Şimdi Ara

Laptop Soğutucusu Yapmak.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
3
Favori
1.947
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba iyi forumlar. Size uzun zamandır hobi haline getirdiğim, haftasonlarımın güzide uğraşı notebook soğutucu serüvenimden bahsedeceğim.
    Aslında çok fazla oyun falan oynayan biri değilim ama dediğim gibi zevk alıyorum uğraşmaktan. Samsung marka NP700z5c modelinde bir laptopum var. İlk başlarda dışardan soğutma çabalarına girdim ki baktım bu hiçbir şekilde işe yaramayacak. Hani altına fanlı yükseltmeler falan. Daha sonra aklıma bir fikir geldi. Benim bilgisayarımda dvdrw bölümü var fakat bozulduğu için çıkarmıştım hdd takmıştım. O alanı değerlendirmeyi, soğutucumu o kısma yapmayı düşündüm. Böylelikle taşıma sıkıntısı çekmeyecektim ve daha fazla performans alacaktım.

    Lafı fazla uzatmadan size denediklerimi ve son halini göstereyim.

    Deneme-1:

    İki adet oem laptop fanı aldım ve bir kasa üzerine yerleştirdim. 3 usb çıkışından biri olan 2.0 olan çıkıştan güç besleme alarak bir voltaj yükselticiye bağladım. Bu yükselticiden de fanlara seri bağladım. Fanlar tam anakartın üzerine üfleyecek şekilde ayarlıydı. Bu arada resimlerde görünmüyor ama arkadaki fan ile öndeki fan arasında duvar var yani arkadakinin havası öndekine çarpmadan yanlardan geçiyor.

    Laptop Soğutucusu Yapmak.

    Laptop Soğutucusu Yapmak.

    Laptop Soğutucusu Yapmak.

    Laptop Soğutucusu Yapmak.


    Fanlar gayet güzel çalıştı, üfleme başarılıydı fakat soğutma için yeterli olmadı. İstediğim performansı alamadım. Bende daha güçlü bir motor ile denemeyi düşündüm.

    Deneme-2:
    Laptop hdd motorları geldi aklıma. Yeterince küçüktü ve elimdeki fanlara tam uyacaktı başları. Hemen iki adet bozuk hdd buldum. Tabi bunlar direk voltaj verince çalışmayacak ve usb voltajı yetmeyecekti. Yükseltici dahi yetmezdi. Düşündüm ve dvdrw bağladığım sata çıkışı mantıklı geldi. Bu çıkışta 2 adet 5v çıkışı vardı. Önceden elimde olan fırçasız motor sürücülerini de bağlayarak aşağıdaki gibi birşey çıkardım ortaya.

    Laptop Soğutucusu Yapmak.

    Laptop Soğutucusu Yapmak.

    Laptop Soğutucusu Yapmak.

    Laptop Soğutucusu Yapmak.


    Evet bu sistemde çalıştı. Çalıştırma ve aynı zamanda hız kontrolcüsü olan potansiyometreyi dvd giriş kısmında bağlayıp çıkarabiliyordum. İnanılmaz derecede hızlı dönebiliyor diğer odadan sesi duyulabiliyordu tam güç çalıştığında. Fakat yine de 3-5 derece faydası oldu sadece. İşte o an anladım ki laptop için hava soğutmasının anlamı yok. Ve son yönteme geçtim.

    Deneme-3:

    Laptop içindeki bakır borular inanılmaz derecede ısıyı hızlı taşıyor. Bilgisayar alt kasası bakır borular arasında bır bakır boru daha sığacak kadar mesafe olduğunu fak ettim ve neden olmasın dedim. Kadıköyde, internette delicesine bilgisayarımın içine uyabilecek bir bakır boru ve soğutucu arayışına girdim. Ve aşağıda göreceğiniz soğutucu buldum. Grundig GNB 1450 modeline ait bir bakır soğutucu.
    Fan için yine sata çıkışını kullandım.
    Laptop Soğutucusu Yapmak.

    Bakır boruların birbirine temas ettiği yere termal macun sürdüm. Yukarı esnememesi için borunun fan üzerinden geçtiği yere ince bir çift taraflı bant kullandım ve üsteki borunun üzerine süngerimsi bir parça yerleştirdim. Kapağı kapattığımda buradan baskı yapıyor ve boruları birbirine iyice temas ettiriyor.
    Laptop Soğutucusu Yapmak.

    Boruyu mat siyah sprey boya ile boyadım. Bu arada boru ucundaki alüminyum radyatör kendi üzerindeki. Fanda öyle. Bilgisayarın içine gayet güzel yakıştı.
    Laptop Soğutucusu Yapmak.

    Açma kapama için switch kullandım ve çıkışını tam dvd giriş kısmına yerleştirdim. Çok az bir çıkıntı olduğu için biryere takılmıyor rahatlıkla çantaya konabiliyor.
    Laptop Soğutucusu Yapmak.

    Tabi bu boşluktan da sıcak havayı dışarı atıyor..


    Evet arkadaşlar bu şekilde son yaptığım bakır borulu sistem fazlasıyla işe yaradı. 10 derecenin üstünde bir performans verdi. En kısa sürede buraya devredeyken ve değilkenki ısı değerlerini ekleyeceğim.

    Son olarak bakır borunu 25 TL'ye aldım. Diğer çalışmalarımı saymazsak sadece 25 TL'ye soğutucu yapmış oldum :)

    Edit: Chipset ve çevresindeki VRM'lere dikkat ederseniz ilk resimlerde üzerlerinde birşey yok. Ben son resimde göreceğiniz üzere onların da üstüne bakır soğutucular yapıştırdım.


    Edit: Isı farklarını aşağıda görebilirsiniz. Sistem boşta ve FarCry 4 oyununda inceledim.

    Soğutucu kapalıyken:
    Laptop Soğutucusu Yapmak.


    Soğutucu devrede:
    Laptop Soğutucusu Yapmak.


    Soğutucu kapalı:
    Laptop Soğutucusu Yapmak.


    Soğutucu devrede:
    Laptop Soğutucusu Yapmak.



    Bu testi bu akşam İstanbul'da yaptım. Hava epey sıcak malum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi harflour -- 5 Nisan 2020; 14:45:33 >







  • Mesajım bulunsun
  • Android uygulamasından forumu takip ediyorum. verilen fotoğrafların hiçbirini göremiyorum. tarayıcıdan deneyeyim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • tarayıcıdan görünüyor. elinize sağlık. çok güzel olmuş.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Elinize sağlık hocam gayet titiz bir işçilik ve aslında ayda yılda bir göreceğin bir kısımda bile renk uyumunu yakalamaya çalışmak, babam görse çok beğenir Hocam VRM ve diğer modüllere uyguladığınız heatsinkleri nereden buldunuz benimle de paylaşabilir misiniz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Decent -- 24 Mayıs 2019; 13:12:13 >
  • Eline sağlık gayet güzel entegre bir mod olmuş. Alta konan sehpahadan iyidir. Bu arada tüm fanlar dışarı üflüyor. İçeri serin hava nereden geliyor.
  • Elinize Sağlık Hocam Çok Güzel Olmuş.
  • ensatech kullanıcısına yanıt
    içeri serin hava üfleyen laptop yapıldı da haberimiz mi yok?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Mr. Decent kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim. Aslında o kadar yüzeysel anlattım ki. Epey uzun süren bir çalışma ve hobi oldu benim için.

    Heatsinklerihttps://www.motorobit.com/ den aldım. Kendi sitesinde ve n11 de satışı var işlerini güzel yapan bi firma tavsiye ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ensatech

    Eline sağlık gayet güzel entegre bir mod olmuş. Alta konan sehpahadan iyidir. Bu arada tüm fanlar dışarı üflüyor. İçeri serin hava nereden geliyor.
    Teşekkür ederim. Alt kasayı çekmemişim haklısınız. Altta hava giriş kanalları var. Hatta tam hdd ve chipset üzerine denk geliyor. Oradan giren hava ssd mi ve chipsetimi de soğutarak girmiş oluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi harflour -- 31 Mayıs 2019; 23:57:10 >
  • Şükür laptoba güzel bir custom soğutma yapan birisi çıktı forumdan. Fakat ben doğrudan mevcut soğutucunun yerini alacak, daha fazla ısı borusuna sahip bir soğutma kullanmayı düşünüyordum. Siz işin kolayına kaçmışınız. Başarılı olmuşsunuz da. Tebrik ederim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • zwanzig kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim hocam. Mevcut soğutucu ile oynama imkanım yoktu. Hatta harici yapabilmek için bu kadar uyumlu boru bulmak bile öyle zor oldu ki. Yapım aşamalarını tek tek görselleyip kalabalık yapmak istemedim ama şunu söyleyim zor iş. Örneğin boru üzerindeki mevcut baskı yapan bakır tablayı yerinden sökmek için ocakta ısıttım öyle ayırdım. Kendim bir bakır tabla yaptım ama fazla kalınlık yaptı kapak oturmadı. Bu şekilde tablasız kullandım bende. Tabi ki geliştirilir çok daha güzel hal alabilir.

    Şimdi ısı farklarının görsellerini ekliyorum inceleyebilirsiniz.
  • Hocam elinize sağlık. Çok güzel ve titiz bir çalışma olmuş. Benimde aklıma böyle şeyler yapmak aklıma geliyor. Bizi de böyle bir projeyle bilgilendiriniz. Şahsen benim de kafamda bir şeyler oluşmaya başladı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sucuklumenemen -- 26 Haziran 2020; 14:42:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • güzel bir çalışma, bende alt kasanın aynısından tekrar alıp laptopun genişliğini arttırıp yeni bir soğutma yapma fikrindeyim

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.