Şimdi Ara

KVKK açıkladı: Parmak izi ve yüz tanımayla mesai takibi yasal değil

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
1
Favori
739
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
6 oy şu anda #9
Sayfa: 1
Giriş
  • KVKK açıkladı: Parmak izi ve yüz tanımayla mesai takibi yasal değil
    Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan ilke kararı ile çalışanların mesai takibinde biyometrik sistemlerin kullanılması hakkında uyarı yapıldı. KVKK, işverenlerin parmak izi, yüz tanıma, göz tarama gibi biyometrik yöntemlerle mesai kontrolü yapılmasını hukuka aykırı buldu.

KVKK, kuruma ulaşan ihbar ve şikayetlerde çalışanların mesai takibinde kullanılan biyometrik doğrulama sistemleri kullanılmasının en sık karşılaşılan konulardan biri olduğunu vurguladı. Günümüzde bu verilerin hassas kategoride yer aldığını vurgulayarak, “açık rıza” alınsa dahi hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

Ayrıca Bkz.Nvidia RTX Spark sadece başlangıç: Vera Spark ve Rosa Spark yolda

Mesai takibinde yüz tanıma ve parmak izi neden yasal değil?

Gerekçe olarak ölçülülük ilkesini karşılamadığı belirtildi. Biyometrik verilerin işlenmesinin yalnızca açık rıza alınmasına değil; gereklilik, ölçülülük ve veri minimizasyonu ilkelerine de uygun olması gerektiği belirtildi. Mevcut mevzuatta işverenlerin çalışma sürelerini takip etmesine yönelik hükümler bulunsa da, bu takibin biyometrik sistemler aracılığıyla yapılmasını zorunlu veya açıkça izin veren bir yasal düzenleme bulunmadığına dikkat çekildi.

Bu nedenle çalışanların mesai takibinin parmak izi, yüz tanıma veya benzeri biyometrik yöntemlerle gerçekleştirilmesinin hukuka aykırı kabul edilebileceği ifade edildi. Kurum ayrıca, biyometrik verilerin yalnızca açık rıza şartına dayanılarak işlenmesinin yeterli hukuki zemine sahip olmadığını ve ölçülülük ilkesini karşılamadığını değerlendirdi.

Mesai takibi için KVKK’dan öneriler

Kurumun ilke kararına göre parmak izi, yüz tanıma gibi yöntemlere yerine daha az müdahaleci yöntemlerin tercih edilmesi gerektiği açıklandı. Alternatif yöntem olarak şunlar önerildi:

• Şifreli kartlar

• PIN tabanlı sistemler

• RFID/NFC kimlik kartları

• Geleneksel imza ve kağıt bazlı devam çizelgeleri

• Denetçi gözetiminde elle giriş

Kaynak:https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2026/06/20260602-3.pdf

• Geçen istanbulda bir telefoncuya pili şişti diye 6S verdik. Burda olsaydım bende değiştirirdim. Alt tarafı pilini değiştirecek. Israrla icloud hesabının şifresini istemiş. Vermedik. Telefonun flex kablolarını koparmış namussuz, icloud verilerini rehberi/fotoğrafları/notları vb. çalamadığı için. Bu telefoncularada bir düzenleme getirilmeli. Telefon bilgilerini toplayıp satıyor mu, teröristlere bilgi mi sağlıyor ne halt ediyorlar belli değil. KVKK şu telefoncuları hizaya sokmalı.

• Bisey söyleyim mi, patron muşum gibi yazıyorum, çok ta ziki yaaaaaaaa

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Geçen istanbulda bir telefoncuya pili şişti diye 6S verdik. Burda olsaydım bende değiştirirdim. Alt tarafı pilini değiştirecek. Israrla icloud hesabının şifresini istemiş. Vermedik. Telefonun flex kablolarını koparmış namussuz, icloud verilerini rehberi/fotoğrafları/notları vb. çalamadığı için. Bu telefoncularada bir düzenleme getirilmeli. Telefon bilgilerini toplayıp satıyor mu, teröristlere bilgi mi sağlıyor ne halt ediyorlar belli değil. KVKK şu telefoncuları hizaya sokmalı.

• Merkezde kart sistemi şubelerde puantaj var. Denetçi gözetiminde girişe gelince ben denetçiyim. Giriş çıkış belli değil :)

• Kurum diyor ki: "Çalışanın 09:00'da işe gelip gelmediğini anlamak için ömür boyu değişmeyecek biyometrik verisini toplamak ağır bir müdahale." Kart okutma sisteminde arkadaşına kartını verip giriş yaptırabilirsin. Parmak izi veya yüz tanıma bunu engelliyor diye kullanıyorlar. Telefondan temassız okutma olabilir sanki. Ama bu seferde arkadaşının teline de yükler. Her telefona tek seferlik tanıtma olabilir. Ama yok, bu benim telefonum der ikinci telefonu arkadaşına verir. Ne yapsan olmuyor. Aşağı tükürsen yukarı tükürsen olayı :)

Bence en mantıklısı yüz tanıma. Bugün sosyal medyadaki resimlerinden bile seni tanıyorlar artık. Facebook'ta bir arkadaşınla resim çekil, ahmet'i etiketle diye nokta atışı yapıyor. Yani dünyanın elinde resimlerin. Bugün avrupada bir suç işlesen bu verilerle bile seni bulurlar.

Ama parmak izi verileri herkesde olmaz. Zaten önemli bir veri. Fabrikada 20 bin çalışan olsa, sistemi hackleseler gitti veriler.

La yoksa telefondan görüntülü arayıp yüz tanıma diye okutursa? Vay arkadaş çıkılmadı işin içinden. KVKK açıkladı: Parmak izi ve yüz tanımayla mesai takibi yasal değil 

Pragmatist fırsat kovalar, idealist kural…
    Ama hayat ikisinin de kitabına uymaz.
    Ben gerçekleri seçtim: realistim.

• €ureich'in bastırdığı wok€ yasalarından....

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • KVKK düzenlemesi ciddi bir çalışma ile yenilenmesi lazım, şu haliyle caydırıcılığı yok, veri sızıntısı durumunda tazminat var mı? yok kurum cezası ağır mı? tabiki hayır, öyleyse şu durumda görünen şey mevzuata uygun kurum var kuralları açıklıyor sonuca giden kısım seyreltilip radyasyona maruz bırakılmış adı üstünde bir yapısal güvence.

iş veren parmak izini tutabilir buna kaynak varmek çok mu zor bilgiyi oradan çeksin aracı kurum gibi çalışsın işyeri, sms doğrulama 2FA gibi doğrulama sistemleri de gayet etkili sistemler. maksat üzüm yemek olursa sorun değil ama niyet geçiştirmek kağıt üstünde balon sistem kurmak olunca çok mahiriz milletçe... kimsenin işine gelmediği bağlayıcılığı keyfiliği engelleyeceği anda organize bir şekilde yalap şap sistem kuruyor geliştiriyoruz.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.