanlar var aynı model. Gitmez, tuebo bitmiş vs vs vs :) ben sadece bakıma girip çıkıyorum.

Kısacası kullanıcı ile alakalı bir durum.

Şu elektriktikli araç bataryasıyla cep telefonlarının pilini aynı cümlede kullanmaktan bıkmadılar. Cep telefonunda batarya yönetim sistemi yok. Cep telefonunu şarj ederken kullanmak batarya için çok zararlı ve pil ömrünün en büyük düşmanı. Elektrikli aracı şarjda kullanamıyorsun mesela.İçinde oturup müzik dinlemekten bahsetmiyorum. bunun tüketimi koca batarya için bir şey ifade etmiyor. Yani elektrikli araçta kullanıcı etkisi çok ama çok düşük düzeyde. Bataryayı sürekli %0 kadar kullanırsa belki biraz etki eder. Asıl etki zamanla batarya kimyasının bozulması. Belli oranda da yüksek şarj sayıları. O da işte bu seviyelerde oluyor. Zaten testte de 2019 model olan benzer km de %79 olmuş. Bu araç daha yeni anlaşılan yüzde %92 de. Ortalama bir kullanımla 10 yıl da %80 civarı bir pil sağlığı olur.

• Iphone var yüzde 100 pil sağlığı, ayfon var pil servis. Bu daha çok kullanıcı ile alakalı nir durum. Dizel benzinlide de durum aynı. 140bin de şirket arabası var altımda tık demiyor. 70 bin km de kullanılanlar var aynı model. Gitmez, tuebo bitmiş vs vs vs :) ben sadece bakıma girip çıkıyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: YaptikBirHataKomiserBey

Iphone var yüzde 100 pil sağlığı, ayfon var pil servis. Bu daha çok kullanıcı ile alakalı nir durum. Dizel benzinlide de durum aynı. 140bin de şirket arabası var altımda tık demiyor. 70 bin km de kullanılanlar var aynı model. Gitmez, tuebo bitmiş vs vs vs :) ben sadece bakıma girip çıkıyorum.

Şu elektriktikli araç bataryasıyla cep telefonlarının pilini aynı cümlede kullanmaktan bıkmadılar. Cep telefonunda batarya yönetim sistemi yok. Cep telefonunu şarj ederken kullanmak batarya için çok zararlı ve pil ömrünün en büyük düşmanı. Elektrikli aracı şarjda kullanamıyorsun mesela.İçinde oturup müzik dinlemekten bahsetmiyorum. bunun tüketimi koca batarya için bir şey ifade etmiyor. Yani elektrikli araçta kullanıcı etkisi çok ama çok düşük düzeyde. Bataryayı sürekli %0 kadar kullanırsa belki biraz etki eder. Asıl etki zamanla batarya kimyasının bozulması. Belli oranda da yüksek şarj sayıları. O da işte bu seviyelerde oluyor. Zaten testte de 2019 model olan benzer km de %79 olmuş. Bu araç daha yeni anlaşılan yüzde %92 de. Ortalama bir kullanımla 10 yıl da %80 civarı bir pil sağlığı olur.

• full otonom sürüş gerekli değil. ancak otobüsler için kamyonlar için olur. yoksa neden araba alayım?

şu menzil işini halletsinler. menzil işi can sıkıyor. gerçek menzil değeri olarak 120km uzun yolda 650km+ üstü mesafelerin gelmesi gerekli.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bu devirde zaten LFP harici NMC bataryalara nasıl güvenip alıyorlar anlamıyorum. Bunların testleri var açın izleyin ve okuyun. LFP de kurşun sıkıyorlar, yüksek sıcaklıklara maruz bırakıyorlar. Yüksek stres testleri var. Yine banamısın demiyor. Bu kadar güvenli bir uzun ömürlü bir bataryayı tercih etmek varken kıytırık NMC ler nasıl alınabilir aklım almıyor. LFP harici alınmamalı kesinlikle.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Porsche Taycan Turbo GT, EQS 53 AMG, BMW i7, veya Model S Plaid verseler NMC diye kullanmayacan yani. Veya satıp üçüncü dünya ülkeleri için uydurulan SR araba alacan? Yüksek menzilli araçların neredeyse hepsi NMC batarya oluyor. Fakir avuntusu gibi olmuş. 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GoldPunch -- 20 Nisan 2026; 3:46:22 >
    || AMD Ryzen 7 9800X3D İşlemci || MSI X870 Tomahawk Anakart || Palit RTX 4080 GameRock OC GPU || G.SKILL Trident Z5 Royal Neo 6000MHZ CL28 DDR5 Ram || Kingston KC3000 4 TB NVME Gen4 SSD || FSP Hydro PTM Pro 1200W Platinum PSU || Arctic Liquid Freezer II 360MM Sıvı Soğutma || Cougar Conquer Kasa || Logitech Z5500 5+1 Ses Sistemi || Samsung Odyssey G7 32'' 240Hz QLED Monitör || Apple MacBook Pro 16'' 2021 - M1 MAX (10/32) İşlem Birimi / 1 TB SSD / 32 GB RAM ||
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • GoldPunch kullanıcısına yanıt

"Premium markaların yaptığı her olay doğrudur" gibi bir atasözü vardı da biz mi bilmiyorduk. Bunları örnek vermekle anca kendini kandırırsın. Bu markaların NMC kullanması, NMC batarya kimyasını "iyi" veya "mükemmel" yapmıyor. Benim için bir araçta beklediğim menzilden çok güvenliktir. Ve uzun kullanım ömrüdür. Sen kaza yaptığında aracın bir alev topuna dönmesine normal gözle bakabilirsin. Ne de olsa menzili yüksek önemli değil dersin. Ama bana göre güvenlik en baş önceliktir. LFP nin her türlü koşulda yanmaz olması onu değerli kılıyor. Ayrıca NMC-LFP nin uzun kullanım grafiklerini de incelersen NMC, LFP kadar performans gösteremeyip, yüksek batarya kayıpları gözüküyor. Yani LFP ye göre verimsizlik söz konusu.

Şimdi bunlar farklı ve bağımsız test firmaları ile de ortaya konmuş iken hala "porsche da var abi porche koyduysa bir bildiği vardır" diyerek alıyorsan o senin mantığa dayanmayan tercihindir. Fark ettiysen herhangi bir veri verip, NMC nin daha "güvenli" olduğunu sunamıyorsun. Bak dünya otomobil devleri kullanmışlar deyip, bir bildikleri varki herhalde koydular sen ne konuşuyorsun diyorsun 😆😆 İç yapısına kimyasına bakmıyorsun. Dünya LFP üreticileri CATL, BYD, LG Energy Solution, Gotion High Tech en sonda ASPİLSAN daha yeni Türkiye' de yatırım yapıp LFP üretme kararı aldı. Özellikle CATL ve BYD LFP bataryaların yüksek bölümünü üretiyor. BYD nin Atto 3 model aracının yakınına iran füzesi düştüğü halde yanmadı. Ama doğru porche a koyulan batarya daha önemli, sonuçta porsche koymuş abi yaa 😆😆 Doğru diyorsun ben fakir avuntusu ile karar vermeye razıyım. Sen zenginsen bu kulvarda devam edebilirsin 👍

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cem_23 -- 20 Nisan 2026; 7:21:9 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.