Şimdi Ara

LCD TVnizin kalibrasyonunu yapın

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
11.413
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Aşağıdaki açıklamalar avforums sitesinde adrewfee isimli kişi tarafından yazılmış ve runtime isimli kullanıcı tarafından da değiştirilmiştir. Ben sadece tercüme ettim.

    Ayarlar toshiba LCD ler için anlatılmış ama anlatılan bir çok ayar tüm LCD ler için de geçerli.


    "Gözle ayarlama"
    Bir çok insan LCD lerdeki kontrollerin ne işe yaradığını anlayamamış görünüyor bu yüzden açıklamaya çalışacağım.

    Back Light (arka ışık): LCD nin kendisi herhangi bir ışık yayamaz, resmi görüntüleyebilmek için içinden bir ışık geçmesi gerekir. Bunu değiştirmek tv nin genel olarak tüm parlaklığını ayarlar. Düşürmek sadece beyazları daha karanlık yapmayacaktır (kutudan çıktığı ayarlarda çok parlak olur) ama aynı zamanda siyahları da daha siyah yapacaktır. Tv nin alışması ısınması biraz zaman alacağı için doğru ayarları bulmadan önce tv nizi 1 saat kendi halinde çalıştırmanızı öneririm. Öncelikle çok loş bir ayardan başlamanız daha iyidir sonrasında parlak bir görüntü bulun ve güzel ve parlak görününceye kadar açın ama kör edecek kadar da parlak olmasın. Bu ayarı çok fazla açmak lcd de göz yorgunluğunun ana sebeplerinden birisidir. Bu ayarı odanızın ışık durumuna göre yapın.


    bir çok durumda 30 civarı iyidir.

    Contrast (kontrast): CRT televizyonlarda bu kontrol tv nin genel parlaklığını ayarlasa da LCD ler için aynı durum sözkonusu değildir. LCD lerde kontrast siyah alanları etkilemeden parlak alanları daha parlak veya daha sönük yapmanıza olanak sağlar. Back-light arkada hala ışık yaymaya devam edeceği için kontrastı düşürmek televizyonu daha sönük hale getirmek yerine sanki ekranın önüne bir şey koyarak loş hale getiriyormuş gibi bir etki yaratır. 8 bit video da parlaklık değeri 0-255 arasındadır. Kontrastı düşürmek bu aralığı daraltır ve resimde kısıtlamaya neden olabilir. Eğer nesneleri çok parlak buluyorsanız back-light ı düşürün konrastı değil. En iyisi mümkün olduğunca 100 e yakın bir değere ayarlamaktır.


    Brightness (parlaklık): bu en çok yanlış anlaşılan ayarlardandır. Tv deki görüntünün parlaklığıyla bir ilgisi yoktur sadece tv ye siyahın ne olduğunu söyler. CRT lerde (tüplü tv lerde) bunu düşürmek görüntüde siyahların ne kadar koyu/karanlık olacağını ayarlar ancak LCD lerde durum böyle değildir. Back-light yüzünden parlaklık ayarı 0 a inmeden çok önce siyahlar daha koyu hale gelmeyi bırakır. Eğer bu ayarı çok yüksek yaparsanız koyu alanlar gri görünecektir ve büyük ihtimalle sıkıştırmadan kaynaklanan bozulmaları görürsünüz. Çok düşük ayarlarsanız koyu alanlar birleşecek ve tek bir büyük siyah alan olarak görünecektir.

    Bir test görüntüsünün bu ayarı yapmada yardımı olur. Böylece ne çok yüksek ne de çok alçak ayarlarsınız. 44-48 arası genelde doğru olur.


    Colour(Renk): tv de renklerin ne kadar güçlü olduğunu ayarlar. Renk çok olursa insanlar güneşte yanmış gibi görünecek ve çok az olursa da çok soluk görüneceklerdir.

    38-40 arası iyi görünür.


    Tint (ton): resmi kırmızı veya yeşile doğru tonlar. PAL de veya HD sinyallerde ayarlanamaz bu yüzden 0 da bırakın.

    Sharpness(Keskinlik): bir başka yanlış anlaşılan kontrol- neden insanlara alabilecekleri en keskin görüntüyü alamak istemesinler ki? Keskinlik aslında görüntüde daha fazla ayrıntı gördüğünüzü ve ya daha keskin olduğunu düşünmenizi sağlayacak bir görüntü işlemedir. Ancak aslında güzel ayrıntıları yok eder, bozuklukları (özelikle MPEG sıkıştırmadakileri) ve nesneler etrafındaki halkaları/haleleri abartır.


    Farklı LCD ler farklı görüntü işleme algoritmaları kullanmaktadır bir frekans çoğuşması (frequency burst) test paterni kullanılması faydalı olur. Keskinliğin 0 a ayarlanması durumunda herhangi bir rahatsız edici efekt görünmüyor gibi.

    Black Stretch: bu kontrol temel olarak daha çok kontrast olduğunu düşündürerek gözü yanıltır ve koyu alanları daha koyu ve parlak alanları daha parlak yapar. Bu genelde işe yarar ama; sıklıkla görüntüye bozukluk da katar ve bunu yaparken de görüntüdeki tüm gölde ayrıntılarını bozar ve hepsini siyah bütün bir alana dönüştürür. Aynı şeyi parlak alanlar içinde yapar ve büyük beyaz alanlar oluşturur. Kesinlikle bu ayarı kapalı tutmanızı tavsiye ederim.


    MPEG NR(MPEG Gürültü/kirlilik azaltıcı): insanlar büyük bir LCD aldıklarında neden hızlı sahnelerin bir çok küçük karelere bölündüğünü merak eder ve bundan dolayı da TV lerini suçlarlar.

    Bunlar MPEG in kendindeki bozukluklarıdır ve hangi tv veya ekranda görüntülerseniz görüntüleyin orda olacaklardır ancak LCD ler daha keskin ve daha büyük ekranlı oldukları için görünmeleri daha kolay olur. MPEG NR temel olarak görüntüyü biraz flulaştırır ve bu karelenmeleri kaynaştırmaya çalışır. Böylece daha yumuşak bir görüntü verirken ayrıntıları da öldürür. Bu bozuklukları ciddi bir problem olarak görmüyorsanız bu özelliği kapatmanızı tavsiye ederim.


    DNR(Dijital Gürültü/Kirlilik Azaltma): bu görüntüdeki grenleri yok eder ve bir çok uygulama bunu frameleri harmanlayarak yapar. Genelde gürültü etkisini azaltır/yok eder ama aynı zamanda da görüntünün bulanıklaşmaya başlaması anlamına gelir.Neden grenler ilk sıradadır. Çünkü bir çok görüntü grenli olan filmler üzerine kayıt edilir. Aynen MPEG bozukluklarında olduğu gibi bu konuda LCD nizin yapacağı bir şey yoktur. Eski CRT televizyonunuzdan daha keskin ve daha büyük olduğu için sadece daha fazla açığa çıkartır. Ben kişisel olarak bunu çok rahatsız edici bulmuyorum çünkü eğer grenler orda olmazsa güzel ayrıntılarda görüntüden çıkarılır ve bana çok fazla film-gibi geliyor. Yine eğer sizi gerçekten rahatsız etmiyorsa bu özelliği kapatmanızı kesinlikle öneririm.


    Colour Temperature(Renk sıcaklığı): Renkli televizyonların çalışma prensibinde temel olarak siyah-beyaz görüntü vardır ve bunu üstüne renk bindirilmiştir. Renk sıcaklığı bu gri ölçekli görüntünün tonunu ayarlar. İdeal olarak D65 veya 6500k olmalıdır ki bu doğal gridir. Ancak ekranların çoğu bundan uzaktır. Sıcaklığı azaltmak her şeye mavi bir ton verir arttırmak ise her şeye kırmızı bir ton verir.

    Colour Management(renk yönetimi) : bu kontrol kırmızı, yeşil, mavi, cyan, majenta ve sarınının tonu(hue) ve doygunluğunu (rengin ne kadar güçlü/parlak olduğu) ayarlamamıza yarar. Bazı testler yaptıktan sonra bu ton ayarlarını ve CMY ayarlarını kendi halinde bırakmayı uygun gördüm.


    Bu ayarları doğru olarak yapmanın tek yolu test paternleri ve renk filtreleri veya renkmetre kullanmaktır. Yoksa renkler istendiği gibi ayarlanmaz ve subjektif olur ve başka tv lerde istenen sonucu vermez.

    Active Backlight Control(aktif araka ışık kontrolü): ben bu ayarı kullanmıyorum ancak zannedersem karanlık sahnelerde backlight ı kısıyor ve siyah seviyesini arttırıyor ve parlak sahnelerde de arttırarak daha canlı görünmesini sağlıyor. Kişisel olarak ben parklaklık değişmelerini/dalgalanmalarını sevmiyorum. Bu yüzden kapalı tutuyorum.

    ancak daha koyu siyahlar istenirse açık tutabilirsiniz.


    Cinema Mode(sinema modu) : bu 2:2 ve 3:2 algılamasını açar/kapatır. Temel olarak filmleri daha yumuşak/pürüzsüz yapar. İnterlaced video oyunları oynamadığınız zamanlarda bu modu açık tutmanızı öneririrm. Eğer 480p ve daha yüksek çözünürlükte çalıştırıyorsanız iyi ama eğer video oyunları oynuyorsanız ve bu seçenek grileşmemişse kapatmanız daha iyidir

    DVD lerde bu modu açık bırakın ama yeni jenerasyon oyun konsolları kullanıyorsanız girişi(input) değiştirdiğinizde zaten konsol genelde kendisi doğru olanı yapacaktır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi toggle -- 31 Temmuz 2007; 8:53:54 >







  • lcd televizyonunların siyah,beyazi keskinlik ve renk ayarlarını yapabilmek için kalibrasyon resimleri buldum. oldukça faydalı oldu. televizyonumum görüntü ayarlarını bu resimleri dvd playerdan görüntüleyerek yaptım. gerçekten çok faydalı. her resmin altında görmeniz gerekenle ilgili açıklama da var.

    http://rapid+share.com/files/45298848/Calibration_Images.rar.html
  • Bilgiler için çok teşekkür ederim. Gerçekten çok yararlı. Ellerinize sağlık.
  • Çok faydalı bir eser olmuş.. Teşekkürler. Okuyanların hemen tv başına geçtiğini görür gibiyim..
  • up
  • @toggle. Ellerine sağlık örnek bir topic olmuş...
  • @toggle Emeğine sağlık iyi bir çalışma olmuş
  • toggle kardeş

    Toshiba TV yi yeni aldım kaç gündür başında değişik ayarları deniyorum.
    bu yazmış olduğun bilgiler ilaç gibi geldi hemen hepsini not aldım. deneyeceğim inş.

    Gerçekten çok faydalı olmuş ellerine emeğine sağlık.

    Tekrar teşekkürler.....
  • benim ayarlarımda çok yaralı oldu bu bilgiler.
  • bence biraz yukarda kalmalı güzel bilgiler var.
  • işte aradığım cevaplar...çok yararlı bilgiler teşekürler
  • @toggle;

    Tekrar RS'e atabilir misin? Linkler ölmüş, tam da aradığım şeydi..

    Teşekkürler!
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.