Canlı Yayın
Apple, yılın ürünlerini tanıtmaya hazırlanıyor. iPhone 17 serisi, AirPods'lar, yeni nesi işlemci, Apple TV, AirTag ve dahası...
Şimdi Ara

Kyk kazığı hakkında ne düşünüyorsunuz? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
204
Cevap
2
Favori
9.123
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
35 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ülkede enflasyon var, siz geri faiz ödemiyorsunuz enflasyon farkını ödüyorsunuz.

4 yıl önce asgari ücret 1600 liraydı. O zaman mezun olan adam da 400 TL gibi aylık kyk yatırıyordu. Yani maaşının 1/4'ü.

şuan ise asgari ücret 5500 TL ve aylık yukarda arkadaşın yazdığı taksit tutarı 2400TL, kaldı ki bu para 2 yıl sonra ödenmeye başlayacak. O zamana kadar asgari ücret 8-10 bin lirayı geçmiş bile olur. Yani her şeye rakam odaklı bakmayın.

Buradaki birçok kişi kendini kandırıyor. 5 yıl önceki 100 lirayla bugünün 100 lirasının birbiriyle alakası bile yok.

• Kılıştar açıklama yaptı ödemeyin biz geldiğimizde sadece ana parayı talep edeceğiz diye

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • general4242 kullanıcısına yanıt
    Evet hocam doğru. Ben 24k aldım ufe oranı %50 olduğu için 12k fark çıktı. Şu an ufe %120 olduğu için 30k alana 70k fark çıkıyor.

Yalandan düşük gösterdikleri tufe oranına göre maaşa zam yapıyorlar ama verdikleri krediyi gerçek enflasyon oranına olan yi ufe ye göre istiyorlar.

Aldığın gibi ödersin diyen haysiyetsiz boş tiplere kulak asmayın. İnsanları kışkırtarak ilgi görmek istiyorlar. Aradıkları ilgiyi göstermeyin.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Verdiğin parayla aldığın para arasındaki fark faizdir. Hangi niyetle olduğu, isminin ne olduğunun önemi yok.

Ülkede enflasyon farkıyla zam alan mı var ki borcu enflasyon farkıyla alasın. Özel bankalar bile daha ucuza kredi veriyor.

• MuharremAylar kullanıcısına yanıt
    %120 den daha fazla olmasi lazim.
    Ben 13k almisim 48k oduyorum.
    3 katindan fazla ödüyorum

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hocam senin bu borç kykyi ilk yapılandırdığında mı çıktı yoksa ödeme zamanını geciktirdiğin için ekstra faiz mi yaptılar?

hiç tartışmaya giresim yok fakat enflasyon farkıyla daha faizin ne demek olduğunu bilmiyorsun.

bankalar daha ucuza kredi veriyor demişsin, 5 yıl okurken + 2 yılda mezun olduktan sonra ödeme yapıyorsun. Toplam 7 yıl sonra geri ödeme planı yapan hangi banka var? Söyle ki bende gidip para çekeyim

• Enflasyon farkı = Faiz

İptal ettim 2020 kasim ayinda. Simdi mezun oldum. Bu surecte borc hesaplaniyor dedi.
    Cimere mesaj atmıştım mezun olunca sonuclanir gibi bir sey soylemisti.
    Yani mezun olma zamanimi bekliyordum açıklandı bize de girdi iste.
    Yukarıda görselleri eklemiştim herhangi bir gecikme ekstra faiz soz konusu degil.

• Arkadaşlar herkese selam.

KYK kredisi, alınan toplam para + ödeme vadesindeki Yİ-ÜFE hesaplanarak ödenir. Bu anaparalarınızın dünyanın parası haline gelmesinin tek sebebi ne yazık ki bu yıl açıklanan enflasyon. TÜFE’ye bile değil; ÜFE’ye bakılıyor. TÜİK rakamına göre %138’den fazla üretici enflasyonu var şu anda. Ne yazık ki Cumhuriyet tarihinin en çıldırmış ve en yüksek enflasyon dönemine denk geldiğiniz için geri ödemeleriniz bu kadar uçmuş :(

Ödeme vadeniz mezuniyetten 2 yıl sonradır. Haziran 2022’de mezun olan, Temmuz 2024’te ilk taksidi öder. Ancak E-Devlette de görmüşsünüzdür, nakit olarak belirli tarihlere kadar öderseniz; bir miktar indirim yapıyorlar. Toplu parası olanlar kapatabiliyorsa kapatsın. Normalde benim gibi kredi yanlısı birisi bunu söylemez, zira sabit kredi taksitleri her zaman enflasyona eritilir, bugün ödediğiniz aylık 2000 tl, seneye çok komik rakamlar olur ama ekonomi düzelirse, ne yazık ki bu boşa çıkar… Artı; Kyk kredinizin sizin hayatınıza etkilediği bir şey yok; yani kredi çekip ev-araba almak çok mantıklıdır ama hali hazırda yediğiniz parayı taksit taksit ödemek insana koyuyor. Ben her ay ödüyorum ordan biliyorum :D

Bir de akıllara takılan bir iki şey var, açıklığa kavuşturalım. KYK kredisi, ölmeniz veya çalışamayacak kadar engelli kalmanız istisnaları dışında ASLA silinmez. (Popülist bir hükümet gelir silerse bilemem…) Devlet, bu parayı siz yaşarken muhakkak alır. Af gelir, indirimle öderim diyen arkadaşlar affın neye geldiğini bilmiyor. Şöyle ki;

Temmuz 2024 geldi ve ilk taksidinizi ödemediniz.
    Ağustos 2024 oldu ve 2. Taksidi de ödemediniz.
    3. Ay geldiğinde (yani üst üste 2 taksit ödenmeyip; üçüncü aya gelindiğinde), borç KYK kapsamından alınıyor ve ikametinize en yakın vergi dairesine devroluyor. Bu vergi dairesi de sizin borcunuzu normal vergi borcu gibi gecikme faizi uygulayarak takip ediyor.

Her 2-3 senede bir af geliyor ama gelen af işte bu vergi dairesinin uyguladığı gecikme faizlerine. Yani sizin bu hesaplanmış olan 130k’lık anaparanızdan bir indirim olmuyor. Sizler ne yazık ki bu anaparayı ödemek durumundasınız.

Şimdi gelelim bu borcu ödemeseniz ne olur? Öncelikle hakkınızda e-haciz uygulaması yapılır. Maaş hesabınız ve bununla birlikte tüm mevduat hesabınıza blokeler konur ve ne ATM’den ne de mobil bankacılıklardan blokeyi kaldırmadan işlem yapamazsınız. Çalışmıyor veya kaçak çalışıyorsanız devlet size ödeme emri gönderir ve sahip olduğunuz bir mala tedbir koyar. Üzerinize mal yoksa herhangi bir şeyinize tedbir koyamayacağı için ödeme yapmazsınız ama o borç faiz biner şekilde devam eder.

Yani hayatınız boyunca üzerinize tek bir çivi alamazsınız. Noterden tasdik edildiği an bu borç ortaya çıkar ve devlet hakkı olan para kadarına el koyar. Etrafımda yığınla ödemeyen insan dolu, (Tabi mecburiyetten de ödemeyenler var) aflardan yararlanıp, yapılandırmalarla ödemeye çalışıyorlar. Çünkü elleri mahkum, devlet her türlü engeli koyuyor ödeyin diye. Ya da ödemeden kaçar gidersiniz ülkeden orasını bilemem :D

Son olarak evlenince borç siliniyor gibi bir muhabbet var. Bu doğru değil. Bu mevzu, Kasım 2013 gibi ben üniversite hazırlıktayken çıkmıştı, çok net hatırlıyorum. Hatta baya dalgasını yapmıştık, ciddi ciddi evlenmeyi düşünenler vardı. O dönem bir yasa tasarısı hazırlanmıştı, evlenen erkek ve evlenen kız örgün eğitimde üniversite okuyan ve KYK kredisi alan kişiler ise KYK kredileri bursa çevirilecekti. Yasa çıkmadı, o muhabbette öyle kaldı. Böyle bir saçmalıkta yok, olduğunu iddia edenler var o yüzden.

Herkese geçmiş olsun. Benim lisansta aldığım 20 bin, geri ödemem 27.500’dü. Ocak 2014-Haziran 2018 arası 4.5 yıl aldım. Aklı olan bu enflasyonda bu kyk’yı almaz diyeceğim ama 4 sene önce imza attığınız zaman yüzde 5-6 olan enflasyonun yüzde 140’lara geleceğini sizde tahmin edemezdiniz elbette.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DHF_Viper -- 10 Temmuz 2022; 18:36:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Arkadaşlar ben kyk kredisine imza atarken sozlesmede soyle bir sey hatırlıyorum: geri odenirken ufe miktari ana paranin 2 katini geçemez.
    Bu tarzda bir ifade vardi.
    O sozlesme bizde mi kaldi kimde su an bilmiyorum

• Kyk kazığı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Rahmetle anıyoruz...

• 2 yıl sonra ödemeye başlayacaksınız. O zamana kadar asgari ücret 12-13k olur zaten. Çerez parası bunlar.

• Ben 2017 yılında almaya başadım 450-500 civarı veriyorlardı o zaman. 24 ay aldım. O zamanlar 100 dolar alınca üstüne 50-100 para kalıyordu. Geçen sene ödemeye başladım 550 civarı ödüyorum aylık ve 30 dolar ediyor neredeyse. Bazılarını görüyorum 3-4 katı ödüyorlar. Neye göre belirleniyor ki bu fiyat?

• fatihburak95 kullanıcısına yanıt
    Kyk kazığı hakkında ne düşünüyorsunuz?

• general4242 kullanıcısına yanıt

Öyle bir madde var ama 2 değil 4 kat malesef. Geri ödeme ,borç alınan paranın 4 katını geçemiyor. Borcu bu sene çıkanlar nerdeyse tavandan ödeme yapacak. Enflasyon yardırmaya devam ederse bundan sonraki senelerde ödeyecekler biraz daha avantajlı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matterdome -- 10 Temmuz 2022; 19:22:24 >
  • Ben tavana yakın ödüyorum zaten
    13 bin almisim 48 bin oducem 4 kati zaten 52 bin

• eski_nesil kullanıcısına yanıt
    Aldığınız para nedir hocam?

• MustafaPoo99 M kullanıcısına yanıt
    fazla odeyenler 4-5 yıl alanlar,ve 2020 sonrasına denk gelınce daha da katlandı borc.
    2017-2021 arasında aldım bende 48k borcum total.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reasonable Doubt -- 10 Temmuz 2022; 19:42:20 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.