Şimdi Ara

Laptop Panel değiştirme 16'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.092
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Şöyle bir sorunum var arkadaşlar, bir süre önce (yaklaşık 1 yıl önce) laptopumun ekranını normal açıya getirdiğimde florasan lambaları yanmıyordu, 30-45 derece arasına getirdiğimde yanıyordu. sıkıntı tahmin ettiğim gibi ekran kartından panele giden data flex kablosundaki temassızlıktan kaynaklanıyordu. bu kablonun tamamına ancak kasanın üst coverını açarak ulaşabiliyorum, stabil kullanabilmem için sadece dc power girişinin oradaki küçük coverı çıkardım. bu kablonun sıkıntı yaptığı yer burası diye dşündüm çünkü bu kablo tam menteşenin üzerinden geçiyodu, zamanla metal menteşe burayı yıpratmıştır diye düşündüm. bu kabloyu biraz sıkarak sağa sola çekip ittirerek sorunu kismi olarak gidermiştim (bilgisayarın ekranını indirince tekrar uğraşmam gerekiyordu).

    Alttaki yazı biraz uzun arkadaşlar, hikayemi okumak istemiyorsanız 2 nolu başlığı okuyabilirsiniz.

    1)Herneyse gelelim hikayemin devamına.. Gel zaman git zaman bu kablo iyice yıpranmıştı ve bir süre sonra kıvılcımlar çıkarmaya başlamıştı ki bu sefer laptop hiç açılmamaya başladı (elektriksel bir sorun). herneyse birkaç bilgisayar teknik servisine götürdüm, bilgisayarımın dataflex kablosunun değiştirilmesi gerektiğini söyledim. hemen hemen her gittiğim yerde; sen nereden biliyorsun sorunun orda olduğunu, bizden daha mı iyi biliyorsun biz teknik servisciyiz, getir cihazı bir bakalım vs... şeklinde şeylerle karşılaştım. Neyse bu insanlarla polemiğe girmedim ve güvendiğim bir teknik servise laptopumu bıraktım. 2 gün sonra beni aradılar. aramızda geçen konuşma şöyle:
    "- Yusuf Emre Bey laptopunuzun anakartı kısadevre yapmış, data flex kablosunu değiştirmeden önce bu sorunu gidermem gerekiyor. işlemi yapmamı istiyor musuz?" (bu işlem için ekstra 130tl isteniyor bu arada)

    ben: hmm.. kendi tecrübe ve elektrik bilgime dayanarak anakartın kolay kolay kısa devre yapacağını düşünmüyorum ben anakartın hangi devresinde kısadevre var söyler misiniz acaba?

    t.s : entegre devrelerin birinde bu kısa devre. hangi devre olduğunu söylersem benim burada çalışmamın bi anlamı kalmaz. (aslında burada haklı ama ağzını aramak için sormuştum zaten)

    ben: yine de dediğim gibi anakartın kolay kolay kısa devre yapmaması gerekiyor, zira ne sıvı birşey döküldü ne de entegre devreleri zedeleyecek darbe aldı. bence kısa devre dediğiniz sorun dataflex kablosundan kaynaklanıyor. çünkü kıvılcım çıkartıyordu. (burada eline koz verdim bilerek)

    t.s: işte bu kablo sizin entegre devrelerinizden birine kısadevre yaptırmış, devrenin değişmesi gerekiyor.

    konuşma bu şekilde devam ediyor ve en sonunda ilgisi için teşekkür edip laptopumu geri alıyorum. laptopumu aldığım gibi bilgisayarın içini açıyorum ve kontrol ediyorum herhangi bir değişiklik yapılmış mı diye, ama hiçbir şekilde laptop açılmamış bir vidası dahi yerinden oynamamış (üstelik dataflex kablosunu çıkarıp tekrar denemesini tavsiye etmiştim, bana bunu yaptığını söylemişti ama yapmamış). tek yaptığı bgd cihazını bağlayıp oradan gördüğü hatayı bana hokkalı birşekilde yedirmeye çalışmak.

    herneyse o sıralarda işsiz olduğumdan laptopumun tamiri için uğraşacak yeterince zamanım vardı. yerli-yabancı siteleri forumları araştırıp durdum gece gündüz. sonra dataflex kablosunu kendim değiştirmeye karar verdim. bulunduğum şehirde bu kablo için 65-150 tl arası ücret talep ettiler benden (izmitte yaşıyorum bu arada). ben de ankaradan 30tl ye buldum. kargoyla birkaç günde geldi. böylece 200-250tl servis ücretinden kurtulmuş oldum.

    Herneyse hikayemi daha fazla uzatmayacağım. panel coverını çıkardım. panele ulaşınca kabloyu değiştirdim. denemek için bilgisayarı açtım ve beklediğim üzere bilgisayarım çalıştı. Ama... tam beklediğim gibi olmadı, çünkü kablo kısadevre yapınca paneli de beraberinde götürmüş. acaba ekran kartı vs.. gibi donanımlarda sıkıntı var mı diye harici monitöre bağladım. hiçbir sıkıntı yok, gayet stabil çalışıyor. sadece laptop paneli bozuk. ışığı yanıyor fakat ekran dikey renkli çizgilerle kaplı olduğundan hiçbir şey göremiyorum. harici monitör ya da televizyona bağladığımda ise hiçbir sıkıntı yok herşey güzel. fakat bu şekilde kullanamam, laptop amacına uymaz (zaten masaüstüm var niye bu laptopu masaüstü gibi kullanayım ki).

    2)gelelim sadede... laptopumun ekran paneli değişmesi gerek. fakat 16" panel olduğu için bulması çok zor ve epey pahalı. panel lcd tek floresanlı ltn160at01 kodludur. artık üretilmediği için 350-400tl civarında satılmakta. zaten laptopun ederi o kadar olduğu için bu kadar para veremem. Bu arada araştırmalarım sonucu lcd ekranlı paneller bir yardımcı kablo (pin değiştirici) aracılığıyla LED panellerle değiştirilebiiyormuş. bu konuda @nero arkadaşımınız engin bilgilerini esirgemezse gerçekten minnettar olurum. bu konuda tecrübeli arkadaşların yardımına ihtiyacım var.
    şimdi, aklıma gelen çözümler var ama emin olmadığım için yapılabilir mi bilmiyorum. panel volaj uyumsuzlukları biosun desteklememesi vs.. sorunlar yaşayabilirim.
    olası çözümler:
    - panel kablo dönüştürücü yardımıyla ltn160at06 led ekran takmak
    - başka marka 16" (muadili) panel bulmak
    - fiyatı gayet uygun olan ve yine dönüştürücü yardımıyla 15,6" led panel takmak

    bilgisayarım: acer 6935g
    intel t6400 2ghz işlemci
    nvidia 9600m gt ekran kartı
    4gb ddr3 ram

    2009 yılında almıştım. hala sorunsuz sıkıntısız çalışıyor, termal macunlarını bile değiştirmeme gerek yoktu. benim için hala canavar gibi laptop. şuanda işten güçten ve ultimadan dolayı vakit ayıramıyorum. Bilgili ve tecrübeli arkadaşları konuya davet ediyorum.
    İyi forumlar...







  • Hocam bende de bir adet 6935g bilgisayar var ve ekranın 4'de üçünde görüntü yok yani değiştirmek gerekiyor. Bayağı bir süre çıkma ekran aradım toplu satışlardan falan ama en ucuz bulabildiğim ekran 300 liraydı. Bilgisayarın ekranını değiştirip satsam zaten 400 liraya zor satılır pili falan ölü.

    LED ekran takma olayına gelince de muhtemelen anakart desteklemeyecektir ve çözünürlükle ilgili sorunlar olabileceğini düşünüyorum zaten 16 led ekranlar bile çok pahalı çünkü boyut olarak standardı olmayan bir panel.

    Eğer konuyla ilgili bilgili arkadaşlar güzel önerilerde bulunursa bende yararlanacağım. Bilgisayarı şu anda sadece Wi-Fi dağıtıcı olarak kullanabiliyorum.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.