arkadaşlar core duo 1 gb ram, 2 tane 80 gb lık SATA harddiski olan bir laptopta raid yapılır mı?
Raid kontrolcüsü olmadığı sürece hardware raid yapılmaz. Tahminim laptoplarda Raid kontrolcüsü yok. Software Raid yapabilirsin, ama değer mi bilmem.
software raid işe yarar mı? bi de kontrolcü olup olmadığını nasıl anlarım?
Raid kontrolcüsü bazı anakartların üzerinde yada ayrıca PCI kartlarda bulunur (Desktop için) Laptop için PCI kart olmayacağına göre, anakartta olma ihtimali için laptopun özelliklerinden kontrol edilir. Bios ayarlarından da anlaşılabilir. Ama dediğim, gibi, ben olduğunu görmedim, sanmıyorum da.
Software Raid ise, işletim sistemi üzerinde çalışır, işlemci ve RAM üzerine yük bindirir. Bu yüzden özellikle laptoplarda yararlı olacağını düşünmüyorum. Kişisel fikrim hiç uğraştışına değmeyeceği yönünde. Ama ben bir şansımı zorlayayım dersen googleda "software raid windows" şeklinde arama yaparak epey kaynak bulabilirsin.