Şimdi Ara

Laptopların fps neden düşük olur ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
444
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Laptopların fps neden düşük olur ?

Ryzen 5 5600h
    3200 mhz 16 gb ram
    Rtx 3050

Arkadaşlar bu laptop'da bu fps normal. Fakat ben teknik açıklama rica ediyorum sizlerden. İşlemci passmark sonuçlarına göre tekli çekirdek performansında 3000 veriyor. Gerek tekli gerek çoklu performans testinde aldığını puanı bir masaüstü işlemcisi aldığında RTX 3050 ile çok daha yüksek fps elde edebiliyor. Benim 210 fps'lerde tıkalı kalmamın teknik açıklaması nedir ?

Acaba işlemcinin ısınmasından mütevellit sistemi beslemeyi tam sağlıyamaması mı ? Çünkü aynı değerlere sahip bir masaüstü işlemcisi RTX 3050 ile çok daha yüksek fps'ler elde ediyor. Bunun teknik açıklamasını merak ediyorum. Ekran kartı 1900 mhz hızlarında çalışıyor yani 8 tflops civarlarında. Aynı güçte bir masaüstü ekran kartı valorant oyununda bu ayarlarda 350 fps veriyor. Bunun teknik nedenini çok merak ediyorum. Belirli bir dereceden sonra performans düştüğünü litarütüre eklemeli miyiz bu soru ile ?

Driverlar ve windows yeni kuruldu. Masaüstü ile güç tüketimi aynı olmaması bir cevap değil diye düşünüyorum. Çünkü yapılan iş önemli. Passmark sonucuna göre 5600h tekli 2900 çoklu çekirdek 17000 puana sahip. Rtx 3050 ise 2048 shaders ve 1900 mhz çekirdek saatine sahip yani 8 tflosp civarlarında. Muadili masaüstü gibi olmamasını sebebi 90 derecelere dayanan cpu sıcaklığı mıdır ? Teknik açıklama rica ediyorum sizlerden. Laptop olduğu için fps'in böyle olduğunu biliyorum. Fakat teknik açıklamasını yapabilicek var mı ? Laptoplar neden masaüstüne göre daha az fps alır ?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Laptoplardaki soğutma ve güç kısıtlamaları yüzünden laptop modeli işlemciler de ekran kartları da model numarası aynı olsa bile daha az performans verir.

Ayrıca belirli bir dereceden sonra işlemci de ekran kartı da kendini korumak için hızını düşürür. İşlemci 3.6ghz turbo çalışmak yerine 2.8 ghz çalışır mesela. Bu da etki eder performansa.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mhz değerleri gpu 1900 cpu 4000 ve bunlar stabil. Sonuç başka gibi ? Çekirdek kapatma durumu olabilirmi cpu için ?

Tahminim passmark sonucu fps gibi anlık değil belirli bir sürenin test sonucu. Ama oyundaki fps'e gelince iş sıcaklıktan dolayı işlemci içerisinde bazı çekirdekler kapanıyor yada eco moda geçme gibi bir durum söz konusu. Akşam tüm çekirdeklerin verileri ile video atacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi molend -- 7 Aralık 2022; 10:5:6 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Laptopta Optimus meselesi var, mux switch olmazsa performans düşüşü olur. Laptop harici monitör/Tvye bağlanırsa Fps oyunlarda biraz fark olabiliyor.

2. olarak masaüstü versiyon sanırım 130w Tdp ile geliyor. Laptop olan 90/95w max Tdpye sahip, aradaki watt farkı performansa etki eder. Watt değerleri çok önemli, öyle olmasa 40w 3050 ile 90w olanın arasında büyük farklar olmazdı.

• TDP farkı var. Mesela aynı işlemci veya ekran kartı masaüstünde 150W laptopta ise 90W. Bakıldığında aynı model işlemci ama masaüstündeki soğutma ile laptoptaki soğutma aynı olmadığı için üretici mecburen düşük tdp değerinde bırakıyorlar yoksa ısınmadan kaynaklı önce frekans düşüşü sonra kapanma sorunu olacak. Ne zaman laptoplarda soğutmayı masaüstündeki kadar yaparlar o zaman masaüstündeki işlemciyi ekran kartını laptoplarda da görebiliriz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TDP değerinin önemsiz olduğunu düşünüyorum. Nitekim enerji mevcut shader'ları belirli mhz değerlerinde çalıştırarak bir hesaplama kapasitesi ortaya koymak için var ve 60W ile RTX 3050 2048 Shaders'ı 1900 mhz'de çalıştırıyor ise bu 8 TFLOPS güce tekabül ediyor. Masaüstü sürümü ise 150 TDP ile 9 TFLOPS civarlarında. 3 TFLOPS 1650'nin bile 300 fps aldığı ortamda 8 TFLOPS kartımın neden 200'de kaldığını merak ediyorum. Sanırım işlemci ısıdan dolayı tam performansında çalışmasına rağmen bütün çekirdekleri çalıştırmıyor afterburner ile bakmam lazım. Yada dediğiniz gibi mux switch olabilir.

@Melih Albayrak

• Laptopların fps neden düşük olur ?İnan İrizyoutube
    5600h rtx 3050 16 gb ram valorant test (beta keskinkeştirme ve bloom açık)
    https://www.youtube.com/watch?v=JBLeArav8ko&feature=youtu.be

Sorunu tekrarlıyorum GTX 1650'nin 300 fps aldığı yerde ben neden 160-220 arasındayım.

Ve şöyle bir şey farkettim, CPU-Z'den işlemciyi teste soktuğum zaman çektiği güç 60W ama GPU ile birlikte teste soktuğumda veya oyunda iken yani RTX 3050 60W çektiği durumlarda işlemcinin çektiği güç 30'a düşüyor. MHZ olarak bir değişiklik olmamasına hatta stabil olmasına rağmen performansımı etkileyen şey bumu ?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İyi Sistem Düşük Fps
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • molend kullanıcısına yanıt

İlk cümleniz yanlış, zaten sorunuzun cevabını söylüyor. Enerjisi kısıtlanmış olduğu için, ısıya bağlı olarak daha düşük performansta çalışır. Bir işlemcinin kağıt üzerinde görünen değerleri kendi başına bir anlam ifade etmezler.

Kağıt üzerinde 4mhz sahip mobil işlemci, 3mhz masaüstü işlemciden daha yüksek performans vermeyebilir.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.